Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka na Super Audio CD

Darekk

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy spodoba wam sie ten pomysl (Darekk?), ale moze wykozystac ten watek takze do wymiany plyt SACD, ale tylko SACD. Jesli ktos ma SACD, ktorego nie lubi, moze wymieni sie na "nielubiane" przez kogos innego SACD? Co Wy na to?

Nasza grupka mała, rynek płytki ;-) i nie wiem czy dojdzie do jakichś wymian. Ja mogę wystawić następujące tytuły:

Oscar Peterson Ray Brown Milt Jackson - The Very Tall Band

SRV - Texas Flood (sorry Wojtek ;-)

Bach Toccatas - E.Power Biggs (mi się nie podoba - por. wyżej - ale miała dobre recenzje ;-)

Ale rozumiem, że nikt się nie obraża, jeżeli nie będzie chętnych na jego płytki.

Wojtek, ta płyta organowa brzmi zachęcająco (z opisów) - ale bez odsłuchu próbek już raczej niczego nie kupuję. Szukając tej płyty zacząłem buszować po Amazonie i właśnie złożyłem zamówienie na 4 SACD:

Viaticum - EST (jazz, byłem na ich koncercie)

Poncho Sanchez - Conga Blue (mam już jego płytę Out of Sight - b. dobry dźwięk)

Chopin Ballades & Scherzos - Rubinstein (Living Stereo) (b. chwalona + mam sentyment do Rubinsteina)

Pictures at an Exhibition - Reiner (Living Stereo) (snobizm? ;-)

Razem 85,57 euro z dostawą (czyli niezbyt tanio ale mogło być gorzej)

Pozdrawiam

D.

PS: Wojtek, jeżeli wciąż męczy Cię problem subwoofera to możesz kiedyś wpaść do mnie. Ty posłuchasz co daje subwoofer a ja Twojego 555ES. Jeżeli się nie spieszysz, to możemy poczekać do ca. maja kiedy już prawdopodobnie będę po Swobodzie.

Darek - podałem inną płytę SRV:) - więc nie ma za co. A ponieważ SRV ostatnio mnie bierze więc ten Texas.. też mogłby być, czemu nie. Dasz korzystną cenę to zapłacę nawet "żywą" gotówką :-))) W sprawie suba odezwę się, jeżeli nie masz nic przeciwko temu, na piva. pozdrawiam

Mam nastepujace plyty do wymiany :

1. Respighi - Ancient dances- Mercury Living Presence

2.Schubert , Schumann , Debussy - Rostropovich , Britten - Universal Japan

3.Brahms , Mozart - Piano concertos - Backhaus - Universal Japan

4. Boulez conductes Ravel - Sony

5.Bach arias - Angelika Kirschlager - Sony

6. Shostakovich,Schnittke - Orbelian - Delos

7. Cannonball Adderley - Know what I mean ? -Analog Productions

8.P.Gabriel - Passion -Virgin

jacekm

Cannonballa chętnie bym wziął. Nie wiem czy zainteresowałaby Cię któraś z wystawionych przeze mnie płyt?

Ewentualnie mogę wymienić jeszcze:

Maurizio Pollini - Chopin Polonaises

Weather Report - Heavy Weather

Keb'mo - The Door

-> Darekk Nie ma sprawy. :-)

To że są dwa fajne fora inetrnetowe wcale nie zanaczy że muszą się zwalczać. Świat już udowodnił że zdrowa konkurencja jest dobra dla użytkowników. W tym wątku pełna kultrura, a na Hifi aktualnie konkursomania. Ale a'propo płytek:

Zdecydowanie odradzam soundtrack z Titanica. Kicha straszliwa, dawno nie słuchałem tak nudnej i monotonnej płyty. A jeżeli ktos chce posłuchac sampli z płytki to ja korzystam z www.jpc.de . Bardzo duzy wybór i zawsze są sample. Jak nie dla wersji SACD to dla CD.

pozdr

Co do zakupow plyt SACD jestesmy raczej skazani na internetowe strony . Polecam na stronach Amazon zakupy prez Used and new - a konkretnie w Caiman com .Plyty sa nowe a ceny bardzo interesujace.

acekm, 16 Mar 2005, 21:21

>Co do zakupow plyt SACD jestesmy raczej skazani na internetowe strony .

Niekoniecznie u mnie w Legnicy w Empiku sprzedawca sciąga mi każdą płytkę,. Jak trzeba to nawet bezpośrednio od producenta. :-)

pozdr

od 50 do 72 zł. Aktualnie czekam na Requiem i STINGA. Nie ma ich jeszcze w sieci Empik więc sprzedawca sciaga mi je bezpośrednio od producenta (okazuje się że sprzedawcy w Empiku mają takie możliwości). Podobno identycznie możesz zrobić w MM. Jak nie znajdziesz płytki to sciągną Ci jaką chcesz! Tego akurat nie wiem bo najbliższy MM mam we Wrocławiu. Ale na interce wyszukuję sobie interesującą mnie płytę, drukuję okładkę, idę z tym do Empiku... I jak dotąd się sprawdza ;-)

pozdr

Ad jpc - jak miło! wreszcie coś po polsku.... i zapisałem się na newsletter o SACD - dzięki czemu odkryłem, że na SACD wyszedł album Badi Assad, o której usłyszałem wczoraj 1 raz w życiu na wątku Brazil Grand Amor.

Wpisuję na pęczniejącą ;-) shortlistę płyt do przesłuchania...

[obrazekLUKASZ-283419_1._SCMZZZZZZZ_]

miało byc zdjęcie pani Assad (ładna buzia jednak pomaga - juz prawie kupiłem nie słuchając...)

[obrazekLUKASZ-283430_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wczoraj otrzymałem Chopin - Ballady i Scherza grane przez Rubinsteina. Nagranie z 1959 a brzmi wspaniale! Bardzo w pewien sposób relaksująco od pierwszej minuty (polecał Parsec - dziękuję!). Również z serii Living Stereo dostałem też Obrazki z Wystawy Fritza Reinera - nagrania z 1957 i 1959. Nie mam zbyt wielu płyt z muzyką orkiestrową, ale ta płyta również brzmi bardzo dobrze, gładko, czytelnie, w kilku fragmentach zaskoczyła mnie głębokim basem. Spodziewałem się szumu taśmy - ale niesłyszalny!

Od tej chwili już nigdy nie będę lekceważył nagrań z konca lat 50-ch. Z opisu płyty można wyczytać, że nagrania były nagrane purystycznie, z użyciem wyłącznie lampowej elektroniki. Niech żyją lampy i SACD ;-)

Pozdrawiam świątecznie

D.

Też już dostałem, ślicznie zapakowane...

Sting

Brand New Day

Jeszcze lepiej niż na SACRED LOVE :-)

Satriani, Joe

Strange Beautiful Music

1. Gdyby przy tej muzyce smignąć przez Wrocław zajęło by to góra 20minut (wrocławianom już nic tłumaczyć nie trzeba).

2. Welbiciele Mistrza "elektrycznego wiosła". Trzeba kupić odtwarzacz. ONLY SACD płytka, ale 5.1 + Satriani... Robi wrażenie.

Mozart, Wolfgang Amadeus (1756-1791)

Requiem KV 626

Nikolaus Harnoncourt

Na temat płytki ktoś już napisał lepiej niż ja potrafię.

Dodam tylkko że od początku do końca nagrywana w DSD, CD to produkt uboczny. REWELACJA Przykuła mnie do fotela...

Organ Treasures

Mattias Wager

Pierwsze moje zetknięcie z muzyką organową w domu. Nie wiem czemu miałem trochę głupie uczucie że nie wypada sidzieć plecami do ołtarza ;-). PO za tym OK.

[obrazekLUKASZ-286608_1.jpg] [obrazekLUKASZ-286608_2.jpg] [obrazekLUKASZ-286608_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3443-100008800 1170266315_thumb.jpg

post-3443-100008801 1170266313_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ach i jeszcze organki :-)

pozdr

[obrazekLUKASZ-286609_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wolf, organki ;-) i requiem wyglądają szczególnie intrygująco. Tymczasem ja też dostałem kilka płyt SACD:

1. Conga Blue - Pancho Sanchez - latynoska (kubańska) muzyka jazzowo-taneczna. Dla mnie bomba, niektóre rytmy są naprawdę transowe, przy czym jest czego posłuchać. (NB mam też Out of Sight Sancheza - późniejsze nagranie w stylu nieco bardziej cross-over - tj. z lekkim dodatkiem RnB).

2. Viaticum - EST (Esbjorn Svensson) - trio nu-jazzowe o oryginalnym stylu, jedna z lepszych płyt EST moim zdaniem. (dostępne w PL)

3. Medulla Bjork - OK przyznaję, to był eksperyment - do tej pory nie kupowałem nigdy płyt w 95% wokalnych. Na razie, po 1-m odsłuchu moge powiedzieć, że nie było porażki, Bjork jest na swój sposób genialna, a czy polubię tę płytę - zobaczymy wkrótce. (dostępne w PL)

Ponadto miłośnikom nowoczesnego jazzu polecam jeszcze jedno trio - Hiromi, płyta Brain. Pianistka to młoda Japonka (por. okładka), nurt nu-jazzowy, od czasu do czasu lekki dodatek syntezatorów.

Pozdrawiam

D.

[obrazekLUKASZ-287317_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z Bjorg mam Vespertin.... Odjaaaazd nie da rady słuchać ot tak sobie, musze mieć nastrój i brak żony w domu. Płytka która onbaża słabość sprzętu przy odtwarzaniu SACD. Ciekawi mnie czy Ona ma takiego dobrego reżysera od 5.1 czy sama to kreuje

pozdr

Vespertine też mam - i bardzo lubię, słucham (niestety) tylko w stereo. Być może zaletą stereo jest to, że słuchanie nie musi wymagać tak totalnego zaangażowania - chcesz to słuchasz na 100% uwagi, równie dobrze lekko ściszasz i równolegle czytasz książkę...

pozdr

D.

hihi to fakt słuchanie muzyki wielokanałowej nie toleruje innych zajęć. Albo słuchasz albo nie. Ten temat trochę rozwinąłem na forum Hi-Fi o dziwo w zakładce stereo (tutaj miało być o płytkach)

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.