Skocz do zawartości
IGNORED

interkonekty Mogami

Rekomendowane odpowiedzi

7 hours ago, Wito76 said:

Trudno się nie zgodzić. W innym wątku pisałem "recenzję" 10 interkonektów, które testowałem, już nie pamiętam w którym. Różne Neotechy, Beldeny, Audioquest itd. I wygrał u mnie Fezz FAC01. W życiu bym nie pomyślał, że taka sznurówka najlepiej mi zagra, czytaj: najlepiej wpasuje się w mój system.

Tak, mam MOGAMI 2497. Czytałem w w necie Twoją recenzje 10 interkonektów, z tamtej listy intersował mnie Neotech 5220. Jak już 'zrobisz' sobie tego Mogami, to proszę daj znać jak go przyrównujesz do w/w Neotecha oraz do KaCsa is2 up occ.

• 2 tygodnie później...
On 5/16/2023 at 8:41 PM, Wito76 said:

No i jak testy, pytam autora - masz już jakieś kabelki do słuchania?

Teraz ja zapytowywuję 🙂  - masz już jakieś Mogami do słuchania?

14 godzin temu, kuba k napisał:

Teraz ja zapytowywuję 🙂  - masz już jakieś Mogami do słuchania?

Nie, nie mam. Ale... zmobilizowałeś mnie i przed chwilą zamówiłe sobie 2497. Akurat potrzebuję coś do CD. Po weekendzie myślę, że będę miał już gotowy kabelek. Zamówiłem na metry i będę lutował sobie.

4 godziny temu, Wito76 napisał:

Nie, nie mam. Ale... zmobilizowałeś mnie i przed chwilą zamówiłe sobie 2497. Akurat potrzebuję coś do CD. Po weekendzie myślę, że będę miał już gotowy kabelek. Zamówiłem na metry i będę lutował sobie.

Jakie wtyczki? Klasycznie Rean?

Wtyczek nie kupowałem, tzn mam w zapasach w szufladzie Amphenole i z  nich sobie skorzystam. 

Rean to będzie klasycznie? Polecane do tego kabla czy po prostu to taki naturalny, adekwatny choćby cenowo partner?

23 hours ago, Wito76 said:

Wtyczek nie kupowałem, tzn mam w zapasach w szufladzie Amphenole i z  nich sobie skorzystam. 

Rean to będzie klasycznie? Polecane do tego kabla czy po prostu to taki naturalny, adekwatny choćby cenowo partner?

Ja dałem Rean

Ja dałem Rean
A ja niespodziewanie szybko dostałem przesyłkę. Właśnie odebrałem. Wygląda zaskakująco dobrze , w internecie wygląda chudo, tak badziewnie wręcz a w rzeczywistości jest solidny bardzo, gruby jak kabel antenowy sat. Zapowiada się ciekawie.
4 hours ago, Wito76 said:
4 hours ago, kuba k said:
Ja dałem Rean

A ja niespodziewanie szybko dostałem przesyłkę. Właśnie odebrałem. Wygląda zaskakująco dobrze , w internecie wygląda chudo, tak badziewnie wręcz a w rzeczywistości jest solidny bardzo, gruby jak kabel antenowy sat. Zapowiada się ciekawie.

Super 🙂. Napisz później jakieś porównanie do Neotech 5220 i do KaCsa is2 up occ.

Postaram się, aczkolwiek nie mam już żadnego z nich by bezpośrednio porównać - na testach, które czytałeś, miałem od kogoś. Niemniej jednak wydaje mi się że pamiętam je.

Polutowałem dzisiaj sobie tego Mogami 2497. Mówią że w oplocie lepiej gra więc założyłem :).
Podłączyłem do CD, bo takie było jego przeznaczenie i... kopara mi nie opadła. On gra tak raczej spokojnie, analogowo, bez fajerwerków, fontanny dzwoneczków na górze i sejsmicznego basu, średnica czytelna, klarowna. Mówi się, że kabelek musi wpasować się w system i w moim przypadku, z cieplej grającym cedekiem na TDA 1543 zrobiło się trochę już zbyt analogowo. Zrobiłem więc podmianę. Do CD dałem mój ulubiony interkonekt Fezz Fac01 i to jest to. Natomiast Mogami podłączyłem do DACa, który obsługuje mi streamer i ten system jest "jaśniejszy", taki grający na sterydach i tutaj jest idealne miejsce dla Mogami. W każdym aspekcie gra lepiej niż z CD. Dół wielobarwny, dociążona średnica, ale z tym fajnym analogowym sznytem, góra w sam raz. Z takim układem na razie zostaję. Wrócę jeszcze do wariantu z cd, gdyż cedek jest świeżo po upgrade i tak szacuję, że jeszcze z 50 godzin mu trzeba, by te kilkanaście kondensatorów ułożyło się i otworzyło w brzmieniu. Co do wygrzewania samego kabla to nie mam zdania i nigdy nie doświadczyłem lub raczej nie zauważyłem zmian. c4898afc1f8de1ae6ac4c17f6999887a.jpge0ddd2e9f65b42282b4fc3d52762a069.jpg

Jeśli miałbym porównanie jakieś zrobić to Mogami chyba najbardziej przypomina mi Belden 8402 w swoim ogólnym charakterze. Pytałeś o Neotech 5220 - mogami gra na pewno łagodniej, z mniejszym wykopem, grzeczniej. Niedługo wysyłam CD do kolegi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wraz z mogami, tak się składa że Michał ma 5220 i będzie miał okazję bezpośrednio porównać.
Natomiast Kacsa o którą również pytałeś, jak to OCC daje dużo czystości, detali ale przy okazji trochę agresji i czasem wręcz takiej sieczki czy bałaganu. Nie powiem, rok czasu słuchałem tego Kacsa i mi się podobało, ale do czasu gdy nie spróbowałem innych.

Super . Napisz później jakieś porównanie do Neotech 5220 i do KaCsa is2 up occ.
Mówisz i masz :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Elegancka robota :) 

Mogami nie są efekciarskie, to bardzo równo grające kabelki. Zrozumiałe, że odnalazły się bardziej w jaśniejszym systemie.

• 2 tygodnie później...
W dniu 16.06.2023 o 14:28, Wito76 napisał:

Podłączyłem do CD, bo takie było jego przeznaczenie i... kopara mi nie opadła.

Zakładam, że słuchałeś go w obie strony? Z Mogami to jest istotne, ponieważ faktycznie dość mocno różni się wtedy brzmienie. Przeważnie tak jak lecą napisy, ale nie jest to tak oczywiste. Trzeba pusłuchać i to po jako takim wygrzaniu. Testowałem to z 2803 z wtykami "ala" Bullet. Tego typu wtyki najlepiej z Mogami współpracują.

Godzinę temu, slawsim napisał:

Zakładam, że słuchałeś go w obie strony?

No i dupa blada. Założyłem oplot i zupełnie zapomniałem o napisach i kierunkowości, by sobie to jakoś oznaczyć choćby na wtyczce jakąś strzałeczką. Póki co kilkanaście godzin słuchania za mną. Daje radę ten kabelek. Ale za kilka dni wysyłam go kumplowi na drugi koniec Polski. Ma ucho i inne kabelki do porównywania. Ciekawe co on powie.

4 minuty temu, Wito76 napisał:

Założyłem oplot i zupełnie zapomniałem o napisach i kierunkowości

To jeszcze nic straconego. Posłuchać w obie strony wciąż możesz, tylko tak z uwagą i dystansem, żeby sobie nie wmawiać jak jest lepiej. Sprobuj wyłapać, kiedy jest lepszy kontur basu bez zmulenia, lepiej słyszalne szczegóły z tła, z tyłu sceny itd. Poza tym, potem możesz z jednej strony zdjąć wtyczkę i zsunąć nieco oplot i już wiesz jak jest. Spróbuj, fajne doświadczenie.

3 hours ago, slawsim said:

Zakładam, że słuchałeś go w obie strony? Z Mogami to jest istotne, ponieważ faktycznie dość mocno różni się wtedy brzmienie. Przeważnie tak jak lecą napisy, ale nie jest to tak oczywiste. Trzeba pusłuchać i to po jako takim wygrzaniu. Testowałem to z 2803 z wtykami "ala" Bullet. Tego typu wtyki najlepiej z Mogami współpracują.

Ja założyłem, tak że napis 'leci' od źródła do wzmaka. Dla mnie jest bardzo dobrze. Gra tak jak chciałem, analogowo, bas fajny, góra szczegółowa. Ten wcześniejszy co miałem KaCsa/Neotech trochę przesadzał z długością/wybrzmiewaniem dźwięku. To tak, jakby mieć podłączony DVD z TV i scena która trwa w filmie 5 min. on przeciąga do 10 min. 🙂 Ktoś parę postów wyżej napisał, że Mogami gra naturalnie nic nie odejmuje i nic nie dodaje. W weekend może też przestawię mu kierunek i ocenię, czy lepiej. Pozdrawiam.

• 10 miesięcy później...
W dniu 16.06.2023 o 14:28, Wito76 napisał:

Polutowałem dzisiaj sobie tego Mogami 2497. Mówią że w oplocie lepiej gra więc założyłem :).
Podłączyłem do CD, bo takie było jego przeznaczenie i... kopara mi nie opadła. On gra tak raczej spokojnie, analogowo, bez fajerwerków, fontanny dzwoneczków na górze i sejsmicznego basu, średnica czytelna, klarowna. Mówi się, że kabelek musi wpasować się w system i w moim przypadku, z cieplej grającym cedekiem na TDA 1543 zrobiło się trochę już zbyt analogowo. Zrobiłem więc podmianę. Do CD dałem mój ulubiony interkonekt Fezz Fac01 i to jest to. Natomiast Mogami podłączyłem do DACa, który obsługuje mi streamer i ten system jest "jaśniejszy", taki grający na sterydach i tutaj jest idealne miejsce dla Mogami. W każdym aspekcie gra lepiej niż z CD. Dół wielobarwny, dociążona średnica, ale z tym fajnym analogowym sznytem, góra w sam raz. Z takim układem na razie zostaję. Wrócę jeszcze do wariantu z cd, gdyż cedek jest świeżo po upgrade i tak szacuję, że jeszcze z 50 godzin mu trzeba, by te kilkanaście kondensatorów ułożyło się i otworzyło w brzmieniu. Co do wygrzewania samego kabla to nie mam zdania i nigdy nie doświadczyłem lub raczej nie zauważyłem zmian.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) e0ddd2e9f65b42282b4fc3d52762a069.jpg

Jeśli miałbym porównanie jakieś zrobić to Mogami chyba najbardziej przypomina mi Belden 8402 w swoim ogólnym charakterze. Pytałeś o Neotech 5220 - mogami gra na pewno łagodniej, z mniejszym wykopem, grzeczniej. Niedługo wysyłam CD do kolegi @michalsa wraz z mogami, tak się składa że Michał ma 5220 i będzie miał okazję bezpośrednio porównać.
Natomiast Kacsa o którą również pytałeś, jak to OCC daje dużo czystości, detali ale przy okazji trochę agresji i czasem wręcz takiej sieczki czy bałaganu. Nie powiem, rok czasu słuchałem tego Kacsa i mi się podobało, ale do czasu gdy nie spróbowałem innych.

Mówisz i masz 🙂

A jak go kolego polutowałeś? Żyła gorąca do bolca a oploty?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zdjęciu widać że ma 2 oploty stąd moje pytanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wojtek1503

Nie, jest oplot i gorąca żyła. Trochę niefortunne to zdjęcie. Bez problemu znajdziesz w googlach inne, lepsze zdjęcie 2497 i wątpliwości sie rozwieją.

Ale jeśli chodzi o mnie to nie polecam go zbytnio. 

Edytowane przez Wito76
16 godzin temu, Elbing napisał:

Tam są dwa oploty - jeden wokół żyły gorącej a drugi bezpośrednio pod czarną izolacją...

Nieprawda tzn źle to ująłeś. Nie ma oplotu wokół żyły gorącej, bo to ten oplot jest żyłą gorącą. A ten rdzeń to taki teflonowy pilot , który i tak trzeba oberwać, bo przecież nikt nie będzie plastiku razem z miedzią lutował. Rysunek jest wyolbrzymiony i wydaje się jakby ten rdzeń był nie wiadomo jaki. Stad poniższe pytanie, które  mnie zaskoczyło i zastanowiło czego tu można nie rozumieć.

17 godzin temu, wojtek1503 napisał:

A jak go kolego polutowałeś? Żyła gorąca do bolca a oploty?

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Nieprawda tzn źle to ująłeś. Nie ma oplotu wokół żyły gorącej, bo to ten oplot jest żyłą gorącą. A ten rdzeń to taki teflonowy pilot , który i tak trzeba oberwać, bo przecież nikt nie będzie plastiku razem z miedzią lutował. Rysunek jest wyolbrzymiony i wydaje się jakby ten rdzeń był nie wiadomo jaki. Stad poniższe pytanie, które  mnie zaskoczyło i zastanowiło czego tu można nie rozumieć.

Ja odczytałem zdjęcie podobnie jak Kolega Elbing stąd moje pytanie o sposób lutowania

• 6 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi