Skocz do zawartości
IGNORED

Izolacja termiczna ścian i podłóg a wytłumienie i dźwięk odbity

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w klubie. Ja kończę dom a pokój kinowy na poddaszu czeka jeszcze na adaptację, więc mam podobne choć  inne dylematy. 

Na Twoim surowym etapie wywierciłbym wiertnicą otwory w stropie na rekuperację. Dwa nawiewy i dwa wywiewy. Wentylacja będzie tam najbardziej potrzebna. Można też wywiercić pod atmosy, albo wykuć między belkami.

Najprawdopodobniej z piwnicy będzie wyciągane najwięcej wilgoci co może być plusem dla całego systemu rekuperacji. Być może nie będziesz musiał stosować wymiennika entalpicznego.

Kolega gmow ma już salkę w piwnicy więc i tym samym więcej doświadczenia z użytkowania. 

Jeśli bardzo zależy Ci na wysokości pomieszczenia to może rurki od ogrzewania puść na ścianę, a na podłogę płyty pir lub styrodur przykryte podwójnie płytami MFP? 

Aczkolwiek na Twoim miejscu ułożyłbym tylko styrodur + MFP bez trwałego montażu i poobserwowałbym temperaturę i wilgotność przez lato i zimę. Rurki do ogrzewania podłogowego można tylko wypuścić w stronę piwnicy i po pierwszym sezonie zdecydować co dalej.

Myślę, że podobnie jak u mnie. Na pierwszym planie będzie wykończenie domu, a kino poczeka.

Z tymi otworami w stropie pod rekuperację to tak bym zrobił, gdyby nie to, że piętro wyżej też nie ma szału z wysokością - 210 cm. I tam planuję pokój biurowy. Jeśli będę mógł uniknąć prowadzenia rekuperacji podłogą piętro wyżej to tak zrobię, bo wygram na wysokości piętro wyżej. Rury rekuperacji to minimum 5 cm wysokości. Myślę, że spokojnie rozprowadzę sobie rekuperację w sali kina domowego z anemostatami na ścianach. Magik od rekuperacji ma być w tym tygodniu to dokładnie to przegadam. Rekuperacja w tym domu to jest też niezłe wyzwanie. Nie będzie wymiennika entalpicznego, będzie nawilżacz wpięty w rekuperację. Można ustawić stałą wilgotność w domu w ten sposób.

Jak dam rurki ogrzewania w ścianę i będę chciał wygrać sensowną powierzchnię to:
- naprawdę muszę je dobrze zaplanować, żeby przy ewentualnych przesunięciach głośników nie zasłaniać nimi grzania
- ciężko mi pewnie będzie wytłumić sensownie pomieszczenie
Mimo wszystko, grzanie z podłogi to większa elastyczność potem. 18 mm jastrychu z podłogówką - poświęcę 🙂

Dom jest w rodzinie od 50 lat. Ani z wilgocią ani z niskimi temperaturami nie było specjalnie w tej piwnicy problemu. Aczkolwiek był to składzik a nie kino 🙂

Do reku są też płaskie kanały. Jeśli puścisz po ścianach też będzie dobrze.

Skoro nie było przecieków przez 50 lat to chyba możesz być spokojny. 

Powodzenia!

W dniu 4.04.2023 o 12:02, netwalker napisał:

Aczkolwiek był to składzik a nie kino 🙂

W lecie posadzka nie robiła się mokra? Jeśli nie to może nie ma problemu. Generalnie ciepłe powietrze może wchłonąć dużo g/m3 pary, oziębiając się spada jego zdolność do jej "rozpuszczania" i się wykrapla. Jeśłi na zewnątrz masz 30st i 70% wilgotności, wpuścisz je wentylacją do środka i schłodzi się na zimnej posadzce, to jakaś ilość pary osadzi się na tej posadzce mocząc wykładzinę. 

W zimie problem mniejszy, bo powietrze z dworu nie zawiera dużo pary, a na dokładkę grzejesz je zmniejszając ciśnienie pary. 

Natomiast może się tak zdarzyć, że w przegrodzie z izolacją jest taki gradient temperatury, że para będzie wnikać w nią i gdzieś np. w połowie będzie się wykraplać. Kiedyć widziałem dość skrajny przykład, trzywarstwowa ściana z pianą jako izolacja. Izolacji było za mało i po odkuciu otworu, można było tę pianę wydłubać ręką i wycisnąć jak ścierkę do podłogi. Pomogło docieplenie od zewnątrz, bo cała przegroda miała większą temperaturę, po roku obeschło i teraz wszystko elegancko działa. 

Wentylację w tej piwnicy możesz załatwić takim ustrojstwem: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mam doświadczeń ze stosowania, pojęcia nie mam jak efektywne to jest ale poczytaj, może warto zrobić wentylację bez kanałów. Klima też powinna poprawić sytuację w lecie osuszając powietrze. 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, micwoj napisał:

Wentylację w tej piwnicy możesz załatwić takim ustrojstwem: 

Ukryta Zawartość

Nie mam doświadczeń ze stosowania

JA również spotkałem sie z tego typu urządzeniem montowanym w salkach kinowych w piwnicy.Choć to inni producenci, to zbierają pochlebne opinie.Jeśli faktycznie budynek jest słabo ocieplony od zewnątrz , to przy zastosowaniu dużej ilości wełny na ścianach od wewnątrz,może spowodować to (chyba tak to się nazywa fachowo)  "przesunięcie punktu rosy "  i pleśn na ścianach od wewnątrz . Równocześnie jak kolega @micwojpisze ,latem wilgotność w pomieszczeniu  może znaczenie wzrosnąć ,a ponad 80% dłuższy czas , może również  powodować  pleśn...

Można też zastosować rodzaj odwilżacza/osuszacza powietrza lub klimatyzatora.

Jednak wentylacja jest niezmiernie ważna również z powodu sprzętu umieszczonego w takim pokoju kinowym.Jeśli dysponuje się osobnym pomieszczeniem technicznym...z osobną wentylacją nawiewnowywiewną to super.Jeśli jednak jej brak to również polecam.Gdyż temperatura w takim pomieszczeni szybko wzrasta o kilka stopni.Nie mówię już o oglądających ....Oni również wytwarzają parę i ciepło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

Minimalna wysokość przewodów rekuperacji to jest 50 mm, niezależnie od tego czy z tworzywa czy stalowe. Interesowałem trochę się tymi rozwiązaniami rekuperacji decentralnej, dopóki myślałem że rekuperacja jest jednoznaczna z obniżeniem sufitu. Jak się okazało, że można prowadzić kanały rekuperacji również podłogą to problem z rekuperacją centralną się rozwiązał.

Już ustalone, sala kinowa będzie wpięta bez problemu do standardowej rekuperacji a przewody (podobno bezgłośne) będą szły przez salę. Nawiew(y?) na ścianach ze strony ekranu, wywiew za fotelami. Określiłem zapootrzebowanie tego pomieszczenia na "duże", tak jak by to była siłownia. Innymi słowy tak jak by tam stale przebywały 4 osoby, doraźnie 8. Zawsze można przestawić na wyższy bieg rekuperator... i pohałasować nim 😉

Zabawię się w 3 cm PIR + suchy jastrych 2 cm - wszystko wskazuje na to, że to się uda i że wilgoci nie będzie. Jak będzie katastrofa to na pewno tu napiszę 😄 Tylko cierpliwości, bo pewnie pierwsze seanse drugi kwartał 2024 😉 

No i pustaki pod głośniki Atmosa w suficie można wyciąć uzupełniając te miejsca żelbetem z piętra wyżej. Tak mówi wykonawca, jeszcze wypowie się konstruktor. A ja piętro wyżej i tak wywalam podłogę i jastrych. Sprowadza się to tylko do kosztów a te są jeszcze w tym momencie dla mnie zagadką.

• Pokaż nowe odpowiedzi