Skocz do zawartości
IGNORED

Dirac , kalibracja 8500

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zielony w tym temacie .

Pytanie brzmi :

Czy zewnętrznym urządzeniem mogę wykonać kalibrację Dirac na Denon AVC 8500 ?

Jeżeli tak , czy ktoś z kolegów może to zrobić na Podlasiu ? 

https://www.audiostereo.pl/topic/164819-dirac-kalibracja-8500/
Godzinę temu, max720 napisał:

Jestem zielony w tym temacie .

Pytanie brzmi :

Czy zewnętrznym urządzeniem mogę wykonać kalibrację Dirac na Denon AVC 8500 ?

Jeżeli tak , czy ktoś z kolegów może to zrobić na Podlasiu ? 

To chyba za bardzo przekombinowane będzie bo to urządzenie musisz zatrzymać u siebie...A to nie tanie rzeczy są...🤔

Z tego co kojarzę toU ciebie trochę tych kanałów jest

Takie coś było kiedyś...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale to 8kanałów tylko ....

Tutaj Mini Dsp z Dirac live ale tylko 4 kanały 

Ukryta Zawartość

Denon avc 8500  z tego co wiem ,nie dostanie update do Dirac live. Także zostaje chyba zakup Amplitunera z Dirac live .Ewentualnie Mini Dsp4x hd x 4 sztuki?....

Nowy Amplituner  wyjdzie chyba taniej😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977
47 minut temu, xajas napisał:

Jesli DIRAC nie leci na tym amplitunerze, to to nie funkcjonuje

To nie jest amplituner tylko wzmacniacz zintegrowany procesor i końcówki w jednolitej obudowie.

Amplituner by był wtedy kiedy by miał tuner radiowy a on go nie posiada tylko radio internetowe Tunein HEOS.

Po co chcesz tego Diraca, lepiej zadbać o sam pokój i resztę powierzyć Audyssey który nie robi złej roboty.

Kolega ma chyba trochę inwentarza do obrobienia ...

Dlatego może system dzielony ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam małe poletko 16m2 w 25m2 z malutkimi 21 monitorami 🙂

I Denon 8500 . Zima idzie i z nudów coś trzeba czmonić 🙂

Będzie aktualizacja dla Auro 3D , 9.1.6 🙂

Jestem już prawie gotowy 🙂

Ukryta Zawartość

IMG_20230907_213045.jpg

A , jest ktoś z Podlasia , kto pomógłby zrobić kalibrację PRO na 21 głośników ( 2 kodeki )  i 2 suby ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, max720 napisał:

I Denon 8500 . Zima idzie i z nudów coś trzeba czmonić 🙂

Będzie aktualizacja dla Auro 3D , 9.1.6 🙂

Jestem już prawie gotowy 🙂

Ukryta Zawartość

IMG_20230907_213045.jpg

A , jest ktoś z Podlasia , kto pomógłby zrobić kalibrację PRO na 21 głośników ( 2 kodeki )  i 2 suby ? 

To mi się podoba, żadnych wymówek niskim metrażem😀 Ja mam dwadzieścia parę metrów i uważam, że tylne surround to już by było za dużo. Wstyd mi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

36 minut temu, max720 napisał:

4 dolne na podstawkach wysuwam na czas odsłuchu 

Nie żebym sie czepiał....Rozumiem że masz na podłodze,gdzie je wysówasz ,jakieś krzyżyki albo punkty.No bo jak tak na  pałę?Po kalibracj? Za każdym razem ?Nie drażni Cię to?No i ten centralny? Trochę lipa jest...Leży wciśnięty pod telewizorem...Przecież tam masz kupę pierwszych odbić od szafki?Niefajnie jest...Powinien wylądować na skraju szafki, lub szafka precz...Ewentualnie jakiś Basotec na tej szafce ...

Chyba czas na zmiany....konkretne zmiany ...Może jakiś dedykowany pokój kinowy?🤔😉

Centralny pochylony delikatnie do góry. Zależało mi na tej samej linii głośników .

Sali nie planuję , bo w ciągu 2 lat dom będzie do sprzedania . Także , to ostatnie podrygi , gdzie mogę ,,polizać" aż tak wielokanałowy system .

Nie mam pojęcia , czy wyląduje we Wrocławiu , czy w Gdańsku i co będę miał do dyspozycji 

17 godzin temu, max720 napisał:

och, na suficie też ?

bo zastanawiam się czy nie dać coś na górę, ale nie mogę na sufit tylko przy sufit, gdzieś tu odradzają...

Rób śmiało jak pod Auro 3D . 

Atmos brzmi świetnie na tej konfiguracji . 

Natomiast Auro 3D na konfiguracji Atmos ( sufit ) już nie robi takiej przestrzeni.

Jest mnóstwo materlu Atmos na Tidal.

1 godzinę temu, burz napisał:

I co on będzie oglądał i słuchał w tym Auro?
(temat był wielokrotnie wałkowany)

IMHO Atmos i DTS X na konfigu zrobionym pod Auro 3D brzmi lepiej i wiem z autopsji bo tak mam zrobioną u siebie konfigurację Auro 3D na tych trójkątnych głośnikach kierunkowych to montuje się na ścianie ale blisko sufitu i kieruje się pod odpowiednim kątem w stronę słuchacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez JVC 4K
1 godzinę temu, burz napisał:

I co on będzie oglądał i słuchał w tym Auro?
(temat był wielokrotnie wałkowany)

Znajdzie materiał jak będzie chciał .

Nie każdy ma możliwość ingerencji w sufit . A , górna warstwa robi banana na gębie 🙂

Powiem więcej Atmos jak i DTS X wydobywający się ze ścian bocznych i ustawiony kierunkowo w słuchacza brzmi lepiej od takiego Atmosa granego z sufitu prosto na dół, też takiego sufitowego Atmosa słuchałem u kuzyna więc wiem.

Lepszy taki Atmos z bocznych ścian niż z sufitu.

3 godziny temu, JVC 4K napisał:

IMHO Atmos i DTS X na konfigu zrobionym pod Auro 3D brzmi lepiej i wiem z autopsji bo tak mam zrobioną u siebie konfigurację Auro 3D na tych trójkątnych głośnikach kierunkowych to montuje się na ścianie ale blisko sufitu i kieruje się pod odpowiednim kątem w stronę słuchacza.

ale że dekoder Polsatu to obsługuje czy jak ?

8 godzin temu, max720 napisał:

Centralny pochylony delikatnie do góry. Zależało mi na tej samej linii głośników .

Sali nie planuję , bo w ciągu 2 lat dom będzie do sprzedania . Także , to ostatnie podrygi , gdzie mogę ,,polizać" aż tak wielokanałowy system .

baw się jak możesz ale obawiam się że idziesz w ilość nie jakość.

Edytowane przez fetek
7 godzin temu, burz napisał:

Tyle że to już nie Atmos.

Górna warstwa . 

6 godzin temu, fetek napisał:

Dla mnie jest zadowalająca:) Dźwięk otacza . Plumka to tu , to tam 🙂 Fajna zabawa 

Zapraszam do siebie 

15 godzin temu, fetek napisał:

Atmos z tych trójkątnych głośników kierunkowych tzw. modułowych jest lepszy niż z typowo sufitowych głośników co dzwięk pada bezpośrednio na dół.

Warunek jest jeden te modułowe głośniki do Atmosa montujemy na ścianie przedniej i bocznej oraz tylnej zależy czy robimy 7.1.2 czy 7.1.4 czy 7.1.6 tylko bardzo blisko sufitu tak jak na załączonych fotografiach wtedy mamy i Atmos i Auro 3D.

A jak zamontujemy tylko instalacyjne głośniki sufitowe w suficie to wtedy mamy tylko tego Atmosa ale już Auro 3D nie posłuchamy.

POLSAT tego nie obsługuję mam jeszcze jeden z najlepszych odtwarzaczy Blu-ray fetku.

Fotografie :

Ukryta Zawartość

images.jpg

proxy.webp

Room1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez JVC 4K
5 godzin temu, JVC 4K napisał:

Atmos z tych trójkątnych głośników kierunkowych tzw. modułowych jest lepszy niż z typowo sufitowych głośników co dzwięk pada bezpośrednio na dół.

Warunek jest jeden te modułowe głośniki do Atmosa montujemy na ścianie przedniej i bocznej oraz tylnej zależy czy robimy 7.1.2 czy 7.1.4 czy 7.1.6 tylko bardzo blisko sufitu tak jak na załączonych fotografiach wtedy mamy i Atmos i Auro 3D.

Z tych głośników nic nie zagra dobrze, o ile pamiętam masz mała norkę na poddaszu ze skosami więc nie wiem jak Ty to tam upakowałeś...

Nie ma albo / albo trzymamy się konkretnie specyfikacji albo mamy błoto, czepiasz się że dźwięk pada w dół a to że większość głośników nie jest w osi i dostajesz dźwięk odbity jakąś Tobie nie przeszkadza. Top layer w auro też występuje.

żadna fotografia nie prezentuje poprawnego ustawienia pod auro 3d

Edytowane przez fetek
15 godzin temu, max720 napisał:

Górna warstwa . 

nie jest, żadna specyfikacja tego nie uwzględnia i efekt będzie inny. Im lepszy sprzęt tym bardziej zauważalny

Jak już chcemy tak robić to się trzymamy auro 3d i dobrym klockiem robimy upmix tak by nie stracić na dynamice i wtedy można oczekiwać czegoś fajnego.

2 godziny temu, max720 napisał:

Próbowałeś , miałeś okazję sam to sprawdzić ? 

Jakie masz w tym doświadczenie ?

O auro3d wiem niewiele bo dla mnie to zbyt drogi system i nigdy się nim nie interesowałem. Miałem okazje słuchać dwóch konfiguracji i nie zrobiły na mnie takiego wrażenia jak 5.4 na bardzo dobrych podzespołach z dobrą adaptacją albo atmos w sali demonstracyjnej.

Tu nie zagrał system tylko jakość komponentów. 

Osobiście jakbym miał ustawiać kąty dla tylu głośników to by mnie chyba jasny ..... trafił, pomijam fakt że na wielu popularnych LCR będzie to trudny zabieg

Edytowane przez fetek