Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do małego biura

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

przeprowadziłem się do domu gdzie mam swoje małe 6,5m2 biuro do pracy 🙂 i potrzebuje wrzucić jakieś nieduże głośniki.

Wszystko jak niżej, na lewej ścianie będzie jeszcze 48` OLED 107cm długość, całość ściany ma 151cm także zostaje 40cm głębokości wnęka. Szerokość głośnika najlepiej max 20cm, szerokość 22-24 cm ogólnie dostępna, ale nie chciałbym ich tak przyklejać do ściany 🙂 także dużo miejsca nie ma. Nad monitorami będą jeszcze dodatkowe monitory także instalacja nad nimi odpada 🙂 wolałbym je powiesić nad biurkiem obok monitorów najlepiej. |Mogą być głośniki po BT jak i jakieś satelity + 6m kabla do jakiegoś wzmacniacza. Grunt aby się tym dało sterować z poziomi laptopa. Pomieszczenie wielkie nie jest, także nie ma co wydawać jakiś dużych $, ale budżet powiedzmy 2k-5k. Muzyka głownie rock, pop, polski rap stary.

W oko wpadły mi małe minitory po BT podobno fajnie grają Ruark Audio MR1 Mk2, ktoś coś? :)

spacer.png

Jeśli ma być bezkompromisowo, to zdecydowanie polecam KEF LSX III. To moim zdaniem najlepsze aktywne monitory do tego typu zastosowania, oferujące naprawdę świetną jakość dźwięku. Z tańszych rozwiązań koniecznie spójrz na Klipsch The Fives, o ile nie będą one za duże oraz jeden z aktywnych modeli Argon Audio. Jest jeszcze bardzo popularna w Polsce marka Edifier, która w swojej ofercie ma wiele ciekawych konstrukcji.

Natomiast reasumując - rozwiązanie bezkompromisowe to na pewno Kef, natomiast jeśli trochę taniej, to zdecydowanie stawiałbym na duńskie Argon Audio.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pomyśl o tych KEF LSX II bo wydają się być najciekawszą opcją dla Ciebie 

LINK:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W razie jakiejś wyceny zapraszam do kontaktu prywatnego.

Ukryta Zawartość

Właśnie miałem ci polecić ruark mr1 albo kef lsx.

Audio pro grają mizernie. Dźwięk jest blady bez wyrazu. 

W kefie masz bardzo naturalny dźwięk. W ruark będzie co ciekawe nieco bardziej nasycony. Sam ich nie znam przymierzałem się do nich w zeszłym tygodniu. 

Ewentualnie małe monitory amphion  argon 0 i do nich coś pokoju loxije a30

Jeśli po taniości to akurat sprzedaję Elac Connex 🙂

Mają wbudowany wzmacniacz, Bluetooth AptX. Ale żeby nie robić z tego przebrzydłej prywaty... to nowe też polecam przesłuchać jeśli zdecydowałbyś się trzymać tej niższej granicy budżetu. Grają naprawdę porządnym dźwiękiem, co polecam nie tylko ja, ale też "branża" na Zachodzie, i to też ta jej część, która zazwyczaj marudzi. Plus, mają USB in, co przy kompie mogłoby być całkiem praktyczne i HDMI Arc, gdyby z jakiegoś dziwnego powodu naszła cię ochota na eksperymenty z TV.

Nie jest to jednak z pewnością poziom wymienionych tu już KEFów.

Mam elac fs217 teraz 🙂 bardzo je lubię mam je chyba z 10 lat i są naprawdę spoko. 
Wezmę connex pod uwagę 🙂 z racji działalności biorę nowe bo po odliczeniach podatkowych wyjdą mi taniej niż używki. 
Wlasnie nie wiem czy brać kefy czy to nie jest przerost formy nad treścią do mojego metrażu 😉 aczkolwiek może po prostu kupie jedne i drugie i sobie je porównam u siebie.

USB mi lotto albo wepnę je bezpośrednio w stacje dokująca 😂 albo będą lecieć po BT z Apple Music z windy 

Edytowane przez Ghotti

Elaci na Jet to inne elaci niż na kopułce. 

Ale akurat ten connex też mi odpowiadał.

14 godzin temu, Ghotti napisał:

Wlasnie nie wiem czy brać kefy czy to nie jest przerost formy nad treścią do mojego metrażu 😉 aczkolwiek może po prostu kupie jedne i drugie i sobie je porównam u siebie.

Weź kefy i weź ruark

I porównaj w domu. Najlepiej z jednego źródła 

Pod takie ustawienie Ruark Audio MR1 Mk2 się sprawdzi. W stosunku do Klipsch The Fives niskie tony są dużo bardziej liniowe, Klipsch stawia tutaj na mocne dociążenie dołu, a w takim ustawieniu blisko ściany dodatkowo bas będzie podbijany i będzie go za dużo. Ruark gra bardziej liniowo, średnica nie jest schowana, góra jest rozdzielcza i fajnie budowana jest przestrzeń, dźwięki są odtwarzane bardzo płynnie i nic nie męczy, dobre do długiego słuchania. W razie chęci sprawdzenia zapraszam do kontaktu.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Mam te Ruark'i ponad 2 lata. Używam je teraz z BS Node, początkowo z komputerem. Dźwięk jest przyjemny z dobrą sceną stereo. Przy tych głośnikach można pracować godzinami bez zmęczenia, a jednocześnie słysząc każdy szczegół muzyki. Zakup trafiony w 100%. Polecam.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Zamówiłem dziś w ciemno Ruark Audio MR1 Mk2 za te 1750 ~~ nie mam weny na kupowanie i porównywanie z 3x droższymi Kef 🙂 potrzebuje coś do małego biura po prostu i tyle bo zwariuje w tej ciszy 😄 są do nich jakieś fajne/dedykowane uchwyty może? żeby je powiesić na ścianie?

Edytowane przez Ghotti
W dniu 10.10.2023 o 10:47, Ghotti napisał:

są do nich jakieś fajne/dedykowane uchwyty może? żeby je powiesić na ścianie?

nie nadaja sie do powieszenia na scianie - maja basreflex skierowany w dol, w  dolnej czesci obudowy, powinny stac na czyms solidnym zeby wydobyc odpowiednie brzmienie

2 minuty temu, SZROT napisał:

nie nadaja sie do powieszenia na scianie - maja basreflex skierowany w dol, w  dolnej czesci obudowy, powinny stac na czyms solidnym zeby wydobyc odpowiednie brzmienie

No to cały misterny plan w pi... 😄 😄 😄 😄

10 minut temu, Ghotti napisał:

No to cały misterny plan

serio? kupujac glosniki wogole nie zainteresowales sie ich konstrukcja? szczegolnie w takim konkretnym przypadku? zreszta chyba nie ma dobrze brzmiacych wiszacych glosnikow, wiec plan od poczatku nie byl zbyt misterny hehhehehehe, ciesz sie ze nie wybrales z bassreflexem z tylu, bo takich wogole by nie mozna bylo powiesic. Dlaczego nie zainteresowales sie malymi Iloud Micro w cenie ok. 1000-1200 zl? bylyby idealne w tym konkretnym przypadku. A o wiszacych glosnikach zapomnij.

To "odmow" szybko te Ruarki jeszcze zdazysz. Przy zakupie zdalnym jest 15 dni na zwrot bez podania przyczyny.

Edytowane przez SZROT
3 minuty temu, SZROT napisał:

serio? kupujac glosniki wogole nie zainteresowales sie ich konstrukcja? szczegolnie w takim konkretnym przypadku? zreszta chyba nie ma dobrze brzmiacych wiszacych glosnikow, wiec plan od poczatku nie byl zbyt misterny hehhehehehe, ciesz sie ze nie wybrales z bassreflexem z tylu, bo takich wogole by nie mozna bylo powiesic. Dlaczego nie zainteresowales sie malymi Iloud Micro w cenie ok. 1000-1200 zl? bylyby idealne w tym konkretnym przypadku. A o wiszacych glosnikach zapomnij.

To "odmow" szybko te Ruarki jeszcze zdazysz. Przy zakupie zdalnym jest 15 dni na zwrot bez podania przyczyny.

tzn. chciałem je "powiesić" na 20x20 drewnianej półce po prostu

2 minuty temu, Ghotti napisał:

tzn. chciałem je "powiesić" na 20x20 drewnianej półce po prostu

polka o ile bedzie bardzo solidna gruba i ciezka i sztywno przyczepiona to oczywiscie cos tam da, ale nie zapewni takiego basu jak biurko, to sa typowo biurkowe zestawy, kto Ci doradzil cos takiego wiedzac ze chcesz je wieszac? 🙂 

Edytowane przez SZROT
2 minuty temu, SZROT napisał:

polka o ile bedzie bardzo solidna gruba i ciezka i sztywno przyczepiona to oczywiscie cos tam da, ale nie zapewni takiego basu jak biurko, to sa typowo biurkowe zestawy, kto Ci doradzil cos takiego wiedzac ze chcesz je wieszac? 🙂 

tak tutaj 😄 zobacz pierwszy post, jest zaznaczone że mają być na ścianach.

Niestety laik ze mnie w audio, no ale od biedy je postawie i tyle 🙂

o takim czymś myślałem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ghotti
19 minut temu, Ghotti napisał:

o takim czymś myślałem

to naprawde nie zda egzaminu, te kolumienki sa zaprojektowane tak ze staja na czyms ciezkim i solidnym co nie wpadnie w drgania i rezonanse, duzo lepiej jest je po prostu postawic na biurku

dobrze ze nie wziales tych drogich KEF z bassreflexem z tylu, naprawde dziwie sie takim nieprzemyslanym poradom

rozwaz dwie opcje: albo monitory studyjne stojace na biurku zaprojektowane do wspolpracy blisko tylnej sciany (wtedy beda lekko pochylone do tylu), albo tzw. satelitki typowo do powieszenia, o malej glebokosci z bassreflex z przodu i do tego malutki wzmacniacz z wbudowanym DAC na usb

Edytowane przez SZROT

moge je powiesić też na 20x20 granitowych półkach 😄 😄 😄

14 minut temu, SZROT napisał:

to naprawde nie zda egzaminu, te kolumienki sa zaprojektowane tak ze staja na czyms ciezkim i solidnym co nie wpadnie w drgania i rezonanse, duzo lepiej jest je po prostu postawic na biurku

dobrze ze nie wziales tych drogich KEF z bassreflexem z tylu, naprawde dziwie sie takim nieprzemyslanym poradom

rozwaz dwie opcje: albo monitory studyjne stojace na biurku zaprojektowane do wspolpracy blisko tylnej sciany (wtedy beda lekko pochylone do tylu), albo tzw. satelitki typowo do powieszenia, o malej glebokosci z bassreflex z przodu i do tego malutki wzmacniacz z wbudowanym DAC na usb

2 minuty temu, Ghotti napisał:

moge je powiesić też na 20x20 granitowych półkach

naprawde nie warto, faktycznie sa sztywne i ciezkie ale to malutka powierzchnia w porownaniu z biurkiem

jesli wykluczasz ich postawienie (a nawet wtedy gdy bedziesz siedzial blisko beda Ci graly tak na wysokosci pach 🙂 albo i nizej) to ja bym na Twoim miejscu je zwrocil

Edytowane przez SZROT
Teraz, SZROT napisał:

naprawde nie warto, faktycznie sa sztywne i ciezkie ale to malutka powierzchnia w porownaniu z biurkiem

to je najwyzej postawie na biurku i tyle od biedy, mniej do wycierania kurzu 😄

9 minut temu, Ghotti napisał:

to je najwyzej postawie na biurku i tyle od biedy, mniej do wycierania kurzu

co ciekawe wlasnie zauwazylem ze na stronie producenta sa wieszaki do ich powieszenia a kolumienki z tylu maja otwory na sruby

Ukryta Zawartość

ale ja bym z racji ich konstrukcji tego nie robil, byc moze jest to opcja do zastosowania z dodatkowym subwooferem gdy i tak w kolumnach jest odcinane wszystko ponizej 80 Hz

Ukryta Zawartość

Teraz, SZROT napisał:

co ciekawe wlasnie zauwazylem ze na stronie producenta sa wieszaki do ich powieszenia a kolumienki z tylu maja otwory na sruby

Ukryta Zawartość

ale ja bym z racji ich konstrukcji tego nie robil, byc moze jest to opcja do zastosowania z dodatkowym subwooferem gdy i tak w kolumnach jest odcinane wszystko ponizej 80 Hz

kef tez ma dedykowane wieszaki zdaje sie

Ukryta Zawartość

W dniu 10.10.2023 o 10:47, Ghotti napisał:

Zamówiłem dziś w ciemno Ruark Audio MR1 Mk2 za te 1750 ~~ nie mam weny na kupowanie i porównywanie z 3x droższymi Kef 🙂 potrzebuje coś do małego biura po prostu i tyle bo zwariuje w tej ciszy 😄 są do nich jakieś fajne/dedykowane uchwyty może? żeby je powiesić na ścianie?

Dedykowany chyba nie. I wydaje mi się że one lepiej zagrają stojąc na biurku. 

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

I wydaje mi się że one lepiej zagrają stojąc na biurku.

🙂 🙂 🙂 

37 minut temu, Ghotti napisał:

to je najwyzej postawie na biurku

cos w tym stylu moze pomoc 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  wysokosc taka zeby byly na wysokosci uszu mniej wiecej

Ukryta Zawartość

ale jeszcze lepsze byloby rozwiazanie z 4 nogami w kazdej podstawce

np. cos takiego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  tylko oczywiscie mniejsze i nizsze

np. takie: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SZROT
8 minut temu, SZROT napisał:

ale jeszcze lepsze byloby rozwiazanie z 4 nogami w kazdej podstawce

np. cos takiego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  tylko oczywiscie mniejsze i nizsze

laickim pytaniem czym to się różni od półek zamontowanych w ścianie o grubości np. 3cm?

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Ghotti napisał:

laickim pytaniem czym to się różni od półek zamontowanych w ścianie o grubości np. 3cm?

zrob polki, tez bedziesz zadowolony

tu fajne rozwiazanie, mozna sie wzorowac: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SZROT
W dniu 12.09.2023 o 10:48, Ghotti napisał:

Grunt aby się tym dało sterować z poziomi laptopa.

Rozumiem ze bedziesz sluchal glownie po bluetooth? Czy masz wyjscie optyczne z laptopa? A moze jakis DAC albo konwerter usb/toslink? Bo po minijacku to nie bedzie dobra jakosc...

Warto bylo wybrac jakis model z wejsciem usb, z wbudowanym DAC, to byloby najlepsze rozwiazanie.

Edytowane przez SZROT
  • Pokaż nowe odpowiedzi