Skocz do zawartości
IGNORED

Nie wie, czy warto zakupić kolumny STX

walkuba888

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Posiadam stary, ale dobry wzmacniacz Harman Kardon 730 Twin Powered. Moc poboru prądu tego wzmacniacza to 350W. Posiada wyjście na 4 lub 2 kanały głośnikowe. Impedencja 8-16 Ohm. Do tej pory grałem na kolumnach Tonsila z nowymi głośnikami GDN20/70/8, ale się one nie sprawdziły. Są za słabe. Już przy niecałej 1/3 głośności na załączonej opcji contour (zwiększone basy) kolumny chroboczą.

Chcę zakupić jakieś kolumny, które grałyby dużo lepiej od tych. Zastanawiałem się nad Altusami 140 lub 300, ale atrakcyjniejszą ofertą wydają mi sie nowe kolumny firmy STX. Np te Z7:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Proszę o radę, czy zaspokoją one moje oczekiwania w pokoju 30 m2. Lubię duży, głęboki bass. Warto je kupić????? Bo mi narazie wydaje się, ża tak, ale nie jestem pewien.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

wiem, że to przykre co napiszę, ale lepiej poczekaj, zbieraj kasę i kup kolumny głośnikowe a nie skrzynki z głośnikami. Szukaj na allegro czegoś z oferty Tannoya, JBLa, Mission.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

To nie kolumny chroboczą tylko wzmacniacz nie ma już więcej mocy.... ,a to w którym miejscu jest pokrętło głosności nie ma znaczenia.., dlatego że są głośniejsze utwory i cichsze....,dla różnych utworów i sygnałów w innym miejscu ustawia się pokrętło wzmocnienia aby uzyskać tę samą moc.

Altus to zły pomysł , ma mniej basu niż dobra trzynastka, dużo lepiej ... Hmm w którą stronę?, chodzi Ci o głosność ,czy niski bas, czy dobry kontrolowany Beat ?, A tak poważnie .. jeśli lubisz dzwięk Altusów to polecam kolumny estradowe ,są głośniejsze od nich a wiele z nich ma lepiej kontrolowany bas od Altusów.

Stx robi naprawdę dobre kulumny jak na te super niskie ceny, ale sądze że ten model Cię nie zadowoli, żresztą po kupnie Stx-a należy szybko wymienić głośnik wysokotonowy bo ten oryginalny jest najgorszy na świecie, choćby na dowolnego Tonsila ,ale nie tubowego ..

Pozdrawiam. i jak by coś to napisz dokładniej co ma być lepszego...

Wzmacniacz ma spory zapas mocy. Grałem nim dla próby na Dexonach estradowych 300/500W i się świetnie sprawował. Kolumny są za słabe poprostu. Zależy mi na większym basie przede wszystkim. A co myślicie o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ,nie to też nie ma basu, mam pomysł !, kup poprostu dobry estradowy subwoofer taki na 18 calówce ,a najlepiej 2 takie subbasy, wiem że to drogo ale mówię Ci od razu że to co masz jest całkiem ok. jeśli chcesz dużo więcej kontrolowanego basu musisz wydać choćby z 2000 tysiączki na jednego głośnego subbasa, przepraszam że nie jest różowo ale nie da się zrobić takiego basu jak ty potrzebujesz za takie pieniądze.

dozbieraj kasę i niewydawaj na fatalne głosniki !, sub estradowy to najtańszy sposób na ogromny bas w domu a i lepiej brzmiący niż cokolwiek z tak małe pieniądze (oczywiście przy tak dużej mocy jaką potrzebujesz) ,ja akurat zadowalam się kilkoma watami i mam małe 16 cm głośniki niskośredniotonowe...

z stxa skok na alpharda, niezle niezle. glosniki basowe sie nie pala, tylko uszkadzaja mechanicznie(wypluwa membrane), a jesli sie zdarzy sie sie spali to powod jest moze byc tylko jeden, twoj super wzmacniacz byl tak przesterowany ze podawal sygnal prostokatny zamiast sinusoidalnego.

moze nie kolumny stx ale wybrac najeftywniejsze i najleprze glosniki stx niskotonowe i dolozyc inne kopolki jak tu mowia i samemu zmontowac reszte kolumny albo zdac sie na kogos kto ma w tym doswiadczenie

• 6 miesięcy później...

cześc ja takrze mam wzmacniacz harman kardon 730 mam og gozieś koło 2 lat i przesten czas jeszcze nie dopasowałem do niego zadnych kolumn mam w domu 3 kolumny dwie są średnicy 25cm i jedną 30cm ale po wciśnieciu przycisku contur i podgłośnieniu na 1.3 zaczynają czeszcześ więc moim zdaniem kupienie nowych głośników nic cinieda

pozdrawiam:->

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.