Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwne "strzelanie" wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mój wzmacniacz (Electrocompaniet ECI 6 DX) od jakiegoś czasu dziwnie się zachowuje. Gra w porządku, żadnych problemów z działaniem nie ma, ale od czasu do czasu (nawet kilka razy w tygodniu, czasem raz dziennie, czasem raz na kilka dni) "strzela". To dość głośny, jednorazowy, szybki dźwięk, według mnie pochodzący z obudowy (dźwięk nie idzie z kolumn, ale wyraźnie ze wmacniacza). 

Wzmacniacz jest w miarę nowy (około 1,5  roku u mnie, kupiony w sklepie z ekspozycji), gra z Dynaudio Focus 340, podłączony do Gigawatt Powerprime, na kablu Acoustic Zen Krakatoa. Wszystkie te elementy kupiłem w sklepach, jako nowe lub po ekspozycji. Cały zestaw ma nie więcej niż te 1,5 roku, ale Powerprime i kabel zasilające doszły około pół roku temu. Wczesniej grałem na czarnych kablach z kontaktu i szczerze, podobnego zjawiska nie pamiętam. 

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w czym rzecz? Czy to "normalne", czy interweniować, póki na sprzęt jest gwarancja.

https://www.audiostereo.pl/topic/161577-dziwne-strzelanie-wzmacniacza/
40 minut temu, PanJa napisał:

Czy to "normalne", czy interweniować, póki na sprzęt jest gwarancja.

Nie, to nie jest normalne.

Interweniować jak najszybciej i dla  bezpieczeństwa nie użytkować wzmacniacza.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Witam,

Czy wzmacniacz wyraznie sie nagrzewa? Panel przedni jest ze szkla czy pleksi? Bardzo mozliwe ze strzela sam panel.
Mialem taką akcję z ASR Emitterem kiedy się rozgrzewał i stygł strzelał niemiłosiernie, aż podskakiwałem z fotela. Producent zalecił...delikatnie poluzowanie śrubek.

To zdecydowanie nie jest normalne a nawet jeżeli kupiłeś sprzęt z ekspozycji to jest on objęty pełną gwarancją więc na ten moment nie zastanawiaj się co jest grane tylko oddawaj go na przegląd gwarancyjny. 

5 godzin temu, rafal735r napisał:

Ale jak "strzela" to dźwięk przerywa czy coś takiego? 

Nie przerywa. Tak jak pisałem wzmacniacz sprawia wrażenia jakby pracował poprawnie. Żadnych problemów z dźwiękiem nie zauważyłem. Wydaje mi się, że to obudowa, bo ten "strzał" ma wyraźny, metaliczny podźwięk. Możliwe, że tak jak pisał @Marek.S ma to związek z grzaniem, ale nie zauważyłem, żeby wzmacniacz się przegrzewał. 

Czy to zjawisko może mieć jakiś związek z uziemieniem, gromadzeniem ładunków elektrostatycznych? 

Razem z Powerprimem i przewodem zasilającym wpiąłem w zestaw kable głośnikowe VDH 3T The Air. Te kable mają przewód uziemienia, który nie jest podpięty. Jak to prawidłowo podpiąć? 

Właśnie bo myślałem o tym pewien czas i powiem ci szczerze miałem coś takiego z amplitunerem Onkyo 607.

Powiedz mi czy jeżeli te strzały występują posłuchasz i potem zgasisz urządzenie to po jakimś czasie znowu je słyszysz przy wyłączonym urządzeniu?

Bo ja tak miałem właśnie z amplitunerem faktycznie obudowa się nagrzewała metal się wyginał i było słychać takie charakterystyczne trzaski ja się do nich przyzwyczaiłem i one na 100% wynikały z obudowy.

Jeśli u ciebie jest podobnie to znaczy strzały występują potem przy chodzeniu urządzenia no to serwis tego nie naprawi.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Właśnie bo myślałem o tym pewien czas i powiem ci szczerze miałem coś takiego z amplitunerem Onkyo 607.

Powiedz mi czy jeżeli te strzały występują posłuchasz i potem zgasisz urządzenie to po jakimś czasie znowu je słyszysz przy wyłączonym urządzeniu?

Bo ja tak miałem właśnie z amplitunerem faktycznie obudowa się nagrzewała metal się wyginał i było słychać takie charakterystyczne trzaski ja się do nich przyzwyczaiłem i one na 100% wynikały z obudowy.

Jeśli u ciebie jest podobnie to znaczy strzały występują potem przy chodzeniu urządzenia no to serwis tego nie naprawi.

Żona twierdzi, że przy wyłączonym urządzeniu też się pojawiał ten "strzał". Zrobiłem teraz test i po ponad dwóch godzinach pracy, obudowa w najcieplejszym miejscu ma niecałe 40 stopni (mierzone termometrem bezdotykowym). Temperatura taka utrzymuje się już od ponad godziny czyli nie rośnie ponad ten próg. Teraz wyłączę wzmacniacz i będę nasłuchiwał. 

Witam

Mam bardzo podobnie z moim wzmacniaczem ( haiku sol II ) chociaż u mnie to raczej nie wina wysokiej temperatury, ostatnio szukałem nowych kolumn i pojeździłem po salonach ze swoim wzmacniaczem i zjawisko nie występuje.

Dźwięk można porównać do tego jaki wydaje czajnik elektryczny po jakimś czasie od zagotowania ( nieraz słychać taki charakterystyczny klik)

"strzelanie" nie występuje po odłączeniu kabla antenowego od dekodera/routera. Jakieś pomysły Panowie? 

A u ciebie to się pojawia i kilka razy czy to jest jednorazowe?

17 godzin temu, PanJa napisał:

Żona twierdzi, że przy wyłączonym urządzeniu też się pojawiał ten "strzał". Zrobiłem teraz test i po ponad dwóch godzinach pracy, obudowa w najcieplejszym miejscu ma niecałe 40 stopni (mierzone termometrem bezdotykowym). Temperatura taka utrzymuje się już od ponad godziny czyli nie rośnie ponad ten próg. Teraz wyłączę wzmacniacz i będę nasłuchiwał. 

No i jak?

Klikanie pojawia się zawsze, nieregularnie - potrafi strzelić np 2 razy w ciągu minuty potem np po 30 znowu 🤷‍♂️ Po wyłączeniu wzmacniacza może tez strzelić np po 2 h

3 minuty temu, PanJa napisał:

Nic nie strzeliło. Dzisiaj znowu będę sprawdzał.

No to u mnie jak ostygę to jednak strzelał. 

Hmm dziwne.

7 minut temu, michal1010 napisał:

Klikanie pojawia się zawsze, nieregularnie - potrafi strzelić np 2 razy w ciągu minuty potem np po 30 znowu 🤷‍♂️ Po wyłączeniu wzmacniacza może tez strzelić np po 2 h

No to ty możesz mieć to samo tylko wynik strzelania a klikania może być inny bo nie wydaje go metal z górnej pokrywy tylko na przykład któryś z plastikowych elementów.

Kilka lat wstecz firma Onkyo w swoich modelach amplitunerow kina domowego też miała taki defekt iż ich amplituner klikały ale było to spowodowane włączeniem się układu aktywnego chłodzenia którego tam nie było 🙂 no taka farsa. 

Ale przy wyłączonym urządzeniu To nie występowało.

Jeśli taki dźwięk pojawia się przy wyłączonym urządzeniu a już na pewno przy odłączonym od sieci to jest to spowodowane zmianami temperaturowymi

Zgadza się , potrafi strzelić nawet z odłączonym zasilaniem, ale czemu kiedy wzmacniacz grał w innym miejscu kiedy go brałem na odsłuchy to nie występowało ? 
Nie trzymam go w szafce czy w jakimś miejscu w którym mógłby się bardziej u mnie nagrzewać.

Edytowane przez michal1010
34 minuty temu, quatross napisał:

50°C

To dużo więcej niż u mnie. Mój po około 2,5h pracy nie przekraczał w żadnym miejscu 40oC (zmierzony max to 39,6). 

Gość

(Konto usunięte)

Dokładnie dzisiaj na innym forum zgłosiłem taki sam problem z moją końcówką. Wyszło na to, że  niektóre tak mają (mój AR niektóre Krelle) a wynika to z tego, że różne części urządzenia, wykonane z różnych materiałów nagrzewają się w różnym stopniu, powstają nierównomierne naprężenia itd. I w sumie nic groźnego. Mnie tamta dyskusja i wypowiedzi innych użytkowników uspokoiły, czego i Tobie życzę.

• 11 miesięcy później...

Niestety, z powodu tych dźwięków byłem zmuszony odstawić mojego Denona na strych — zamiast cieszyć się muzyką, nasłuchiwałem, kiedy ponownie pojawi się "strzał", a w nocy potrafił mnie on nawet obudzić.