Skocz do zawartości
IGNORED

Co lepiej, kondycjoner czy interkonekt?

Royber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam kupić kondycjoner Powerac. Oczywiście wolałbym Powerboxa ale niestety nie mam tyle gotówki. W ciągu dnia dźwięk mojego systemu jest trochę zamulony i mniej przestrzenny natomiast tak po 22.00 dźwięk otwiera się, zwiększa się przestrzenność , głębia, kontrola , szczegółowość. W związku z zakupem mam kilka pytań.

1. Czy Powerac jest tylko uboższą technicznie wersją Powerboxa, jednak zachowującą te same zalety poprawy dźwięku co Powerbox? Z rozmysłem zastanawiam się nad Powerac-iem a nie Powerboxem ponieważ mój system odsłuchowy jest systemem słuchawkowym, czyli z zasady niewymagający prądowo.

2. Czy w takim wypadku Powerac poprawi brzmienie mojego systemu podobnie do Powerboxa?

3. Czy jeżeli mam do dyspozycji gniazdko sieciowe bez uziemienia tzn. bolca uziemiającego to coś stracę z właściwości kondycjonera odnośnie poprawy brzmienia?

4. Czy większą poprawę dźwięku da wymiana interkonektu w cenie Poweraca?

Proszę o opinie. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/16346-co-lepiej-kondycjoner-czy-interkonekt/

Moim skromnym zdaniem poprawa brzmienia wieczorem jest zjawiskiem psychologicznym. Sam tak mam mimo, ze mieszkam z dala od ewentualnych zrodel zaklocen.

Dobry interkonekt moze wiele. Sam kiedys mialem wrazenie, ze zmienilem system kiedy przesiadlem sie z Audioquesta Diamondback na Harmonic Technology Truth Link.

pzdrw

soso

Royber skontaktuj się z PAL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) napewno odpowiedzą na pytania.

Kondycjoner,kable wg mnie są przyprawami do muzyki :O) tak jak sól,pieprz :O) W poprzednim moim systemie Pbox dodał przestrzeni wyrazistości w tym już nie sprawdzałem ;o)Po moich ostatnich doświadczeniach z kablem Fade jestem sceptykiem co do cen kabli :O)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Posiadam Powerboxa 2,1 i jest tam informacja o zaleceniach względem uziemnionej sieci. W przypadku braku uziemienia to sprzęt nie odda w pełni swoich walorów. Uważam, że jest to drogi wydatek, ale wpełni uzasadniony, bowiem - jak kiedyś nawet napisałem na forum - to i moja żona zauważyła różnice. W kwestii Powerac czy Powerbox do słuchawek ? A jak zmienią się twoje upodobania i możliwości finansowe to będziesz żałować, że nie kupiłeś Powerboxa. Człowiek jednak dąży do doskonałości. Odnośnie interkonektu - zgadzam się z Tobą, że wymiana może przynieść dobre zmiany. Słuchałem na próbę ALBEDO Monolitha właśńie w moim systemie słuchawkowym i jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony i zdecodowałem, że go kupię. Dlatego - do pracy kolego i wydawać pieniądze. Powodzenia.

• Redaktorzy

Gawędziarstwo w tych sprawach nie ma większego sensu. Tym bardziej ze jest to dylemat w rodzaju, ktorą część ciała lepiej myć. Postaraj się wypożyczyć coś z interesującego cię zakresu cenoewgo, i życzę dobrej zabawy!

Kabelek połaczeniowy mozna kupić bardzo dobry juz za stosunkowo niewielkie pieniazki :0)))

Natomiast nie spotkałem tej zasady przy wyborze kondycjonera , zeby dzialal jak nalezy musi

kosztować pare zlotowek ;0) Warto zainwestowac w jedno i drugie z tym ze w astronomiczne

ceny kabelkow,a ich jakosc, juz nie wierze :O)

pzdr Radek

Jak chcesz to mój znajomy ma do sprzedania PAL Powerboxa za jakies niewielkie pieniądze. Kondycjoner minimalnie brzęczy, ale poniewaz jest na gwarancji na pewno mozna to usunąć. Poza tym nie jestem pewien czy w innych warunkach, bedzie to brzeczenie wogóle slychac (czlowiek ma izolowany pokoj odsluchowy, w ktorym jest cicho jak w grobie).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

soso, zmianay postrzegania dzwieku w ciagu doby to nie o tyle zjawisko psychologiczne co fizjologiczne. I proste jak barszcz. Juz dawno wyjasnione, nie ma to oczywiscie nic wspolnego z jakimis terminami typu "czystosc sieci" itp bredniami (akurat najwiecej zaklocen o tej porze jest generowamych bo ludzie odpalaja kompy w domach, TV i inne scierwa co zaklocaja, lampy fluoroscencyjne, neonowe pala sie wlasnie o tej porze a nie za dnia itp a przemysl dziala 24h na dobe i tak samo zakloca).

Mechanizm jest prosty: w ciagu dnia czlowiek odbiera wiecej bodzcow, ostzrejszych, bardziej obciazony jest wzrok ktory "zajmuje moz procesora", na słuch nie starcza juz niestety jej tyle. Wieczorem czlowiek, wysotrza sluch i inne zmysly zreszta tez, wzrok odpoczywa itd itp...

elberoth, jak trafo wysokiej klasy moze brzeczec?

Brencik -> widocznie to konkretne jest spartaczone.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja bardziej przychylałbym się do dobrej klasy interkonektu - bawiłem sie i słuchałem różnych kabli - głośnikowych i interkonektów również i różnice są bardzo słyszalne - na słuchawkach jeszcze bardziej. Ostatnio zmieniłem głośnikowe z Cable Talk na najlepsze Kon- Techy - różnica jest kolosalna - z interkonektem będzie podobnie.

->Royber

1. Nie wiem - to pytanie chyba do PAL.

2. Nie wiem bo nie miałem możliwości porównania.

3. Chyba mieszkasz w domu ze starą instalacją i dlatego nie masz uziemienia. W moim przypadku jest zerowanie i jest różnica po włączeniu kondycjonera ( tu można się spodziwać uwag co to jest kondycjoner, a co nie jest ), zdecydowanie na korzyść. Próby odłączenia z systemu powodują po krótkiej chwili jego ponowne podłączenie.

4. Podejrzewam słaby punkt w interkonekcie. W tej cenie jest ogromny wybór ( znacznie większy niż tego drugiego ).

Trochę mnie dziwi, że tak cenne urządzenia były podłączone do sieci bez uziemienia.

Natomiast przy tak wielu sprzętach, które przewinęły się u ciebie to myślę, że doskonale sobie poradzisz sam.

W dużych miastach słuchanie po 22 jest związane także z ciszą nocną. Po tej godzinie zdecydowanie zwiększa się odstęp od hałasu, który nas otacza jako tzw. TŁO. Nie jeżdżą tramwaje i inne pojazdy w takich ilościach jak w ciągu dnia. Nawet w domu ludzie mniej hałasują.

Odpowiedź na twoje główne pytanie raczej nie znajdzie jednoznacznej odpowiedzi.

Ja osobiście kupiłbym jedno i drugie, i tak właśnie zrobiłem.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.