Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, przemak napisał:

No to musisz uwierzyć na słowo 😉

Oczywiście. Ktoś zaprzecza? 

Wiadomo. Tylko nie na stałe załączone, a o to chodziło:

Mieszasz SRC z ASRC, rzekomy brak urzadzen z pewna cecha z tym, ze sam decydujesz o jej uzyciu i z tym, ze nie jest obligatoryjna. Szczesliwie to tylko luzna sobie dyskusja.

O co chodzi z tym brakiem sterownikow? 

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

30 minut temu, Ajothe napisał:

Sensacja!!!

Dawid Laboga przekazuje kable Virgilowi Donatiemu!:

😁

nie no, super sprawa. Wymiana produktów wraz z kilkoma informacjami. Tylko co to ma do całej dyskusji o wpływie kabli na brzmienie?

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

nie no, super sprawa. Wymiana produktów wraz z kilkoma informacjami. Tylko co to ma do całej dyskusji o wpływie kabli na brzmienie?

Jak to co?! Nie wiesz kto to Virgil Donati?! 😁

Wiem i to bardzo dobrze. Pytam tylko co to wnosi do tematu? Przecież wszystko to subiektywne odczucia (piszę o "słyszeniu")... Lody ekipy też się sprzedawały w zastraszającym tempie.

Edytowane przez GhostR1
52 minuty temu, GhostR1 napisał:

masz gdzieś może informację potwierdzającą fakt celowego zostawienia? chętnie poczytam...

Choć jeden zainteresowany, fajnie. Omawialiśmy już ten temat kilka razy na naszym Forum, kilka osób wspominało słynną rozmowę Piotra Kaczkowskiego w nieistniejącej już Trójeczce. Poszperaj w Archiwum Trójki.

17 minut temu, ProjectPi napisał:

To jakis urban legend?

Rozumiem że jako ambitny Audiofil byłeś słuchaczem audycji Piotra Kaczkowskiego, sięgnij pamięcią, czy wszystko musicie mieć podane na tacy albo na stronach rządowych ?

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Widzę, że Pan jest śmiertelnie poważny.

lubię konkrety a nie bajanie... Nie jestem przeciwnikiem odmiennych opinii ale bezpodstawnych przepychanek już tak.

1 minutę temu, Audroc napisał:

Choć jeden zainteresowany, fajnie. Omawialiśmy już ten temat kilka razy na naszym Forum, kilka osób wspominało słynną rozmowę Piotra Kaczkowskiego w nieistniejącej już Trójeczce. Poszperaj w Archiwum Trójki.

dzięki. tak, interesuję się różnymi rzeczami i chętnie pogłębiam wiedzę nie tylko w temacie audio.

6 minut temu, Audroc napisał:

Rozumiem że jako ambitny Audiofil byłeś słuchaczem audycji Piotra Kaczkowskiego, sięgnij pamięcią, czy wszystko musicie mieć podane na tacy albo na stronach rządowych ?

Nie jestem audiofilem a co dopiero ambitnym.

Owa historie czytalem juz w rozniacych sie wersjach, stad pytanie.

2 minuty temu, GhostR1 napisał:

lubię konkrety a nie bajanie... Nie jestem przeciwnikiem odmiennych opinii ale bezpodstawnych przepychanek już tak.

Nie odczytał Pan ironii, choć jestem psychofanem Virgila to tym spotkaniem z Laboga mnie rozbawił 🙂

Jak już napisałem opisy tych kabli przez autora również uważam za zabawne..

23 minuty temu, Kostucha napisał:

Ot i całe Wasze argumenty. Nie pytałem o format zapisu dźwięku i klasę odtwarzacza, tylko o rzekomym słyszeniu zmian wprowadzanym przez kable, jedynie na sprzęcie wyższej klasy.

Rozpisuje się tu rój „słyszących”, że nie tylko drobne zmiany w brzmieniu, lecz wręcz spektakularne.

Ilu więc ze „słyszących”, z tego wątku tylko, posiada sprzęt wysokiej klasy wg Ciebie? 
Bo „jak mniemam” cytując jednego z Waszych, większość posiada middle middle class.

Gubicie się koledzy. 

Ja do swojego zestawu Accuphase, Yamaha plus Bowersy 702s3 do hodziłem latami. Mam do tego drogie mo itory Monitor Audio, wzmacniacze lampowe i kilka drogich gramofonów. Do tego ciągły ko takt z najdroższym sprzętem świata na odsłuchach i tyle.

Nie mam nic przeciw ludziom posiadającym tanie używki, pełen szacun. Jednak wpływ kabli i plików gęstych słychać dopiero od 50-100kzł, to tylko moje zdanie, choć potwierdzają je zawsze ludzie na grupowych odsłuchach.

Pozdrawiam

Edytowane przez Audroc
24 minuty temu, Kostucha napisał:

Gubicie się koledzy. 

Jeżeli chodzi o kable to przyznam, że czuję się kompletnie zagubiony ... 😁

3 minuty temu, Audroc napisał:

wpływ kabli i plików gęstych słychać dopiero od 50-100kzł

Tyle trzeba wydac za stosowne implanty, czy tez moze dopiero po takiej kwocie mozg przekracza kolejna granice miedzy rzeczywistoscia a zludzeniem?

To słyszenie i przeróżne wyjaśnienia tego słyszenia to kabaret.
Jeden twierdzi, że tyko na pożądanym sprzęcie słychać, drugi że trzeba odpowiedni kabelek dobrać, jeszcze inny, że trzeba być osłuchanym, kolejny że sprzęt przejrzysty być musi, bez podziału na klasę, rodzaj kabla, czy złote ucho. 
Jak Wy się ze sobą dogadujecie 😀

Jedno jest pewne - przygłuchy na kiepskim sprzęcie nie usłyszy... ale poczyta ASR to mu się humor poprawi 🙂 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, szpakowski napisał:

Jeżeli chodzi o kable to przyznam, że czuję się kompletnie zagubiony ... 😁

Ja również bym był, gdybym odróżniał ich sygnaturę brzmienia. Do każdego gatunku inny. Do rożnych wydań też inny. Do streamingu inny. Do CD jeszcze inny. Do formatu również inny.

Niewątpliwie można się pogubić 😁

27 minut temu, Kostucha napisał:

(…)

Na migi.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

17 minut temu, Kostucha napisał:

Ja również bym był, gdybym odróżniał ich sygnaturę brzmienia. Do każdego gatunku inny. Do rożnych wydań też inny. Do streamingu inny. Do CD jeszcze inny. Do formatu również inny.

mnie tam jedne wystarczą 😛 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

20 minut temu, Kostucha napisał:

Zawsze myślałem, że wystarczy jeden ale dobry.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Sensacja!!!

Dawid Laboga przekazuje kable Virgilowi Donatiemu!:

😁

Niestety filmik wygląda jak reklama z lokowaniem produktu.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Mieszasz SRC z ASRC, rzekomy brak urzadzen z pewna cecha z tym, ze sam decydujesz o jej uzyciu i z tym, ze nie jest obligatoryjna. Szczesliwie to tylko luzna sobie dyskusja.

O co chodzi z tym brakiem sterownikow? 

Luźna, ale przynajmniej jest z kim pogadać 😉

Nic nie mieszam, bo to poemat rozkwitający jest. Chronologia była następująca:

- nagram sygnał cyfrowy

- a co z asrc?

- myślałem, że chodzi o nadpróbkowanie, więc odpisałem: czysta cyfra

- ale można konwertować na wejściu cyfrowym

- może i można, ale ja tego nie zamierzam robić

- ale niektóre mają konwersję na stałe i co

- to ich nie użyję

Mój błąd, że zapomniałem o systemach skrętkowych.

Sterowniki są po to, żeby soft się dogadał z urządzeniem. W przypadku popularnych i w miarę standardowych rozwiązań sprzętowych odpowiednie sterowniki to więcej niż połowa sukcesu produktu. Niektórzy producenci to olewają, wtedy ich produkty "jakoś" działają. MiniDSP ma np. sterowniki asio, ale nie wiem, jak działają, co z latencją, stabilnością, wydajnością...

2 godziny temu, Audroc napisał:

A coś merytorycznie potrafisz napisać czy tylko bzdury, potem się dziwisz ze się z Ciebie ws,yscy śmieją i poważnie nie traktują...

Człowieku, potrafisz bajdurzyć o analogowym wielośladzie w bezpośrednim sąsiedztwie screena z sesji Pro-Toolsa 😉
O bajkach na temat archiwizacji w sacd i tej historii z "przekazanymi kablami" już nie ma co wspominać.

2 godziny temu, Audroc napisał:

Żeby usłyszeć przewagę SACD na 16bitowym CD tak na serio, w obecności świadków i bez ściemniania potrzebny był bardzo drogi zestaw Luxa, kolumn w tej chwili nie pamiętam. Płyty też były zacne. Różnica w jakości dźwięku na korzyść SACD była słyszalna z korytarza.

Pisałeś, że w 16bitowym zapisie znikają niektóre dźwięki fortepianu. Rozumiem, że one znikają tylko na tym "bardzo drogim zestawie luxa" a tak normalnie to już nie? 😉 

nagrywamy.com

9 minut temu, przemak napisał:

Sterowniki są po to, żeby soft się dogadał z urządzeniem. W przypadku popularnych i w miarę standardowych rozwiązań sprzętowych odpowiednie sterowniki to więcej niż połowa sukcesu produktu. Niektórzy producenci to olewają, wtedy ich produkty "jakoś" działają. MiniDSP ma np. sterowniki asio, ale nie wiem, jak działają, co z latencją, stabilnością, wydajnością...

Ja wiem po co sa sterowniki, trudno byloby cokolwiek zdzialac z usb audio bez nich. Odnosze sie wprost do "Bez sterowników?"

Przy Fleksach sa drivery asio typowe dla XMOS.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Tyle trzeba wydac za stosowne implanty, czy tez moze dopiero po takiej kwocie mozg przekracza kolejna granice miedzy rzeczywistoscia a zludzeniem?

Po prostu odwiedź dobry salon audio i posłuchaj, proste.

20 minut temu, RobG1974 napisał:

Niestety filmik wygląda jak reklama z lokowaniem produktu.

Niewykluczona, że taki był zamiar reżysera.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, Kostucha napisał:

To słyszenie i przeróżne wyjaśnienia tego słyszenia to kabaret.
Jeden twierdzi, że tyko na pożądanym sprzęcie słychać, drugi że trzeba odpowiedni kabelek dobrać, jeszcze inny, że trzeba być osłuchanym, kolejny że sprzęt przejrzysty być musi, bez podziału na klasę, rodzaj kabla, czy złote ucho. 

Od tego mamy nasze Forum żeby wymieniac się doświadczeniem i poglądami, pozdrawiam.

1 minutę temu, Audroc napisał:

Od tego mamy nasze Forum żeby wymieniac się doświadczeniem i poglądami, pozdrawiam.

Dokładnie tak.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Ja wiem po co sa sterowniki, trudno byloby cokolwiek zdzialac z usb audio bez nich. Odnosze sie wprost do "Bez sterowników?"

Przy Fleksach sa drivery asio typowe dla XMOS.

Bez sterowników w sensie bez dobrych sterowników.

nagrywamy.com

3 minuty temu, Audroc napisał:

Zadaj sobie kiedys trud by rzetelnie zweryfikowac, czy to, ci sie wydaje, ze slyszysz, faktycznie slyszysz. Proste.

Na odrobine innej plaszczyznie, nie zobacze roznicy miedzy obrazem 4k a 8k na 60-cio calowym TV z odleglosci 10 m. I nie jest to kwestia braku dobrej woli. No chyba ze zainwestuje albo we wspomaganie ograniczonego zmyslu wzroku, albo w oszukiwanie wlasnego mozgu.

47 minut temu, GhostR1 napisał:

Szkoda tylko, że producenci nie piszą o tym do jakiego typu muzyki są ich kable 😉 

Ależ oczywiście że piszą, np. Jak kupowałem monitory to wybrałem Monitor Audio Gold bo na nich świetnie słucha się smyczków i wogóle klasyki.

Jak wybierałem wkładkę to wybrałem drogą MC ML bo doskonale oddale mikrodetale itp.

Podo nie jest z kablami, wystarczy poczytać, samemu posłuchać i dobrać odpowiednie.

W przypadku cyfry dodatkowo należy zadbać o gęste nagrania, naprawdę robią robotę.

Godzinę temu, Audroc napisał:

Ależ oczywiście że piszą, np. Jak kupowałem monitory to wybrałem Monitor Audio Gold bo na nich świetnie słucha się smyczków i wogóle klasyki.

Jak wybierałem wkładkę to wybrałem drogą MC ML bo doskonale oddale mikrodetale itp.

Podo nie jest z kablami, wystarczy poczytać, samemu posłuchać i dobrać odpowiednie.

W przypadku cyfry dodatkowo należy zadbać o gęste nagrania, naprawdę robią robotę.

ale kto pisze? sprzedawca czy producent? nie widziałem np. na wkładkach do gramofonów czy nawet w instrukcjach dołączonych do kolumn jakie brzmienie powinny reprezentować

a jaki to salon? każdy w którym podzielają Twoje zdanie jest wtedy "dobry"?

Jak kupowałem monitory to wybrałem Monitor Audio Gold bo na nich świetnie słucha się smyczków i wogóle klasyki.

zapomniałeś dodać IMO 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi