Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka na Super Audio CD

Darekk

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie, płyta jest hybrydowa. Na razie nie ma co prawda zapowiedzi wydania jej dodatkowo na CD, ale myślę że można tego oczekiwać. A co do ciekawych płytek w SACD to BIS niedawno wydał pięcopak płytek SACD stereo z wyszystkimi utworami organowymi Bacha - ponad 20 godzin muzyki na 5 płytkach !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to płyta hybrydowa (właśnie testuję ją w moim starym cedeku), ale niestety nie usłyszę przecież wszystkiego. Trzeba będzie się zastanowić nad zakupem nowocześniejszego odtwarzacza ;-)

Fagiusa mam na 17 CDs, a to nowe wydanie jest przeznaczone tylko dla SACD (20 godzin na 5 płytkach - cóż za fantastyczna oszczędność miejsca!).

Pozdrawiam

asoio, 1 Lip 2005, 17:22

>Fagiusa mam na 17 CDs, a to nowe wydanie jest przeznaczone tylko dla SACD (20 godzin na 5 płytkach -

>cóż za fantastyczna oszczędność miejsca!).

A jeżeli chcesz jeszcze bardziej zaoszcędzić to możesz sobie kupić SACD ze zmieniarką, oczywiscie wg polskich gazet takie urządzenia nie istnieją :-(

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

Nowa polska plyta SACD!

BeArTon wydal: KAROL SZYMANOWSKI Nr Katalogu CDB031 SACD&CD [Hybryda] SACD Surround 5.0 SACD Stereo CD Audio

Ukryta Zawartość

post-49-100005548 1170271379_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Z przyjemnością czytam ten wątek, i gdy nadarzyła się okazja kupna dwóch płyt SACD z muzyką, którą szukałem na zwykłym CD, Rimsky-Korsakov: Scheherazade

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Mussorgsky: Pictures at an Exhibition etc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to długo się nie wachałem :) Przy okazji kupiłem jeszcze w okazyjnej cenie Chopin: Ballades & Scherzos

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , płytę chwalon w tym wątku.

Od kilku dni krąża na zmianę w odtwarzaczu, ku mojemu ogromnemu zadowoleniu. Słucham na zwykłym CD, oczywiście w stereo :) , i jest dobrze :)

Sądzę, że po takim pierwszym, nierozczarowywującym spotkaniu z formatem SACD, nie będą to moje jedyne płyty SACD.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Darekk

Tak, tak Living Stereo :) Od kilku dni bawię się dobrze, dziękuję :) Na tyle, że zbieram moc na kolejne płyty z Reinerem w tej edycji :) Poza tym, nie wiem dlaczego, ale bardzo lubię słuchać właśnie starych nagrań. Pozdrawiam :)

Witam,

Nie moglem sie zdecydowac w jakim watku zadac to pytanie, ale, ze jest ono zwiazane z tzw. nowymi formatami zdecydowalem sie zrobic to tu: Mam mianowicie zamiar nabyc troche nagran z serii Mercury Living Presence (chodzi mi min. o te plyty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Nie wiem tylko czy jest sens placic wiecej za wersje sacd czy pozostac przy konwencjonalnych krazkach cd. Gwoli scislosci - odtwarzacza sacd nie posiadam i w najblizszej przyszlosci nie zamierzam go nabywac ;-) Interesuje mnie tylko jakosc dzwieku wersji sacd odtwarzanej na zwyklym playerze, czy jest lepsza/gorsza niz w przypadku cd, moze w przypadku sacd jest to jakis nowy/lepszy mastering?

pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

enzo

Musisz sprawdzić czy krążek CD zawiera ten sam remastering nagrania, co najnowsza wersja SACD/CD.

Nie wiem konkretnie o Mercury Living Presence, ale możliwe są 2 scenariusze:

1) SACD/CD i CD robione razem - w takim razie obie warstwy CD powinny brzmieć identycznie

2) SACD/CD robione w innym remasteringu niż CD - (tzn. że nowe SACD/CD ukazało się jako tzw. single SKU, a wersja "CD only" ma już kilka lat) - wtedy kupuj SACD/CD, ponieważ MLP były remasterowane na nowo, więc stara wersja zapewne brzmi gorzej również na warstwie CD.

Który scenariusz jest prawdziwy powinieneś być w stanie sprawdzić na internecie (np. na stronach wytwórni). Prawdopodobnie wystarczy sprawdzić rok wydania i okładkę - jeśli CD ma takie samo jak SACD/CD, to dźwięk zapewne ten sam na obu warstwach CD.

Pozdr.

D.

• 1 miesiąc później...

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to admin na superaudjowym forum założył zakladkę na temat wymiany płyt:

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

Ostatnio zakupiłem b. fajną płytę jazzową McCoy Tyner, Stanley Clarke, Al Foster - muzyka na wysokim poziomie artystycznym a mimo tego przystępna. Polecam.

Ponadto kupiłem Nokturny Chopina w wykonaniu Loussiera - po pierwszym przesłuchaniu pozostaję nieprzekonany - może muszę poczekać na jesienne wieczory ;-)

Obie płyty dostępne w beatmusic.pl

:-) Oczywiscie SACD :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i nie mogę się doczekać żeby ich posłuchać w multiszanelu...

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Darekk, 13 Wrz 2005, 22:08

>Wydaje EMI, a więc liczę na solidny nakład.

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Uwaga - na Audio Show 2005 w Sobieskim całkiem niezły wybór płyt SACD (w stoiskach na dole i na górze) - a zatem warto wziąć trochę zbędnej gotówki ;-)

Ja zakupiłem prawie niemożliwą do dostania płytę pt Rauk - Global Percussion Network. To szwedzki kwartet - gł. wibrafony, marimby, xylofony, tajskie gongi etc. Wydawnictwo Opus 3, dobra cena 80 zł.

• 2 miesiące później...

Jest już Upiór w Operze na SACDmch :-)

Ukryta Zawartość

pozdr

post-3443-100007305 1170284082_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla wielbicieli Moody Blues - w marcu wychodzi na SACD kilka ich klasycznych płyt w wersji wielokanałowej.

(Days of Future Passed, In Search of the Lost Chord, On the Threshold of a Dream, A Question of Balance).

Więcej info na highfidelityreview.com

Wkrótce ukaże się 11 płyt Depeche Mode w formacie SACD:

Marzec:

Speak & Spell

Music For The Masses

Violator

Kwiecień:

A Broken Frame

Construction Time Again

Some Great Reward

Czerwiec:

Black Celebration

Songs Of Faith & Devotion

Songs Of Faith & Devotion Live

Sierpień:

Ultra

Exciter

• 4 miesiące później...
  • 2 lata później...

7 lipca 2006 - ostatni wpis, a ja dodam pytanie po dwóch latach, celem pewnej może i reaktywacji wątku - jeśli chcę kupić płytę SACD, ale interesuje mnie WYŁĄCZNIE stereo, to na co zwrać uwagę na okładkach płyt, aby nie zawracać sobie głowy odsłuchem w systemach 5.1 ?

Jeśli płyta jest stereo to stereo, a jesli mch to wielokanałowa. Peter Gabriel wydał swoje płyty w wersji SACD stereo i taką nalepkę masz na opakowaniu, chociaż UP jest dostępna w wersji MCH. Nowe DCD podobno wyszły tylko w wersji SACD stereo.

Tak czy inaczej najważniejsze jest kupić odtwarzacz SACD, sporo jest tu irytujących wpisów ludzi którzy chcą słuchać płyt SACD na zwykłych odtwzrzaczach CD- sporo tracą, mając nie wykorzystany potencjał warstwy SACD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.