Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Wangine WSA-120 wyciek kondensatorów?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Pedro44 napisał:

... tylko zastanawia mnie pomiar raz 1.49mA a innym razem 180 mA ...

zazwyczaj jest tak w środku miernika że na zakresie Amperów jest wlutowany mostek z drutu miedzianego o średnicy około 1.5 mm, natomiast na zakresie mA przechodzi tylko przez bezpiecznik.

W sumie nie wiem skąd bierze się pomiar o wartości 1.49mA skoro trafo buczy.

4 godziny temu, witek_z napisał:

może jest tak w Twoim trafie że gdy włączysz bezpośrednio do sieci i przybliżysz ucho do trafa występuje "efekt" w którym trafo jest bezgłośnie by po chwili samo z siebie zaczęło buczeć

spróbuj jeszcze tego powyżej.

Jak już miałem wykręcony transformator to nie miałem nic do stracenia i strzykawką z igłą wstrzyknąłem w każdy możliwy otwór, szczelinę transformatora lakier elektroizolacyjny. Jeszcze dobrze nie zastygł, ale podłączyłem już transformator i efekt jest taki, że praktycznie transformatora nie słychać, trzeba prawie przyłożyć ucho do niego, żeby usłyszeć buczenie. Zobaczymy jak lakier całkowicie stwardnieje, czy tak zostanie.
Wlałem do transformatora niecałe 25ml lakieru, trochę wyciekło, może 3-5 ml.

Nawet pobór prądu transformatora bez obciążenia jest odpowiednio nieco niższy niż wcześniej - jak na zdjęciach.
Teraz muszę poczekać, aż lakier całkowicie zastygnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

WhatsApp Image 2024-09-21 at 20.04.05(1).jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,

Sprawdź proszę w instrukcji miernika czy mierząc na zakresie mA nie powinieneś wetknąć czerwonego przewodu do innego otworu - tego o zakresie 400mA. Zakres pomiarowy do 10A zazwyczaj ma osobne wyprowadzenie - tak masz wpięty na zdjęciu ale ustawiony jest zakres pomiarowy "mA". 

Dobrze, że wzmacniacz udało się uruchomić.

Podałbyś nazwę tego lakieru? Mam buczący transformator i sam się zastanawiam co z nim zrobić. 

Godzinę temu, Pedro44 napisał:

Jak już miałem wykręcony transformator

oznacza to że był h****o nawinięty.

6 minut temu, darek549 napisał:

Sprawdź proszę w instrukcji miernika czy mierząc na zakresie mA

Godzinę temu, Pedro44 napisał:

WhatsApp Image 2024-09-21 at 20.04.05.jpeg

no faktycznie mierzysz na amperach zamiast na mA, i na wszystkich zdjęciach tak masz.

No to jeszcze raz zmierz trafo z odłączonymi wtórnymi?

Edytowane przez witek_z
25 minut temu, darek549 napisał:

Cześć,

Sprawdź proszę w instrukcji miernika czy mierząc na zakresie mA nie powinieneś wetknąć czerwonego przewodu do innego otworu - tego o zakresie 400mA. Zakres pomiarowy do 10A zazwyczaj ma osobne wyprowadzenie - tak masz wpięty na zdjęciu ale ustawiony jest zakres pomiarowy "mA". 

Dobrze, że wzmacniacz udało się uruchomić.

Podałbyś nazwę tego lakieru? Mam buczący transformator i sam się zastanawiam co z nim zrobić. 

Sprawdzałem na obwodzie 400mA i cisza. Obwód nie ma przejścia. Muszę rozebrać miernik i sprawdzić bezpiecznik, "coś" musi być nie tak od nowości, bo nigdy nie mierzyłem tym miernikiem natężenia prądu.
Lakier z "alledrogo" IZOLAK 0,5l - najtańszy jaki był. Chodziło mi o lakier żebym mógł "zaciągnąć" strzykawką, konsystencja lakieru bez problemu pozwala go aplikować stosując igłę 0,8mm, którą można praktycznie dotrzeć w każdą szczelinkę.

23 minuty temu, witek_z napisał:

oznacza to że był h****o nawinięty.

no faktycznie mierzysz na amperach zamiast na mA, i na wszystkich zdjęciach tak masz.

No to jeszcze raz zmierz trafo z odłączonymi wtórnymi?

Stary lakier był już mocno spękany i częściowo wykruszony i to spowodowało, że chciałem zaaplikować nowy lakier, jak się okazuje moja teoria była chyba trafna, chociaż zobaczymy jak lakier wyschnie.
Tak, mierzyłem na A, byłem tego świadomy, ale jak pisałem na obwodzie mA nie ma przejścia, już rozbieram miernik i sprawdzam co jest nie tak.

Edytowane przez Pedro44

Rzeczywiście miernik ma niesprawny bezpiecznik 500mA, nie widać żeby był spalony, ale przejścia nie ma.

Nie mam takiego bezpiecznika smd, najmniejszy jaki mam to 5A, chyba na razie taki wlutuję.

14 minut temu, wojkubi napisał:

Nie rób tego.Ten bezpiecznik po coś tam jest.Zakres amperowy jest w tym momencie wystarczający.

Tylko, że ten bezpiecznik jest niesprawny i nie mogę dokonać pomiaru natężenia na mA.

Miernik już tymczasowo sprawny.

Pomiar na mA jest sporo wyższy niż wcześniej mówione 10mA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Pedro44 napisał:

Pomiar na mA jest sporo wyższy niż wcześniej mówione 10mA.

Ukryta Zawartość

dziękuje, dobrze że lakier pomógł, ewidentnie zbyt mało zwojów na pierwotnym.

jednym słowem jak lakier wyschnie to pakuj do wzmacniacza i graj.

Ukryta Zawartość

Więcej słychać jak zegar tyka niż buczenie. Najbliżej na filmie dotykam telefonem, stroną mikrofonu do transformatora. Nie wiem dlaczego jak się odtwarza tutaj na forum bezpośrednio jest bez dźwięku, ale wystarczy film zapisać, odtworzyć i jest z dźwiękiem.
Lepiej słychać jak się ogląda na telefonie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pedro44
1 godzinę temu, Pedro44 napisał:

Nie wiem dlaczego jak się odtwarza tutaj na forum bezpośrednio jest bez dźwięku

bo znowu coś złego porobili

Wzmacniacz złożony, ale w środku transformatora lakier jeszcze całkowicie nie zastygł, bo jak miałem go odwróconego to kilka kropel wykapało.

Zauważyłem następujące skutki zalania transformatora lakierem:

- buczenie transformatora zdecydowanie się zmniejszyło, myślę, że co najmniej kilkukrotnie, przy założonej obudowie słychać dopiero z odległości około 30cm, dalej już nic, jak się przyłożyło wcześniej rękę do transformatora to było czuć drgania, teraz praktycznie nie ma żadnych drgań, większy szum jest z głośników jak z transformatora,

- prąd spoczynkowy wzrósł w jednym kanale do 11mV, a w drugim do 9mV, ustawiony w obu kanałach na 5mV,

- przekaźnik głośników załącza się o 5-6 sekund szybciej niż przed tym zabiegiem.

4 minuty temu, OLES napisał:

@Pedro44 zmierzyłeś może napięcia po stronie wtórnej trafa, przed i po zabiegu "kroplówki" ?

Mierzyłem, przed zabiegiem było na głównych liniach z tego co pamiętam było po 32,8v, a teraz nie ma dużej zmiany - jest 32,9-33,1v na obu liniach.

Mierzyłem wcześniej i teraz natężenie buczenia transformatora na słuchawkach do sprawdzania łożysk tocznych i różnica jest znaczna, idzie wyłapać punkt, w którym dźwięk ma największe natężenia, jest to na górnej ściance transformatora lekko z boku rdzenia, ale i tak różnica jest duża na +.

• Pokaż nowe odpowiedzi