Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Wangine WSA-120 wyciek kondensatorów?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś się zakręciłem - to jest ten?

Ten inny schemat mnie myli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Teraz tak patrzę czy ja dobrze wlutowałem tranzystor BD139, czy nie powinien być odwrotnie obrócony o 180o (-:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobrze

nie wszystko widać na tym zdjęciu ale nie widzę tam zadnego rezystora 22 omy a ten co podałeś ma 47 k

Według zamontowanego oryginalnie 2235 pin "base" był przy napisie Q115, przy DB139 pin "base" jest po lewo patrząc na tranzystor od strony blaszki, więc mi coś wychodzi, że chyba źle, na rysunku DB139 blaszka jest linią przerywaną, czyli rozumiem, że jest niewidoczna - jest za płytką tranzystora. Może to moja nadinterpretacja.

Ukryta Zawartość

2SC2235_base.jpg

BD139_base.jpg

14 minut temu, witek_z napisał:

dobrze

nie wszystko widać na tym zdjęciu ale nie widzę tam zadnego rezystora 22 omy a ten co podałeś ma 47 k

Rozumiem, że szukasz po paskach. Już sprawdzam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

źle czytasz rysunki, ile razy mam Ci napisać że bd 139 jest dobrze wlutowany?

i jeszcze coś bardzo smutnego: Ty tego wzmacniacza nie naprawisz.

15 minut temu, witek_z napisał:

źle czytasz rysunki, ile razy mam Ci napisać że bd 139 jest dobrze wlutowany?

Może smutne, ale może być rzeczywiście prawdziwe. Jednak komputery to trochę inna bajka.
Będę jednak jeszcze próbował 🙂

Poprawiłem jeszcze niektóre luty, poskręcałem PCB i tył obudowy ze złączami i po włączeniu wzmacniacza przekaźnik się załącza.

Podłączyłem na szybko głośnik w różne wyjścia i dźwięk podałem przez różne wejścia i kolumna milczy, ale już coś do przodu :-) 

Edytowane przez Pedro44
15 minut temu, Pedro44 napisał:

Będę jednak jeszcze próbował 🙂

musiałbyś przeanalizować układ zabezpieczenia od zasilacza począwszy, a schemat wna120 faktycznie jest inny, zacznij od wymiany małych kondensatorów na tej płytce

2 minuty temu, Pedro44 napisał:

Poprawiłem jeszcze niektóre luty, poskręcałem PCB i tył obudowy ze złączami i po włączeniu wzmacniacza przekaźnik się załącza 🙂

to teraz podłącz miernik do wyjścia głośnikowego i zmierz na 200 mV napięcia stałego w dwóch kanałach

sprawdź jakie jest napięcie na przekaźniku

Dzięki, może jeszcze "coś" z tego będzie.
Dzisiaj musiałem już poskładać wzmacniacz, bo od g. 3:30 jestem na nogach, a jutro do pracy na 7:00 🙂

Pewnie dopiero w czwartek będę mógł wrócić do tematu, ale dzięki bardzo za chęci.
Na filmie może nie słychać jak się przekaźnik załącza, ale słychać jak się rozłącza i widać po wskaźnikach diodowych, że moc idzie na oba kanały.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Pedro44 napisał:

🙂

Pewnie dopiero w czwartek będę mógł wrócić do tematu, ale dzięki bardzo za chęci.

z końcówki mocy poprzez przełączniki A i B sygnał leci przez przekaźnik, jeśli w głośnikach nic nie słychać to oznacza że niesprawne są przełączniki A i B lub styki przekaźnika (albo jedno i drugie) , po prostu inną drogą sygnał nie biegnie i na bank jest tak jak napisałem powyżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z

Pedro44, jak już przekaźnik działa zmierz na nim napięcie?

Zanim przystąpisz do oględzin przycisków A i B oraz styków przekaźnika spróbuj poprawić luty głośnikowe na płytce z dużą ilością topnika.

3 godziny temu, witek_z napisał:

Ukryta Zawartość

Z tego co pamiętam to tak, to jest masa na cewkę przez te dwa tranzystory co wymieniłem. Wieczorem sprawdzę na 100%.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Pedro44 napisał:

Z tego co pamiętam to tak, to jest masa na cewkę przez te dwa tranzystory co wymieniłem. Wieczorem sprawdzę na 100%.

Sprawdziłem i jest to ścieżka masowa przekaźnika.
Mały upgrade od wczoraj, przekaźnik się załączał bo wystająca masa gniazda głośnikowego dotykała blaszki tranzystora Q115. 😞

Tak jak na zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Przekaźnik_3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pedro44

Na przełączniku grup kolumn isostat jest napięcie około 70-100mV, prawy kanał trochę ma mniej w dolnej granicy - około 70mV, lewy 90-100mV, bez względu na grupę głośników. Z przekaźnika prawy kanał około 40mV, lewy około 60mV. Na gniazdach kolumn około 40-60mV (prawy kanał słabszy). Widzę, że będę musiał się przypatrzeć i ewentualnie poprawić masę, bo jak dam dodatkowy przewód masujący płytkę PCB to napięcia trochę wzrastają.

3 minuty temu, witek_z napisał:

doczekam się odpowiedzi?

Przed chwilą dopiero wróciłem z pracy. Rozkręcę i sprawdzę, chodzi o napięcia na stykach kanałów - głośników przekaźnika? Masę brać z obudowy?

Edytowane przez Pedro44
16 minut temu, Pedro44 napisał:

Przed chwilą dopiero wróciłem z pracy. Rozkręcę i sprawdzę, chodzi o napięcia na stykach kanałów - głośników przekaźnika? Masę brać z obudowy?

nie, proszę o napięcie na wyprowadzeniach cewki przekaźnika

w ogóle ten bd139 grzeje się (palcem trzeba sprawdzić)

2 godziny temu, witek_z napisał:

nie, proszę o napięcie na wyprowadzeniach cewki przekaźnika

w ogóle ten bd139 grzeje się (palcem trzeba sprawdzić)

Napięcie na cewce przy niezałączonej cewce wynosi około 16,5v (masa z obudowy), przy podpięciu dodatkowym przewodem masy z obudowy do cewki - dopinam do nóżki diody jak na zdjęciu - cewka się załącza, to napięcie na załączonej cewce wynosi około 15,5v. Tranzystor DB139 nie grzeje się, nawet nie jest ciepły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pedro44
W dniu 19.09.2023 o 22:39, witek_z napisał:

oddaj do serwisu

23 minuty temu, witek_z napisał:

oddaj do serwisu

Tak chyba zrobię, tylko raczej jest to nieopłacalne, raczej wzmacniacz będzie miał wartość sentymentalną, jeżeli w ogóle się go naprawi.
Jak sprawdzałem dzisiaj, to prawy kanał praktycznie nie ma napięcia 2-3mV, lewy około 40mV, wczoraj oba kanały miały wyższe napięcia między 70 a 100mV. Widzę, że wzmacniacz chyba ze starości "żyje swoim życiem", nie robiąc z nim nic, następnego dnia są już inne wartości pomiarowe. Jak go dłużej zostawiłem włączonego z załączonym przekaźnikiem to radiator od końcówek mocy był ciepły tylko w połowie - działał tylko jeden kanał.

8 godzin temu, Pedro44 napisał:

Jak go dłużej zostawiłem włączonego z załączonym przekaźnikiem to radiator od końcówek mocy był ciepły tylko w połowie - działał tylko jeden kanał.

To, że się nagrzewa nie oznacza jeszcze nic. No może poza tym, że trany końcowe mogą , ale nie muszą być sprawne. To, ze płynie prąd spoczynkowy nie oznacza przejścia sygnału.

29 minut temu, Krzych 2 napisał:

To, że się nagrzewa nie oznacza jeszcze nic. No może poza tym, że trany końcowe mogą , ale nie muszą być sprawne. To, ze płynie prąd spoczynkowy nie oznacza przejścia sygnału.

znowu się mylisz, bo jeśli wszystko działa OK to oznacza że wzmacniacz działa.

9 godzin temu, Pedro44 napisał:

Jak sprawdzałem dzisiaj, to prawy kanał praktycznie nie ma napięcia 2-3mV, lewy około 40mV, wczoraj oba kanały miały wyższe napięcia między 70 a 100mV. Widzę, że wzmacniacz chyba ze starości "żyje swoim życiem", nie robiąc z nim nic, następnego dnia są już inne wartości pomiarowe. Jak go dłużej zostawiłem włączonego z załączonym przekaźnikiem to radiator od końcówek mocy był ciepły tylko w połowie - działał tylko jeden kanał.

Jak Ci mówiłem że są zasiarczone izostaty A i B oraz przekaźnik to użyłeś alkoholu, ( izostaty się rozbiera i czyści mechanicznie a potem chemicznie, przekaźnik rownież)

Wymieniłeś 2sc1815 i  2sc2235  w ogóle ich nie sprawdzając czy nie są spalone i w tym kontekście nie naprawisz tego wzmacniacza ponieważ nie umiesz sprawdzać elementów aktywnych.

Nie ma znaczenia ile wzmacniacz ma lat, jeśli połączenia pomiędzy elementami są poprawne to wzmacniacz musi działać.

6 godzin temu, witek_z napisał:

znowu się mylisz, bo jeśli wszystko działa OK to oznacza że wzmacniacz działa.

Autor wątku stwierdził organoleptycznie , ze radiator się nagrzewa i do tego się odniosłem. Dlaczego uważasz, że w tym kontekscie sie mylę?

2 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Autor wątku stwierdził organoleptycznie , ze radiator się nagrzewa i do tego się odniosłem. Dlaczego uważasz, że w tym kontekscie sie mylę?

to że sie nagrzewa oznacza wyższy prąd spoczynkowy, autor wzmacniacza nie podał że na wyjściu wzmacniacza panuje pełne napięcie zasilania tylko twierdzi że ma około 70-100 mA co oznacza że końcówki są sprawne. (inna sprawa to to że tranzystory są niedobrane i stąd tak duże napięcie wyjściowe)

10 godzin temu, witek_z napisał:

Jak Ci mówiłem że są zasiarczone izostaty A i B oraz przekaźnik to użyłeś alkoholu, ( izostaty się rozbiera i czyści mechanicznie a potem chemicznie, przekaźnik rownież)

Wymieniłeś 2sc1815 i  2sc2235  w ogóle ich nie sprawdzając czy nie są spalone i w tym kontekście nie naprawisz tego wzmacniacza ponieważ nie umiesz sprawdzać elementów aktywnych.

Nie ma znaczenia ile wzmacniacz ma lat, jeśli połączenia pomiędzy elementami są poprawne to wzmacniacz musi działać.

Masz rację, nie powinienem czyścić po łebkach tylko od razu konkretnie. Dla mnie trochę wymierne było to, że miernik pokazuje iż styki działają prawidłowo - opór styku spadał do zera ohm.

Pomierzę dzisiaj i zobaczymy czy przez noc nic się nie zmieniło, a ewentualne zmiany mogą być spowodowane tym, że wożę wzmacniacz w samochodzie, dzisiaj wzmacniacz "przejechał" prawie 300 km (nie po autostradach) i wstrząsy mogą spowodować jakieś zmiany.

Przed ewentualnym oddaniem wzmacniacza do fachowca, postanowiłem wymienić na tej płytce PCB wszystkie kondensatory i tranzystory – dzisiaj tranzystory takie jak były oryginalnie do mnie dotarły, a kondensatory kupiłem już wcześniej.

Do izostatów i przekaźnika też się dobiorę i tak jak piszesz najpierw czyszczenie mechaniczne później chemiczne.

Edytowane przez Pedro44
  • Pokaż nowe odpowiedzi