Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do muzyki i filmów - jaki wybrać do kolumn dali 104?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 🙂 

Potrzebuje pomocy żeby zrobić tak by to ładnie grało i było dobrze 😁 dodam że jestem laikiem i jest to mój pierwszy sprzęt.

Mój sprzęt: 

kolumny dali 104 - gdzieś poczytałem na forum że ładnie grają no i kupiłem za 500 zł z okolicy zadbane od pierwszego właściciela 

wzmacniacz Yamaha Dsp-a595a - zobaczyłem że ktoś sprzedaje za małe pieniądze chyba 100 zł to zabrałem 😄 

No i wszystko gra ale jednak brakuje mi czegoś w muzyce... Czasem wydaje mi się jakby głos dochodził z pudełka gdzie znajduje się w nim głośnik. Kolumny ładnie grają słuchać czysto każdy dźwięk co mi się bardzo podoba może troche brakuje tylko basu ale nie jakoś bardzo. Kupiłem też ten wzmacniacz by byl za parę zł a miałem zamiar to wszystko podłączyć do telewizora i myślałem że będzie okej ale czasem teraz słucham samej muzyki z telefonu podpiętego i coś mi tam brakuje w muzyce jakiegoś pazura... 

Muzyki jakiej słucham to na prawdę każdej rock, hity, disco, coś z rapu 

Mój pokój to 3x4.5 metry coś takiego 

1 Pytanie przesadzam? 

2 Czy ten wzmacniacz jest przeznaczony tylko pod kino domowe i słuchanie muzyki na nim to dużo traci? 

3 Sprzedać ten wzmacniacz i kupic coś innego ale takiego by mozna było podłączyć to pod telewizor i czasami posłuchać muzyki samej? I w sumie fajnie żeby wzmacniacz miał wbudowane radio albo dało się dokupić w komplecie do tego żeby to jakoś połączyć (nie znam się) 

4 Jaki polecacie wzmacniacz lub amplituner używany wolałbym dać max 500-700 zł co mam szukać??? 

Oczekiwanie: żeby było słychać każdy dźwięk dokładnie oraz był bas, podłączyć to pod TV, słuchać muzyki z telefonu poprzez kabel i fajnie jakby było radio w tym albo dało się dołożyć drugi segment. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ja bym szukał amplitunera Denona lub Yamahy z serii RS, a do TV jakiś DAC typu Fioo i powinno wystarczyć. Za te pieniądze powinny mieć pilota. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 22.06.2023 o 09:14, marcin2323 napisał:

Jaki polecacie wzmacniacz lub amplituner używany wolałbym dać max 500-700 zł co mam szukać??? 

AKURAT  tak  sie  składa  ze  mam  w pokoju  dali  104 ,  to dosc  ciekawe  kolumny ,  jednak  bas  w nich  jest  nazwijmy  to  ograniczony , ostatnio  wpadla  mi  w  łapska yamaha rxv 630rds nagroda eisa z 2003   roku , gra z  dali  poprawnie  plus  630 tka ma  wbudowany  dosc  dobry układ  dekodujacy  sygnał cyfrowy  ze np  dvd , własciwie  to  jestem  zaskoczony jakoscia  dwieku 630tki -tryb  stereo cena  ok  300 400 zł, chyba  ze  chcesz  wiekszy  model  np rxv 1400 lub 1600 tez powino byc  ok..... mam jeszcze  drugi  amplituner   sony  srdb 940  tez  nie  za  drogi ,i  tez  dobrze   pomiata  104 kami --  słucham   muzy  z  dacków   niestety  tv   niewiem  jak  podłaczyc.pytaj  na  forum.....

z   samodzielnych  wzmacniaczy  dali   zagrało  dobrze   z  yamahy  ax 500  i   nada c  350 ,  moj  ma  wymienione   kondensatory  w  zasilaniu   i  bas   z  104-rek  jest dobry   co  nie  znaczy  ze znakomity.

10 godzin temu, audioburak napisał:

Ja bym szukał amplitunera Denona lub Yamahy z serii RS, a do TV jakiś DAC typu Fioo i powinno wystarczyć. Za te pieniądze powinny mieć pilota. 

A co to znaczy do tv jakiś DAC typu Fioo co to jest? Jestem zielony w tym temacie

Znalazłem Yamaha rx-v640rds z pilotem za 390zł będzie dobra? 

A jeszcze jakby denon to z jakiej serii? 

5 godzin temu, pinatubo napisał:

A próbowałeś jeszcze z jakimiś innymi wzmacniaczami jak ida te Dali 104? Np z Denon, Technics, Onkyo, Harman Kardon? 

I jeszcze chciałem zapytać czy inne marki jak np. Yamaha też ma takie amplitunery że dobrze grają stereo można to podłączyć pod tv i czasem radia posłuchać? Tzn. że są takie wielofunkcyjne 

Edytowane przez marcin2323

Albo co by było lepszym wyborem do takich starszy kolumn jak dali104:

Starsza Yamaha RX-V640rds bez HDMI za 390 zł 

Czy

nowszy Amplituner Pioneer VSX 527K z wejściami HDMI za 480 zł 

Dużych różnic nie będzie bo czy HDMI czy wejściem OPT to jest bezstratne, jedynie wygoda sterowania jednym pilotem z hdmi. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 minut temu, audioburak napisał:

Dużych różnic nie będzie bo czy HDMI czy wejściem OPT to jest bezstratne, jedynie wygoda sterowania jednym pilotem z hdmi. 

Rozumiem a optyczne wejście to jest poprzez cinch? 

Oba te sprzęty mają wejście opt, więc kabel optyczny, który nic nie psuje. To lepsze niż byle jakie połączenie zwykłym kablem. Chyba większość TV ma wyjście fonii właśnie takim sposobem. 

W przypadku nowych sprzętów warto będzie też sprawdzić Taga Harmony HTA-25B oraz drożej Toppinga MX3s. To bardzo fajne sprzęty, z gwarancją. Do Tagi trzeba będzie dokupić DACa, np FiiO D03. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.