Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w zakresie PHP

Kryspin

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc, poradę osoby znające język PHP, w pewnym zadaniu, które muszę zrobić, a nie wiem jak.

Dlaczego nie zapytam na forum o PHP ? Pytałem, ale kompletna ignorancja, żadej odpowiedzi.

A to jest moje ulubione forum i na pewno się ktoś znajdzie kto PHP zna i mi pomoże. ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/16156-pomoc-w-zakresie-php/

Muszę zrobić formularz na stronie internetowej, do którego będą wprowadzane dane (to już mam).

Potem dane te muszą zostać przesłane mailem do określonego odbiorcy (to też zrobiłem).

Dodatkowa rzecz, dane muszą zostać zapisane do pliku (txt, csv), żeby można je łatwo zaimportować do excel'a.

Mechanizm zapisu do pliku juz mam, jedynie zostało, załączyć ten plik do maila i skasować z serwera, bo tam nie może zostać.

Asp w ogóle nie znam, ale nie robi to różnicy dla mnie w czym to zrobię, ma zadziałać ;-)

Twoj formularz wysyla dane mailem oraz generuje od razu plik, ktory powinien tez byc od razu wyslany jako zalacznik w mailu, moze tym samym, nastepnie usuwamy plik z dysku? Bo nie wiem czy dobrze rozumiem.

nie zaglebialem sie zbytnio, ale co pierwsze mi na mysl przychodzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu jest wysylanie pliku w zalaczniku mailem poprzez formularz, generowanie pliku trzeba zrobic przed obsluga (sendmailphp) tego formularza w przykladzie, kozystajac z danych formularza, wtedy mozemy z dysku pobrac na sztywno plik, (nie przez podanie go przez formularz, jak w przykladzie bo nie o to chodzi), po wyslaniu robi sie np jakiegos redirecta i usuwa na poczatku plik (trzeba poszukac gdzies o usuwaniu plikow, zrobienie tego nie powinno byc zbytnio skomplikowane). Oczywiscie jak plik generowany zawsze ma inna nazwe to trzeba to wziac pod uwage przy odczycie i usuwaniu, powinien raczej byc unikatowy, by nie bylo zonkow przy obsludze formularza przez kilku uzytkownikow naraz, jesli cos takiego dopuszcza sie. Jak poruszasz sie troszke po php to przyjzyj sie tej obsludze formularza w przykladzie, bo nie jestem pewien czy wszystkie zmienne sa tam prawidlowo przenoszone. Oczywiscie nie jest to jedyna sluszna metoda, bo sa zapewne sluszniejsze, a ja sie zadobrze nie znam, staram sie jedynie naprowadzic ;) Na pewno dobrze jakby ktos sie znalazl biegly w programowaniu w php, moglby pomoc Tobie w pogrzebaniu w samym kodzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.