Skocz do zawartości
IGNORED

KIlka porad dla początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór koledzy,

Chciałbym wszystkich bardzo serdecznie przywitać, co prawda konto założyłem jakiś czas temu ale w zasadzie "występowałem" jedynie w roli "widza", a i to okazjonalnie.

Choć metryka tego potwierdzić nie może to jestem w zasadzie człowiekiem bardzo początkującym... dlatego postanowiłem zwrócić się do Was z kilkoma, zapewne dla Was  banalnymi pytaniami, dla mnie jednak wcale banalne one nie są.  

Za jakiś czas będę chciał zmienić kolumny, przeglądając forum jakieś typy znalazłem, wspomnę o nich na końcu, pozwolę sobie zacząć od zapytania:

-  Czym się objawia, że kolumny są zbyt duże do pomieszczenia? - Obecnie mam podłączone tonsil Maestro II 180 - pokój jak w załączniku - Jak stoją w punktach oznaczonych jako B to scena wydaje mi się być szeroka, przy umiarkowanym słuchaniu jest w miarę ok. jak jest trochę głośniej to wokale (środek pasma) robią się bardzo nieprzyjemne, natarczywe, denerwują do tego stopnia, że się nie chce tego słuchać. Generalnie są jakieś takie przygaszone. Zastanawiam się czy to wina tych kolumn, akustyki czy Bóg wie czego jeszcze. Jeżeli lewą kolumnę przestawię w punkt A - scena się gubi natomiast muzyka otrzymuje jakby głębię. Wokale nie są takie natarczywe, jest dużo więcej basu.... ale jest to jakieś takie rozlazłe. Natomiast dalej występuje przy głośniejszym słuchaniu jakby nadmiar dzwięków. Wszystko się zlewa czyniąc się nieprzyjemnym w odbiorze. Słucham głównie popu, rocka. sporadycznie jakaś muzyka instrumentalna,.

- Pokój ma ok 18 m2 - pomiędzy kolumnami gdy stoją w punktach B-B jest 2,5 m, odległość do odsłuchy ok 2,2 m. jeżeli lewą kolumnę przestawię w [punkt A - robi się o jakieś 1,5 metra szerzej, zatem między kolumnami jest 4 m a od kolumna do słuchacza 2,2.

- Zależy mi na odpowiednim wypełnieniu basem, chciałbym, żeby linia basowa była wyraźnie słyszalna ale nie żeby zagłuszała innych składowych. Chciałbym aby środek  pasma nie był taki wulgarny jak  przy obecnych kolumnach.  W głowie mam tak zakodowane, że tylko większy głośnik basowy  jest mi w stanie to zapewnić lepszy bas... pod uwagę biorę następujące modele kolumn:

1. KEF R7 ( z powodów powyższych wykluczyłem R5 - (gdyż maja mniejszy głośnik basowy)

2. Monitor Audio Silver 500 G7

Odsłuchów się troszkę obawiam, gdyż będę wrażliwy na sugestie sprzedawcy... a wiadomo jak to jest. Pokój odsłuchowy pewnie jest poprawny akustycznie, podpięty sprzęt także ne będzie bez znaczenia.... pewnie się wybiorę aby posłuchać ale  czy to dla osoby nie mającej doświadczenia będzie miarodajne? nie mam pewności.

Pewne jest, że wzmacniacz nie podlega zmianie.... to do niego chce coś odpowiedniego dobrać.

Słucham najczęściej z CD, rzadziej z odtwarzacza sieciowego. Wszystko pochodzi od Demona, Wznak PMA 1600Ne, 

Za jakieś 2-3 lata te kolumny mają trafić do większego pokoju, ok 25m2

Doradźcie coś Panowie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez myras

Na początek jeden ruch - przestaw graty na ścianę z oknem i posłuchaj

z większej odległości odległości niż dotychczas czyli okolic 2/3

a nawet 3/4 długości pokoju. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ustawiłem kiedyś na krótkiej ścigania ale naprzeciw okna. „Zdechła” cała dynamika . Wróciłem do obecnego stanu

Noe mam tez za bardzo możliwości postawienia fotela w poprzek pokoju, tak żeby mieć jakieś przyzwoite miejsce odsłuchowe.

To może jednak set z monitorami i subwooferem ustawionym w optymalnym

dla niego miejscu. Takie kombinacje często się sprawdzają, choć nie wiem też,

czy sam wzmacniacz po przeczytaniu opinii o PMA 1500R kolegi z wątku obok

nie jest tu elementem do dyskusji ... wiem oczywiście, że to inny model.

Denon PMA 1500R - odsłuchałem i niestety to kompletnie nie moje klimaty - tnie niemiłosiernie po uszach a w opcji "source direct" gra płasko i sztuczne wspomaganie pokrętłami barwy dźwięku jest niezbędne, żeby uzyskać namiastkę pełnej barwy.

Oczywiście słuchanie innych kolumn zalecam TYLKO z wykorzystaniem

obecnego 1500R, a nie ze sprzętem salonu czy sprzedającego.

A jak wypada Denon na słuchawkach ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To mnie zaskoczyłeś nigdy nie podłączyłem pod niego słuchawek, korzystam z przenośnego odtwarzacza. Zaraz jednak to zrobię i napisze.

Na słuchawkach gra tak jak lubię. Wokale są z przodu ale brzmią jak dla mnie przyjemnie.

Teraz biorąc pod uwagę na jakim forum umieszczam posty napisze coś średnio mądrego. Nie brałem pod uwagę kolumn podstawowych gdyż na „tej nodze” prezentują się dość agresywnie, tzn podniesione do gory rzucają się w oczy.

Godzinę temu, myras napisał:

Dobry wieczór koledzy,

Chciałbym wszystkich bardzo serdecznie przywitać, co prawda konto założyłem jakiś czas temu ale w zasadzie "występowałem" jedynie w roli "widza", a i to okazjonalnie.

Choć metryka tego potwierdzić nie może to jestem w zasadzie człowiekiem bardzo początkującym... dlatego postanowiłem zwrócić się do Was z kilkoma, zapewne dla Was  banalnymi pytaniami, dla mnie jednak wcale banalne one nie są.  

Za jakiś czas będę chciał zmienić kolumny, przeglądając forum jakieś typy znalazłem, wspomnę o nich na końcu, pozwolę sobie zacząć od zapytania:

-  Czym się objawia, że kolumny są zbyt duże do pomieszczenia? - Obecnie mam podłączone tonsil Maestro II 180 - pokój jak w załączniku - Jak stoją w punktach oznaczonych jako B to scena wydaje mi się być szeroka, przy umiarkowanym słuchaniu jest w miarę ok. jak jest trochę głośniej to wokale (środek pasma) robią się bardzo nieprzyjemne, natarczywe, denerwują do tego stopnia, że się nie chce tego słuchać. Generalnie są jakieś takie przygaszone. Zastanawiam się czy to wina tych kolumn, akustyki czy Bóg wie czego jeszcze. Jeżeli lewą kolumnę przestawię w punkt A - scena się gubi natomiast muzyka otrzymuje jakby głębię. Wokale nie są takie natarczywe, jest dużo więcej basu.... ale jest to jakieś takie rozlazłe. Natomiast dalej występuje przy głośniejszym słuchaniu jakby nadmiar dzwięków. Wszystko się zlewa czyniąc się nieprzyjemnym w odbiorze. Słucham głównie popu, rocka. sporadycznie jakaś muzyka instrumentalna,.

- Pokój ma ok 18 m2 - pomiędzy kolumnami gdy stoją w punktach B-B jest 2,5 m, odległość do odsłuchy ok 2,2 m. jeżeli lewą kolumnę przestawię w [punkt A - robi się o jakieś 1,5 metra szerzej, zatem między kolumnami jest 4 m a od kolumna do słuchacza 2,2.

- Zależy mi na odpowiednim wypełnieniu basem, chciałbym, żeby linia basowa była wyraźnie słyszalna ale nie żeby zagłuszała innych składowych. Chciałbym aby środek  pasma nie był taki wulgarny jak  przy obecnych kolumnach.  W głowie mam tak zakodowane, że tylko większy głośnik basowy  jest mi w stanie to zapewnić lepszy bas... pod uwagę biorę następujące modele kolumn:

1. KEF R7 ( z powodów powyższych wykluczyłem R5 - (gdyż maja mniejszy głośnik basowy)

2. Monitor Audio Silver 500 G7

Odsłuchów się troszkę obawiam, gdyż będę wrażliwy na sugestie sprzedawcy... a wiadomo jak to jest. Pokój odsłuchowy pewnie jest poprawny akustycznie, podpięty sprzęt także ne będzie bez znaczenia.... pewnie się wybiorę aby posłuchać ale  czy to dla osoby nie mającej doświadczenia będzie miarodajne? nie mam pewności.

Pewne jest, że wzmacniacz nie podlega zmianie.... to do niego chce coś odpowiedniego dobrać.

Słucham najczęściej z CD, rzadziej z odtwarzacza sieciowego. Wszystko pochodzi od Demona, Wznak PMA 1600Ne, 

Za jakieś 2-3 lata te kolumny mają trafić do większego pokoju, ok 25m2

Doradźcie coś Panowie...

Ukryta Zawartość

Myśle, ze Maestro tak maja, ze przy głośniejszym graniu dźwięk robi się natarczywy. Wymiana kolumn powinna poskutkować. Denon’a mniej bym o to podejrzewał. Co do ustawienia kolumn. Przy ustawieniu kolumn na szerokości pokoju, myśle, ze nic już lepszego nie wymyślisz (mniejsza szafkę przy lewym głośniku odsuń jak najdalej od kolumby w stronę rogu przy oknie). Bardziej spróbowałbym ustawić kolumny na ścianie z oknem i usiąść w odległości 2/3 pokoju, może być lepiej. Nic nie napisałeś, jak bardzo wygłuszony jest Twój pokój (dywany, zagospodarowanie ścian przy i naprzeciw kolumn)

Ukryta Zawartość

Myśle, ze Maestro tak maja, ze przy głośniejszym graniu dźwięk robi się natarczywy. Wymiana kolumn powinna poskutkować. Denon’a mniej bym o to podejrzewał. Co do ustawienia kolumn. Przy ustawieniu kolumn na szerokości pokoju, myśle, ze nic już lepszego nie wymyślisz (mniejsza szafkę przy lewym głośniku odsuń jak najdalej od kolumby w stronę rogu przy oknie). Bardziej spróbowałbym ustawić kolumny na ścianie z oknem i usiąść w odległości 2/3 pokoju, może być lepiej. Nic nie napisałeś, jak bardzo wygłuszony jest Twój pokój (dywany, zagospodarowanie ścian przy i naprzeciw kolumn)

Oczywiście manewr z ustawieniem kolumn przećwicze jeszcze raz, choć docelowo nie za bardzo mam warunki aby mogły tak stać. Załączyłem poglądowe zdjęcie ściany, na której stoją głośniki. Jeżeli lewą kolumnę przestawię na lewą stronę komody to efekt jest jak opisałem w pierwszym poście. Ową komodę jestem w stanie pchnąć bardziej w stronę okna i oczywiście tak zrobię. Na przeciwległej ścianie jest także komoda, właśnie lewa kolumna w nią „celuje” kanapa, fotel i jakiś stolik, na ścianach jakiś spory obraz.

Gdybym ustawił kolumny na okiennej ścianie to grały by wprost w meble, No może z metr przestrzeni przed nimi byłbym w stanie wygospodarować. Patrząc wówczas z miejsca „odsluchowego” jedna kolumna będzie w zasięgu wzroku, druga natomiast ukryta na meblem, nie wiem czy to byłoby dobre rozwiązanie.
Dywanu niestety nie mam, czy na średnie tony mógłby on mieć wpływ?
b607fc0e096c281418ab6eb90f57a17f.jpeg
58 minut temu, myras napisał:
Dywanu niestety nie mam, czy na średnie tony mógłby on mieć wpływ?

Ukryta Zawartość

Tak, to kwestia pogłosu i opóźnień związanych z tym, ze cześć dźwięku odbija się od ścian i podłogi.

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem masz dwie mozliwosci.
Obydwie bym posluchal

Ukryta Zawartość

IMG_5330.thumb.jpg.096bd443e7b5089eee8fb322a4e76520.jpg

Mozesz probowac calosc cofnac maksymalnue do tylu by miec wiecej „powietrza“ z przodu

IMG_5332.thumb.jpg.b4ca9b26a9d0f2ec73d5016bc0a13a06.jpg

Wyprobuj rozne pozycje, przesuwajac caly trojkat w przod i w tyl

IMG_5333.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitory nie muszą być na stojakach - jeśli komoda jest rozsądnej wysokości,

można je spokojnie postawić. Będzie nawet stabilniej, niż na statywie.

Bywają również modele specjalnie zbudowane do dosunięcia do ściany mimo

BR położonego z tyłu kolumny. Oczywiście jeśli komoda ma 1,5m to odpada ...

Zatem zanosi sie dziś na wedrowke z gratami po mieszkaniu. Niektóre z rysunków nie będą możliwe to zrealizowania ze względu na ograniczenia metrażowe. Aczkolwiek ile sie da to posprawdzam.

Spróbuj tak .

1 Cofnij kanapę pod ścianę .

2 Odsuń kolumny od tylnej ściany 70 do 100cm , co 5 cm .

3 Rozstaw kolumny na 250 do 300 cm , co 5 cm 

4 Kombinuj przy odsłuchu z dogięciem kolumn  .

Może być tak że Maestro są  krzykliwe i nic nie poradzisz , szukałbym coś z domieszką polipropylenu .

Dywan też by się przydało rzucić .

Edytowane przez KALIBER

KALIBER vel rydz .

Na dziś koniec walki, chyba poległem.

Przetestowałem wszystkie opcje, które sugerowaliście (oczywiście, te które się dało przetestować). Załączony przeze mnie szkic był bardzo poglądowy, można było z niego wywnioskować, ze kanapa nie jest dosunięta do ściany, niestety jest i gdybym chciał umieścić za nimi mebel, to siedziałbym w jednej lini z głośnikami, pokój ma niestety tylko ok 3,3 m. Dywanu nie zataiłem ;) ale zastąpiłem go grubymi kocami :)

Teraz spostrzeżenia.

1. najlepiej zagrało, gdy kolumny stanęły „w oknie” ten natarczywy środek pasma pewnie ze względu na znaczną odległość od słuchacza się trochę rozpłynął. Bas zrobił się jakiś rozlazły, ale przesuwając głośniki w tył w przód na boki, znalazłem punk, w którym było względnie. Problem powstał taki, ze kolumny stały metr od ściany, metr od okna- czyli podzielimy mi pokój na trzy części - z przeciwległej strony fotel w świetle telewizora oraz drzwi - trochę to na dłuższą metę uciążliwe. Wróciłem do punktu wyjścia, czyli kolumny na szerszej ścianie rozstawione szeroko. Czyli z mojego szkicu lewa w puncie A.
Odległość miedzy kolumnami 3,1 metra, odległość lini głośników od lini słuchacza jakieś 2,3m.

2. We wszystkich ustawieniach jakie testowałem pojawiał się w pewnym momencie hałas, zastanawiam się nad powodem, czy bardziej akustyka pomieszczenia czy słabe i zbyt duże kolumny do pomieszczenia, a może i jedno o drugie… to by skłaniało to rozważań nad kolumnami podstawowymi… a tym za chwilkę. Teraz o jakim hałasie mówię, gałka do godziny 9 - jest ok , jak już przekroczę i zbliżam się do 10 - robi się nieprzyjemnie. Dźwięki się zlewają, A tak chyba nie powinno być?

Odnośnie kolumn podstawowych, dlaczego nie ;)
Ciekawą opcją są te, o których pisze jeden z kolegów, które pomimo BR z tylu mozna dostawić blisko ściany. Niestety z komod nie skorzystam, gdyż jaki „wirtuoz” kiedyś sobie wymyślił, ze każda komoda winna być innej wysokości i jak wymyślił, tak zrobił. Pozostaje zatem opcja z podstawkami.

Tylko mając powyższą wiedzę co lepiej byłoby zrobić, obwinić za wszystko tonsile, wywalić je i zakupić np. Któreś z „pełnowymiarowych” przedstawionych w pierwszym poście, czy raczej skłonić die do podstawek?

Godzinę temu, myras napisał:

co lepiej byłoby zrobić, obwinić za wszystko tonsile, wywalić je i zakupić np. Któreś z „pełnowymiarowych”

Postawiłbym na kolumny Chario , Spendor , może Vienna Acoustic .

KALIBER vel rydz .

15 godzin temu, myras napisał:

Tylko mając powyższą wiedzę co lepiej byłoby zrobić, obwinić za wszystko tonsile, wywalić je i zakupić np. Któreś z „pełnowymiarowych” przedstawionych w pierwszym poście, czy raczej skłonić die do podstawek?

Tonsile nie są kolumnami z wyższej półki. W budżecie Silverów 500 i KEFów R7 znajdziesz wiele dobrego, ale one same w sobie też są bardzo dobrymi opcjami i znacznie przewyższają możliwości Tonsili. 

Problem jest taki, że nie musimy rozumieć się w tym, czego oczekujesz od dźwięku. Po prostu możemy inaczej nazywać te same zjawiska, czy oczekiwania. 

Z kolumn, które też warto sprawdzić:
Audio Physic Classic 8, Fyne Audio F502, Polk R700, Pylon Audio Diamond 28 - są to jednak opcje bardziej pod przyszłe pomieszczenie, bo do 18m2 spokojnie możesz wstawić niższe wersje wymienionych modeli lub nawet podstawki jak KEF R3 Meta, Buchardt S400 MK2, czy Sonus fabery Sonetto II. 

Bez odsłuchu się nie obejdzie. Moim zdaniem dobrze byłoby najpierw wziąć jedne, dowolne z tych kolumn do domu i sprawdzić je w swoich warunkach. Później, w razie czego będziesz mógł się do nich odnosić przy odsłuchu w salonie. 

Co do akustyki, to już koledzy wyżej dali Ci dobre rady. Przy nowych kolumnach być może będziesz musiał jednak kręcić się od nowa 😉  

W razie czego zapraszamy do kontaktu 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Po początkowym odrzuceniu kolumn podstawowych coraz częściej jednak zaczynam zerkać w ich stronę. Wydaje mi się, ze w takim pomieszczeniu jak moje, mogą się bardziej sprawdzić. Z akustyką wielkich rewolucji zapewne nie przeprowadzę, może ewentualnie pojawić się dywan.
Głośniki chciałbym mieć docelowo ustawione jak na załączonej grafice w punktach B-B ewentualnie podstawki może udało by się wcisnąć na ścianę okienną.

W tej chwili to jedynie wizualnie mogę wskazać, które mi się podobają ;) Na konkretny wybór, na decyzje przyjdzie czas zapewne po wakacjach.

Z tego co się zorientowałem prowadzicie sklep audio, czy można u Was takie kolumny wypożyczyć do testu?

Jak najbardziej, zapraszamy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.