Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Wangine WSA-120 wyciek kondensatorów?

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Pedro44 napisał:

Sorki, wcześniej miałem zamontowanego tego, wyżej też był na zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale coś ściemniasz bo ten scalak powyżej jest w gąbce a nie na płytce.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, witek_z napisał:

ale coś ściemniasz bo ten scalak powyżej jest w gąbce a nie na płytce.

Nie ściemniam, nie mam ku temu powodu, włożyłem go w gąbkę żeby nie pogiąć nóżek, bo teraz jest wsadzony OPA2604AP, tak jak pisałem wyżej w #111 poście, dotarł LM833 grał kilka dni i na drugi dzień doszedł OPA, a różnicy właśnie do tego LM833N ze zdjęcia, nie słyszę 🙂, ale może to też było spowodowane złym ustawieniem prądu spoczynkowego.
LM833 na pewno wróci jeszcze, bo ciekawi mnie też jak zagra teraz po prawidłowym ustawieniu prądu spoczynkowego.

Edytowane przez Pedro44
Godzinę temu, witek_z napisał:

dlaczego piszesz że masz OPA jeśli są to podróby?

Tak, mam podróby OPA, nazywam je tak, bo tak je kupiłem, wtopiłem - trudno.

Żeby nie było, pokazuje dwa wzmacniacze LM833, które mam zamontowane na głównej płycie. Czy są to podróbki czy nie... sami oceńcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Podrobki LM833? Kto by to robil i po co? 

Może i nie podrabiają, przy 1000szt to się nie opłaca, ale przy milionach już może tak 🙂

Chociaż czasy "świetności" tego układu (jeżeli w ogóle takowe były) już minął, a ilość starszych, sprawnych urządzeń, w których można zastosować ten układ, już jest pewnie ograniczona na rynku.

Edytowane przez Pedro44

Otrzymałem już oryginalne LM833 - mam co testować 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Pedro44 napisał:

Otrzymałem już oryginalne LM833 - mam co testować 😉

Wsadzić w podstawkę i grać, no ewentualnie sprawdzić miernikiem który na wyjściach ma napięcie bliżej 0V.

Edytowane przez witek_z

Po zamontowaniu nowych wzmacniaczy, nie wiem czy to mogło mieć wpływ, musiałem od nowa ustawić prąd spoczynkowy, ale przy okazji wlutowałem precyzyjne potencjometry, nóżki trochę sztukowałem bo inny układ na płycie, teraz to można rzeczywiście precyzyjnie ustawić prąd spoczynkowy.
W przyszły weekend będę wyciszał transformator, zobaczymy jak to wyjdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, witek_z napisał:

a jakim to niby cudem?

Drżenie obudowy już wyciszyłem dosyć dobrze, zastosowałem dodatkowe uszczelki piankowe w newralgicznych miejscach, ale sam transformator ma drgania. Teorie mam taką, żeby nalać do środka transformatora w uzwojenie, za pomocą strzykawki, lakieru elektroizolacyjnego. Sam jestem ciekawy jaki będzie efekt i czy w ogóle jakikolwiek będzie. Jeszcze może zastosuje jakieś elastyczne podkładki na śruby mocujące transformator do obudowy, żeby nie przenosiły się drgania z transformatora na obudowę.

Edytowane przez Pedro44
12 godzin temu, Pedro44 napisał:

Teorie mam taką, żeby nalać do środka transformatora w uzwojenie, za pomocą strzykawki, lakieru elektroizolacyjnego.

Zaniechaj tego, nic nie pomoże a to dlatego że pierwotne jest nawinięte zbyt małą ilością zwojów, zresztą sam możesz się przekonać mierząc prąd na tym pierwotnym, jeśli jest około 10 mA to znaczy że jest dobrze a samo trafo (rdzeń) jest zbyt mały. W Twoim przypadku trzeba rozwinąć zwoje i po odkręceniu śrub mocujących trafo, psiknąć tym w/w lakierem każdą blaszkę a potem złożyć do kupy i czekać aż wyschnie, można również dodać do pierwotnego 50-100 zwojów więcej. Jeśli chodzi o podkładki z gumy też niewiele dają jeśli prąd jest większy.

20 minut temu, witek_z napisał:

można również dodać do pierwotnego 50-100 zwojów więcej

Coś, ten tego, chyba 😁.

Przecie "przekladnia" to jest.

14 minut temu, OLES napisał:

Coś, ten tego, chyba 😁.

mało razy tak robiłem, i jest dobrze.

9 godzin temu, OLES napisał:

Odpowiem Ci jeszcze w ten sposób: chyba logicznym jest że po zmianie ilości zwojów na pierwotnym ulegnie zmianie przekładnia a więc chyba normalnie myślący człowiek zmierzy napięcie wtórnego i odwinie kilka zwojów aby mieć takie samo napięcie jak przed przeróbką.

W dniu 17.09.2024 o 13:16, witek_z napisał:

Zaniechaj tego, nic nie pomoże a to dlatego że pierwotne jest nawinięte zbyt małą ilością zwojów, zresztą sam możesz się przekonać mierząc prąd na tym pierwotnym, jeśli jest około 10 mA to znaczy że jest dobrze a samo trafo (rdzeń) jest zbyt mały. W Twoim przypadku trzeba rozwinąć zwoje i po odkręceniu śrub mocujących trafo, psiknąć tym w/w lakierem każdą blaszkę a potem złożyć do kupy i czekać aż wyschnie, można również dodać do pierwotnego 50-100 zwojów więcej. Jeśli chodzi o podkładki z gumy też niewiele dają jeśli prąd jest większy.

Posłuchałem sobie jeszcze raz jak mocno "buczy" transformator i rzeczywiście daje sobie spokój, to nie jest głośno, z 1,5m już nic nie słychać, a przecież nie będę siedział przy wzmacniaczu. Rozbiórka transformatora to też nie 5 min, a czasu ciągle brakuje.

3 godziny temu, Pedro44 napisał:

Posłuchałem sobie jeszcze raz jak mocno "buczy" transformator

zmierz na (pierwotne) zmiennym ile ma mA

W dniu 19.09.2024 o 19:19, witek_z napisał:

zmierz na (pierwotne) zmiennym ile ma mA

Chodzi o pobór prądu "z gniazdka"? Mierniki pokazują 0,21-0,22A.

Edytowane przez Pedro44
1 godzinę temu, Pedro44 napisał:

Chodzi o pobór prądu "z gniazdka"? Mierniki pokazują 0,21-0,22A.

Nieeee, chodzi o to abyś rozłączył wszystkie wtórne (i zaizolował na czas pomiaru), po to aby wpiąć się szeregowo amperomierzem w pierwotne (oczywiście podłączone do prądu) i zmierzył ile trafo zużywa, jeśli zużywa około 10mA to jest dobrze, jeśli więcej to jest źle i dlatego trafo buczy.

Zrobiłem pomiar i wygląda to tak jak na zdjęciach. Miernikiem wpiołem się między bezpiecznikiem, a transformatorem. Napięcie w gniazdku 235v.

Ukryta Zawartość

IMG-20240921-WA0000.jpg

IMG-20240921-WA0002.jpg

IMG-20240921-WA0003.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pedro44

Nie rozumie pierwszej fotki - 147 mA.

Drugiej też nie rozumie - 1,23 mA - to na pewno nie jest prawda

Godzinę temu, Pedro44 napisał:

Napięcie w gniazdku 235v.

chyba nie odpiąłeś wtórnego

6 godzin temu, witek_z napisał:

Nie rozumie pierwszej fotki - 147 mA.

Drugiej też nie rozumie - 1,23 mA - to na pewno nie jest prawda

chyba nie odpiąłeś wtórnego

Wszystkie przewody po stronie wtórnej odlutowalem: 2 pomarańczowe, 2 brązowe i 1 czarny (zaznaczone na czerwono). Wpiołem się miernikiem jak na zdjęciu (pomarańczowe zaznaczenie), zweryfikuj proszę czy poprawnie. Może miernik mam nie dobry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymontowałem transformator całkowicie i podłączyłem bezpośrednio pod 235v przez miernik. Już sam nie wiem, czy poprawnie dokonuje pomiaru.

Ukryta Zawartość

IMG_20240921_093359.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Pedro44 napisał:

Ukryta Zawartość

IMG_20240921_093359.jpg

poprawnie, tylko zastanawia mnie pomiar raz 1.49mA a innym razem 180 mA, może jest tak w Twoim trafie że gdy włączysz bezpośrednio do sieci i przybliżysz ucho do trafa występuje "efekt" w którym trafo jest bezgłośnie by po chwili samo z siebie zaczęło buczeć (i wtedy widać wartość 180 mA). Tak czy siak oznacza to zbyt małą liczbę zwojów na pierwotnym. Jest układ który niweluje napięcie stałe w tym zmiennym, jest tam mostek i dwa kondensatory, ale na razie w necie nie spotkałem się z tym tematem (może ktoś pomoże).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z

... tylko zastanawia mnie pomiar raz 1.49mA a innym razem 180 mA ...

Miernik jest przełączony raz na "A" - 0,180A i na "mA" - 1,49mA, dlatego nie wiem czy ten miernik poprawnie mierzy natężenie. Chociaż sprawdzałem też miernikiem cęgowym UNI-T UT203+ i wyniki wychodzą podobne, ustawiając na zakresie do 40A, dokładność pomiaru jest do 0,01A, oczywiście na AC.

• Pokaż nowe odpowiedzi