Skocz do zawartości
IGNORED

Dac zewnętrzny do streamera Yamaha wxc-50

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie z cyklu rozmyślań przy śniadaniu.

Czy podłączenie zewnętrznego przetwornika może słyszalnie stuningować dźwięk? Yamaha zamienia się w dostawcę sygnału, przetwarza go..no właśnie, co można tu podpiąć w adekwatnych do jakości streamera pieniądzach? Czy chcąc pobawić się w zmiany pójść w inny odtwarzacz? Gdyby pojawił się w dobrych pieniądzach używany Marantz 8006 pewnie już bym zmienił. Inny przetwornik, wyższej klasy? Z kraju Mao? 

Gra rzeczona Yamaha z Focal aplha evo 80 sterowanymi pasywnym kontrolerem. Najwięcej..cicho..wieczorem, gdy dzieci śpią..Taki etap 🙂

To może jakiś interfejs studyjny lub  zewnętrzna karta do tych Focali? Dobrze się mogą zgrać.

To może jakiś interfejs studyjny lub  zewnętrzna karta do tych Focali? Dobrze się mogą zgrać.

Znaczy dac z rynku pro? Nic z hifi nie doda jakości odbioru ? Tutaj jest sabre 9006, patrzę na Dac na portalach, kości serii 9038 to już norma, oczywiście to tylko czipy. Ale może droższe ziemniaki są smaczniejsze..

Przydałaby się jeszcze taka dłuuga ręka do regulacji głośności, bowiem pre w streamerze..nie zgrywa się z monitorami.

Nie muszą być ES, AkKteż są dobre. Polecam dac w technologii FPGA. Najczęściej decyduje aplikacja układu. Wybór interfejsów studyjnych i kart zewnętrznych jest ogromny. Zamiast USB, można użyć lepszych i szybszych złącz typu Fire-Wire lub jeszcze lepszego Thunderbolt. Wybór jest ogromny również cenowy. Zamiast długiej ręki, kontroler głośności monitorów.Wybór również bardzo duży.Z drugiej strony w studiach nie "bawią" się w audiofilstwo choć uważam ,że powinni dużo częściej.Ale to już inna rozmowa.

Ja także albo wymieniłbym całość na przykład na Cambridge cxn.

Albo spróbować odsłuchać chord mojo 2.

Mały ale wariat.

I wyjść z niego do aktywnych monitorów przez kontroler Palmer Monicon..? 

Nie lepiej skorzystać z wejść xlr w Palmerze? Niby stłumione ale..?

Cxn pierwsza wersja? Jak tam jest z obsługą Tidal? I wsparciem producenta?

Teac ud 503, ud 505 to dac z dobrą regulacją poziomu i wyjściami zbalansowanymi

Albo nt 503 i nt 505 tu masz dodany streamer.

Jeszcze można spróbować smsl jakiś.Taki do200 mocno mnie zadziwił.

Teac kosztuje majątek, średnio dla mnie , wybrałbym pewnie inny streamer jak Marantz 8006.

Smsl 200 gdzieś widziałem w używce. Pro-ject pre box s2 na początek obserwacji sensownosci pomysłu na tuning?

Ale tak może troszkę bardziej konkretnie, to co chcesz zmienić w dźwięku?

Zakladam, że trochę więcej wypełnienia.

Czyli najlepiej dac z DOBRĄ sekcją volume i wyjściami symetrycznymi.To trochę kosztuje, fakt.Ale taki ud503 kupiłem za 350€, czyli kwestia polowania…

Mozna tez próbować zmienić streamer.Ale taki z dobrym dźwiękiem i dobrą kontrolą głośności będzie dużo droższy.

Są jeszcze pierdulki typu bufor lampowy.Ostatnio kupiłem Ifi itube, tak w ramach ucieczki od nudy.Efekt nawet przyjemny, ale nie ma pilota i xlr.Może robić jako pre

Coś to zagra podobnie jak cd Marantza 6003 na dacu Cirrus,  który kasuje Yamahę i tidala z marszu. Niestety nie da się do niego podpiąć streamera..