Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe + wzmacniacz do sypialni 16m2

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.03.2023 o 08:44, Espectro napisał:

w moim planowanym zestawie planuje dodać suba to powinno wyrównać. 

Wczoraj byłem na odsłuchu systemu 2 + 1. Po powrocie do domu muzyka przestała cieszyć. Dobrze skonfigurowany sub, dodaje to "coś " do ogólnego odbioru muzyki.

De gustibus non est disputandum

Z modeli które wymieniłeś zdecydowanie heco albo elac. Co prawda drożej ale widziałem ostatnio ekspozycyjne modele Monitor Audio Bronze 100. Te grają bardziej ekspresyjnie jaśniej i rockowo może tego typu brzmienie też ci się spodoba. Pytanie czy budżet można delikatnie naciągnąć.

Uzupełnienie subem to świetna opcja wszystko kwestia ceny

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Z modeli które wymieniłeś zdecydowanie heco albo elac. Co prawda drożej ale widziałem ostatnio ekspozycyjne modele Monitor Audio Bronze 100. Te grają bardziej ekspresyjnie jaśniej i rockowo może tego typu brzmienie też ci się spodoba. Pytanie czy budżet można delikatnie naciągnąć.

Uzupełnienie subem to świetna opcja wszystko kwestia ceny

Kupiłem już kolego małe podłogówki jednak - Monitor Audio Monitor 200. Na razie sobie nimi gram i w sumie nawet mi się podobają 🙂

7 godzin temu, DeBove napisał:

Kupiłem już kolego małe podłogówki jednak - Monitor Audio Monitor 200. Na razie sobie nimi gram i w sumie nawet mi się podobają 🙂

Nowe czy już wygrzane?

Nawet? 

To ujdą? Są spoko, fajne czy jednak nie?

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nowe czy już wygrzane?

Nawet? 

To ujdą? Są spoko, fajne czy jednak nie?

Używane, 3 miesięczne więc zakładam że wygrzane.

Tak - nawet. Nie doszukuję się w sprzęcie za takie pieniądze nie wiadomo jakiej jakości dźwięku. Zestaw do sypialni - słucham go więc na leżąco i raczej cicho, tak na dobranoc 🙂 jest też oczywiście podłączony do tv i głównie właśnie w ten sposób będzie wykorzystywany.

Podsumowując - w takich warunkach są spoko. Grają przyjemnie, nie męcząco. Góra pasma jest trochę wycofana, wokale brzmią całkiem fajnie i wciągająco. Basu jest sporo, jestem zaskoczony że jest go aż tak dużo z małych podłogówek.

Mam natomiast jedną uwagę - mam wrażenie że perkusja brzmi na tym zestawie sztucznie, kartonowo.

Kolumny grają z nadem c326bee.

Spróbuj zmienić zworki w Nadzie z tych ori drutów na coś lepszego. Ja miałem w swoich Nadach Nakamichi i pamiętam że po zmianie szczególnie w 326bee góra pasma się otworzyła. Bardzo duża różnica względem tych ori drutów. 

Planowałem już wcześniej w moim NAD wymienić te firmowe zwory które zwyczajnie wyglądają tandetnie i dziś zdecydowałem się zamówić takowe zwory profesjonalnie zarobione. Znaczącego wpływu na brzmienie się nie spodziewam aczkolwiek nie obrażę się jeśli jakość dźwięku się poprawi z pewnością się polepszy samopoczucie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Zworki mają wpływ na samą górę pasma, natomiast recenzent AUDIO proponuje

najprostsze rozwiązanie  - zatkanie OBU BR co poprawia pewne cechy dźwięku

wcale specjalnie nie naruszając zasięgu basu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Owszem pod warunkiem że akurat te cechy chcemy poprawić. 

Jeśli kolega słucha cicho w sypialni to nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie. 

Ale oczywiście kto nie testuje ten nie wie. 

najprostsze rozwiązanie  - zatkanie OBU BR co poprawia pewne cechy dźwięku
wcale specjalnie nie naruszając zasięgu basu:

Nie rozumiem co ty wypisujesz. Jak to nie w „zasiegu basu“

Przeczytaj jeszcze raz. Czy 70Hz, 40Hz albo 50Hz to nie bas?

…. W systemie zamkniętym Qtc wynosi ok. 2 (szczyt przy 70 Hz, gdzie plasuje się też wierzchołek impedancji, ma wysokość ok. 6 dB). Zastosowanie bas-refleksu powoduje jeszcze mocniejsze podbicie, relatywnie mniejsze przy niższym strojeniu (do ok. 40 Hz, jeden z otworów zamknięty), maksymalne przy wyższym (obydwa otwarte, do ok. 50 Hz),….

To ciagle wyjezdzanie z tym zatykaniem BR, ta prawdziwa zmora, nie do wytepienia

Wiem dokładnie, co napisałem bo lewe zbocza charakterystyk niemal

się na siebie nakładają. F graniczna - 6dB jest ciągle taka sama.

Zatkane oba i otwarte - ich krzywe nawet się przecinają.

A podbicie to sobie możesz gałką dodać w miarę potrzeby ... albo odjąć.

Albo jeszcze dołożyć loudness itp ...

Fakt, że to wyjątkowy pomiar, bo zwykle zatkanie BR powoduje zmniejszenie

zasięgu basu i to zwykle ok. 15 Hz, czasem nawet więcej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi