Skocz do zawartości
IGNORED

NAJLEPSZY DZWIEK STEREO Z DVD

czart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Rok temu miałem dokładnie taki sam dylemat i wybrałem DVD HK 21.

Uważam, że w cenie 1 kzł, nie znajdziesz nic lepszego. Jest jednak jeden problem z tym odtwarzaczem,

mianowicie nie toleruje płyt z zabezpieczeniem przeciw kopiowaniu i odtwarza je z błędami, przykłady:

Lipnicka&Porter Zakazane Piosenki, Pat Barber Live A Fortnight In France.

Poza tym gorąco polecam ten odtwarzacz, ostatnio widziałem ogłoszenie na forum za 850 PLN.

Pozdrawiam

myśle że wątpię żeby stary soniak nawet z wyższej półki zagrał lepiej od tego Samsunga (aż się wierzyc nie chce he he :) - słyszałem że gra bez tuningu na poziomie CD za 2-3 k zł a jak wymagania wzrosną to zafundujesz sobie tuning i (podobno) uzyskasz dźwięk porównywalny do cd-ka za 10 tys. (tak mówią ja tylko powtarzam).

A swoją drogą postęp w źródłach jest dużo szybszy i wiekszy niż we wzmacniaczach czy kolumnach - kwestia coraz doskonalszych DAC.

W sumie pomysł Czarta nie jest zły, jeśli chce mieć zarazem CD i DVD. Samsung owszem - rzecz wybitna, ale za 900 zł. spokojnie można kupić używany odtwarzacz 2 kanałowy który go skasuje (chociaż nie koniecznie Sony). Ale tutaj powstaje kolejny dylemat - czy jest sens wydawać kasę na Pionka, czy też kupić jakiś najtańszy DVD, a skupić się na lepszym CD, który oczywiście potem można stunningować. Wybór należy wyłącznie do kupującego, tóry koniecznie musi najpierw skorzystać z wyszukiwarki

[obrazekLUKASZ-270784_1.gif]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hej.

Miałem ten sam problem i w końcu kupiłem dwa oddzielne sprzęty: używanego CD Luxmana (600zł) i taniutkie DVD Manta 007 (300zł - a można już taniej) - jak dla mnie jakość video super i jeszcze (zwłaszcza) divx-y odtwarza bez zająknięcia :-)

I w ten sposób mam porządne źródło cd i filmiki też oglądam.

Ja mam DVD Philips 960 który kosztowal jeszcze niedawno 3000,-PLN i jest calkiem niezly a poprzednio gralem na dobrym odtwarzaczu CD. Musze powiedziec ze ja akurat nie jestem zawiedziony brzmieniem ale ogolnie koncepcja uzywany CD z wyzszej polki (np stare Philipsy i Marantze z CDM-1 na TDA1541) + zwykly solidny tani DVD bija na glowe wiekszosc nowych wynalazkow - jest najlepsza pod wzgledem dzwieku jak i wydanych srodkow.

Nawiasem mowiac -

stary CD Sony ES - np. 3ES - bedzie lapszy od wiekszosci CD-kow do 2000,-PLN na rynku - niestety, i ci ktorzy nie sa o tym przekonani musza po prostu takiego egzemplarza posluchac.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Teoria o tym ze upgradowane dvd gra jak cd za 10tys to absurd. Tak moze mowic ktos kto nie ma doswiadczenia. Zgadzam sie z poprzednikami ze kupno cd do muzyki to najlepsze wyjscie zarowno pod wzgledem efektow jak i finansowym. Moze niekoniecznie Sony bo w cenie do 900zl mozna kupic znacznie lepsze odtwarzacze. Pozdrawiam.

>.discomaniac

Absurdem jest to co wypisujesz,twój wpis potwierdza to ze zamało słuchałes.

Najpierw posłuchaj a pózniej pisz w temacie.

No chyba że razem z Peterem Danielem jesteśmy głusi..?!

Juz pomijam to że ze wiekrzośc DAC instalowanych w nawet budzetowych dvd siedzi w mocno kosztownych cd!!!

pewnie że pieta achillesowa niektórych dvd jest to że siedzxa w nich zasilacze impulsowe[przetwornicowe]ale i to jest do ominiecia.

Tuningowcy chyba boja sie dvd nierobionych i tych robionych.... dlaczego?Może dlatego ze znajda mniej łosi chetnych na zakup tuningowanych cedeków kupionych z allegro ze starymi i szacownymi ale juz z duzym resursem transportami.

To juz nie sa czasy na ciągłe zamiany klamotów.... bo to kosztuje.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

darkul nie oceniaj kogos kogo nie znasz - ja tez nie mam zaufania do twoich teorii bo jakos jeszcze nikt ich nie potwierdzil jak dotad a wrecz przeciwnie - niejeden zaprzeczyl

bo czy normalny elektronik pomysli nawet o upgradowaniu dvd za grosze sprzedawanego w hipermarkecie????

wybacz ale nie zwracam za bardzo uwagi na to co piszesz i nie wdam sie wiecej w polemike przynajmniej na temat brzmienia dvd nawet po upgrade

mam nadzieje ze odniesiesz sie z szacunkiem i pozwolisz mi miec wlasne zdanie na ten temat a ja uszanuje twoje teorie

to tyle

Twój wpis potwierdza to co wyzej napisałem.

Niewiedza czyni cuda!

Poza tym mało słyszałes wersji Mant po tuningu.

HD-745 nawet nietuningowany gra lepiej od cedeków za 2/3000 ZŁ.... a tuningowany wycina cedeki do 10 000 ZŁ.

Zdania nie zmienie bo słyszałem sam i kilku zainteresowanych... oczywiści sa rózne poziomy tuningu włacznie z wymiana zasilacza.

Sam ostatnio preferuje by ludziska tuningowali np.745 do mx.sredniego poziomu... jak cos lepiej to juz tylko autonomiczne dac robie..bo sa lepsze.Np.na bazie TDA1541a czy PCM1710,1732 ,4101....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

no i rob sobie dalej ale naucz sie szanowac i nie lekcewazyc opinii innych wszak kazdy ma prawo do wlasnego zdania bo zyjemy w wolnym kraju

jakie mam doswiadczenie w sluchaniu nie wiesz bo mnie nie znasz i nigdy fachowo nie dyskutowalismy w 4 oczy tak samo ja nigdy nie widzialem jak i co tuningujesz - nie dam sie juz wciagnac w taka polemike jak kiedys przyznaje to byl spory blad ze tak sie scieralismy bo forum nie jest smietniskiem dlatego moze zakonczmy spor na stwierdzeniu ze kazdy ma prawo do swojego zdania przy zalozeniu ze obaj mamy doswiadczenie a roznia nas jedynie poglady

co Ty na to darkul?

pozdrawiam

Nie chce sie stosunkowac ale pod wplywem takiego szumu na forum o hd745 namowilem znajomego by kupil taki odtwarzacz. Z checi zaspokojenia swojej ciekawosci, ze to dvd wymiata wszystkie cd do kilku kilo, pozyczylem od niego i moge powiedziec jedno - nie powalil mnie, moj wiekowy denon (choc nie jestem zadnym fanem starych sprzetow, do wszystkiego troche sceptycznie podchodze) gra bardziej przejzyscie i czytelniej. Fakt, ze moj zestaw jest mocno budzetowy, ale roznica byla.

• Redaktorzy

"...moze kupie jakiegos dvd pioneera i tanie cd wiwa". Co to jest to CD? Jeśli jakiś supermarketowy szajs za 600 zł, to z daleka od tego. Nie jest prawdą, że każdy CD musi być lepszy brzmieniowo od każdego DVD-V.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zgadza sie jozwa ale nikt tu nie mowi o tanich - za 900zl z drugiej reki mozna kupic bardzo porzadne starsze cd a i w tych nalezy umiec wybierac a o hipermarketowym szjasie lepiej zapomniec

-> pawelo

nie twierdze, ze on gra zle, sporo lepiej od mojego poprzedniego filipa751, gra ladnie. Ale myslalem, ze naprawde jest taki niesamowity, choc jesli chodzi o nowe klocki za 1 tys. to zgadzam sie, dzwiek za ta cene jest rasowy (choc nie jestem szczegolnie osluchany, do konca nie jestem pewien jak ten dzwiek sie ma do dzisiejszych klockow za okolo 2 kilo). Jak go wzialem od kumpla to juz byl wygrzany. Uwazam, ze gral fajnie. Ale jednak nie zagral jak na moje ucho lepiej od mojego cd, roznica nie tylko subtelna (drobniutkie niuanse) i naprawde nie sugeruje sie tym, ze to moje cd i tak dalej. Fakt, ze moze w innym towarzystwie wypadac lepiej czy gorzej, bo moj system to dolna polka i rozne rzeczy sie zdazaja. Prosze tez sie tym zbytnio nie sugerowac co napisalem, bo zadnym osluchanym guru nie jestem, jedynie to sa moje wlasne wrazenia po odsluchu.

bardzo mi sie podoba ze wywiazala sie taka konstruktywna dyskusja

moze w takim razie jakie cd nowe lub uzywane zagara bardzo fajnie tzn cieplo przestrzennie dosc szczegolowo z kolumienkami ktore chcialbym kupic a mianowicie HYPERION II

Z GORY DZIEKUJE

Właśnie skończyliśmy z kolegą testy jego Samsunga HD 745.

Do porównań używaliśmy źródeł w postaci : DVD Sony DVD-NS930V-QS oraz CD Sony CDP555ESD.

Obraz-telewizor Panasonic TX36PL30

Wzmacniacze : Yamacha RXV 1300, Denon 1500R

Obraz zdecydowanie lepszy z Sony.Dzwięk przestrzenny 5.1 też wygrał Sony. Stereo z CD tutaj odtwarzacz DVD Sony okazał się gorszy od Samsunga. Samsung zagrał nieco żywiej i mniej technicznie. Przegrał natomiast ze starym CD Sony ES (TDA1542A). Sprawdziła się zatem zasada że każde markowe źródło sprawdza się najlepiej w tym do czego zostało przeznaczone. Samsung to dobry kompromis pomiędzy DVD a CD . Osobiście wolę jednak odrębne klocki w postaci dobrego DVD i CD choć niestety to droższa wersja.

czyli w samsungu trzeba wymienić DAC'a ;-)

Przy okazji, Darkuj, jaki jest koszt wymiany na choćby takiego TDA 1541A* :-)

*prosze o oidanie kosztu w odróżnieniu od prezentacji oferty handlowej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.