Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zrobić z Mildtonów Altusy, czy warto

bamfank

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem własnie kolumny mildton 80 i mam w związku z tym kilka pytań do bardziej doświadczonych melomanów:

1 - jaka jest różnica w stosunku do altusów

2 - które lepsze

3 - czy stosunkowo niedrogim nakładem pracy m,opżna upgrade'ować mildtony

4 - czy mozna z nich zrobić altusy (tzn żeby grały podobnie) i czy warto to robić

Co myśłicie?/

dziękuję za pomoc i pozdrawiam

• Redaktorzy

1. Mildtony to nowsze kolumny, w pewnym sensie upgradowane Altusy.

2. Jedno i drugie to szajs, okropny nienaturalny dźwięk robiony na pseudoestradowy. Ślepa uliczka projektowania z lat 70.

3. Teoretycznie Mildtony powinny mieć dźwięk normalniejszy, bo zdaje się nie ma tam tej straszliwej tuby wysokotonowej, charakterystycznej dla altusów.

Ogólnie - skrzypiące wysokie tony, wycofanie środka pasma, podbicie wysokiego basu, brak niskiego basu. Można na tym robić prywatki w stylu Gierka.

jozwa: Można na tym robić prywatki w stylu Gierka

absolutnie trendowa historia. tylko ze teraz to sie nie nazywa prywatka (sadze jozwa, ze masz juz ze trzy dychy:-)), tylko domowka. domowki sie robi, nie prywatki;-)

dzieki jozwa za odpowiedź.

Zdziwiłem się mocno, tym co piszesz o mildtonach - wydawalo mi sięże sa raczej w tyle za altusami (altusy ciągle w produkcji) , ale tylko wyrazam moje zdiwienie bo sytuacji nie znam.

czyli wniosek taki ze raczej nie warto stylizować na altusy?

Co zatem można zmienic w mildtonach, aby uzyskac leszy dźwięk?

U mnie bedzie to grało z Radmorkiem, który jak czytałem (i sam się przekonuję) dysonuje dośc mocnym basem.

Czy trzebaby wymienić basowe w kolumnach, aby w pelni tym basem sięcieszyć, czy raczej jakies eksperymenty w zwrotnicy. Jakie masz (macie inni) inne pomysły na poprawienie sytuacji.

Dodam że ostatnio słucham pw muzyki elektronicznej z dużą ilością basu (dub) oraz reggae,

najpierw sprawdz czy ci sie nie rozkleja obudowa a potem możesz ją wzmocnić przylkejając w środku listewki między przeciwległe scianki tak żeby obudowa niedrgała razem z basami, możesz zmostkować te chore potencjometry do regulacji średnio i wysokotonowych głośników (przerywają) i lepiej wytłumić całą obudowe.Więcej robić przy tych kolumnach niema sensu

• 2 tygodnie później...

Dzieki. Wytłumiłem dokładnie pudła, powymieniałem kable wew środeczku i wywaliłem potencjometry. Zauwazylem teraz że w jednej kolumnie jest akby mniej średnio-wysokich tonów - czym to może być spowodowane??

a nie masz przypadkiem tych kolumn z lat 80 , wtedy totalną kaszane tonsil odstawiał , w moich niedość ze była duża róznica między głosnikami niskotonowymi to jeszcze 2 tygodnie po gwarancji jeden sie rozsypał (cewka zaczeła ocierać o magnes), w twoim przypadku może być róznica ale miedzy średniotonowymi głośnikami

Ja się nie zgadzam z poprzednikami widząc wykonanie zwrotnic głośników za 5-15 k.zł ,gdzie elementy są poukładane jak w śmietniku poklejone klejem glu z pistoletu klejowego na gorąco do płytki pażdzieżowej lub przyciągnięte do płytki drukowanej na opaki ze sklepu elektrycznego na TE BIAŁE PO 30 GR.

Za takie pieniądze to np: zwrotnice powinny być w osobnej głuszonej komorze na porządnej płytce pięknie rozplanowane ze srebrnymi cewkami ,ale wiadomo szuka się maksymalizacji zysków !!! ,a frajerów nie brakuje !

Kiedyś jak odwiedzałem fora audiofilskie to pisano o brzmieniu kabli pomyslałem dobra to jeszcze może być ,ale po roku zchorzenie to objeło stoliki pod sprzęt które zmieniają brzmienie i uplastyczniają średnice.

P.S Nie mam nic do solidnych stolików ,ale predzej bym zaakceptował audiofilskie dywany !!!

Polik > kogo nazywasz frajerem? Mnie i innych uczestnikow tego forum ktorych stac na klocki powyzej 5klz? Zaczynasz mnie powaznie irytowac a wypowiedzi w stylu kabelki nie graja a na stoliku to klocki sie stawia po to by ladnie wygladaly i nie ma to znaczenia dla brzmienia elektroniki to ja tobie mowie DOSC!

Do czlowieka co z Mildtonow chce zrobic Altusy> zaniechaj! Jozwa dobrze prawi. Od altusow ogluchniesz a te Mildtony sa lagodniejsze i przyjemniejsze w odbiorze za sprawa kopulek wysokotonowych a nie tub .Zostawilbym tak jak jest a w przyszlosci kupil leppsze kolumny a postep w dzwieku bedzie gwarantowany. Plastikowa wieza Philipsa z podpietymi Paradigmami Monitor 3 potrafila zaskoczyc dzwiekiem akceptowalnym na tyle ze gralo to z soba przez kilka miesiecy dopoki nie uzbieralem na pierwszy AUDIOFILSKI wzmacniacz.

---> do Robix

Użytkownik Roge napisał w wątku (Czy płakać czy się smiać)

Odnośnie stolików...

Niebanalny wpływ na brzmienie miał stolik audio użyty do prezentacji, produkowany przez firmę TomStone. Zdecydowanej poprawie w porównaniu do stolików innych producentów uległ bas, był on bardziej konturowy i lepiej kontrolowany. Znacznej poprawie uległa energetyczność, a barwa dźwięku uzyskała większą plastyczność."

Adres:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Frajerami nazywam ludzi którzy kupują rzeczy np: za 20 k.zł ,których rzeczywista wartość jest kilka,kilkanście razy niższa i ,są przekonani ,że kupili coś warte tej ceny oraz najlepsze na świecie. Albo ludzi którzy kupują coś nie dla siebie i zwłasnych przekonań tylko po to bo jest ''trendy''

Odnośnie klocków to 5 k.zł dla mnie kupno nie stanowi dla mnie problemu nawet sporo więcej ,ale kupując powiedzmy kolumny za 5-15 k.zł czułbym się oszukany ,że kupuję niezłe kolumny ,które niestety powinny być 3 razy tańsze :(

Odnośnie uczestników tego forum nie mam zamiaru nikogo personalnie atakować , moge jedynie życzyć wszystkim Wesołych Świąt :):):).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"ale kupując powiedzmy kolumny za 5-15 k.zł czułbym się oszukany ,że kupuję niezłe kolumny ,które niestety powinny być 3 razy tańsze :(" - o czym Ty bredzisz ?? Pozostań już lepiej przy Altusach...i daj ludziskom spokojnie dyskutować...bo wcinasz się co chwilę i burzysz spokój na tym forum ;-)

=> Edson

To prawda, ale też nie wszystko 5-15 kzł jest 3 razy droższe niż być powinno.....poza tym czasami dźwięku nie można przeliczyć na pieniądze, choć jestem przeciwnikiem koszmarnie drogich gadżetów to muszę to przyznać....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.