Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner lub końcówka mocy klasy D wielokanałowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje amplitunera lub końcówki co najmniej 5cio kanałowych pracujących w klasie D. 

Czy znacie jakieś inne marki poza Pioneer, które w kinie domowym poszly też w tą stronę? Oczywiście chodzi mi o sprzęt w granicach do 10 tysiecy zł. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez raiwan
  • raiwan zmienił(a) tytuł na Amplituner lub końcówka mocy klasy D wielokanałowe

Jedno i drugie, najlepiej jakby miało już eArc w hdmi 

Ale to opcja na plus bardziej niż konieczność 

Edytowane przez raiwan

Wszyscy poszli w tę stronę, gorzej z jakością. Dobre są NADy/Rotele w kl. D, ale zdaje sie, ze troche ponad budzet.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

EArc w amplitunerze 🙂 końcówka bez znaczenia, wtedy procesora bym szukał jeszcze 

Edytowane przez raiwan

Końcówki w klasie D są o wiele tańsze niż tej samej mocy AB

Nie w tej samej cenie, chodzi o samą końcówkę na razie 

Ja używam Matrix mini i Amp.

Może kilka takich mydelniczek Cię zadowoli 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Inny kolega @Tofik01 i @Zochu91 chwałą sobie Aiyima 07 z odpowiednim zasilaczem. Za ułamek ceny zasilisz 10 kanałów .

Budżetowe rozwiązanie pozwalające na szukanie,, Świętego Grala "  🙂

Ukryta Zawartość

W dniu 19.05.2023 o 09:28, raiwan napisał:

EArc w amplitunerze 🙂 końcówka bez znaczenia, wtedy procesora bym szukał jeszcze 

Ostatnio komplet procesor Emotiva MC1 plus końcówka Emotiva A-500 (klasa AB) za 8500 udało się nówki kupić tak dla porównania. Ale tych Aiyima cenowo chyba nikt nie pobije. Niektórzy idą w Denona 3800 i sobie możesz końcówki mocy do pre out podłączyć. Parę tygodni temu wszyscy obniżyli  ceny Denonów. Spokojnie zmieścisz się w budżecie.

Zależy mi na klasie D. Prądożerne A/B mam obecnie i chce zmienić. 

Na razie najlepszym rozwiązaniem wydaje się końcówka 5cio kanałowa Rotel lub amplituner Pioneer, ale za stare modele trzeba zapłacić tyle co kosztowały w dniu premiery 🙂

Poszukuję jeszcze innych marek, ale nie ma po prostu kina lub co najmniej 5cio kanałowych wzmacniaczy za wiele. Zależy mi, żeby to była minimalna ilość urządzeń. Patrząc na cenę procesora i kilku końcówek dwukanałowych wychodzi lepiej kupić jedna końcówkę lub amplituner. Zawsze mogę zrobić sam jedna końcówkę wielokanałowa z kilku mniejszych takich jak te powyżej w linku i dać jeden porządny zasilacz, ale to już są koszta. Dobry zasilacz tani nie jest 🙂

Nie sądziłem, że będzie taki mały wybór wśród amplitunerów i wzmacniaczy wielokanałowych w klasie D 🙂 zwłaszcza w czasach, gdzie jest tak popularne oszczędzanie energii 

Patrząc na to jak grają radia w aucie Pioneer i co potrafi z mocą 25 watów z podłączonym prądożernym subwooferem (mają możliwość tylnych głośników ustawienia jako sub) oraz po usłyszeniu wzmacniacza prioneer chyba zacznę iść w tym kierunku. 

Edytowane przez raiwan
4 godziny temu, raiwan napisał:

Na razie najlepszym rozwiązaniem wydaje się końcówka 5cio kanałowa Rotel lub amplituner Pioneer, ale za stare modele trzeba zapłacić tyle co kosztowały w dniu premiery 🙂

Poszukuję jeszcze innych marek, ale nie ma po prostu kina lub co najmniej 5cio kanałowych wzmacniaczy za wiele. Zależy mi, żeby to była minimalna ilość urządzeń. Patrząc na cenę procesora i kilku końcówek dwukanałowych wychodzi lepiej kupić jedna końcówkę lub amplituner. Zawsze mogę zrobić sam jedna końcówkę wielokanałowa z kilku mniejszych takich jak te powyżej w linku i dać jeden porządny zasilacz, ale to już są koszta. Dobry zasilacz tani nie jest 🙂

Nie sądziłem, że będzie taki mały wybór wśród amplitunerów i wzmacniaczy wielokanałowych w klasie D 🙂 zwłaszcza w czasach, gdzie jest tak popularne oszczędzanie energii 

Patrząc na to jak grają radia w aucie Pioneer i co potrafi z mocą 25 watów z podłączonym prądożernym subwooferem (mają możliwość tylnych głośników ustawienia jako sub) oraz po usłyszeniu wzmacniacza prioneer chyba zacznę iść w tym kierunku. 

O gustach i klasie D się nie dyskutuje😀 Jak popatrzysz na Rotela, Arcama, Atolla, Emotive wszyscy podkreślają, że ich urządzenia to klasa AB. NAD robi końcówki w klasie D, ale kosztują majątek. Ja klasę D odbieram jako jakieś bzdury o ekologii, zachwyty  typu 200W niepotrzebne nikomu na kanał, a za wszystkim tak naprawdę stoją po prostu oszczędności w budowie wzmacniacza na gotowych modułach typu Icepower, Hypex. Ale nie słuchałem więc się nie wypowiadam😀

Edytowane przez gimza
4 godziny temu, raiwan napisał:

Może coś z zagranicy? Tylko pytanie, jakie będą całościowo koszty.

Audiophonics, Apollon, z tym, że z Apollonem będzie raczej ciężko zmieścić się w budżecie.

Nord, VTV, Buckeye.

5 godzin temu, Adi777 napisał:

Może coś z zagranicy? Tylko pytanie, jakie będą całościowo koszty.

Audiophonics, Apollon, z tym, że z Apollonem będzie raczej ciężko zmieścić się w budżecie.

Nord, VTV, Buckeye.

Słyszałeś kiedyś tego Apollona w akcji? Wygląda bardzo godnie…

17 godzin temu, raiwan napisał:

Sprzęt audio to ma grać dobrze, a nie oszczędzać energię. Do oszczędzania to mam żarówki LED i wystarczy 😉 
A końcówek w klasie D jest całkiem sporo. Jak się tym interesowałem to co chwilę trafiałem na taką i szlag mnie trafiał, że nie można dostać porządnej klasy AB - Emotiva na 100% ma taką, Arcam również.

Patrząc na to jak grają radia w aucie Pioneer i co potrafi z mocą 25 watów z podłączonym prądożernym subwooferem

W takiej puszcze jak samochód to wszystko gra dobrze i głośno, więc trochę słabe porównanie.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Nie chodzi o dobrze, nie chodzi o głośno, tylko jak. Mało które radio potrafi tak grać i kontrolować duży 25 cm  prądożerny głośnik a co dopiero dwa w zamkniętej obudowie. Mosfet robią swoje.

Jakby Emovita robiła amplitunery lub końcówki mocy wielokanałowe w klasie D to już bymdawno zamówił zestaw taki. Mają klasę A/B no i pojawiła się nowa klasa H, czyli taka klasa D przewyższająca jakość A/B, ale to sporo trzeba zapłacić. 

Ja szukam wielokanałowej końcówki lub amplitunera. Końcówek i wzmacniaczy stereo jest od grona

23 minutes ago, raiwan said:

Ja szukam wielokanałowej końcówki lub amplitunera.

To moze kup Onkyo RZ1100 lub RZ3100. Swego czasu była to najwyzsza półka jesli chodzi o amplitunery tej firmy. Jeden i drugi pracuje w klasie D. Niektórzy chwalą, inni juz nieco mniej entuzjastycznie do nich podchodzą. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

12 godzin temu, gimza napisał:

Słyszałeś kiedyś tego Apollona w akcji? Wygląda bardzo godnie…

Nie, ale będę go rozważał u siebie, a wyglądają chyba "najekskluzywniej" z normalnej klasy D.

Mają klasę A/B no i pojawiła się nowa klasa H, czyli taka klasa D przewyższająca jakość A/B, ale to sporo trzeba zapłacić. 

Przecież H to jest jakaś wariacja na temat klasy D, tylko ulepszona. Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Emotiva XPA Gen 3 jest w tej klasie. Gen 1 i 2 były w klasie A/B. Nieźle podrożała widzę teraz 😞 

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Cytuje:

"XPA-3 Gen3 to w pełni modułowy wzmacniacz mocy audio z wysokowydajnym zasilaczem impulsowym (SMPS), niezależnym, w pełni dyskretnym, podwójnym mechanizmem różnicowym, wysokoprądowymi modułami wzmacniacza klasy A/B o krótkiej ścieżce sygnału, zoptymalizowaną klasą H™ topologia zasilania i sterowana mikroprocesorem ochrona przed błędami."

Wstawienie zasilacza impulsowego to nie to samo co wzmacniacz klasy D. Jak klasa H jest nadal na końcówkach A/B to odpada w takim razie

Na tą chwilę zostaje jak na razie jedno rozwianie 

Edytowane przez raiwan

Zastanawia mnie, dlaczego producenci amplitunerów nastwionych na jakość dla audiofilów nie zrobili możliwości wykorzystania nieużywanych kanałów jako tri-amp? Jeżeli amplitiner 7 kanałowy miałby taką funkcję to byłby idealną propozycją dla audiofila bo była by taka opcji i do tego podłączenie jeszcze głośnika centralnego. 

Niektóre amplituner mają możliwość grania na wszystkich kanałach jako stereo 3, 4 lub 5 kanałów, ale to nie to samo. 

Jeżeli amplituner miałby więcej kanałów to wtedy jeszcze centralny jako bi amp i lub do tego głośniki surround do koncertów. 

16 minutes ago, raiwan said:

Zastanawia mnie, dlaczego producenci amplitunerów nastwionych na jakość dla audiofilów nie zrobili możliwości wykorzystania nieużywanych kanałów jako tri-amp?

Z prostej przyczyny. Audiofile nastawieni na jakość nie opierają swoich systemów o amplitunery... 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Kolumny zazwyczaj przystosowane są do bi-ampingu lub bi-wiringu. Nie spotkałem budzetowych kolumn z opcją tri-ampingu. Jesli ktos takie kolumny posiada i chciałby zasilac je w taki sposób to raczej mało prawdopodobne, ze uzyłby do tego celu amplitunera.

Mozna gdybac ale dla przeciętnego kowalskiego byłaby to zbędna funkcja i producenci o tym wiedzą.

5 minutes ago, xajas said:

Przeciez tu mowa o KD a nie o stereo (bi-/tri-amping)

Jak byk napisał @raiwan 

55 minutes ago, raiwan said:

wykorzystania nieużywanych kanałów jako tri-amp? Jeżeli amplitiner 7 kanałowy miałby taką funkcję to byłby idealną propozycją dla audiofila bo była by taka opcji i do tego podłączenie jeszcze głośnika centralnego. 

Czyli 6 koncówek jako front w tri-ampingu plus centralny.

Przeczytaj @xajas raz jeszcze poprzednie posty, bo wydaje mi się ze to raczej Ty nie zrozumiałes 😉

Zrozumiales, zrozumiales

Ale..

Nawet najzwyklejszy „nieaudiofilski“ Kowalski pod „presja“ wypowiedzi na tym forum, probuje w najzwyklejszym KD wyeliminowac koncowki mocy amplitunera i kombinuje z dodatkowymi integrami, koncowkami, cudami, bajerami, wiec jak tu oczekiwac, ze szanujacy sie „audiofilski“ Kowalski sprawi sobie tri-ampingowe zestawy glosnikowe, a do napedu uzyje koncowki zabudowane w ampltunerze?
To jest nie do pomyslenia i wbrew wszelkiej „audiofilskiej“ logice

Juz widze te „katastrofy“ spowodowane takim kompleksowym tri-ampingowym okablowaniem.
Zwykly Kowalski jest juz „przeciazony“ zwyklym bi-wire w stereo

Przecież napisałem, że zastanawia mnie taki brak a nie na temat. Budżetowe kolumny w tri amp to na przykład XTZ 99.36 

Tak w ogóle to po co coś takiego powstaje? Przecież kolumna mająca 4 ohm po rozdzieleniu na bi lub tri amp ma osobno dwa po 8 ohm. Moc się nie zmienia, co się zyskuje? Zauważyłem tylko lepsza scenę i lepsze szczegóły, ale to raczej się wiąże z większą mocą na wysokotonowy, albo po prostu jest głośniejszy

Edytowane przez raiwan
52 minutes ago, xajas said:

jak tu oczekiwac, ze szanujacy sie „audiofilski“ Kowalski sprawi sobie tri-ampingowe zestawy glosnikowe, a do napedu uzyje koncowki zabudowane w ampltunerze?
To jest nie do pomyslenia i wbrew wszelkiej „audiofilskiej“ logice

Ukryta Zawartość

No dlatego napisalem o tym 😉

1 hour ago, brewka87 said:

Jesli ktos takie kolumny posiada i chciałby zasilac je w taki sposób to raczej mało prawdopodobne, ze uzyłby do tego celu amplitunera.

Ukryta Zawartość

50 minutes ago, raiwan said:

Przecież kolumna mająca 4 ohm po rozdzieleniu na bi lub tri amp ma osobno dwa po 8 ohm.

To nie tak. Zazwyczaj impedancja sekcji niskotonowej determinuje impedancję całej kolumny. To nie jest tak, ze impedancja dzieli się na dwa. 

52 minutes ago, raiwan said:

Moc się nie zmienia, co się zyskuje? Zauważyłem tylko lepsza scenę i lepsze szczegóły,

Własnie to się zyskuje 😊

• Pokaż nowe odpowiedzi