Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik niskotonowy…

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witajcie.

Nie znalazłem takiego tematu więc postanowiłem go stworzyć.

A więc tak, zastanawiam się nad skonstruowaniem sobie kolumn tz. zleceniu komuś kto się na tym zna ale że nie znam się na tym to chciałbym zasięgnąć informacji…

Kolumny jakie będę chciał spłodzić to 3-way na basie hmm i tu teraz jest pytanie? Na jakim ? 

Przeglądałem trochę internet zielonym okiem bo jestem zielony w tych sprawach i nie znalazłem nic ( wszystko do jakiś 180-250 litrowych obudów 😬nie zależnie od wielkości ) Interesuje mnie spłodzenie kolumn w obudowie OZ z głośnikiem albo 250 mm albo 300 mm. I tu jest sedno tego tematu, jaką wielkość wybrać? Wiadomo wolałbym 300 mm ze względu na niższe zejście ale dobra 250 mm też powinna sobie poradzić.

Cena: 

No chciałbym wydać 1500-1800 zł za sztukę. Tylko teraz tak lepiej mniejszy ( 250 mm ) ale lepszej jakości w tej cenie czy może większy ( 300 mm )ale przeciętniak? 

Podobają mi się bardzo takie paczki

65CBF231-2E1B-4996-8063-C900C2CC5BDC.thumb.jpeg.02701d2c5da16c1ec826646668d9a74f.jpeg

i do takiej obudowy właśnie chciałbym je zastosować. Oczywiście na zdjęciu BR ale ono jest poglądowe😉

Czy jesteście w stanie pomóc mi w wyborze? Czy po prostu mam się tym nie przejmować tylko zadzwonić tam gdzie trzeba i dowiedzieć się wszystkiego…🤔

ps. A może zamiast jednego dużego dwa mniejsze 200 mm?

Edytowane przez Stary200
9 minut temu, Stary200 napisał:

A może zamiast jednego dużego dwa mniejsze 200 mm?

jeden duży lepszy🙂

głośniki do oz :sb acoustics satori wo 24p,peerless sls 10,peerless sls 12,seas A26 za te glośniki ręczę, sam robiłem na nich kolumny i wiem ,że dobrze grają w obudowie zamkniętej

Gość

(Konto usunięte)

Ten pierwszy to 200 mm więc musiały by być dwa… 

17 minut temu, szpotek73 napisał:

jeden duży lepszy🙂

Też jestem tego zdania☺️

Ja myślałem o czymś takim 

https://loudspeakershop.eu/glosnik-scan-speak-discovery-26w-4558t00-p-2134.html

ale to chyba subwooferowy głośnik ze względu na duże zawieszenie? Chyba😬

Oraz takiej Vifie 

https://loudspeakershop.eu/glosnik-vifa-ne265w-04-p-2392.html

ale dzięki jednemu użytkownikowi wiem że wartość Qts powinna być wyższa niż 0,40 a taki to ciężko znaleść… 

tu masz 3 drogi w oz na bardzo dobrych przetwornikach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, szpotek73 napisał:

Wow nie wiedziałem że takie strony istnieją😮 toż to podane wszystko na tacy.

Dzięki poczytam, może się czegoś nowego dowiem

Godzinę temu, Stary200 napisał:

Ja myślałem o czymś takim 

Ukryta Zawartość

Tak z kategorii tych cięższych ale bardzo dobry do OZ stosowany w takiej amplifikacji w kilku drogich konstrukcjach np. jeśli dobrze pamiętam Magico S5.
Myśmy też robili jeden projekt DIY właśnie w OZ z Nimi.
Jest też bardziej wooferowy 26W/8534G00
Oba do relatywnie małych pojemności, do większych mamy głośniki SB a z droższych rewelatory chociażby kuszący 28W.
Rewelacyjne do takich zastosować były Etony 11 te takie z plastrem miodu ale nie mam pojęcia gdzie obecnie kupić.

Skupiasz się na Basie a to reszta pasma będzie bardziej decydowała o jakości całej konstrukcji 🙂 Więc jeśli mam radzić tańszy bas a droższy średniak.

abc8.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zapacoustics
Gość

(Konto usunięte)

No na same głośniki myślałem dać maks 6-7 tys zł na dwie kolumny. 4-5 tys obudowa i na zwrotnice 3 tys budżet 15 tys ale w porywach 20 tys zł  z tym że rozłożone w czasie i na raty… w sensie takim że najpierw projekt, obudowy, głośniki a na koniec zwrotnice

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Stary200 napisał:

Witajcie.

Nie znalazłem takiego tematu więc postanowiłem go stworzyć.

A więc tak, zastanawiam się nad skonstruowaniem sobie kolumn tz. zleceniu komuś kto się na tym zna ale że nie znam się na tym to chciałbym zasięgnąć informacji…

Kolumny jakie będę chciał spłodzić to 3-way na basie hmm i tu teraz jest pytanie? Na jakim ? 

Przeglądałem trochę internet zielonym okiem bo jestem zielony w tych sprawach i nie znalazłem nic ( wszystko do jakiś 180-250 litrowych obudów 😬nie zależnie od wielkości ) Interesuje mnie spłodzenie kolumn w obudowie OZ z głośnikiem albo 250 mm albo 300 mm. I tu jest sedno tego tematu, jaką wielkość wybrać? Wiadomo wolałbym 300 mm ze względu na niższe zejście ale dobra 250 mm też powinna sobie poradzić.

Cena: 

No chciałbym wydać 1500-1800 zł za sztukę. Tylko teraz tak lepiej mniejszy ( 250 mm ) ale lepszej jakości w tej cenie czy może większy ( 300 mm )ale przeciętniak? 

Podobają mi się bardzo takie paczki

65CBF231-2E1B-4996-8063-C900C2CC5BDC.thumb.jpeg.02701d2c5da16c1ec826646668d9a74f.jpeg

i do takiej obudowy właśnie chciałbym je zastosować. Oczywiście na zdjęciu BR ale ono jest poglądowe😉

Czy jesteście w stanie pomóc mi w wyborze? Czy po prostu mam się tym nie przejmować tylko zadzwonić tam gdzie trzeba i dowiedzieć się wszystkiego…🤔

ps. A może zamiast jednego dużego dwa mniejsze 200 mm?

jest gotowy układ spełniający założenia 30 tysi za parę

ale jeśli sam zrobisz obudowy to pewnie taniej

w każdym razie warto przestudiować tę konstrukcję

original_16702773291720.thumb.jpg.98f17de646cfd754dfcca4d9d74c40e1.jpg

https://akustyk.com.pl/p/40/270/akustyk-rr43

Edytowane przez slawek.xm
Gość

(Konto usunięte)

Ale to już 4,5-way z tego co widzę i zbyt dużo many.. do pokoju 20 m2 to zdecydowanie za duże…

Nowe paczki miały by zastąpić ZG40/60/80C115 które posiadam i stąd pomysł na OZ bo podoba mi się taki bass… nie dudni, jest szybki… średnie wypchnięte ale nie natarczywe, wysokie na oryginalnych gł takie sobie ale dają radę choć trzeszczą przy pewnych dzwiękach… 

Od razu mówię nie jestem Audiofilem… 

Wzmacniacz to Yamaha A-S1200 plus Gramofon AUDIO-TECHNICA AT-LPW40WN z wymienioną wkładką na Micro Line, Kable to VdH CS-122 głośnikowy, Furutech FP-S032N z FI-E11-N1R oraz FI-28 (G) prądowy do wzmacniacza oraz Melodika MDPHD10 

8D598D52-4D9A-4B0B-8360-3B33D67CB957.jpeg

Nie kombinuj, tylko zobacz gotowe, sprawdzone projekty z wszystkimi danymi (lacznie z zwrotnica). Znajdziesz je na takich stronach jak Gravesen.

Ukryta Zawartość

Jak jestes zielony i nie masz mozliwosci robienia pomiarow, to katastrofa przy wlasnych projektach jest zaprogramowana

I podnies te Altusy jeszcze wyzej

A dudnienie basu nie wynika z BR, tylko z akustyki pomieszczenia

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, xajas napisał:

Nie kombinuj, tylko zobacz gotowe, sprawdzone projekty z wszystkimi danymi (lacznie z zwrotnica). Znajdziesz je na takich stronach jak Gravesen.

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm

Jak jestes zielony i nie masz mozliwosci robienia pomiarow, to katastrofa przy wlasnych projektach jest zaprogramowana

I podnies te Altusy jeszcze wyzejemoji3.png

A dudnienie basu nie wynika z BR, tylko z akustyki pomieszczenia emoji6.png

Choć bym nie wiem jakim guru byś był na tym forum to nie mam o czym ani ochoty z tobą pisać… więc👋

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm

Nic tam nie ma na tej stronie wzorniczego godnego zainteresowania🚮

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

tradycyjnie prowokacja... multikonto welcome 2 - czym zresztą od pierwszego posta pachniało

Prowokacja? Gdzie? Nie mam o czym z tym człowiekiem rozmawiać. Nie trzeba być guru by widzieć że ten człowiek występuje w każdym temacie. Po drugie te forum można czytać bez zakładania konta, owszem zdjęć nie widać ale cały tekst już tak więc o co Ci chodzi kolego. W swoim temacie w zakładce Hi-Fi już podziękowałem temu Panu, a on dalej w zaparte swoje! Więc kto tu jest nie normalny? 

Edytowane przez Stary200
2 minutes ago, Stary200 said:

Prowokacja? Gdzie? Nie mam o czym z tym człowiekiem rozmawiać. Nie trzeba być guru by widzieć że ten człowiek występuje w każdym temacie. Po drugie te forum można czytać bez zakładania konta, owszem zdjęć nie widać ale cały tekst już tak więc o co Ci chodzi kolego. W swoim temacie w zakładce Hi-Fi już podziękowałem temu Panu, a on dalej w zaparte swoje! Więc kto tu jest nie normalny? 

Miej odwagę pisać z 1 nicka to może będziesz miał z czasem spojrzeć w lustro drogi kolego... ja jestem kolegą a Xajas to już "człowiek", Gravesen to się nie zna a akustyka działa tylko czasami. To po co ten wątek jak nie prowokacyjny? Xajas wrzucił bardzo trafne uwagi, które niejako całość tematu kładą i od razu agresja... więcej pokory...

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Stary200 napisał:

Prowokacja? Gdzie? Nie mam o czym z tym człowiekiem rozmawiać. Nie trzeba być guru by widzieć że ten człowiek występuje w każdym temacie. Po drugie nie forum można czytać bez zakładania konta, owszem zdjęć nie widać ale cały tekst już tak więc o co Ci chodzi kolego. W swoim temacie w zakładce Hi-Fi już podziękowałem temu Panu, a on dalej w zaparte swoje! Więc kto tu jest nie normalny? 

nawet częściowo się zgodzę ale nie wylewaj dziecka z kąpielą

do pokoju 20m2 projektów na stronie Troelsa jest zatrzęsienie

a co do tytułowego woofera

to w 25l OZ możesz dać Scan-Speak 23W/4557T02 2 tysi

albo w 100l SB34nrx75-6 też w  OZ za 7 stów

pozostałe głośniki nie pasują tak idealnie do obudowy zamkniętej

17 minut temu, Stary200 napisał:

! Więc kto tu jest nie normalny? 

Ktos, kto sie za cos takiego zabiera, nie majac o tym zielonego pojecia;-)

"....Kolumny jakie będę chciał spłodzić to 3-way na basie hmm i tu teraz jest pytanie? Na jakim ?"

Taki plod konczy sie poronieniem 😉

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Gravesen

O co chodzi? 

24 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Xajas to już "człowiek

a po miałem użyć epitetu? Wolałem tego Pana nazwać człowiekiem niż wyzwać go! Mam się „Tobie” tłumaczyć skoro nie lubisz kolego?

26 minut temu, Daniel_68412 napisał:

To po co ten wątek jak nie prowokacyjny?

Ale w którym miejscu jest on Prowokacyjny? Chce zbudować kolumny. Co w tym takiego? Najpierw była rozmowa z pewnym Panem  na PW z tego forum o przerobieniu ZG/modyfikacji, później odezwał się inny Pan z inną propozycją. Jestem wdzięczny tym dwóm szanownym Panom bo dzięki nim spojrzałem na projekt DIY! Teraz w między czasie odezwał się kolejny tłumacząc co i jak najpierw zrobić, można by rzec że mnie nakierował co muszę wykonać itd… I za to jestem tym trzem Panom Bardzo Wdzięczny. 

Czy coś jeszcze?  

Gość

(Konto usunięte)

podobny projekt tylko na revelatorach

proponuje Troels

jest dokładnie opisany głośniki tańsze od illuminatorów

i trochę inne akcenty np lekko poadająca charka w kierunku top oktawy

i brzmienie tweetera jaśniejsze i bardziej eksponujące detale niż szpilka illuminatora

podana jest zwrotnica więc można ten układ zrobić samemu nierdużym stosunkowo kosztem

ektag-1-large.thumb.jpg.a8e2da086e5006ba6071dedb511d7f78.jpg

ektag-3-large.thumb.jpg.99d171bd3cb36b250bad72b66f55b678.jpg

BMT_resp_fromV6-2.thumb.jpg.7dba625b6eff210c943af5f7f9797f6e.jpg

http://www.troelsgravesen.dk/ektagrande.htm

Gość

(Konto usunięte)

Zostałem poczęstowany punktami od moderatorów. Dostałem ich aż osiem… za ujawnienie firmy która bedzie wykonywała kolumny jak i ujawnienie prywatnej wiadomości. No cóż…

Prosiłem o zamknięcie tematu, bez skutku a widzę że da się wykupić subskrypcję to sam go zamknę…

A że się spytam podając nazwę firmy Bowers & Wilkins nie ma punktów ale manufakturę bardzo polecaną już są…

„Dziwny jest ten świat…!”

• Gość
    (Konto usunięte) zablokował(a) ten temat
  • Moderatorzy

Zażądałeś  adnotacji i to w wulgarny sposób więc została Ci ona przedstawiona. Jak widać nie każdy lubi łagodne podejście. Co do prośby o zamknięcie to po tej prośbie dalej temat kontynuowałeś. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Gość
    (Konto usunięte) odblokował(a) ten temat
Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, Seyv napisał:

Zażądałeś  adnotacji i to w wulgarny sposób więc została Ci ona przedstawiona. Jak widać nie każdy lubi łagodne podejście. Co do prośby o zamknięcie to po tej prośbie dalej temat kontynuowałeś. 

Wystarczyła informacja publiczna i by nie było problemu! Ale że mnie wpieniliście no to jak miałem zareagować?  Te punkty były nie potrzebne!

No i nie dostałem odpowiedzi!!! Czy firma YB… was sponsoruje czy co ? Bo to jest śmiechu warte😆😆😆 Hobbistyczna firma jest punktowana a ogólnoświatowa już nie!!! Macie chory system oceniania i tyle. I tym akcentem kończę tą dyskusję bo nie ma sensu!!!

• Moderatorzy
10 minut temu, Stary200 napisał:

Wystarczyła informacja publiczna i by nie było problemu! Ale że mnie wpieniliście no to jak miałem zareagować?  Te punkty były nie potrzebne!

Jeśli posty znikają to chyba można się domyślić, że są niezgodne z regulaminem. Uważam, że po Twoim wulgarnym ataku na moderację i tak zostałeś potraktowany ulgowo bo dostałeś punkty z dolnych widełek.

Już wcześniej Twoje wpisy nie tylko w tym temacie były niemiłe i można je było potraktować jako obraźliwe. Widać dopiero punkty i bany dają więcej czasu na zastanowienie co się pisze. 

18 minut temu, Stary200 napisał:

Hobbistyczna firma jest punktowana a ogólnoświatowa już nie!!! Macie chory system oceniania i tyle.

Już tu na forum przerabialiśmy wszelki wysyp naganiaczy, naciągaczy i wojen branżowych. Lepiej dmuchać na zimne. Tym bardziej gdy temat z DIY szybko schodzi na czysty marketing jednej z firm. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Seyv zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.