Skocz do zawartości
IGNORED

który antywirus jest najlepszy?

himera

Rekomendowane odpowiedzi

Bo np. ten log moim zdaniem wygląda traaaagicznie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rootkit to zło ;D

Ukryta Zawartość

zyzio> ciężko powiedzieć bo dopiero Ty uświadomiłeś mi takie zagrożenie:-) Ale sama możliwość pobrania kodu źródłowego potencjalnie niebezpiecznego programu jest moim zdaniem dziwna ,ja rozumiem że to jest forum programistów którzy dyskutują głównie o ochronie przed takimi wynalazkami a kody źródłowe pewnie mają pomóc w poznaniu ich działania ,ale jednak :-( Oczywiście nie zamierzam ich kompilować aby zobaczyć czy są groźne ale opis ze strony: "AFX Rootkit 2005

This OPEN SOURCE Delphi rootkit uses code injection and hooks Windows native API to hide processes, modules, handles, files, ports, registry keys, etc." mówi wiele :-(.

Albo coś takiego "A driver that can store executable code in a FLASH or EEPROM and submit this code to be executed from the video processor in order to patch kernel memory" -uwaga na karty graficzne ;-)

lub

A driver that stores data in 'bad blocks' or unallocated clusters on an IDE drive/NTFS partition. - uwaga na badsektory na dysku ;-)

Do wykrywania Rootkitów służy Rootkitrevealer :

Ukryta Zawartość

Właśnie ściągnąłem najnowszą wersję, z tym że aby wiedzieć co wywalić trzeba mieć o nieeeeeebo większe pojęcie niż w przypadku loga z Hi-Jacka :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -tu jest prostsze narzędzie, niewiadomo czy skuteczne...

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Polecam przeskanować kompa Webroot Spy Sweeperem wersja testowa do ściągnięcia z

Ukryta Zawartość

napiszcie ile mieliście szpiegów

Ukryta Zawartość

u mnie było kilka ciasteczek low danger.

Ostatnio przeczytalem coś takiego;

"Błąd w Rejestrze Windows może zostać wykorzystany do ukrycia przed aplikacjami antywirusowymi obecności szkodliwego kodu w systemie.

Secunia odkryła, a jej doniesienia potwierdzają eksperci z SANS Internet Storm Center, że do Rejestru można dodać wpisy, które nie będą widoczne w programach regedit i regedt32.

Mitchell Ashley z firmy StillSecure porównuje błąd do pierwszych przypadków przepełnienia bufora DNS. Zauważa, że luka jest bardzo poważna, gdyż większość narzędzi antywirusowych będzie wobec niej bezbronna.

Okazało się, że długie wpisy do Rejestru (dłuższe niż 254 znaki) są w nim nieodpowiednio przechowywane i "znikają" z widoku. Co więcej, wiele z programów antywirusowych również nie sprawdza wpisów, które następują po 254. znaku.

Błąd odkryty w systemach Windows 2000 i Windows XP umożliwia więc wirusowi utworzenie niewykrywalnego wpisu do Rejestru."

Miałem takie wpisy, usuwałem ręcznie, czy ktoś zna skutecznego antywira na długie wpisy w rejestrach?

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Zapodaj loga z Hi-jacka na forum - może coś poradzimy :) Ja tam super specjalistą nie jestem - znam swój komp i komp w pracy - tutaj jak dotychczas uporałem się z każdym intruzem, ale z obcym kompem jest gorzej :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -ściagnij ten program, uruchom i naciśnij: do a system scan and save logfile -potem wklej na forum :)

Ukryta Zawartość

Broda: wypróbuj adres

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - online'owego skanera wirusów spod znaku Wielkiego Brata czyli Microsoftu. Przeyznam się szczerze, że radzi sobie całkiem nieżle.

Ukryta Zawartość

=> BRODA

A może ktoś Cię wrabia :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-)

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Dobry program czyszczący wszelkie śmieci w wersji polskiej (spyware, sniffer, adware, keylogger, itd.);

"MicroWorld AntiVirus Toolkit Utility 8.1.8 pl" do pobrania po wyszukaniu w google

Dzisiejszy Test Najlepszych programów antywirusowych (nie widzę tam tego którego sam wybrałem)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze Krzemień, byćmoże F-Secure jest the best, ale pobierz

Ukryta Zawartość

i powiedz czy coś znalazł, jak będzie czysto to masz racje że F-Sec jest thebeściak.

Ukryta Zawartość

To, co polecasz, to jest - cytuję: "Narzędzie do usuwania programów szpiegowskich, dialerów, sniferów, które zostały uruchomione na komputerze użytkownika."

Mając zainstalowany F-Secure od początku Windows XP na moim stacjonarnym komputerze po prostu nie wiem co to jest program szpiegowski, dialer czy snifer.

Generalnie należy raczej usuwać przyczynę (tu: zabezpieczyć się odpowiednio wcześniej) a nie skutek (czyli: zastanawiać się gdzie jeszcze coś siedzi).

I jeszcze jedno: do tego celu można używać MS AntiSpyware. Ma tę zaletę nad podanym przez Ciebie, że jest całkowicie darmowy. Oczywiście tylko dla legalnych użytkowników Windows XP.

Coś mi się zdaje, że nie nadajemy na innych falach

Jasne jest że soft, który zaproponowałem ma na celu sprawdzenie jakości zainstalowanych systemów bezpieczeństwa i musiałbym być idiotą aby proponować tylko ten programik, bo to narzędzie do leczenia a nie zapobiegania. Odnoszę wrażenie, że nie czytałeś wątku, bo o antywirusach i MS AntiSpyware pisałem kilka stron wcześniej, a teraz zwracam uwagę na MicroWorld AntiVirus Toolkit ze względu na jego skuteczność bynajmniej na styczeń-luty 2006.

I jeszcze raz powtórzę że program ten ma na celu "sprawdzenie jakości zainstalowanych systemów" czy aby nie "popuszczają"....

na początek polecam coś takiego jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i mamy troche spokojniejszy sen (skaner wykaże czy niemamy dziur w systemie)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.