Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny i wzmacniacz do 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

@Piotr Sonido dopytałem się i był to Cambridge Azure 851D.

To jest przetwornik. Wzmacniacz musiał być inny.

Możesz zapytać też o standy na wymiar. Stalowe. Ale to będzie droższe rozwiązanie 

57 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Yamaha M-45?

A to t końcówka mocy taka oldschoolwa. Posłuchał bym . Gdzie to było?

21 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

@Piotr Sonidow Radomsku.

A to niestety za daleko dla mnie jak na obecną chwilę. Dzięki 

A zatem wreszcie weekend, kiedy na spokojnie mogę przesłuchać system. Wotany odebrałem wprawdzie 1,5 tygodnia temu ale już wcześniej z Dynaudio stwierdziłem, że Thule musi być minimum 4 dni pod prądem, żeby pojawiły się szczegóły. Więc tydzień wzmacniacz stał stand-by i się rozgrzewał.

Pierwsze co się rzuca w oczy/uszy to klasa Wotanów: to ewidentnie kolumny z dźwiękowej wysokiej półki. A tak się złożyło, że moje poprzednie kolumny to Cantony RC-L, po Cantonach przeszedłem na referencyjne w swoim czasie słuchawki Sennheiser HD800, więc raczej jestem przyzwyczajony do dźwięku o odpowiedniej jakości.

Z recenzji dostępnych w internecie wynika, że Wotany dostarczają pełne basy i lekko wyostrzone brzmienie w "niemieckim" stylu. Jest to prawda - Wotany grają lekko ostrzej niż Cantony RC-L (które uważam za kolumny neutralne) tyle, że odbywa się to na wysokim poziomie subtelności. Z całą jednak pewnością nie można powiedzieć, że te kolumny grają ostro - nie, grają naturalnie. Daleko Wotanom do ostrości Cantonów GLE496 (tych kolumn słuchałem kiedyś z okablowaniem Equilibrium: interkonektami Stage i głośnikowymi String).

Basy są pełne ale nie kluchowate, dudniące czy przesadne (szyby nie drżą w oknach) ale gdy perkusista uderzy w bębny to odpowiedni efekt/masywność jest. Wysokie tony są naturalne, talerze czy perkusja wybrzmiewają należycie. Ogólnie Wotany brzmią naturalnie, nienachalnie, zachowane są właściwe proporcje pomiędzy poszczególnymi pasmami, nic się nie zlewa, dźwięk jest szczegółowy, barwny, masywny. Krótko mówiąc zacne kolumny z wysokiej półki.

System taki jak widać na zdjęciu. Do tego interkonekty QED Qunex 2 i kable głośnikowe Cordial CLS 240. Jak na takie tanie okablowanie jestem zaskoczony wysoką jakością prezentowanego dźwięku. Inna sprawa, że jakiś czas temu z Sennheiserami HD800 testowałem lepsze interkonekty niż ww. Qedy i słuchawki zagrały lepiej. Spodziewam się więc, że w przypadku obecnego systemu kolumnowego zmiana interkonektów też polepszyłaby dźwięk. Ale na wymianę kabli przyjdzie jeszcze czas - na razie chcę się osłuchać z tym co jest obecnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
  • 2 tygodnie później...

Panowie, sytuacja jest taka, że Thule IA100 uległ awarii po miesiącu od zakupu: gra tak samo cicho niezależnie od poziomu gałki głośności oraz gdy włączę płytę CD to słychać ją niezależnie czy jako źródło jest ustawione CD, tuner, tape czy AUX (z tym, że przy ustawieniu jako źródła "CD" gra minimalnie głośniej). W głośnikach potrafi też coś "strzelić"/pstryknąć mimo trybu stand-by.

Jak sądzicie, co się mogło popsuć? Wzmacniacz jest na rocznej gwarancji, więc poproszę sprzedającego (firmę) o usunięcie usterki ale istotne jest czy to coś poważnego i czy nie istnieje ryzyko, że usterka będzie się powtarzała mimo naprawy?

Edytowane przez MCHammer2022

Po pierwsze ma przebicia z innych źródeł. Ale to się zdarzało w nowych wzmacniaczach. Po prostu wadliwa ? Budowa. Ale dało się z tym żyć.

Nie reaguje na gałkę wzmocnienia więc albo mechanicznie uszkodził się potencjometr albo padł kompletnie selektor. 

Strzelanie jest niepokojące. 

Myślę że oddanie go na gwarancję to konieczność. A jeśli co kolwiek będzie się z nim działo to rękojmia i zwrot. 

Ale on jest do naprawy. 

@Piotr Sonido zareklamowałem od razu na podstawie rękojmi dając jednak szansę sprzedawcy na naprawę. Sprzedający ogólnie handluje na allegro używaną elektroniką, ma pozytywne komentarze, więc przypuszczam, że to jakiś zawodowy elektronik/serwis.

Godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

@Piotr Sonido zareklamowałem od razu na podstawie rękojmi dając jednak szansę sprzedawcy na naprawę. Sprzedający ogólnie handluje na allegro używaną elektroniką, ma pozytywne komentarze, więc przypuszczam, że to jakiś zawodowy elektronik/serwis.

To jest do naprawy. Jeżeli będzie to dobry elektronik i nie odwali tutaj fuszery to bez problemu będziesz w stanie wiele lat używać ten wzmacniacz nadal. 

Jeżeli odwali to go już oddasz i tyle. 

@Piotr Sonido a co się właściwie mogło popsuć?

Ogólnie Thule bardzo dobrze się zgrywa z Quadralami, z dźwięku jestem zadowolony, więc będę trzymał kciuki za serwis, żeby naprawa się powiodła.

9 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

@Piotr Sonido a co się właściwie mogło popsuć?

Ogólnie Thule bardzo dobrze się zgrywa z Quadralami, z dźwięku jestem zadowolony, więc będę trzymał kciuki za serwis, żeby naprawa się powiodła.

Wiesz co możliwe że selektor.

Jak mówię to że są przebicia z innych źródeł ja się z tym spotkałem na różnych wzmacniaczach już I to jest kwestia konstrukcji nie szukałbym tutaj że to jest usterka on tak po prostu ma.

Nie reaguje na wartość potencjometra bo prawdopodobnie nie reaguje w ogóle na wybór źródła.

Tylko to strzelanie trochę niepokojące jest

@Piotr Sonido boję się, żeby serwis czegoś nie spi*przył, bo okazuje się, że sprzedający nie jest elektronikiem tylko oddaje do jakiegoś serwisu.

53 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

@Piotr Sonido boję się, żeby serwis czegoś nie spi*przył, bo okazuje się, że sprzedający nie jest elektronikiem tylko oddaje do jakiegoś serwisu.

No to może lepiej żeby tym się zajął jakiś profesjonalny serwis. Masz gwarancję. Spoko. 

W dniu 30.01.2023 o 13:33, jarekb napisał:

Wpisz sobie w szulajkę , konglomerat kwarcowy

Popytałem na olx i cena jednej podstawki z konglomeratu kwarcowego o wymiarach 35cmx41cmx25cm to 400zł. Trochę drogo wychodzi. Popytam się jeszcze ile by kosztowała taka podstawka z granitu.

A co powiecie na taki bloczek betonowy w kolorze stalowym z OBI? Wygląda designersko i waży tylko 25kg.

Ukryta Zawartość

Capture_2023-02-27-19-12-102.thumb.png.c6ff802d484dc35a33b1a54d2596a290.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022

Albo na przykład pustak kominowy - ma grubsze ścianki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.02.2023 o 15:40, MCHammer2022 napisał:

Thule IA100 uległ awarii po miesiącu od zakupu

Finalnie usterka okazała się na tyle poważna, że sprzedawca nie był w stanie jej usunąć w ciągu 14 dni - w tej sytuacji odstąpiłem od umowy zakupu wzmacniacza.

Koledzy, ponieważ zostałem z ciekawymi kolumnami Quadral Wotan MKII ale bez wzmacniacza, serdeczna prośba o zaproponowanie wzmacniaczy, które zagrają jeszcze lepiej (skoro budżet większy) od Thule IA100 oraz które wpasują się w duet z Wotanami (oraz odtwarzaczem CD Audio Analogue Paganini MKI).

Budżet: 2000zł.

Ogólnie brzmienie duetu Thule IA 100 + Wotany mi odpowiadało (dynamicze, z werwą, naturalne, bez przejaskrawień i deficytów), więc chciałbym pójść podobną drogą brzmieniową.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@audioburak dawno temu miałem mini-wieżę Technicsa, gdzie po wciśnięciu przycisku "source direct" cały czar dźwięku pryskał. Czy wzmacniacze z Twoich linków też mają taką cechę?

To powiem inaczej - uczyłem się słuchania DIRECT i się nauczyłem 😉 

Pewnie od 40 lat wzmacniacze mają taki dinks omijający regulacje włącznie

z balansem. Chyba, że nie mają żadnych regulacji, a wtedy i tego guzika

też nie mają 😉 

To klasyczne wyposażenie sprzętów i każdy z ww. to ma.

Dodam tylko, że kiedyś wzmacniacze miały korekcje barwy na poziomie

nawet 20 dB dla basu i wysokich a teraz rzadko przekraczają 10 dB.

To wynikało też z shitowych kolumn, które nie miały ani basu, ani góry pasma.

Teraz bywają jak linijka - tu przykład:

Ukryta Zawartość

I w związku z tym nie bardzo jest co korygować 😉 

Aha - naciskanie tego dinksa nie jest ( jeszcze 😉 ) obowiązkowe ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@audioburak a co powiesz o wzmacniaczu Roksan Kandy KA1 i K2? W którymś wątku wyczytałem, że KA1 "zjadł" Denona PMA 1500R (recenzent nie podał szczegółów).

Pewnie zjadł go basem,  tylko czy ma w ogóle regulacje barwy;

może elektroniczne. Nie wiem, czy to w końcu jest czy nie jest ważne 😉 

12 minut temu, audioburak napisał:

Nie wiem, czy to w końcu jest czy nie jest ważne 😉 

Brak regulacji barwy jest dużym atutem. 🙂 Moja audiofilska edukacja pochodzi z forum.audio.com.pl (z czasów gdy było prężne) i tam wkładali mi do głowy, że wzmaki z wyższej półki to takie bez korekcji barwy. A chciałbym przeskoczyć właśnie na możliwie wyższą półkę.

• Pokaż nowe odpowiedzi