Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Wangine WSA-120 wyciek kondensatorów?

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Pedro44 napisał:

Masz rację, nie powinienem czyścić po łebkach tylko od razu konkretnie. Dla mnie trochę wymierne było to, że miernik pokazuje iż styki działają prawidłowo - opór styku spadał do zera ohm.

Pomierzę dzisiaj i zobaczymy czy przez noc nic się nie zmieniło, a ewentualne zmiany mogą być spowodowane tym, że wożę wzmacniacz w samochodzie, dzisiaj wzmacniacz "przejechał" prawie 300 km (nie po autostradach) i wstrząsy mogą spowodować jakieś zmiany.

Przed ewentualnym oddaniem wzmacniacza do fachowca, postanowiłem wymienić na tej płytce PCB wszystkie kondensatory i tranzystory – dzisiaj tranzystory takie jak były oryginalnie do mnie dotarły, a kondensatory kupiłem już wcześniej.

Do izostatów i przekaźnika też się dobiorę i tak jak piszesz najpierw czyszczenie mechaniczne później chemiczne.

Należy sprawdzić  wszystkie tranzystory wokół przekaźnika aby stwierdzić czy któryś jest uszkodzony. Wylutować i pomierzyć napięcia na złączach p-n i n-p (powinno być ok 0,6V) oraz dodatkowo zmierzyć  hfe miernikiem.

Możesz to naprawić sam.

42 minuty temu, kinimod napisał:

Należy sprawdzić  wszystkie tranzystory wokół przekaźnika

i diody w mostku (oraz wszelakie inne)

• 10 miesięcy później...

Po dłuższej przerwie wracam do wzmacniacza z tematu, chciałem wrócić wcześniej, ale tak go schowałem, że zapomniałem gdzie go wsadziłem, a w międzyczasie miałem kilka innych do naprawy.
Tego znalazłem (schowałem go w skrzyni narożnika), było trochę wolnego i się "za niego" wziąłem.

Wzmacniacz sprawny - gra bardzo przyzwoicie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziękuję Wszystkim tutaj za wiarę we mnie oraz za gorzkie słowa, które mnie zmotywowały, żeby naprawić ten wzmacniacz, a bez schematu czy jakiejkolwiek specyfikacji nie było łatwo, trochę szukanie po omacku.

Opiszę co zrobiłem:
- wymieniłem wszystkie kondensatory, łącznie z głównymi i na płycie czołowej, chociaż nie wiem czy głównych nie zamontuję z powrotem, są to ELNY 50v 6800uF, które na swoje lata są w bardzo dobrym stanie, pojemność około 6400uF, a ESR niecałe 0,2 - już z powrotem wróciły ELNY 🙂
Drobne kondensatory mają spadek pojemności nawet o 60%, średnio spadek o 30-40% pojemności, ESR 1,5-2,5,
- poprawiłem praktycznie wszystkie luty, tu też był problem z niektórymi połączeniami,
- wyczyściłem mechanicznie i chemicznie styki przekaźnika głośników,

- sprawdziłem wszystkie tranzystory, diody, rezystory, kondensatory ceramiczne - wszystko działa poprawnie, wymieniłem dwa rezystory 100ohm, na zdjęciu są niebieskie, bo jeden był lekko ciemny, chociaż miał poprawną rezystancję.

- wymieniałem tranzystor Q115, tak jak sugerował „witek_z” zamontowałem 2SC2235, BD139, robiłem przeróżne kombinację tranzystorów, ale docelowo wlutowałem 2SC1027, tylko z tym tranzystorem wzmacniacz załącza przekaźnik,
- wymieniłem tranzystor Q116 na 2SC2878, przekaźnik głośników zaczął załączać, ale za pierwszym uruchomieniem trzeba było czekać kilkadziesiąt sekund, aż przekaźnik się załączy, z innymi tranzystorami, którymi dysponowałem nic nie działało, żeby przyspieszyć załączanie przekaźnika zmostkowałem 3 szt tranzystorów 2SC2878 i teraz jest zdecydowanie szybciej - około 5-6 sekund i przekaźnik załączony, a kolejne włączenia to trwa 2-3 sekundy. Na pewno można to jeszcze poprawić, ale już jest akceptowalnie, pomiar wzrostu napięcia na środkowej nóżce tranzystora przebiega stopniowo - przy niecałych 6v słychać buczenie cewki przekaźnika, na chwilę cichnie i dalej przy napięciu 6,5v elektromagnes w cewce się załącza, dalej napięcie wzrasta do około 9v - trochę mało, ale elektromagnes cewki trzyma stabilnie cały czas.

Na razie Isostatów i potencjometrów nie czyściłem mechanicznie - nie ma żadnych trzasków, były delikatne przy potencjometrze balansu, ale na razie Kontakt Pr załatwił sprawę.
Jeszcze muszę ustawić prąd spoczynkowy, ale nie bardzo wiem ile powinien wynosić i gdzie dokonać pomiaru, szukałem w nacie i nic nie znalazłem, mierzyłem napięcie na pinach P41 i P42 na jednym jest 33mV, a na drugim 17mV, chociaż nie specjalnie słychać różnicę w głośności kanałów. Kręcenie potencjometrami TVR101 i TVR201 nic nie zmienia. Może powinienem dokonać pomiaru na rezystorach emiterowych...?
Dołączam kilka zdjęć poglądowych, na zdjęciu jest jeden tranzystor 2SC2878 - teraz są 3 szt.

Ukryta Zawartość

2SC2878.jpeg

Ścieżki tranzystorów.jpeg

Prąd spoczynkowy.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tyle razy lutowałem tranzystory Q115 i Q116, że oczywiście ścieżki się odparzyły i musiałem wszystkie pobliskie ścieżki "drutować".

Mam podejrzenia, że "ktoś" już przede mną coś kombinował przy tym wzmacniaczu i chyba namieszał z tymi tranzystorami, a na schemacie WNA-120 widać, że ma inne połączenie tranzystorów jak w moim modelu WSA-120.

Edytowane przez Pedro44
1 godzinę temu, Pedro44 napisał:

Jeszcze muszę ustawić prąd spoczynkowy

trzeba mierzyć na tych białych 0,5 oma, ustaw 5mV

Dzięki, ustawiłem napięcie spoczynkowe na około 6mV, trochę pływa, a na jednym kanale 5mV było niemożliwe żeby ucelować więc zrobiłem między 5 a 6 mV (bliżej 6mV).
Z isistatami miałeś kolego po części rację, miałem dzisiaj trochę czasu, posprawdzałem i były delikatne trzaski, rozebrałem isistaty wyboru kanału A i B, wyglądały bardzo dobrze, może już kiedyś "ktoś" czyścił - zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Isostat wyboru źródła był już w dużo gorszej kondycji - załączyłem zdjęcia przed i po, teraz zdecydowanie lepiej.
Słyszę jeszcze, że czyszczenie potencjometru Volume też by się przydało.

Isostat źródła.jpeg

Isostat źródła_1.jpeg

Isostat źródła po czyszczeniu.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

59 minut temu, Pedro44 napisał:

Dzięk

Jakbyś miał jeszcze ochotę poprawić go to możesz zamiast tych BA4558 wstawić Lm833 (w podstawkach precyzyjnych)

8 godzin temu, Pedro44 napisał:

teraz jest zdecydowanie szybciej - około 5-6 sekund

u mnie trzeba czekać aż 16 sekund, kondensatory główne powinny się dobrze naładować, te 2-3 sekundy to trochę zbyt mało.

10 godzin temu, witek_z napisał:

Jakbyś miał jeszcze ochotę poprawić go to możesz zamiast tych BA4558 wstawić Lm833 (w podstawkach precyzyjnych)

u mnie trzeba czekać aż 16 sekund, kondensatory główne powinny się dobrze naładować, te 2-3 sekundy to trochę zbyt mało.

Pierwsze uruchomienie dzisiaj to załączenie przekaźnika trwało około 8-10 s., ale jak wyłączę i za chwilkę włączę to załączenie trwa te kilka sekund, kondensatory się jeszcze nie zdążą rozładować. Tylko nie ma żadnego celu włączać, za chwilę wyłączać i znowu włączać 🙂

Jeszcze planuje zmienić-pokombinować z tranzystorem Q116 z 3 szt, które teraz są, na jeden mocniejszy.

Z BA4558 jak najbardziej mogę pokombinować, a podstawka nie zaszkodzi.

Edytowane przez Pedro44
12 godzin temu, witek_z napisał:

Chodzi o układ LM833 z literką N?

18 minut temu, Pedro44 napisał:

Chodzi o układ LM833 z literką N?

Najlepiej jakbyś kupił egzemplarze ze starej produkcji (motorola i inne tego typu), jeśli nie będzie można w/w kupić to pozostają Chińskie np. ONSEMI. ja mam takiego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z

Szukam cały czas jakichkolwiek informacji o tym wzmacniaczu i niestety za bardzo nic nie ma.
Nawet nie ma wzmianki w jakich latach był produkowany, ja szacuję, że w pierwszej połowie lat '80-tych.
Załączyłem zdjęcia z pomiarów pojemności głównych kondensatorów wzmacniacza ELNA, myślę, że około 40 letnie kondensatory są w dobrej kondycji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pedro44
W dniu 21.08.2024 o 12:58, witek_z napisał:

Najlepiej jakbyś kupił egzemplarze ze starej produkcji (motorola i inne tego typu), jeśli nie będzie można w/w kupić to pozostają Chińskie np. ONSEMI. ja mam takiego.

Ukryta Zawartość

Widzę, że trudno będzie znaleźć "stary" oryginał, ale wlutuję podstawkę i będę polował, może "coś" się pojawi, a na razie wstawię egzemplarze dostępne obecnie.
Chcę wymienić jeszcze układ opamp JRC4558DD na może ten NE5532P

JRC4558DD.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Pedro44 napisał:

myślę, że około 40 letnie kondensatory są w dobrej kondycji.

Ten pomiar niewiele mowi o ich stanie - TC1 bada je przy czestotliwosci ~300khz, druga sprawa jest ze maja juz znaczny ubytek pojemnosci - wielu ludzi przyjmuje prog 10% - praktycznie sa na progu. Osobiscie zapialbym zasilacz na 48Vdc i sprawdzil prad uplywu no i podpial mostek RLC i kuknal na 100hz.

Zdarzylo mi sie juz wywalac elektrolity ktore poprawnie sie mierzyly na chinskich TCx a na mostku RLC CEM'a mialy esr w kosmosie przy 100hz. Tak tylko pisze jako ciekawostke bo widze lubisz wnikac w szczegoly.

23 minuty temu, Pedro44 napisał:

Chcę wymienić jeszcze układ opamp JRC4558DD na może ten NE5532P

a dlaczego nie ten sam czyli LM833?

32 minuty temu, witek_z napisał:

a dlaczego nie ten sam czyli LM833?

Ten LM833 już jest w drodze, a jak już będę miał wlutowaną podstawkę to poeksperymentuję.

Podstawki wlutowane, LM833 na razie 2szt na pokładzie, kolejna szt w drodze niestety nie dojechała. Dokładniej posłucham sobie w tygodniu, ale słyszę, że jest więcej basu i może nie tylko basu. Zaskakuje mnie ten wzmacniacz dźwiękiem, na niby "osłuchanych" płytach - jestem pozytywnie zaskoczony. Mam zamówione jeszcze potencjometry do ustawienia prądu spoczynkowego.

Edytowane przez Pedro44
Godzinę temu, Pedro44 napisał:

ale słyszę, że jest więcej basu i może nie tylko basu.

tą regulację basów i sopranów ustaw na 0-2 (góra)

• 2 tygodnie później...

Próbowałem jeszcze dalej z tranzystorami, sprawdzałem jeszcze kilka - chyba z 6 różnych typów - oczywiście NPN w układzie Darlington. Z tych co testowałem na razie najlepiej wypadły 2SC2328A - dobierałem parę o bardzo zbliżonym wzmocnieniu, po dłuższym nieużywaniu wzmacniacza przekaźnik załącza się po około 20-25 sekundach, każde następne przy naładowanych kondensatorach trwa 4-5 sekund. Doszły jeszcze następne typy tranzystorów do sprawdzenia, ale zobaczę czy będę jeszcze je zamieniał i sprawdzał czy może tak już zostawię, ewidentnie już "ktoś" je wcześniej pozmieniał.
Zmieniłem kondensator C256 z 10uF na 22uF, przy 10uF przed załączeniem przekaźnika był efekt buczenia cewki przekaźnika, kondensator 22uF praktycznie całkowicie wyeliminował ten efekt. Sprawdzałem również jak przebiega praca przekaźnika przy różnych kondensatorach od 1uF do 100uF, 10uF i poniżej czas załączania przekaźnika się wydłużał i buczenie cewki było coraz bardziej intensywne, powyżej 10uF czas załączania cewki się skracał, ale powyżej 22uF różnica była nieznaczna, efektu buczenia cewki nie było.
Zamontowałem również wszystkie 3 wzmacniacze operacyjne na LM833 - wzmacniacz gra "sympatycznie", aktualnie sprawdzam z jednym OPA2604AP na wyjściu, nie specjalnie słychać różnicę z LM833.
Czekam jeszcze na kondensatory główne w odpowiednim rozmiarze, bo mocowanie jest na obejmę i nie chcę nic podkładać. Oryginalnie są Elny 35x50mm 6800uF 50v, mam zamówione Rubicony 6800uF 100v tych samych rozmiarów.
Dosłuchałem się jeszcze, że jest brum przy Volume od g. 10 do 3, później się zmienia w  szum, ale przy ustawieniu potencjometru Volume na g. 10 jest już dosyć głośno. Potencjometru Volume nie czyściłem - więc też mnie to czeka.
Wydaje mi się jeszcze, że jeden radiator na końcówce mocy bardziej się grzeje - też to muszę sprawdzić.
Delikatnie też buczy transformator, ale może uda mi się go zalać lakierem i ucichnie - zobaczymy.
Potencjometry od ustawiania prądu spoczynkowego wymieniłem na nowe, ale zwykłe i również trudno precyzyjnie ustawić, wymienię na potencjometry precyzyjne - czekam na dostawę.
Porównuję sobie z NAD C326BEE oraz ROTEL 930bx i nie ma dużej różnicy, może niskie tony są delikatnie bardziej zlane, ale różnica jest naprawdę dyskusyjna, ten wzmacniacz naprawdę potrafi pozytywnie zaskoczyć, jest muzykalny, ma dość selektywne pasma wysokie i średnie.

Ukryta Zawartość

WhatsApp Image 2024-09-07 at 21.56.58.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pedro44

Sprawdzałem temperatury radiatorów blisko tranzystorów mocy i było przy jednym typie tranzystora 43oC, a przy drugim typie około 46oC i teraz mnie olśniło, aż wstyd się przyznać - źle ustawiałem prąd spoczynkowy, spadek napięcia na rezystorze był ustawiony na około 45mV, teraz jest 5,2mV, jest stabilny, ale potencjometry trochę szaleją, bo z 5,5mV skacze od razu do 9,5mV.
Oczywiście temperatury tranzystorów spadły o około 10oC, jest 34 i 35oC, różnice w kanałach to max 0,5oC. Oczywiście pomiaru temperatur dokonałem w tych samych miejscach na radiatorze co poprzednio.

Edytowane przez Pedro44

Po ustawieniu prądu spoczynkowego na  5,2mV spadku ma rezystorach, bo tyle stabilnie udało się ustawić w obu kanałach, radiatory są lekko ciepłe, właśnie to mnie dziwiło, że wcześniej były gorące, myślałem, że ten typ tak ma, ale sprawa się wyjaśniła - mój błąd.

Edytowane przez Pedro44
18 godzin temu, Pedro44 napisał:

WhatsApp Image 2024-09-07 at 21.56.58.jpeg

To jest podróbka

18 godzin temu, Pedro44 napisał:

aktualnie sprawdzam z jednym OPA2604AP na wyjściu, nie specjalnie słychać różnicę z LM833.

to dlatego że po pierwsze jest to podróbka, a po drugie cały wzmacniacz jest słabej jakości.

zrób fotkę LM-a?

Do dyspozycji mam jeszcze takie wzmacniacze, ale tak jak pisałeś z zakupem oryginałów będzie trudno. Chociaż te 2szt. na 5 zdjęciu najprędzej mogą być oryginalne.

Ukryta Zawartość

IMG_20240908_204431.jpg

IMG_20240908_204502.jpg

IMG_20240908_204540.jpg

IMG_20240908_205010.jpg

IMG_20240908_205042.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, Pedro44 napisał:

IMG_20240908_205010.jpg

tylko te są oryginalne, ale tak jak Daniel napisał - bierz od niego.

16 godzin temu, Pedro44 napisał:

IMG_20240908_205042.jpg

te też są OK

20 godzin temu, witek_z napisał:

zrób fotkę LM-a?

Jeszcze raz prośba?

na zdjęciu masz oryginalnego (feta tzn. na wejściu są fety) scalaka. I on całkiem inaczej gra niż LM833.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z
8 godzin temu, witek_z napisał:

chyba się nie doproszę.

Sorki, wcześniej miałem zamontowanego tego, wyżej też był na zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi