Skocz do zawartości
IGNORED

kupowanie w allegro?

maniura

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę tylko bez takiego entuzjazmu co do wolumenu. Trzeba bardzo uważać. Jezdziłem tam parę lat temu regularnie i kupiłem parę rzeczy. Owszem jest tam jeden gość, który ma regularny komis w Wawie i raczej ma sprzęt w porządku. Jest też drugi, który przywozi zepsuty sprzęt z Niemiec i naprawia. Od niego np. kupiłem cd z zepsutym laserem. Owszem jest tanio, ale naprawdę dokładnie sprawdzajcie. A kupowania odtwarzaczy w ogóle tam nie polecam.

jesli to do mnie to entuzjam dotyczy tylko pozyskania informacji - pojade porozgladam sie i tyle - ja dopiero raczkuje w calym temacie - zanim cokolwiek kupie sporo czasu minie (za 2 miesiace mam remont w mieszkaniu wiec zakupy beda dopiero po) a z tego co czytam to na Wolumenie przede wszystkich drobiazgi mozna kupic znacznie taniej niz w sklepach - ktos polecal np. kolce.

Gość Marek do Piotra

(Konto usunięte)

Ja również miałem problemy z serwisem Sony - usunięcie drobnej usterki (przerwa na płytce) zajęło im ponad 3 tygodnie, po ok tygodniu stwierdzili, że muszą sprowadzić instrukcję serwisową z centrali. W dodatku naprawa urządzeń z serii ES kosztuje 'na starcie' 350zł (robocizna), natomiast tańszych modeli zdaje się 150-200zł (!).

Z kolei w monitorze (do niedawna używałem 15" Sony) po pewnym czasie zaczeły się "zacinać" klawisze menu (po wciśnięciu nie wracają do początkowego położenia). Nawet nie próbowałem dowiadywać się o możliwość naprawy - jej koszt prawdopodobnie przekroczyłby wartość urządzenia...

hmmm też zdarzyło mi się korzystać z serwisu sonego i zamiast wymiany lasera (jak było napisane na rachunku) podkręcili mi tylko napięcie. działało przez 2 tygodnie a potem to samo. złożyłem skargę, oni się odwołali, poskarżyłem się do federacji konsumenckiej. i tyle. koniec. jeśli (w co raczej wątpię, ale zycie lubi zaskakiwać) będę miał jakiś sprzęt audio sonego to w przypadku awarii będę pytać raczej zaprzyjaźniony warsztat RTV.

I słusznie - zrobiłem tak samo - wprawdzie przy naprawie tunera nie było szybciej, ale przynajmniej znacznie taniej. Nie zauważyłem pogorszenia jakości dźwięku po skorzystaniu z usług nieautoryzowanego serwisu...

• 2 miesiące później...

Dużo mitów narosło - chciałbym rozwiać to i owo, choć może i tak wiecie swoje ; )

Te rzeczy są na Wolumenie w niskich cenach.

Jakość niektórych - całkiem niezła. Zdziwilibyście się.

Jest i dużo chłamu ; )

[obrazekLUKASZ-32876_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

->andrea29

Te bananki z nakręcanymi koszulkami rzeczywiście wygladają bardzo solidnie i bardzo pewnie 'siedzą' w gniazdach...

Przy okazji - spojrzałem na zdjęcia ze spotkania i mam wrażenie, że mieliśmy okazję zamienić parę słów na ostatnim Audioszole - w pokoju Akkusa przy porównaniach koncentrycznego PHLa z Accoutonem ;)

->Marek

To prawda. Są solidne, jak ruski czołg i mają nieźle sprężynujące blaszki.

Jednak daleko im do solidnosci połączenia, jakie oferują wtyki BFA. (Te z lewej.)

Jedne i drugie mają w trzpieniu po 2 śrubki do zamocowania przewodu oraz są solidnie złocone (!) : )))

Jak dla mnie - lepiej (drożej) być nie musi ; )

Cena 2,50zł/szt., natomiasyt BFA znalazłem ostatnio po... 4zł/szt. i bez żadnego targowania się !!!

( A kupowałem po 6, bo chcieli mi sprzedać po 8 ; ) ale i tak nie żałuję, bo są warte ceny : )))

Szkoda Marku, że ja Cię nie kojarzę, bo i jak ? (Nie mam Twojej fotki to i nie znam facjaty;) a na stoisko Akkusa zawracałem przez dwa dni. Są mocni. Przynajmniej ja tak sądzę oceniając dźwięk. Większość wystawców mogłaby brać przykład, hehe. Szkoda kasy na wystawianie sie , jeśli tacy trafią się obok, hihihihi

* * *

UWAGA: Nie polecam wtyków RCA tych błyszczących z lewej strony, z 3. paseczkami na obudowie. Co prawda zaciska się je podobnie jak WBT lecz zakres jest niewystarczający. W konsekwencji na gnieździe klocka tkwią za luźno. Możliwe, że na droższych zaciskach będzie ok., tylko kto z włąścicieli drogich klocków chodzi na Wolumen ; ) ?

Trzeba przyznać, że wygladają b. efektownie, jeśli lubicie takie chromowane obudowy.

* * *

Na Wolumenie widziałem też kondensatory - m.in. - Kendeil'a i Samsung'a.

A ja się nabrałem i szukałem po lewej :). Nie przypuszczałem, ze na Wolumenie mogą być też wtyki BFA - nie zauważyłem. Ale wybór rzeczywiście ogromny.

Nie dziwię się, że trudno mnie skojarzyć bez fotki, może przy okazji następnego grupowego spotkania.

Pamiętam, że po paru chwilach odsłuchu stwierdziłem, że bardziej odpowiada mi jazz na głośniku koncentrycznym...

Gość ciemniak

(Konto usunięte)

Co do monitorow ja juz nie kupuje w sklepach... kupilem w kwietniu Philipsa 201B (21'- krotki kineskop), produkcja luty 2000, z "Autogieldy Dolnoslaskiej" - gazeta z ogloszeniami, kineskop w idealnym satnie a i obudowa bez znakow uzywania ... bez sladow ingerencji w bebechy, ostry jak diabli (uzywam go przy 1280x1024, 85 Hz)- poprostu cudo.... i zgdnijcie za ile to wszystko? jedyne 630zl.... dodam tylko ze nowy ten model w sklepie od 2300 do 2700 zl.

- > Marek

Piśnij do mnie cokolwiek na priva, to Ci coś podeślę z AS'02 : )))

Oczywiście temat Akkus : )

Pozdrawiam.

* * *

Mnie zastanowiły na Wolumenie cena pilotów. Np. do tv Thomsona, pilot RC3004 od 30-45zł za oryginalny- cena na dzień dobry ;)

Lepiej nie będę pisał, ile dałem w serwisie, bo po co się denerwować jeszcze raz ; )

Kto chce - niech sam sprawdzi ;)

Pozdrawiam dociekliwych.

Tak juz temat troche sie zmienil ale ja wroce do watku głownego...

Tak sie złozyło ze rodzine mam w niemczech i 2tyg temu przyjechali w odwiedziny. Przed wyjazdem wspominali o tym ze sa u nich b.tanie DVD i czy bym nie chcial. No coz kase odkladam na samochod wiec o porzadnym DVD nie było by narazie mowy, powiedzialem ze dziekuje (wkoncu na DVD to trzeba z 500zł wydac). Tuz przed wyjazdem zadzwonili jeszcze raz i sie spytali czy te 50 Euro (!) to bym nie wyskrobał?

Byłem w szoku....215zł za nowe DVD? Pytam sie jakie: jakies ScanMagic ale czyta wszyskie płyty, odtwarza Mp3 i zdjecia wiec co mi tam, zamowilem.

O jakosci nie bede sie rozpisywał...w koncu tanizna ale dziala, wszysko ogladam, nawet dzwiek i obraz ładny no i cena jak za darmo wiec nie wybrzydzam.

Niedawno dostalem reklamowke z Media Markt..patrze a tu moje DVD (totalny identyk) podpisane jako Mustek....(hihi). Pojechalem specjalnie zobaczyc, co sie okazało:

-nadal marka ScanMagic na panelu (czy jakos tak) ale sprzedawca sie upiera ze markowe firmy Mustek ! No to pokazuje mu ze pisze Scan Magic a on ze Mustek i koniec bo tak mieli w broszurkach reklamowych...pierwszy zgrzyt

-cena sugerowana przez producenta 530zł (czy jakos tak) ale jest super obnizka i kosztuje "tylko" 366zł....

Nie no w morde jeza to w niemczech sprzedaja to gowno pod prawdziwa gowniana marka (bo takie jest) a u nas nagle Mustek !!!!???

No i cena..tam bez łachy 49 Euro a tu pisza 530zł (sugerowana) skad oni takie pierdoły wymyslala.

No i wielkodusznie obnizyli do 366zł (nadal ponad 150zł wiecej niz w niemczech) oczywiscie rozeszły sie jak ciepłe bułeczki.

Po co to pisze...by pokazac jak nawet te "tanie" sklepy zdzieraja i kłamia. Nie dziwe sie ze przemyt kwitnie bo skoro do klienta podchodzi sie jak do klasycznego durnia to wkoncu czlowieka szlak trafia i kombinuje jak tu zrobic taniej i lepiej.

Do tego serwis kuleje wiec jedyny sensowny powod by kupowac w sklepach traci na wartosci.

Panowie .... zarabiamy 4x mniej niz przecietny niemiec a musimy placic czasami prawie 2x drozej niz on za te same artykuły....wciska nam sie drogie gówna...robi wielkoduszne promocje....a to wszysko i tak kupujemy za drogo !

No nic jak teraz cos bede kupowal to albo mi przywioza albo pojade.

pozdrawiam

• Redaktorzy

Pewnie tez tam kupili gdzie twoja rodzina, tylko caly od razu kontener. No i postanowili zarobic... Coz to jest 150 zlotych ekstra na klocku, no nie? Rodak zaplaci, i jeszcze bedzie przekonany, ze zrobil swietny interes. I jesli nawet tobie sprzet padnie np. po roku albo dwu, to machniesz reka, bo wydatku nawet nie bedziesz pamietal. A jak gosciowi zdechnie po gwarancji, to cztery stowy piechota juz nie chodza.

do > jozwa maryn

Myslisz ze ci z MediaMarkt kupili go w tej cenie co moja rodzinka...jak dla mnie to pewnie bezposrednio od producenta/impotera za pewnie 20-30 Euro czyli po tyle co sklep w niemczech ale zamiast zadowolic sie 100% przebitka to przeciez głupi polak zaplaci wzieli pewnie 200% i tyle :)

A ze sa cwani jak cholera (ostanio był artykuł w gazecie ze ich z placu wywalaja i wogule, ze robia wyprzedaz, wielkie reklamy "likwidacja") to sprzedali po obnizkach prawie cały asortyment a za 3 dni co ciekawe zmartwychwstali...oczywiscie dalej MediaMarkt tylko inna koncowka w nazwie wiec na 3lata znowu bez podatku moga ludzi w balona robic...

Hehe to sie nazywa biznes....

Niestety Robercie z Gdańska napisałeś prawdę, jak to u nas jest.

Porównanie zarobków, i to że kupujemy i tak o wiele za drogo w stos. do zarobków.

I ludzie sami będą szukali innej drogi do dóbr.

A co do "likwidacji sklepu"- to odbieram je wyłącznie jako chwyt reklamowy.

Cięzko w tej chwili kupić coś normalnie - bez promocji.

Kłania się sztuka sprzedaży i otumaniania ludzi. Jak czują się ci, co w tym robią, wiedząc, że w innym sklepie, kto inny robi z nimi to samo ??????????????????????

Nikt nie lubi, kiedy ktoś robi z niego durnia.

Dziś coś jest warte 300zł- jutro 147, a rozumowanie: kupiłeś za 300zł i dobrze, bo było cię na to stać przecież, to o co chodzi (?) nie trafia do przekonania do mojej tępej mózgownicy.

Pozdrawiam.

Fachowcy... od kręcenia biczy z piasku... ; )))

do >MAREK

Taka firma jaka jest MM nie moze sobie pozwolic tylko na głupie akcje reklamowe ( a ta przyznam była jak dla mnie troche chamska)

Musialo byc drugie dno..

Chodza sluchy ze musieli sie pozbyc przestarzałego sprzetu ktory stał na ekspozycji i nikt normalny by go nie kupił ale oczywiscie łaskawie zdjeli 20% z ceny (w niemczech to by nikt za połowe ceny nie kupił) i wszysko prawie zeszło...

Druga sprawa to podatek, nie znam sie na tym ale chyba zagraniczna firma ma dany jakis okres przez który jest zwolniona z podatku lub jego czesci, wiec trzeba było zamiast S.A zrobic Z.o.o czy jakos tak :) i znowu mozna nabijac kase...szkoda ze nie wraca to do naszych kieszeni tylko ucieka nam przez palce...

Tak tak to S.A i Zoo to tylko przenosnia..gdybym wiedzial co i jak tam namieszali to sam bym podobne numery odstawial i wrescie mogl bym sobie kupic ukochana lampke :))

Fakt ze jak by nie bylo upiekli dwie pieczenie na jednym ogniu i to tylko dlatego ze ludzie sa głupi !

Gdyby tak sie tłuszcza na te 20% obnizki nie rzucala to by musieli zdjac wiecej a tak?

Zauwaznie prosze ze na zachodzie jak jest promocja to naprawde jest taniej czasami ponad 100% niz cena wyjsciowa a u nas?

Jak szukam TV do 4k to łaskawie moge kupic z ekspozycji za 3300zł lub stary model za 3500zl TO MA BYC PROMOCJA ????

Przyjmuje cene wyjsciowa 4000zł to jak dla mnie ekspozcja powinna kosztowac 1800zł a stary model ok 2800zl i to ja rozumiem ! Wtedy pojde i kupie bo wiem za co place mniej i tyle !

Nie chcieli mi przyjąć zwrotu wadliwego tunera sat. (dają chyba 7 dni na sprawdzenie). Wysyłali sprzęt do ekspertyzy, a serwis dystrybutora usterkę przeoczył. Dopiero po długich dyskusjach zgodzili się zwrócić pieniądze (nie mieli egzemplarza na wymianę), chyba dopiero wtedy, kiedy któryś raz z rzędu powtórzyłem, że mam jeszcze nie podstemplowaną gwarancję (!). Sprawę załatwiłem, ale nie tak to powinno wyglądać.

a propo kupowania na allegro to ja też dodam swoje trzy grosze:)

otóż kupiłem na tych "aukcjach" ponad 1,5 roku temu telewizor Panasonica 32 cale 100Hz dokładny model TX-32PG50F. Wówczas u nas w sklepie kosztował on 11999 pln, ja kupiłem go za 6500 pln, czyli praktycznie 50% ceny. Wszystko ładnie pięknie, wspaniały kontakt ze sprzedawcą - importerem jak Wy to nazywacie, który to zapewniał mnie o dwu letniej gwarancji, fakt że europejskiej ale wcisł mi kit że honorowanej w polskich serwisach co później okazało się gówno prawdą. Też mi telewizor przywiózł do domu, a jak. Oryginalnie zapakowany, przy mnie otwierał, zrywał klemy, podączył, zainstalował, wszystko ładnie pięknie, nie miałem żadnych powodów do podejrzeń że coś może być nie tak. No i niestety po dokładnie tygodniu wyszło dlaczego on był taki tani. TV ma jakąś paskudną fabryczną usterkę, która wyszła po tygodniu użytkowania. Na początku facet obiecał mi że mi ten tv wymieni, dzwoniłem do niego co 2-3 dni pytając co z wymianą tego telewizora, a ten walił jakieś ściemy że nie mogą jechać jak nie mają co najmniej 5 zamówień w ten region i tego typu gówna, także już wiedziałem że nic nie załatwie co się później potwierdziło gdyż po 3-ech miesiącach kontakt się wogóle z nim zerwał i do tej pory nawet teraz jak dwonię na numer jego komórki to zgłasza sie poczta głosowa, także prawdopodobnie zmienił telefon i numer. Zawiadomiłem o tym oszustwie, bo tak to należy nazwać, zarząd allegro, Ci mu zawesili konto ale co z tego jak ja zostałem z zepsutym telewizorem i bez kasy.

Teraz a propo autoryzowanych serwisów. Z tym moim telewizorem byłem w dwoch serwisach Panasonica, w jednym tv był 3 tygodnie i gość - jak mówił - nie miał czasu do niego zajrzeć, myślałem że go pierdolne w te głupie okularki... Wkurzony zabrałem stamtąd ten telewizor. Z drugiego serwisu Panasonica już wezwałem sobie faceta do domu, pokazałem mu co mi nie pasuje a ten mi jakieś wykłady daje o normach serwisowych dotyczących telewizorów panoramicznych i takie tam duperele dając mi wyraźnie do zrozumienia że mu sie nie chce robić. Wkurwiłem się wtedy jeszcze bardziej. Napisałem skargę do przedstawiciela serwsu Panasonica na Polskę, tam bardzo miła Pani mnie przepraszała, było jej bardzo przykro że jestem niezadowolony z usług serwisu i że zna już moją sprawę i zaprasza mnie ponownie do serwisu i że tv zostanie naprawiony. Teraz to niech mnie pocałują w d... Znajdę sobi jakiś prywatny, który zrobi mi to za pół ceny (bo przecież stawki w Panasonicu to mają sakramenckie) i w dodatku miłej i kulturalnej atmosferze. Tak więc wyleczyłem się z kupowania sprzętu rtv na allegro gdyż uważam że duża grupa sprzedawców nabywa jakieś fabryczne odrzuty czy też przecenione buble z ukrytymi wadami i wciska je nam w Polsce. Ja jestem tego żywym dowodem.

pozdrawiam wszystkich

p.s.

tak jak ktoś tu napisał wcześniej jedynie na allegro to można kupić kolumny głośnikowe

do >RAFAL

Hmm cenna uwaga...fajnie ze napisales. W koncu napewno 50% taniego towaru to odrzuty, ale wiem ze jest paru sprzedawców co maja super oferte i z tego zyja robiac to solidnie ale generalnie trzeba uwazac.

Współczuje Ci z tym TV ..tyle kasy...

Kupiłem już kilka sprzętów przez Allegro i nie mogę narzekać. Są również b. solidni sprzedawcy. Jak kupiłem Sony X33ES w opisie aukcji było napisane, że jest z pilotem - jednak przesyłka pilota nie zawierała. Zgłosiłem to sprzedawcy i ten pomimo, że omyłkowo zamieścił informację o tym pilocie na aukcji przesłał mi go na własny koszt.

Co do o wiele tańszego sprzętu dostępnego na Allegro, już była dyskusja na forum iż można taki sprzęt dostać na polskiej gwarancji - ja bym się nie wahał.

Ja to bym sie bał kupować coś drogiego (tv, kolumny, etc.) na Wolumenie.

Co innego akcesoria, radiatory i inne takie, bo widzą gały, co biorą, a i ryzyko żadne, bo wydane kwoty są symboliczne.

Jeden z kolegów na forum kupił w swojej miejscowości wtyki bananowe - jak te na dole zdjęcia po 10 zł/szt.

No to teraz pomnóżcie ich cenę na Wolumenie: 2,50zł/szt x 16szt. i porównajcie sobie...

/ ...2 nowe płyty CD - Wasze : )))/

(Kosztów dojazdu nie liczę, bo staram się tam być przy okazji.)

Pozdrawiam.

Sporo jestesmy sami sobie winni z tymi cenami. Napalamy się na nowości, wywalamy szmal bo wzmacniacz dobrze brzmi itp. Pamiętamy wszyscy jaki numer odwalił Tannoy ze swoimi M1, była niby wielka promocja, setki tysięcy kolumn sprzedali, a ostatnio czytam w recenzji, że Tannoye M1 to bardzo kiepski produkt na tle konkurencji i ledwie swojej ceny jest wart.

A teraz z innej beczki- ostatnio kupiłem w hipermarkecie Grundiga 32" za 3999 i dostałem jeszcze DVD gratis. Na pudle od DVD była specjalna naklejka że to towar nie do sprzedaży, tylko promocyjny. W sąsiednim sklepie (osiedlowym) taki sam TV kosztował już 4599, a w innym 3999 ale bez DVD (ukradli sobie ?). Natomiast s sklepie audiofilskim podobny sprzęt wystawili za 12000zł i nie sądzę żęby był lepszy, a nawet jeśli to nie o tyle. No ale to przecież sklep audiofilski więc cicho sza, a jaką minę zrobił sprzedawca jak mi oznajmił cenę, jakby był z jakiegoś klubu, cz coś.........

Na tym tle ludzie zarabiający na Allegro to świętoszki, każdy chce zarobić. Należy tylko unikać tych "importerów", gdyż jest oczywiste że nikt nie przywiezie TV które u nas kosztuje 11000zł za połowę ceny. U nas ceny są i tak niskie, więc po co coś ściągać ? Ostatnio napaliłem się na kolumienki Castle za 1100zł. Nie sądzę żeby gdzieś były tańsze.

Sa ludzie na Allegro i normalnie, ktorzy tym handlem zyja. I wiadomo, ze koles za 3 tygodnie nie zmieni branzy. Wiec mozna smialo kupowac, a ajwazniejsze dostac ksero dowodu zakupu ... bo taka osoba kupujac w DM odlicza sobie 16% podatku jak go wywozi a stepel stawiany jest na rachunku, jesli nie ma czeku Tax Free a ten rach trzeba oddac w sklepie odbierajac juz nie 16% tylko 14% koszty manipulacyjne itd.

A oczywiscie nie przyznaja sie ze cos maja naszemu celnikowi albo celnik dostaje "lape" zeby sie nie pytal ....

No wyjatkowo czekaja na inna zmiane na 19 kiedy celnik pije kawe i rzez 10-15 minut nawet nie wychodzi z budki ...

//przypominaja mi sie czasy jak auto tacie sciagalem i w terenowym samochodzie jechalo zawieszenie i skrzynia ... bo nasze prawo pozwalalo zlozyc auto z karoserii i silnikia !!!!//

Sam kupilem sobie cyfraka w DM odebralem 14%. I mialem problem z nim ... majac ksero rachunku wymienili mi na nowego bo wiedzieli ze jade z daleka i szkoda zebym wracal za 14 dni po naprawie .... przy okazji bardzo mocno przepraszali

.... zachecam wszytkich do robienia zakupow zagranica ... juz nie mowie o przemycie na szeroka skale ... ale tam nie ma problemow z gwarancja i traktuja czlowieka jak nalezy ... no i jest taniej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.