Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka na Super Audio CD

Darekk

Rekomendowane odpowiedzi

Yaroo, 8 Lip 2008, 19:36

>jeśli chcę kupić płytę SACD, ale interesuje mnie WYŁĄCZNIE stereo, to na co zwrać uwagę na

>okładkach płyt, aby nie zawracać sobie głowy odsłuchem w systemach 5.1 ?

Na nic ;-) Wszystkie płyty SACD mają warstwę stereo. Nie wszystkie płyty SACD mają warstwę mch.

pozdr

P.S.

Starsze wydania SACD mogą nie posiadać warstwy CD

Yaroo - ja do plyt SACD mam podejscie przyszlosciowe. JAk jest wersja m.ch., a zawsze jej towarzyszy wersja stereo, to mowie sobie - przyjda lepsze czasy i poslucham sobie w m.ch. bo takowego systemu na dzien dzisiejszy nie posiadam. Jesli jednak nie masz zamiaru budowac sysytemu m.ch. to przynajmniej zwroc uwage czy plyta jest hybrydowa - tz. czy mozna ja odtwarzac na zwyklym cd. Tu maly dopisek - znalazly sie firmy ktore wprowadzaja ludzi w blad i pisza ze na ich odtwarzacza mozna sluchac plyt SACD mimo iz sa to zwykle odtwarzacze CD. Chyba wyszli z założenia ze plyty zawsze maja warstwe na CD i SACD, a to nie jest prawda. Nawet Seria plyt Diany Krall posiada wersje tylko na SACD. Rowniez nie do konca jest prawda ze takowe plyty sa zawsze w STEREO - bo sa tez i MONO - sam takowa posiadam.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Na przyklad ta :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mono, stereo, mch, single, hybrid etc. etc... ;-)

Ukryta Zawartość

słyszał ktoś może jak jest zrealizowana płyta Bill Evansa - Portrait in Jazz na SACD?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akuratnie tej plyty nie mam , lecz mam sporo plyt wydanych wlasnie przez Fantasy :

Ukryta Zawartość

Brzmia bardzo dobrze , a niektore wrecz doskonale .

Ukryta Zawartość

w takim razie chyba nie będę się więcej zastanawiał zwłaszcza że na cduniverse kosztuje jedynie $16

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

Mam ta plytke w domciu - gra calkiem przyjemnie. Tylko ze 2 i 3 utworek to to samo tylko w innej interpretacji i raz na stereo a raz na mono

Wielkie dzięki za wszelkie informacje (nudziarz, asfanter, wolf, kaszanka7) - trochę mnie rozjaśniło :D. Generalnie nie ma więc problemu, ponieważ posiadam odtwarzacz SACD, więc - jak piszecie - warstwa stereo będzie zawsze, jakąkolwiek płytę kupię. To czy jest hybrydowa nie musi mnie też interesować (u mnie zagra, a koledzy sąsiedzi niech się martwią :)) ). W moim pytaniu była również pewna wątpliwość czy warto się ładować w jakieś warstwy DVD, filmiki, MCH, itp. Ponieważ nie interesuje mnie kompletnie nic ponad stereo, pytam w sumie sam siebie czy warto "zaśmiecać" sobie płytę jakimiś dodatkami. Ale to już jest raczej pytanie z rzędu pedantycznych :D Najważniejsze, że na moim SACD zagra wszystko. I niech tak już będzie. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

Oj spiesze ci wyjasnic ze jak mowa o DVD-audio to tu male zaskoczenie - denon czy 1500 czy 2000 nie czyta takich plyt. Co do plyt HDCD to mozna takowe pakowac, ale nie bedzie mozna z nich ,,wycisnac'' wszystkiego.

Dla milosnikow muzyki organowej polecam serie plyt poswiecona malo znanym niemieckim kompozytorom - organistom z epoki baroku , wydana przez niemiecka firme CPO . Plyty zostaly nagrane w malych kosciolach w polnocnych Niemczch z bardzo dobra jakoscia dzwieku .

Ukryta Zawartość

post-1026-100009028 1217003480_thumb.jpg

post-1026-100009029 1217003480_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze 2 brakujace pyty :

Ukryta Zawartość

post-1026-100009026 1217004035_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yaroo- mała uwaga- nie wszystkie płyty SACD są w wersji hybrydowej, podobnie jak ma się to z płytami DVDAUDIO. Czasami jest tylko i wyłącznie warstwa audiofilska SACD lub DVDAUDIO bez przyklejonego plastiku z warstwą 16 bitową CD. Tak mają się sprawy ze słynnym 2 płytowym wydaniem SACD Rogera Watersa In The Flash. Ale jak sam napisałeś u Ciebie i tak to zagra.

Polecam zapoznać się z wydaniami Porcupine Tree. Wydania są fajne, gdyż za 50zł otrzymujemy w opakowaniu 2 płytki. Jedna zwykła CD do odsłuchu w samochodzie czy w kuchni, druga audiofilska DVDAUDIO z audiofilska wersja gęstą stereo i MCH oraz paroma dodatkami. Szkoda że tych płyt jest tak mało, bo jakością biją SACD na głowę. Zresztą nic w tym dziwnego bo przecież nawet w odtwarzaczach SACD dźwięk i tak jest najpierw zamieniany na format znany w uproszczeniu z DVDAUIDIO, a dopiero potem wysyłany na zewnątrz. Jakość ścieżek stereo HD jest powalająca, ale jak wspomniałem tych płyt jest niewiele. Swoją droga ciekawe jak zabrzmią przyszłe płyty BluRay nagrane w DTS MASTER AUDIO. Pierwsze recenzje w prasie są powalające, a dźwięk jest opisywany jako znany ze studia, może ktos juz słyszał ?

>asfanter

>Szkoda że tych płyt jest tak mało, bo jakością biją SACD na głowę. Zresztą nic w tym dziwnego bo >przecież nawet w odtwarzaczach SACD dźwięk i tak jest najpierw zamieniany na format znany w >uproszczeniu z DVDAUIDIO.

Bzdura.

Zapoznaj się najpierw z tym systemem. Tak było na początku. Już od kilku lat są dace, choćby DSD1608, który przyjmuje prosto dane w formacie DSD i PCM i posiada dwa niezależne bloki pretwarzające.

Poza tym to DVD Audio zostało ogłoszone przez samych japoczyków jako format gorszy.

W DSD nie istnieje tyle czynników wpłtwających na degradacje dźwięku co w DVD Audio.

Wiesz o co chodzi w DSD ?

Polecam dużo poczyać o tym formacie. A nie zachwycać się, że ten najlepszy, bo go posiadam. Fakty !

Pozdrawiam.

żółwik, 27 Lip 2008, 10:47

>Bzdura.

>Zapoznaj się najpierw z tym systemem. Tak było na początku. Już od kilku lat są dace, choćby

>DSD1608, który przyjmuje prosto dane w formacie DSD i PCM i posiada dwa niezależne bloki

>pretwarzające.

to jest akurat prawda

>Poza tym to DVD Audio zostało ogłoszone przez samych japoczyków jako format gorszy.

a tu już można się kłócić - gorszy w czym?

>W DSD nie istnieje tyle czynników wpłtwających na degradacje dźwięku co w DVD Audio.

o jakich czynnikach mówisz?

>Wiesz o co chodzi w DSD ?

>Polecam dużo poczyać o tym formacie. A nie zachwycać się, że ten najlepszy, bo go posiadam. Fakty !

odnośnie DSD - publicznie dostępnych jest znikoma ilość dokładnych informacji technicznych jak to jest zrealizowane - szczegóły są dobrze chronione i dostępne tylko nielicznym producentom

wiadomo, że jest to jakaś mutacja bitstreamu delta sigma z wszystkimi swoimi zaletami i wadami

osobiście wolałbym zamiast SACD widzieć DVDA 192kHz/24 - ale oba to trupy w tym, że jeden reanimowany na siłę

osobiście wolałbym zamiast SACD widzieć DVDA 192kHz/24 - ale oba to trupy ....

No to niech zyje MP3 , ktore jest dla wiekszosci sluchaczy wystarczajaco dobre w jakosci dzwieku ..

I co najwazniejsze jest ZA DARMO via internet !

SACD zostanie audiofilskim niszowym formatem , bo nigdy nie bedzie MASOWEGO zapotrzebowania na dzwiek HD .

josef, 27 Lip 2008, 13:20

>>Poza tym to DVD Audio zostało ogłoszone przez samych japoczyków jako format gorszy.

>

>a tu już można się kłócić - gorszy w czym?

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jacekm, 27 Lip 2008, 16:05

>osobiście wolałbym zamiast SACD widzieć DVDA 192kHz/24 - ale oba to trupy ....

>No to niech zyje MP3 , ktore jest dla wiekszosci sluchaczy wystarczajaco dobre w jakosci dzwieku

>..

>I co najwazniejsze jest ZA DARMO via internet !

>SACD zostanie audiofilskim niszowym formatem , bo nigdy nie bedzie MASOWEGO zapotrzebowania na

>dzwiek HD .

jacekm,

nie tylko mp3 jest dostępne via internet za darmo, to samo stało się z płytami CD, zobacz jak na pierwszej zakładce STEREO ludzie wklejają linki do obrazów płyt CD, tak na prawdę to CD niedługo będzie prawdziwym trupem.

SACD i winyl przetrwają...

Chodzi o to, że SACD jest lepsze od DVD Audio pod względem samego formatu; multi-bitstreamu inaczej zakodowanego określoną jako "automaryczna, sprzężona korekcja błędów". Pomija się tu przesunięcia, błędy jttera które mają w cyfrze już duży wpływ przy CD, a co dopiero przy przesyłaniu danych z DVD Audio.

W DSD samo zjawisko przesyłania danych jest idealne. Stąd stosuje się tak skomplikowane procesy przesyłu tych danych. Tyle wiem z książki gdzie omówione było SACD.

josef co do szczegółow to zgadza się. Już sam proces, jak to się robi i jak przygotowuje płyty pozostaje tajemnicą.

Podobno nawet scalaki jakieś innej firmy do SACD (produkuje je tylko Philips) są robione na przez Philipsa na licencji, choć na obudowie jest np Sony czy inny.

Zresztą teraz widze na tym rusunku powyżej, że DSD przekazuje sam synał cyfrowy idealnie. (zbliżone do analogu)

Tylko jakiś są tam małe zniekształcenia wynikające nie wiem czy z dekodowania czy z innych reczy.

PS.

Dostepny to on jest ale tylko dla lubiacych klasyke lub jazz , nie wiem z jakich przyczyn nie zdecydowano sie na wydanie limitowanych wersji SACD muzyki rockowej , jak np wydana ostatnio dyskografia w tym formacie Dead Can Daces . Jestem pewny ze znalazlo by sie 10 tys chetnych na calym swiecie na zakup np dyskografi Rush w SACD ....

• 4 tygodnie później...

może ktoś z Was posiada tą płytę? warto nabyć??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jacekm

October 21, 2003 SACD Releases

# Rush - 2112 (5.1 Surround Sound Version) (Universal Chronicles)

# Rush - All The World's A Stage (Universal Chronicles)

# Rush - Caress Of Steel (Universal Chronicles)

# Rush - Fly By Night (Universal Chronicles)

# Rush - Rush (Universal Chronicles)

tylko gdzie to kupic?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

jasio, 23 Sie 2008, 14:05

>warto!

szkoda tylko że takie drogie to wydanie...najtaniej chyba na cdconnection.com 26$, ale z drugiej strony to podwójny album

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.