Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmieszczenie kolumn w bardzo wąskiej przestrzeni

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jestem w trakcie wyboru kolumn i wzmacniacza, ale właśnie zdałem sobie sprawę jak duży problem będę miał z ich umiejscowieniem. 

W skrócie sytuacja wygląda tak: mam ścianę 2,9m - z lewej strony jest krótka (około 80cm) ścianka działowa i dalej w lewo otwarta kuchnia a z prawej ściana nośna.  Na wolnym 2,4m stoi szafka RTV o szerokości 1,8m a na niej TV o szerokości 144cm. Szafka ma 45cm głębokości.

Jakoś 2,5 m przed szafką jest kanapa i na niej spędzam najwięcej czasu 🙂 i stąd też będę przeważnie słuchał + oczywiście oglądanie filmów. W ciągu dnia też sporo siedzę przy biurku za kanapą ale tutaj wiadomo że nie spodziewam się cudów, bardziej żeby coś po prostu grało w tle. 

Mam nadzieję że w miarę dobrze to widać na załączonym obrazku. Dalej za biurkiem jest okno z firanką. Na niebiesko kanapa, na brązowo szafki i biurko, planowane miejsce kolumn gwiazdki. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cały czas celuję w kolumny podstawkowe (np. B&W 606, Elac Carina BS243.4) ale zastanawiam się jak ja je tam wcisnę i jaki będzie tego efekt? 

Jeżeli na standach to będą bardzo blisko ściany jedna i szafy druga. W dodatku ciężko znaleźć będzie stand którego podstawa zmieści się w prostokącie o szerokości 30cm, a chciałbym je jeszcze skierować trochę do centrum więc już w ogóle. Ratunkiem mogłyby być standy tego typu jak w linku niżej, i trochę wysunąłbym je przed szafkę i może by się zmieściło. Ale nie dam ponad 2,2k za podstawki jak na cały zestaw chce wydać koło 7 😄 

Ukryta Zawartość

Z kolei jakbym chciał postawić je na szafce gdzie przy centralnym ustawieniu TV (teraz stoi trochę z boku i wolałbym żeby tak zostało) mam po 18cm z boku to musiałyby częściowo wisieć w powietrzu - czy to w ogóle wchodzi w grę? Dodatkowo byłoby to jakieś niecałe 1,7m między środkiem kolumn VS nieco ponad 2m gdyby stały na podstawkach, więc przy odległości 2,5m od kanapy też raczej na minus. No i na tym wolnym miejscu na szafce chciałem sobie Powernoda postawić. 

Co polecacie zrobić w takiej sytuacji? Znacie jakieś fajne modele niedrogich standów które sprawdzą się w takich ciasnych warunkach? Coś nie z płaską podstawą a 3 nóżkami tak by przy wysunięciu tych dwóch kawałek przed szafkę była jakaś możliwość manewru kolumnami. 

Dodam jeszcze że w domu jest kot i niewykluczone że będzie chciał czasem wskoczyć na te kolumny. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra, tutaj widzę coś takiego z szerokością podstawy 23cm, więc udałoby się to przy lekkim wysunięciu przed szafkę ustawić kierując lekko do centrum. 

Ukryta Zawartość

Tylko widzę że wymiary górnej płyty mamy 16x21cm, dałoby się tam jakoś stabilnie umiejscowić Elac Carina BS243.4 które mają 21x21cm?

Zdaję sobie sprawę, że na takim ustawieniu kolumn w rogu sporo stracę, ale niestety nie widzę innej możliwości 😞 

Dlatego chciałbym wybrać kolumny które sobie w miarę dobrze poradzą też w takim niekorzystnym ustawieniu.   

@Q21 U Was w ofercie widzę coś takiego: 

Ukryta Zawartość

Czy da się na tym zamontować stabilnie Carina BS243.4 np. jakimiś śrubkami?

Może głupie pytanie ale nigdy w życie nie miałem podstawek pod kolumny i nie wiem jak to wygląda w praktyce, a nie chcę zbierać kolumn z podłogi po tym jak kot stwierdzi że to dobre miejsce żeby z niego skakać 😄 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do kazdych standow mozesz przykrecic stojace na nich glosniki.

U mnie wszystkie sa przykrecone, a Sonusy maja nawet fabrycznie przygotowany gwint

Jesli znajdziesz takie z kolcami, wywal kolce i masz otwory na srobki

Ukryta Zawartość

A jesli stwierdzisz ze z powodu kota potrzebujesz jeszcze stabilniejsze, to dokrecisz dowolna plyte pd noga, albo wypelnisz ten srodkowy profil piaskiem

IMG_4862.thumb.jpg.aad316bf51964a992f9bfd96ab79dff9.jpg

Odpadaja takie, ktore maja szklane gorne plyty bez dziurek (patrz twoj link do taga harmony)

Czy myslales o montazu na scianie? Jest mnostwo takich systemow
IMG_4863.thumb.jpg.06fbde8f65a376c447b7758f29940460.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@staszek0   Mam takie dwie rady:

1. TV na wieszak i na ścianę

2. monitory Carina na szafkę i zapomnisz w ogóle o temacie.

Na szafce o tej głębokości świetnie sobie poradzą.

Jasne, że jak szafka ma metr wysokości, to robi się problem 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

[mention=27141]staszek0[/mention]   
Jasne, że jak szafka ma metr wysokości, to robi się problem  

Mysle ze nawet wtedy nie jest to problem. Ja np. lubie wyzsza pozycje.
Popatrz tez np. na wielkie Wilsony i ich wysokosc

@xajas

Nie wiem, o których Wilsonach piszesz, ale pasma powyżej 3 kHz zapewne

nie grają z samego wierzchołka kolumny. Sporo takich wysokich modeli ma

na górze średniotonowce, bo tę część pasma i tak dobrze usłyszysz

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czy te sa ponizej 1m

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4818.thumb.jpg.18a801e4ee82813fee2153e64959c8c6.jpgIMG_4816.thumb.jpg.efead36e9c88610404943b3e5225a3d0.jpgIMG_4814.thumb.jpg.9fec834f182266e3f1141818d9a63724.jpg
Moim zdaniem ustawianie glosnikow na wysokisci uszu to bezsens.

Nie lubie wokalistow, ktorych lokalizuje tak, jak by spiewali na kleczkach a skrzypaczka siedziala na ziemi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fakt, ale nie aż tak wysoko, jak w starym dowcipie o skrzypku na rowerze na linie

pod dachem cyrku. No Paganini to on nie jest ...

Te kolumny raczej nie zostały specjalnie skonstruowane do słuchania z kanapy

odległej o 2 m  ..... i do tego w 14 m2 😉 

Posluchaj wyzej, przez dluzszy czas, to sie zdziwisz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_0480.jpgIMG_0478.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, staszek0 napisał:

Może głupie pytanie ale nigdy w życie nie miałem podstawek pod kolumny i nie wiem jak to wygląda w praktyce, a nie chcę zbierać kolumn z podłogi po tym jak kot stwierdzi że to dobre miejsce żeby z niego skakać 😄 

Może zabrzmi to głupio, ale... jak duży jest kot? Moja kotka 3kg nie przewróci kolumn, dodatkowo rzadko z nich skacze. Drugi kocur, 7kg, już mi przewrócił prywatne kolumny na standach kilka razy. Jeśli kot jest mniejszy, to nie przejmowałbym się tym aż tak, w razie czego pewnie kolumny i tak oprą się o ścianę 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Q21 napisał:

Może zabrzmi to głupio, ale... jak duży jest kot? Moja kotka 3kg nie przewróci kolumn, dodatkowo rzadko z nich skacze. Drugi kocur, 7kg, już mi przewrócił prywatne kolumny na standach kilka razy. Jeśli kot jest mniejszy, to nie przejmowałbym się tym aż tak, w razie czego pewnie kolumny i tak oprą się o ścianę 🙂 

Niecałe 5kg, ale lubi się czasem szybko przebiec po meblach 😄 

O przewrócenie całego standu się nie martwię bo jakoś go zawsze można dociążyć no i faktycznie raczej konstrukcja oparła by się o ścianę. 

Gorzej ze zrzuceniem kolumny ze standu. Te Carina BS243.4 mają już jakieś otwory w podstawie więc trzeba by wywiercić odpowiednio dopasowane w standzie i chyba problem z głowy. Ewentualnie jakieś taśmy dwustronne, ale to wydaje się mniej pewne. 

Przykręcenie będzie pewniejsze, to na pewno 🙂 Chociaż dobry rzep na spodzie kolumny i standzie też pewnie da radę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 minut temu, xajas napisał:

Przykrec i zalatwione

Tak najpewniej zrobię. 

Ale rozumiem że te otwory które są w kolumnach i czasem w standach to nie jest jakiś uniwersalny powszechnie stosowany standard rozstawienia i raczej będą musiał w standach zrobić własne otwory tak? 

Oczywiście, bo są różne podstawy i wyważenie ... 

Czyli na szafce RTV postawić się ich nie da

17 minut temu, audioburak napisał:

Oczywiście, bo są różne podstawy i wyważenie ... 

Czyli na szafce RTV postawić się ich nie da

Opcja z powieszeniem TV jest nieco uciążliwa, bo musiałbym go podnieść jakieś 35cm nad szafkę 50cm więc to już przy bliskim oglądaniu i graniu z kapany byłoby trochę dla mnie za wysoko, wolę mieć mniej więcej na wysokości oczu. No i dochodzi zakup uchwytu, wiercenie, chowanie kabli itp... Sporo zamieszania a teraz ten TV stoi w na prawdę dobrym miejscu. 

Najprawdopodobniej zrobię tak: zamówię jakieś standy, ale najpierw spróbuję postawić na bokach skrajach szafki przy użyciu taśmy dwustronnej. Jak to się spoko sprawdzi to standy odeślę, a jak nie zamontuję na nich na śrubki. 

Tak najpewniej zrobię. 
Ale rozumiem że te otwory które są w kolumnach i czasem w standach to nie jest jakiś uniwersalny powszechnie stosowany standard rozstawienia i raczej będą musiał w standach zrobić własne otwory tak? 

Niestety nie ma standardu jak w telewizorach, wiec musisz wiercic
W dniu 22.03.2023 o 05:21, xajas napisał:

Do kazdych standow mozesz przykrecic stojace na nich glosniki.

Ty barbarzyńco! Pomiędzy stand a kolumnę daje się kuleczki Bluetac i nic nie spada.

14 godzin temu, staszek0 napisał:

przy użyciu taśmy dwustronnej

Odpuść sobie takie eksperymenty.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 21.03.2023 o 22:48, staszek0 napisał:

Co polecacie zrobić w takiej sytuacji?

Ten kwadracik z lewej przestaw w prawy róg, szafkę TV przesuń w lewo. Kolumny (podłogowe czy monitory na standach) przed szafką TV.

Nic nie wierć!

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Im dłużej patrzę na rysunek biorąc pod uwagę ograniczenia przestrzenne,

tym bardziej chodzi mi po głowie DWA głośniki centralne położone 

na tym meblu; uciekamy od rogów pokoju ...

Jedyne naprawdę poważne ograniczenie to wysokość podstawy TV, żeby było

można zobaczyć pełne napisy do filmów. 😉 

6 minut temu, xajas napisał:

Co to jest ten kwadrat obok lewego glosnika?

To jest szafa około 2m. 

@szymon1977 No właśnie zamiana miejscami tej szafy i szafki z TV też jest słabą opcją, bo wtedy mam już TV dosyć mocno pod kątem (szczególnie siedząc z prawej strony kanapy a to moje ulubione miejsce 😄 ). A wygoda oglądania filmów i grania na konsoli, bo gram całkiem sporo też jest dla mnie bardzo ważna. 

BTW już prawię byłem zdecydowany na zamówienie standów w firmie TomBase, ale właśnie trafiłem na wątek o niej na tym forum więc szukam dalej 😄 

Ja bym postawil szafe na prawo, przesunal kanape na lewo i obrocil biurko

Masz dobra muze z kanapy i z biurka, i dobra akustyke bo daleko od tej bocznej sciany

Ukryta Zawartość

Albo najlepiej postaw szafe do tylu. Wtedy masz wiecej luzu z przodu i sensowny setup

IMG_4880.thumb.jpg.6d64c32a70cbe5b7ac6dadf72300d221.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@xajas dzięki za podpowiedzi, doceniam wkład w rysunki 🙂

Niestety opcja z biurkiem za kanapą odpada, myślałem o niej chwilę jakiś czas temu przed przemeblowaniem, ale w takim ustawieniu mam za mało przestrzeni z tyłu, i odjeżdżając krzesłem w tył żeby się rozprostować wpadam na okno. Poza tym na biurku jest stojak i monitory, które wystając zza kanapy bardzo źle wyglądają. No i słońce by świeciło prosto w ekran. Niestety jest to mała przestrzeń która pełni różne funkcje, w tym do pracy i nie mogę reszty funkcjonalności poświęcać kosztem akustyki. 

Też każdego mebla tu nie zaznaczyłem, bo za kanapą w rogu z lewej strony stoi inna szafka a reszta ściany to okno, i też go szafą nie zasłonię 😄 

Zamienienie szafy z szafką RTV miejscami chyba przetestuję jak już wybiorę i będę miał w domu kolumny. Zobaczymy czy różnica w dźwięku rekompensuje stratę wynikającą ze zwiększenia kąta oglądania TV.

Jestem za interpretacja xajas. Nieco bym je tylko wysunął do przodu.

Tak aby nie przeszkadzały w normalnym życiu kwestią wizualną bym się absolutnie nie przejmował.