Skocz do zawartości
IGNORED

Używane kolumny do 6500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie posiadam kolumny Monitor Audio Silver 300 podłączone do NAD 375 bee. Brakuje mi ogólnie dołu. Kolumny  Proszę o poradę jakiś ciekawych kolumn do 6500 zł które warto poszukać. 

https://www.audiostereo.pl/topic/160956-u%C5%BCywane-kolumny-do-6500-z%C5%82/

Czy może lepiej dokupić jednak subwoofer ? Jakiś czas temu pożyczyłem Rel T5i i fajnie już to grało? Pytanie czy dołożyć suba i zostawić kolumny czy sprzedać i kupić coś innego ? 

13 minut temu, MichałA napisał:

Czy może lepiej dokupić jednak subwoofer ? Jakiś czas temu pożyczyłem Rel T5i i fajnie już to grało? Pytanie czy dołożyć suba i zostawić kolumny czy sprzedać i kupić coś innego ? 

Jak dla mnie to wygląda na problem z akustyką, niż na problem sprzętu. Jaki masz metraż i układ pokoju? 

Akustyka/ustawienie, jak nic się nie da zrobić to lepiej dodać subwoofer i poszukać mu miejsca. Plusa z minusem nie pomyliłeś we wzmacniaczu / kolumnach ? Jeśli jest dobrze to dla pewności - na próbę może zamień plus z minusem najpierw w jednej kolumnie, sprawdź jak gra i potem w drugiej kolumnie, może fabrycznie było coś zamienione w jednej z kolumn.

Jestem takiego samego zdania jak koledzy akurat ten zestaw powinien brzmieć naprawdę dobrze jeżeli chodzi o kwestie basowe.

No chyba że problemem jest źródło. Co tam u ciebie aktualnie pracuje?

Moim zdaniem wiecej zyskasz dodając Rel t5x

Piotrek 

Możesz spróbować model Silver 500, ale jeśli brakuje Ci dołu pasma, moim zdaniem lepszym wyborem dla Ciebie będzie dobry subwoofer. Spójrz na modele konstrukcji zamkniętej od SVS. Model SVS SB-2000 Pro byłby rozwiązaniem bezkompromisowym, chociaż można także spojrzeć na model niższy SB-1000 Pro, który w Twoim pomieszczeniu także bez żadnego problemu sobie poradzi.

Zapraszam na odsłuchy oraz indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 19.01.2023 o 09:51, don111 napisał:

Akustyka/ustawienie, jak nic się nie da zrobić to lepiej dodać subwoofer i poszukać mu miejsca. Plusa z minusem nie pomyliłeś we wzmacniaczu / kolumnach ? Jeśli jest dobrze to dla pewności - na próbę może zamień plus z minusem najpierw w jednej kolumnie, sprawdź jak gra i potem w drugiej kolumnie, może fabrycznie było coś zamienione w jednej z kolumn.

Masz rację, bardzo często winna jest akustyka. 

De gustibus non est disputandum

Dokładnie problemem okazała się akustyka. Po paru próbach okazało się że wina jest z podłogą. Po ustawieniu kolumn na podkładkach okazało się że robi się lepiej i dopiero jak stanęły wyżej o jakieś 25 cm zaczęło grać tak jak powinno.  Po namowie kolegi z forum Satori kupiłem przedwzmacniacz Rotel RC- 1082. Faktycznie spora różnica w dźwięku. Jednym słowem co nie wiem czy można nazwać w audio dźwięk stał się taki dojrzały. 

W dniu 22.01.2023 o 19:32, MichałA napisał:

Dokładnie problemem okazała się akustyka. Po paru próbach okazało się że wina jest z podłogą. Po ustawieniu kolumn na podkładkach okazało się że robi się lepiej i dopiero jak stanęły wyżej o jakieś 25 cm zaczęło grać tak jak powinno.  Po namowie kolegi z forum Satori kupiłem przedwzmacniacz Rotel RC- 1082. Faktycznie spora różnica w dźwięku. Jednym słowem co nie wiem czy można nazwać w audio dźwięk stał się taki dojrzały. 

To zdecydowanie akustyka, masz rację. Sam mam pokój 4x4m i to jest dramat niestety. Zdecydowanie radzę Ci pomyśleć o adaptacji akustycznej. Większe kolumny tutaj wiele nie zmienią. Cała para w gwizdek. Takie rzeczy powinna wiedzieć też każda osoba bardziej związana z audio. 

Zainteresuj się tematem pułapek basowych, oraz pochłaniaczy. Wiem, że zakup nowej kolumny jest dużo bardziej emocjonujący, ale na to zawsze jest czas. Akustykę robisz raz 🙂

No to super. 

Ale możesz mi tylko coś uściślić? Tak pytań z ciekawości 

Jak podniosłem Silver 300 o 25 cm do góry?

To jest jakiś stojak?

Bo powiem ci że spotkałem się z granitowymi podkładkami pod kolumny podłogowe no ale to nie jest taka wysokość możesz pokazać zdjęcie jak to finalnie wygląda?

Piotrek 

31 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No to super. 

Ale możesz mi tylko coś uściślić? Tak pytań z ciekawości 

Jak podniosłem Silver 300 o 25 cm do góry?

To jest jakiś stojak?

Bo powiem ci że spotkałem się z granitowymi podkładkami pod kolumny podłogowe no ale to nie jest taka wysokość możesz pokazać zdjęcie jak to finalnie wygląda?

Piotrek 

Mam podstawki granitowe ale mają 3cm. Kolumny podnosiłem na książkach żeby sprawdzić czy coś się zmieni i u mnie na wysokości 25 cm bardzo duża różnica. Obecnie szukam na pinterescie czegoś ciekawego żeby zrobić fajne podstawki. Jak zrobię to podeślę fotę.

19 godzin temu, MichałA napisał:

Mam podstawki granitowe ale mają 3cm. Kolumny podnosiłem na książkach żeby sprawdzić czy coś się zmieni i u mnie na wysokości 25 cm bardzo duża różnica. Obecnie szukam na pinterescie czegoś ciekawego żeby zrobić fajne podstawki. Jak zrobię to podeślę fotę.

Okej super bo powiem ci szczerze że podniesienie kolumn podłogowych o taką wysokość to jeszcze wcześniej w mojej dość długiej karierze się nie spotykałem.

Masz tak wyjątkowo wysoką kanapę?

Spróbuj jeszcze delikatnie pochylić całą obudowę do tyłu na przykład stosując wyższe kolce z przodu zobaczysz czy taki zabieg nie spowoduje plusów.

Piotrek 

Edytowane przez Piotr Sonido

Spróbuję dzisiaj z samymi kolcami z przodu. Kanapa normalna ale po prostu taka jest sytuacja u mnie w salonie. Też dla mnie dziwne ale naprawde efekt duży. Mam dolny woofer wyżej i pojawia się w końcu bas i ogólnie kolumny grają jak powinny.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Okej super bo powiem ci szczerze że podniesienie kolumn podłogowych o taką wysokość to jeszcze wcześniej w mojej dość długiej karierze się nie spotykałem.

Spróbuj jeszcze delikatnie pochylić całą obudowę do tyłu na przykład stosując wyższe kolce z przodu zobaczysz czy taki zabieg nie spowoduje plusów.

Piotrek 

Moja stara, bardzo wysoka kanapa także pochłaniała mnóstwo muzyki. Dźwięk wariował i przechylał się w jedną stronę.

W dniu 26.01.2023 o 16:28, MichałA napisał:

Spróbuję dzisiaj z samymi kolcami z przodu. Kanapa normalna ale po prostu taka jest sytuacja u mnie w salonie. Też dla mnie dziwne ale naprawde efekt duży. Mam dolny woofer wyżej i pojawia się w końcu bas i ogólnie kolumny grają jak powinny.

Pochylenie coś zmieniło?

W dniu 26.01.2023 o 19:14, Yankes napisał:

Moja stara, bardzo wysoka kanapa także pochłaniała mnóstwo muzyki. Dźwięk wariował i przechylał się w jedną stronę.

No ale ,25 cm? W sensie nie to że nie wierzę. Przyznam nigdy nie podnosiłem kolumn podłogowych na taką wysokość. Dziwię się i jestem ciekaw rozwiązania finalnie. Bardzo.

Piotrek 

Piotrek 

Pochylenie nie wplynie na bas. Przeciez bas jest promieniowany we wszystkich kierunkach. Ale sama wysokosc moze odgrywac role (patrz rozne sumowanie fali odbitej od sufitu i podlogi)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Juz 20 lat temu mialem takie „podniesienia“
Jeszcze z wieloma „cudami“ sie w twojej karierze nie spotkales

297347019_BW804_2.thumb.jpg.8fe2a6a53985c6b8a82402ae027b8b59.jpg Najwiekszy wplyw ma wlasciwe miejsce siedzenia w pomieszczeniu!

Usiadz gdzie indziej (blizej/dalej), to moze pojawi sie bas.
A jesli nie > subwoofer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, xajas napisał:

Pochylenie nie wplynie na bas. Przeciez bas jest promieniowany we wszystkich kierunkach. Ale sama wysokosc moze odgrywac role (patrz rozne sumowanie fali odbitej od sufitu i podlogi)

Ukryta Zawartość

Juz 20 lat temu mialem takie „podniesienia“ emoji106.png297347019_BW804_2.thumb.jpg.8fe2a6a53985c6b8a82402ae027b8b59.jpg 

No to mnie pocieszyłes że nie jest to mój wymysł bo naprawdę jest spora różnica jak mam je wyżej. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Pochylenie coś zmieniło?

No ale ,25 cm? W sensie nie to że nie wierzę. Przyznam nigdy nie podnosiłem kolumn podłogowych na taką wysokość. Dziwię się i jestem ciekaw rozwiązania finalnie. Bardzo.

Piotrek 

Zmieniłem kanapę i zainwestowałem w podstawki oraz monitory. Problem odszedł w zapomnienie.

23 godziny temu, xajas napisał:

Juz 20 lat temu mialem takie „podniesienia“

Ukryta Zawartość

Jeszcze z wieloma „cudami“ sie w twojej karierze nie spotkales emoji3.png

A to na pewno. Absolutnie się zgadzam. Co jakiś czas coś mnie zaskakuje i pozytywnie i negatywnie 🙂

18 godzin temu, Yankes napisał:

Zmieniłem kanapę i zainwestowałem w podstawki oraz monitory. Problem odszedł w zapomnienie.

Na czym teraz grasz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 29.01.2023 o 16:43, Piotr Sonido napisał:

A to na pewno. Absolutnie się zgadzam. Co jakiś czas coś mnie zaskakuje i pozytywnie i negatywnie 🙂

Na czym teraz grasz?

Cały czas szukam zestawu na dłużej....

22 godziny temu, Yankes napisał:

Cały czas szukam zestawu na dłużej....

A jest taki?

Bo jeżeli wciąż będziesz śledził rynek audio czytał fora gazety opisy blogi I co to tam jeszcze jest to chyba jest to niemożliwe. 

No chyba że przerzucisz część fascynacji gdzie indziej. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A jest taki?

Bo jeżeli wciąż będziesz śledził rynek audio czytał fora gazety opisy blogi I co to tam jeszcze jest to chyba jest to niemożliwe. 

No chyba że przerzucisz część fascynacji gdzie indziej. 

Myślę, że coś dla mnie już wyprodukowali...