Skocz do zawartości
IGNORED

Vintage vs nowszy ampli

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wam, 

Piszę tego posta bo bardzo interesuje mnie Wasza opinia na to zagadnienie. Ponieważ macie duża wiedzę, a ja jedynie (i z chęcią) mogę się od Was uczyć. 

Otóż mam kolumny heco p5302sl (jak to nie raz wspominałem). One są dość duże, z lat 70tych. Bardzo ciekawi mnie koncepcja czy jeśli pod takie epokowe kolumny podłączyłbym ampli np.. :

1. Harman Kardon avr7000 (waży ponad 22kg, ale to ampli pod system wieloglosnikowy, a ponoć rewelacyjnie gra pod stereo to co udało mi się wyczytać na forach zagranicznych)

Lub

2. Onkyo tx-sr805 (też waży ponad 23kg, i jest polecany za jakość dźwięku i solidność podzespołów. 

To czy jest duże prawdopodobieństwo że zagra to lepiej niż na epokowym ampli (ja mam itt8032b)? Bo ten nowszy sprzęt niby topowy i czytajac opinie o tym hk, to ponoć umie bardzo dobrze wysterować rozmaite kolumny. A mi się wydaje że te heco mają potencjał tylko zupełnie jest dysonans pomiędzy rocznikami aktualnego ampli z np. Hk lub Onkyo, a kolumnami które mają ponad 50 lat. 

Jak myślicie? Czy takie połączenie mogłoby być dobre czy to raczej mezalians? 

https://www.audiostereo.pl/topic/162134-vintage-vs-nowszy-ampli/

Onkyo jako producent IMHO jest niedoceniona. Na pewno w Polsce.

Harman miał jeszcze lepszy model AVR8500.

Co do rady, to najlepiej byłoby podłączyć jeden i drugi amplituner, pograć i wyrobić sobie zdanie. Oczywiście to bardzo trudne, bo nikt nie wypożyczy używanego sprzętu za kaucją…

Tak czy inaczej moim zdaniem zakup tych amplitunerów to ryzyko związane z odsprzedażą.
Kto to później odkupi?

Zważywszy na dzisiejszy szał cenowy i kwoty z sufitu…

No chyba, że masz opcje kupna za kilka stówek każdego z nich, wtedy można brać nawet obydwa…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

40 minut temu, Gabrielxxx napisał:

Onkyo tx-sr805

Ten model był polecany do stereo. Patrząc na ceny 700-900 zł to nie są wysokie - ciężko znaleźć dobry wzmacniacz stereo w tej kwocie. Fakt odsprzedawalność takiego sprzętu jest raczej mała -- ale może to jest szansa na negocjacje cenowe przy zakupie.   Szczególnie Onkyo i H/K.. bezpieczniej jest chyba wybrać Denona, które raczej sa bardziej chodliwe.

Co do kolumn trudno mi powiedzieć... a czego Ci obecnie brakuje? i Czym je napędzasz.

No napędzam itt8032b i nie wiem czy mi czegoś brakuje, ale chciałbym spróbować np. na takim hk bo pisali, że amplitunery vintage deklasuje. Podświadomie myślę, że ta waga to jest jakiś odpowiednik jakości bo nie waży po 8kg jak większość ampli tylko 3 razy tyle, więc jest szansa na dobrą jakość. Odnośnie wersji 8500 wiem, ale ceny dość znaczne. A czemu denon bardziej odsprzedawalny, hk są gorszej jakości? Bo na forach czytałem, że właśnie denony te topowe nie za fascynowały brzmieniem tylko średnio w stereo grały w porównaniu do hk czy onkyo. Wydawało mi się że harman to prestiżowy sprzęt. 

Edytowane przez Gabrielxxx

Z tym potencjałem Heco bym nie przesadzał ... rozumiem Twój sentyment,

ale 25 cm woofer w obudowie zamkniętej z 1973 roku - stawiam dolary

przeciwko orzechom, że nie tylko nie zejdzie do 22 Hz ale i do 44 Hz  😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet dziś trzeba trochę zainwestować w kolumnę z BR żeby osiągnąć 40 Hz

Fakt, że inne cechy dźwięku mogą być OK, ale skoro szukasz wzmacniacza

z wagą w dłoni, to na pewno nie chodzi o przejrzystość czy dobrą średnicę ... 😉 

A o przejrzystość z gratami do kina może być trudniej, niż z klasycznym

nawet tanim wzmacniaczem stereo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@Gabrielxxxna czym stanęło?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell