Skocz do zawartości
IGNORED

Polski rynek audio bez prasy fachowej ?

namelessclub

Rekomendowane odpowiedzi

Jozwa maryn,

What Hi-Fi? jest moim zadaniem calkime sensownym pismem. Fakt, ich testy sa dosc skromne co do objetosci ale np. moje kolumny Ruark Prelude II zostaly tak potraktowane w niewielu w koncu zdaniach, ze nic dodac, nic ujac. Moim skromnym zdaniem jest to zdecydowanie najlepsza charakterystyka tych kolumn jaka znam.

Poza tym maja niezle pomysly typu: jak majac 800 zl poprawic brzmienie systemu - 10 sposobow; jak rozmiescic kolumny systemu 5.1 w konkretnym pokoju - udaja sie do domu i rozpracowuja prawdziwe pomieszczenie; jak reklamowac uszkodzony sprzet - co zrobic, kiedy sprzedawca czy dealer sie opiera - takze na prawdziwym przypadku. Pismo ma takze inna zalete - nie boi sie w swych rankingach obnizac oceny np. kolumn i zjezdzac w dol z powiedzmy 5 gwiazdek na 4 bo wyrosla znaczaca konkurencja i poprzedni lider stracil swa pozycje sprzed 2 lat. To sa fajne rzeczy. A ze duzo reklam? Dzieki nim mozna nawiazac kontakt przez internet z wieloma angielskimi dealerami i znalezc cos ciekawego dla siebie.

Latwo jest cos krytykowac a trudniej zrobic cos dobrego samemu.

pzdrw

soso

• Redaktorzy

"na marginesie, jozwa, wycisnij wode z recenzji swoich, stryjeckiego, kornika i paru innych facetow. tak po redaktorsku. co ci zostanie? dwadziescia sensownych wierszy. i ty to wiesz:-)"

...

Nie wiem, przynajmniej jeśli idzie o moje. Ja lubię pisać właśnie tak, jak piszę, lubię też czytać teksty właśnie tego rodzaju. Trudno abym czytelnikom serwował to, czego sam nie trawię. A co do WHF to oczywiście wyrażam moje osobiste zdanie. Dla mnie najlepszym pismem jest HiFi+ i staram się, aby moje czasopismo podobne było raczej do tej gazety. Podobieństwo do WHF to raczej ambicja Audio, co nieźle im wróży, bo WHF to niewątpliwie potęga finansowa.

ja z innej beczki..chociaz..

Mi brakuje pisma w którym poruszony dogłębnie temat audio i video.. ale w sposób poparty uczciwym i mądrym opisem technicznym.opisem formy czy typu brzmienia... i bez debilnrgo określania stosunku do przedziałów cenowych.Już nie raz i nie dwa podpowiadałem redaktorom..a w zasadzie szefom pism by punkciki wywalic i w ich miejsce dac opis:

A>Brzmienie kontrowersyjne[a nie że do dupy i syf..bo np.dystrybutor wisi kasę],

B>Brzmienie poprawne[czyli wart uwagi]

C>Brzmienie wielce wciągajace[bardzo wart uwagi...znaczy że nie wnerwia..i to może jest to]

D>Brzmienie wybitne...czyli super.

Wtedy wiele klamotów nie miało by durnego miana high-end... które w przerazajacej wiekrzośći ma sie nijak do opisywanych zarówno pod wzgledem brzmienia jak i jakości zabudowy.

Wszycho.

Można nawet powiedzieć, że więcej szkody nazwanie g... sprzętem hi-fi niż sprzętu hi-fi sprzętem hi-end. Ale o tym nasza ........ tu sobie każdy wpisze co chce....... jakoś zapomniała.

jozwa maryn:

PS Soso, to co piszesz o gwiazdkach, robi u nas HiFi i Muzyka. Tak więc non desperandum...

Faktycznie, znam taki jeden przypadek. Kolumny eltaxa dostaly 4 gwiazdki a potem zrobil sie szturm eltaxa na nasz rynek, liberty itd. no i nagle dawniej nadane 4 gwiazdki przeflancowaly sie na 5. Tylko taki jeden przypadek pamietam. Poza tym ladnie awansowaly nomen omen Avance, ktorych pierwsze recenzje byly sobie a potem nagle erupcja. Teraz zreszta temat wraca, bo w opini o Signature mk II nagle i niespodziewanie napisano, ze poprzednia wersja byla taka sobie. To skad te gwiezdne konstelacje? Ten tekst o Avance'ach nie wiem czy dotyczy HFIM ale w jednym z naszych magazynow czytalem. Reka na kieszonce. Teraz mamy na rynku Avance Signature mk III. Czekam z niecierpliwoscia na porownanie ;-)

Z innych na ten temat: pamietam w AudioVideo jest ranking wzmacniaczy. Audio Analogue Puccini SE zaliczono do grupy C. Potem chyba cos im sie porobilo i przeflancowali Puccini SE EX do grupy B. Zaintrygowany co to jest owo EX (sam mam ten wzmacniacz ale tylko z literkami SE) skontaktowalem sie z Audio Analogue i pytam, co to jest Puccini SE EX. A oni na to, ze takie modelu nie znaja (!). Mozna i tak ;-)

pzdrw

soso

soso - życie

z krajowego rynku audio wyssano już wszystko teraz tylko czekać na koniunkture ja k w połowie lat 90 - mało prasy było (może z mniejszymi kieszonkami jak mówisz) wlazła kasa i już po rynku.

Werner Ogiers (belgijski dziennikarz pisujący kiedyś dla krajowego pisma audio a obecnie dla niezależnego TNT) na swojej stronie "Visions in Audio" opisał pokrótce jak wygląda sytuacja w prasie audio. Następnie przedstawił swój prywatny ranking pism od najmniej przekupnego do najbardziej podatnego na uzaleznianie opinii od wpływów z reklam. What HiFi znalazło się na samym dole. Niestety strona "Visions in Audio" pewnego czasu jest niedostępna. Czyżby komuś przeszkadzała? ;-)

• Redaktorzy

soso: no proszę, a ja pamiętam jak HFM tłumaczyło się w odpowiedziach na listy czytelników z obcinania gwiazdek w związku ze zmianą zakresów cenowych oraz z praktyką dystrybutorów do windowania cen zaraz po pozytywnej recenzji. N.b. pamiętam, że Avance jest twoim pet hate, ale moim nie. Nigdy ich nie słuchałem, więc nie mogę dyskutować czy są warte swoich ocen czy nie. Poza tym, jak już mówimy o gwiazdkach i surowości ocen - HFM jest jedynym polskim pismem i jednym z nielicznych na świecie, które wykorzystuje całą dostępną skalę ocen. Moim zdaniem to dobrze. Jestem tutaj zapewne stronniczy, bowiem sam piszę do HFM, ale to o czym piszę to fakt obiektywny, a nie opinia, więc chyba mogę.

avans signejcze 3 mk2 to niezle glosniczki sa, do mocnej lampy , mocnego tranzystora o cieplym dzwieku i mocnym basie jak znalazl, ale nie sa to glosniki o wysokiej efektywnosci co wiekszosc wlascicieli krikow i kembridzow natychmiast odczuje , z moich doswiadczen dobrze sobie graja z electrocompanietem, pliniusem, musical fidelity 1001 , z moim obecnym wzmacniaczem tez nie jest zle, sa to glosniki grajace twardym, raczej suchym basem, bogata srednica i gora, nie koloryzuja dzwieku, nie spowalniaja ani rozciagaja basu, jesli ktos szuka takich cech w glosniku to dobry adres, oprocz tego co powyzej jak na zastosowane glosniki i mozliwosci sa to kolumny niedrogie, takze jesli chodzi o serie signejcze to ta dunczykom czy tez chinczykom z avans sie moim zdaniem udala, natomiast o tanszych liniach kolumn tego producenta typu 503, Dana mam jak najgorsze zdanie, kolumny te graja slabo, bardzo kalecza muzyke i wiele kolumn w tej samej cenie gra lepiej, takie jest moje zdanie,nie mozna wszystkich glosnikow producenta wsypac do jednego worka

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

> Jestem tutaj zapewne stronniczy, bowiem sam piszę do HFM, ale to o czym piszę to fakt obiektywny, a nie opinia, więc chyba mogę.

He, he. Niby stronniczy a jednak nie;-)

straszna wizja - swiat bez prasy audio. i bez blogoslawienst redaktora stryjeckiego:-) swoja droga to ja podziwiam jego odwage. coraz wiecej tresci umieszcza na swojej witrynie, podczas gdy normalna prasa raczej je reglamentuje, aby nie odciagac czytelnikow od tradycyjnych (czytaj - platnych) wydan swoich tytulow. no, ale w jego dzialaniu kryje sie pewnie glebsza mysl albo wrecz strategiczny geniusz:-)

• Redaktorzy

"HFM jest jedynym polskim pismem i jednym z nielicznych na świecie, które wykorzystuje całą dostępną skalę ocen."

jar, a nie mam racji? Jeśli uda ci się podważyć to stwierdzenie, będziesz miał lepszy powod do śmiechu :-)

W Rosji What Hi-Fi ukazuje się w nakładzie 42 000 egz. jako miesięcznik od 2002 roku i swobodnie zdominowało tamtejszy rynek szczegóły

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Wygląda nato że konkurencja może być jeszcze silniejsza (jeżeli to prawda o ich przygotowaniach) miejmy nadzieje że z pożytkiem dla nas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

He, he, he... nie sądzę. Jeśli polska edycja będzie taka jak angielska to ludzie szybko się zorientują o co w tym chodzi. Patrząc na to forum sądzę że raczej takie pisma jak Sensible Sound lub już zupełnie radykalne Audio Critic miałyby większe szanse :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"HFM jest jedynym polskim pismem i jednym z nielicznych na świecie, które wykorzystuje całą dostępną skalę ocen."

Jeślo chodzi o ilość uszek/gwiazdek/ptaszków czy serduszek, to HFM, byc może przoduje.

Zazwyczaj inne czasopisma dają tylko 5 (pięć) Fryderyków/uszek/..... :-(

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Nie wiem tylko, co WHF miałoby w Polsce publikować. Klon wersji UK? A po co to komu? Robić testy na miejscu? Przecież tu już cztery pisma piszą testy. Musieliby sobie zastrzec wyłączność na dane modele, żeby się odpchać. A jak z reklamami? Jeśli goście z WHF zorientują się, ile się w polskim pismie płaci za reklamę, wybuchną drwiącym śmiechem i założą pismo w Burkina Faso.

Rust: jak przemyślisz dokładnie, co napisałem, to z pewnością zrozumiesz.

Panowie spokojnie po co te nerwy nikt nie chce przecież walczyć z polską prasą (jak ma się zniszczyć zrobi to sama) a wracając do tematu to czym taki rynek bez prasy (lub jeśli prasa podawałaby

sprzeczne informacje) się zacznie charakteryzować.

R.u.s.t kiedyś jeden z pierwszych magazynów o audio podawał dwie czy trzy różne często sprzeczne recenzje i też było wesoło teraz przynajmniej wiadomo na czym ludziska muzyki słuchają (ot melomani ich k... mać) tak nawiasem mówiąc ale takich mamy odbiorców.

namelessclub

Osobiście z prasą, zwłaszcza hydrauliczną, podobnie jak z walcami drogowymi nie walczę :-)

Bywają niebezpieczne :-(

Wyniki testów mogą sie róznić, nawet baaaaaaaardzo i nie ma tu żadnego oszustwa.

"na czym ludziska muzyki słuchają"

Niedawno poznałem pana (72 lata), który słucha muzyki na Techniksie.

Poznaliśmy się na "odsłuchach kabla" (interkonektu) u mojego przyjaciela :-)

A Pan, mimo, ze slucha z Techniksa, o muzyce (klasycznej), potrafił opowiadac nie tylko z pasją, ale z wielką znajomością sprawy.

50+ lat bywania na koncertach, robi swoje.

Myślę, że lepiej mieć Techniksa i mnóstwo płyt (z których muzykę sie czuje i podziwia), niż Krella i kilka plyt (w tym wiekszość "testowych").

Dawno temu, podobalo mi się czasopismo audio "HiFi Answer" (z UK, obecnie nieistniejące).

Żadnych gwiazdek/uszek, konkrety i dużźo prostych porad.

Pozdrawiam

jozwa, nie chcialbym cie posadzac o naiwnosc, ale... wiesz, ze takie pismo jak whf nie bedzie mialo problemow z testami krikow, kembridzow, arkamow, soniakow, panasonikow, jvc i kilku innych marek, ktorych dystrybutorzy w polsce sie obrazaja, bo nie, bo nie. i nie chodzi tutaj o marki, ktore wymienilem, traktujac je tym samym niesprawiedliwie. wiesz, co to siec? sieciowka, znaczy. wiesz, dlaczego newsweek w polsce ma sukces, choc to pismo w polsce jest do d... wiesz, dlaczego elle, playboy, CKM, marie claire, focus w polsce sie udaly? bo za nimi stoja wydawnictwa tylez potezne, co operatywne. maja know how i nie zasypiaja gruszek w popiele. i nie pytaj, co whf bedzie robil w polsce, zapytaj, jak inne tytuly sie obronia:-)

'Przecież tu już cztery pisma piszą testy'

No i co z tego?:) jak przyjdzie co do czego to nie ma nic ciekawego do poczytania, w ciagu ostatnich dwoch lat kupilem moze z 5-6 numerow audio/video i to pismo uwazam za i tak najbardziej interesujace, pisane z glowa i pomyslem , a nie tworzone przez ludzi z przypadku lub lapanki nie odrozniajcych nosa od prącia, op-ampa od hydranta, konkurencja jeszcze nikomu nie zaszkodzila gdyz wymusza postep i rozwoj, rynek tygodnikow wydawal sie tez podzielony ,ale tak w sumie slabe pismo jak wyzej wspomniany niuslik wykroilo sobie spory kawalek tortu:))), obiektywnie slabe ale jednak konkurencyjne w stosunku do reszty

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

jozwa, ty jako redaktor pisma, ktore wychodzi byle kiedy, ale sie cieszy estyma (why?!) masz miejsce w polskim wydaniu whf. w dodatku masz kilka innych zalet, ktore by cie predysponowaly, ale ja nie wiem, czy jestes wystarczajaco komercyjny. pewnie - nie:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.