Skocz do zawartości
IGNORED

potrzebuję porady dobór sprzętu do salonu (muzyka i tv - ale nie kino)

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję uniwersalnego  sprzętu do słuchania muzyki w salonie i oglądania tv (nie kino) 

Oczekiwania:

Funkcjonalność, zwarta prosta forma, proste intuicyjne podłączenia uruchomienie i użytkowanie,   nie chce budować  wielowarstwowego zestawu wielu elementów  połączonych  plątaniną kurzących się dzikich węży z kabli za szafką rtv itp (i tak już będzie tv, konsola i dekoder canal +)  chce iść drogą w uproszczenie idące w parze z dobrą jakością dźwięku

z tego  powodu celuję w urządzenie all in one lub zintegrowany amplituner. 

Z pomysłu zawansowanego soundbara - wyleczona dzięki waszym opiniom oraz racji  otwartego salonu gdzie dźwięk nie miałby się jak odbijać bo części ścian brak , standardowe pełne kino domowe po przemyśleniu też odpada ze wzglądu na ilość głośników , okablowanie lub konieczności remontu salonu by ukryć głośniki w ścianie itp akcje (nie jest to osobny pokój odsłuchowy ani kinowy ani główna funkcja i atrakcja salonu). Myślę ze wystarcza na początek dwa głośniki typu monitory (?) 

Miałby to być sprzęt na dłużej powinien  posiadać  standardy które za kilka lat nie staną się  zabytkiem (choć trudno to przewidzieć)  

Co do brzmienia preferuję ładne czyste zbilansowane we wszystkich warstwach  ogólnie uniwersalne brzmienie,  lubię przestrzeń, dość precyzyjne, ładne basy ale żeby nie były  dominujące lub dudniące, pożądana klarowna góra, rozdzielczość, ale tez nie sucho trzaskające - nie bardzo wiem jak to opisać. 

Muzyka różnorodna, rock , jazz, alternatywa,  chilloutowe klimaty,  słuchanie raczej w normalnych i  w niższych poziomach  głośności (  czasem na słuchawkach ale wolę bez). 

Oglądanie TV - oczekuje ładnego czystego dźwięku dialogów i muzyki filmowej (używam hbo,  netfilx) zdecydowanie lepszego niż z głośników telewizora,  oglądam też  teledyski  z YT, korzystam  z konsoli xBOX. Mam sporo płyt cd - mogę zgrać do plików cyfrowych i podpiac pendrive lub dysk ewentualnie podepnę stary cd. 

Ze streamingu korzystam dużo - głownie z Tidala. Nie chce też rezygnować z radia.  

Często słucham muzyki wieczorem lub oglądam filmy w nocy, ale nawet w ciągu dnia nie słucham głośno, salon mam spory ale nie czuję potrzeby posiadania dużych  kolumn nagłaśniających całość  jak salę koncertową zwłaszcza ze jeśli głośniki będą stały blisko tv to odległość do kanapy to ok 3 -3,5 m. w tej strefie powinno być ok , reszta salonu za plecami bez znaczenia   Nie znam sie na tym ale trochę obawiam się ze trafię na fajny dobry sprzęt, który przy niższych poziomach głośności  nie pokaże swoich możliwości i będzie brzmiał nijako - jak tego uniknąć nie wiem. 

Po lekturze w Internetach powstała moja lista elementów które myślę ze  by były pożądane w takim sprzęcie 

- dwukierunkowy bluetoth aptX

- hdmi arc 

- Tidal Conect

- radio (moze byc internetowe)

- wifi 

- wbudowany chromecast 

- wyjście słuchawkowe jack 

-  spory i funkcjonalny  wyświetlacz kolor (np wyswietlajacy okladki płyt) - lub ewentualnie  świetna aplikacja

- funkcjonalność sieciowa 

- funkcjonalna,  intuicyjna i prosta aplikacja

mile widziane: 

- wyjście na sub lub dekodowanie jakiegoś formatu kinowego  dolby (kino domowe nie jest  celem ale oglądanie filmu mogłoby być w tym przypadku uatrakcyjnione efektami zbliżonymi do kina domowego) 

- opcja wielostrefowa - nagłośnienie innego pomieszczenia bez okablowania , podłączenie głośników bezprzewodowych fajnie jakby można było łączyć różne urządzenia (rożnych firm by nie być uzależnionym od jednej ) 

- port usb

opcja: 

- CD  w tym urzadzeniu all in - takie rozwiązanie byłoby fajne - ale nie konieczne

Budżet ? Pewnie padnie to pytanie ale nie wiem ile trzeba wydać by to ogarnąć ??? , 8 tys czy x 2?  chyba sprecyzuje się samo  po Waszych opiniach na które liczę. Nie wykluczam tez zakupu sprzętu używanego aby obniżyć nieco koszt. Nie należę  do osób mogących nie liczyć sie wydatkami , ani nie mam ambicji  mieć najlepszego sprzętu na rynku po prostu lubię muzykę a podejrzewam ze nawet nie zauważę różnic miedzy dobrym sprzętem a wybitnym.  Celem więc byłaby dobra ale średnia półka. Jeśli okaże się ze trzeba wydać sporo to zawsze raty lub rozdzielenie zakupu na urządzenie  a potem za jakiś czas kolumny (w okresie przejściowym znajdę cokolwiek  by podpiąć) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie ma wyjścia jack i nie ma opcji wielu stref. 

Ukryta Zawartość

podobne urządzenie z wyjściem słuchawkowym jest sporo droższe

Ukryta Zawartość

bez wyświetlacza

Mogę polecić wspominane kolumny ELAC VELA BS403 lub KEF LS50 Meta lub KEF R3 lub Buchardt S400mk2

Albo kolumny aktywne Buchardt A500 + hub. Można potem zamienić hub na hub wielokanałowy za dopłatą. Łączność w formacie WiSA - czyli można podłączyć kolumny innych firm.

Albo KEF LS50 Wireless II 😉 bez wyjścia słuchawkowego, ekranu i obsługi stref.

Za to jest to najtańsze rozwiązanie bo tylko 10K. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie słuchałem, ale spełnia większość wymagań i jest stosunkowo tani

bluesound powernode, dobrać do tego kolumny i będzie całkiem zgrabnie

Na pewno warto poświecić trochę czasu na odsłuchy, już teraz serdecznie zapraszam do nas. Tobie musi się podobać charakter dźwięku, a my tylko możemy coś zasugerować, ewentualnie przygotować odsłuchy.

Na pewno warto spojrzeć na dwa bardzo dobre systemy all-in-one Audiolab Omnia oraz QUAD Artera Solus Play. Dźwiękowo powinny Cię w pełni usatysfakcjonować, wyposażenie także jest kompletne, jest także odtwarzacz cd. Jeśli możemy wybierać wśród urządzeń bez cd, spójrz na Audiolab 6000A Play.

Kolumny - spójrz na najnowszy model Buchardt P300, to moim zdaniem najlepsza opcja. Warto także posłuchać Monitor Audio przynajmniej serii Bronze, chociaż najlepiej Silver oraz bardzo dynamiczne, swobodnie grające Focal Aria 906. Koniecznie do listy dorzuć moim zdanie, wyróżniające się polskie kolumny Pylon Audio Diamond Monitor 18.

Jeszcze raz zapraszam na odsłuchy oraz oczywiście indywidualne, atrakcyjne wyceny. W wolnej chwili zapraszam na nasz kanał YouTube, gdzie znajdziesz dziesiątki filmów o doborze urządzeń i kolumn - link.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

17 godzin temu, Piopio napisał:

dziękuję za poświęcony czas i propozycje

Ukryta Zawartość

nie ma wyjścia jack i nie ma opcji wielu stref. 

Podoba mi się ten NAD M10 V2 na plus zaliczam:

• tidal conect
  • aplikacja bluos (podobno swietna) 
  • bezprzewodowe opcje suround 4, 4.1 .4.2, mozliwosc wpiecia suba i bezprzewodowych głosników dodatkowych 
  • hdmi ARC do polaczenia tv i działania na jednym pilocie wydaje mi się ze to fajna opcja połaczenia lepsza od optycznego gniazda
  • dwukierunkowy bluetoth aptX  (przeżyję brak wyjscia jack) 
  • dirac live 
  • 7 calowy ekran dotykowy - super

Cenowo trochę dużo ale biorę pod uwagę jakby coś bo wydaje się świetny  , ewentualnie ta słabsza/okrojona  wersja NAD C700 (tez warta uwagi?)

Ukryta Zawartość

podobne urządzenie z wyjściem słuchawkowym jest sporo droższe

• fajny ale zbyt drogie

Ukryta Zawartość

bez wyświetlacza

• nie wiem , pewnie to dobra jakość ale jakoś całkiem nie pasuje mi ta stylistyka ,  brak tez hdmi arc 

Mogę polecić wspominane kolumny ELAC VELA BS403 lub KEF LS50 Meta lub KEF R3 lub Buchardt S400mk2

Albo kolumny aktywne Buchardt A500 + hub. Można potem zamienić hub na hub wielokanałowy za dopłatą. Łączność w formacie WiSA - czyli można podłączyć kolumny innych firm.

Albo KEF LS50 Wireless II 😉 bez wyjścia słuchawkowego, ekranu i obsługi stref.

Za to jest to najtańsze rozwiązanie bo tylko 10K. 

co do głośników to musze posłuchać jak wybiorę urządzenie , (Elac bardzo ładne:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, krolewicz napisał:

Nie słuchałem, ale spełnia większość wymagań i jest stosunkowo tani

bluesound powernode, dobrać do tego kolumny i będzie całkiem zgrabnie

Ciekawe urządzenie, zgrabnie i minimalistycznie to fakt, piekny design , minus to brak ekranu ale teoretycznie jest dobra aplka blueOS i brak pilota .   Na plus cala reszta w tym hdmiArc, tidal connect, strumieniowanie w tym Mqa, możliwość dodania sub, dwukierunkowy Bluetooth aptX,  mulitiroom, 

czy dobrze czytam że ma tez dekoder Dolby ??  czy jakby byla tak potzreba mozna bezprzewodowo dołączyc tylne głośniki ?  przeczyta rtez innych firm czy tylko bluesound? 

w ogóle zaskakująca masę  funkcji   w tak małym minimalistycznym pudelku .., cenowo też fajnie w relacji do mozliwosci . 

Dziękuję wezmę to pod uwagę 

Godzinę temu, tanzanika napisał:

w ogóle zaskakująca masę  funkcji   w tak małym minimalistycznym pudelku .., cenowo też fajnie w relacji do mozliwosci . 

Spełnia Twoje wszystkie wymagania oprócz ekranu. Pilota można dokupić. A cena bardzo przyzwoita. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 godzin temu, Q21 napisał:

Na pewno warto poświecić trochę czasu na odsłuchy, już teraz serdecznie zapraszam do nas. Tobie musi się podobać charakter dźwięku, a my tylko możemy coś zasugerować, ewentualnie przygotować odsłuchy.

Na pewno warto spojrzeć na dwa bardzo dobre systemy all-in-one

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  oraz 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dźwiękowo powinny Cię w pełni usatysfakcjonować, wyposażenie także jest kompletne, jest także odtwarzacz cd.

Dzwiekowo oczywiscie trzeba by sprawdzic choc ufam tym propozycjom, co do funkcjionalnosci 

• oba urządzenia bardzo fajne z duzą ilościa udogodnien i o ładnym designie 
  • cd - na pewno duzy plus 

spore gabaryty  urządzeń i brak hdmi arc  moim zdaniem na minus 

Z racji wyświetlacza i niższej ceny raczej skłaniam sie w strone Omni  - dlaczego jest tańsza? 

Jeśli możemy wybierać wśród urządzeń bez cd, spójrz na 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Kolumny - spójrz na najnowszy model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to moim zdaniem najlepsza opcja. Warto także posłuchać Monitor Audio przynajmniej serii Bronze, chociaż najlepiej Silver oraz bardzo dynamiczne, swobodnie grające

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Koniecznie do listy dorzuć moim zdanie, wyróżniające się polskie kolumny

Ukryta Zawartość

• oczywiście trzeba posłuchać , ale kolumny Buchart i Focal przepiękne choć w odmiennym  stylu 

Jeszcze raz zapraszam na odsłuchy oraz oczywiście indywidualne, atrakcyjne wyceny. W wolnej chwili zapraszam na nasz kanał YouTube, gdzie znajdziesz dziesiątki filmów o doborze urządzeń i kolumn -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie rozumiem po co komuś ekranik we wzmacniaczu/streamerze

i tak jest zbyt mały, żeby z tego sensownie korzystać, większość ludzi ma obok i tak wielki telewizor

plus, ja lubię słuchać wieczorem ze zgaszonym światłem i wtedy taki ekran rozprasza

Gość Kw202

(Konto usunięte)
Godzinę temu, tanzanika napisał:

Ciekawe urządzenie, zgrabnie i minimalistycznie to fakt, piekny design , minus to brak ekranu ale teoretycznie jest dobra aplka blueOS i brak pilota .   Na plus cala reszta w tym hdmiArc, tidal connect, strumieniowanie w tym Mqa, możliwość dodania sub, dwukierunkowy Bluetooth aptX,  mulitiroom, 

czy dobrze czytam że ma tez dekoder Dolby ??  czy jakby byla tak potzreba mozna bezprzewodowo dołączyc tylne głośniki ?  przeczyta rtez innych firm czy tylko bluesound? 

Dziękuję wezmę to pod uwagę 

Luknij też sobie minidsp shd power. 

Mam od kilku miesięcy i jest całkiem spoko. 

Dodadkowym atutem jest w nim direct live, przy słabej akustyce bardzo pomocny 😉

Nowy cabasse abyss.

Ma Multiroom.

Edytowane przez Piotr Sonido

Może ROSE RS520 ?

Ale potężne wymagania, ja się nie znam 🤑

Lubię proste rozwiązania 😅

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Nie czytałem propozycji ale ja zaproponuje Dali Oberon On-Wall głębokie na 12 cm, można by zainstalować koło TV, cena 1600 za używke, nowe ponad 3 tys zł… za dużo! Ale kolumna daje rade i to całkiem… do tego wzmacniacz al in one plus subwoofer jakiś mały ale wariat i będzie masakra w muzyce jak i tv

Gość Kw202

(Konto usunięte)
29 minut temu, quatross napisał:

Może ROSE RS520 ?

Fajny sprzęcik. 

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Dodam tylko że miałem b. dużo kolumn podstawkowych i wolnostojących… Na chwilę się zatrzymałem przy On Wall Oberon, później dostałem od rodziców Oberon 3 i te jhż pokazały pazur na bassie w 20mk2 ale mi na tym nie zależało… basik fajny pulsujący ale lepszy jest w B&W 704s3… punktowy bez luzów…, na chwilę miałem na testach Dali Rubicon LCR nie schodzą tak nisko jak On Wall serii Oberon mimo większego głośnika niskośredniotonqowego ale zagrały zdecydowanie najlepiej…  muzycznie, melodyjnie, wciągająco ale to nie to czego ja szukałem… Do kina i streamingu mam Sennheiser Ambeo ( teraz to się zwie Max ) a do muzyki starszy sprzęt Scott R336, B&W 704s3 i Daniel 424 oraz Apple SE 256 gb do Tidala

3 godziny temu, Kw202 napisał:

Fajny sprzęcik. 

A nie potrzeba do niego osobnego wzmacniacza ?

Edytowane przez tanzanika
Gość Kw202

(Konto usunięte)
13 minut temu, tanzanika napisał:

A nie potrzeba do niego osobnego wzmacniacza ?

Nie wystarczy tylko podłączyć głośniki. 

Jeśli buduje się system na kolumnach typu on wall to on w stereo będzie wymagał dodatkowych zabiegów.

Bo to że będzie wymagał subwoofera i to wcale nie taniego jest oczywiste.

Ale też stereofonia nie będzie na takim poziomie jak w przypadku kolumn wolnostojących czy też monitorów.

Piotrek 

W dniu 18.01.2023 o 18:08, quatross napisał:

Może ROSE RS520 ?

Rozwazam w temacie jescze 

🔸Lyngdorf TDAI-1120 i 🔸cambrige evo 150

15 godzin temu, tanzanika napisał:

Rozwazam w temacie jescze 

🔸Lyngdorf TDAI-1120 i 🔸cambrige evo 150

Obydwa bardzo udane twory.

Fajna lista, życzę miło spędzonego czasu podczas odsłuchów.

Piotrek