Skocz do zawartości
IGNORED

Czego słuchamy - ale nie linki YouTube, tylko okładki płyt.

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Mark75X napisał:

Właśnie odsłuchane po raz e^n. Te początki Marillion to dla mnie zarazem cudowne wspomnienia dzieciństwa, które już we wczesnym okresie niosło obraz wyższego zainteresowania tym naprawdę dobrym, skrupulatnie selekcjonowanym brzmieniem. Na pewno jedna z tych grup, która kształtowała osobowość muzyczną i nie tylko tę muzyczną wielu ludzi, w tym moją.

Dla mnie najważniejszy zespół forever ever.🙂

Taką kapelkę mi ktoś wczoraj polecił. Słucham. Wchodzi. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafaello_666

Wczoraj zaliczyłem koncert Davida Ellefsona. Oprócz swoich kawałków, zagrali parę hiciorów Megadeth. Dziś, więc się kręci... 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Wczoraj zaliczyłem koncert Davida Ellefsona. Oprócz swoich kawałków, zagrali parę hiciorów Megadeth. Dziś, więc się kręci... 🙂

Ukryta Zawartość

Dla mnie i myślę dla wielu osób, ten album wraz z Peace Sells... But Who’s Buying?  to ich dwa szczytowe osiągnięcia. 

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Mark75X napisał:

Dla mnie i myślę dla wielu osób, ten album wraz z Peace Sells... But Who’s Buying?  to ich dwa szczytowe osiągnięcia. 

No, jest świetny. Wokal trochę przeszkadza, co prawda 😂 Megadeth jest ciekawym przypadkiem, kapeli, która zrobiła karierę, pomimo fatalnego wokalisty. Do topu dodałbym jeszcze "Countdown to Extinction". Nie powiem, ostatnia ich płyta też trzyma niezły poziom. 

3 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

No, jest świetny. Wokal trochę przeszkadza, co prawda 😂 Megadeth jest ciekawym przypadkiem, kapeli, która zrobiła karierę, pomimo fatalnego wokalisty. Do topu dodałbym jeszcze "Countdown to Extinction". Nie powiem, ostatnia ich płyta też trzyma niezły poziom. 

To Ellefson teraz na swoje konto gra?

Rudy zawsze śpiewał,jakby go za karę za mikrofonem postawili🙂

Godzinę temu, browarb napisał:

To Ellefson teraz na swoje konto gra?

Rudy zawsze śpiewał,jakby go za karę za mikrofonem postawili🙂

Ellefson został wywalony z kapeli, po jakiejś aferce. Ponoć miał internetowe przygody z nastolatką. Szczegółów nie znam. Ma swój projekt, ale na koncertach gra też klasyki Megadeth.

Genialna muzyka, poetyckie teksty, na wokalu Zuza Skolias (córka Yorgosa). Piękna rzecz! Jest na Deezer.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez EmilioE

"Tynk pożera dźwięk" 747

W dniu 12.03.2025 o 19:16, aryman napisał:

41 lat minęło...

Ukryta Zawartość

Czasem się zastanawiam, czy tak zwana "dzisiejsza młodzież" , z tymi ich tidalami, chmurami, jutjubami i innym guanem - ma choćby minimalne pojęcie, czym dla nas - starych już niestety dziadów 🤭 było - ostrożne przecięcie folii, otworzenie gatefolda i wyjęcie płyty winylowej, położenie jej na talerzu gramofonu, wzięcie do rąk (obu!, byle delikatnie) okładki...

Po uprzednim uiszczeniu opłaty w kwocie około pół średniej miesięcznej pensji...

Eeechchchhhhh....

🥴😢.

Pozdrawiam Was serdecznie, Dziady moje kochane.

😘

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Czasem się zastanawiam, czy tak zwana "dzisiejsza młodzież" , z tymi ich tidalami, chmurami, jutjubami i innym guanem - ma choćby minimalne pojęcie, czym dla nas - starych już niestety dziadów 🤭 było - ostrożne przecięcie folii, otworzenie gatefolda i wyjęcie płyty winylowej, położenie jej na talerzu gramofonu, wzięcie do rąk (obu!, byle delikatnie) okładki...

Po uprzednim uiszczeniu opłaty w kwocie około pół średniej miesięcznej pensji...

Eeechchchhhhh....

🥴😢.

Pozdrawiam Was serdecznie, Dziady moje kochane.

😘

He. 1994 rock. Jestem ,, po uszy " w death metalu. O płytach CD tylko mogę pomazyc.  Na kasety licencyjne czasami coś tam rzuca rodzice. Mój ukochany wtedy vader wydał właśnie wydawnictwo live ,, the darkest Age live 93". Kumpel do mnie wpada szczęśliwy z informacją,  że nabył właśnie kasetę z tym materiałem.  W naszym małym miasteczku jest jeden sklep z kasetami i została im tylko jedna z najnowszym Vaderem. Biorę kasę,  wybiegam z bloku i cała drogę do sklepu ( ok 2 km ) biegnę!!!  ... zdążyłem!!

To opowiedzieć dzisiejszej młodzieży i zobaczyć ich zdziwienie 😁🙂😅

10 minut temu, aryman napisał:

Biorę kasę,  wybiegam z bloku i cała drogę do sklepu ( ok 2 km ) biegnę!!!  ... zdążyłem!!

Miałem tak samo z miesięcznikiem "Non Stop".🤣 ... Choć do kiosku miałem jednak troszkę bliżej 🤭.

Dobrze, że Pani Kioskarka mnie lubiła (bo jako młode chłopię nie kupowałem papierosów) i dla mnie zawsze coś się tam znalazło "spod lady".

Przeważnie wspomniany Non Stop, Karuzela, Szpilki, a przedtem Świerszczyk i Płomyczek.

I - było!  - cykl opowiadań Joe Alexa (czyli Macieja Słomczyńskiego) - "Czarne Okręty".

.....

Tylem się tego odczytał, że "dlatego jestem taki głupi", jak prawił klasyk w jednym filmie.🥴😢

30 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

minimalne pojęcie

Ona (w większości) nie ma pojęcia o niczym, bo jest rozbestwiona dobrobytem, wszystko zazwyczaj miała i ma podane na tacy, o nic nie musi zabiegać, nie mówiąc o walce. To niestety często przekłada się też na brak szacunku do ludzi, do pracy, totalne ignorowanie zasad kultury itd. Dla nas guma Wrigley's czy puszka Coca-Coli była synonimem luksusy, a oryginalny winyl np. Closer Joy Division, na jaki ludzie zbierali pieniądze przez pół roku lub dłużej, powiewem cudownej wolności Zachodu. Opłacało się jednak przebrnąć przez te trudne czasy, choćby po to by nie reprezentować obecnej postawy "mam wyj...ne na wszystko". Kluczem oczywiście jest bieżące właściwe wychowanie, ale niekiedy negatywny wpływ środowiska bierze niestety górę nad najlepszymi staraniami.

2 minuty temu, Mark75X napisał:

obecnej postawy "mam wyj...ne

Czasem przeklnę, poqrwóję, rzucę mięsem i "płciowym słowem". To się zdarza, zwłaszcza podczas pracy, którą mam zaszczyt i przyjemność wykonywać 🤭🤣.

Ale, gdy słyszę, że ktoś "ma wyebane" - gardzę takim typem od pierwszego momentu.

Pozdrawiam, Marku. 

8 minut temu, Mark75X napisał:

winyl np. Closer Joy Division, na j

Kiedyś wracałem z wagarów, bo (bywało) - szkołę miałem w D4.

W sklepie z odzieżą, zabawkami i chyba nawet jakiś rower tam był - kupiłem właśnie tę płytę.

Tonpressu, oczywiście!😘😘...

Komuna była cudna!!!🙃🤬

14 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Komuna była cudna!!!🙃

Przewrotnie tak możemy właśnie powiedzieć. Wielu nauczyła szacunku do pracy, ludzi, należytej kultury i przede wszystkim właściwej pokory życiowej. To na pewno pewien plus tamtych trudnych, (nie)normalnych czasów.

Również pozdrawiam. 3m się 🙂

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Przewrotnie tak możemy właśnie powiedzieć. Wielu

Ja właśnie jestem przewrotny!

Komuna to było ścierwo wprost niewiarygodne...

I dlatego wciąż sobie słucham starych "za komucha" poznanych płyt...😀

Wiem, że te Plotki Flitłudów były już tysiąc razy oznajmiane 👏👍.

Wciąż tę płytę kocham, niestety.

Rok wydania - 1977.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale dzisiaj, czy tak ogólnie ?

Jak dziś to ...

Gra pół pokoju

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

W dniu 15.02.2025 o 20:13, Rafaello_666 napisał:

Dziś klimaty z moich początków, z muzyką. 🙂 A "wieczór z płytą kompaktową" pamiętam. Nagrywałem z tej audycji "Seventh Son of A Sevetnth Son" Ironów. 

Na żywo i opóźnione

Bo słuchacz jechał do studia z płytą, takksówką

❤️‍🩹

Edytowane przez tsa

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

12 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Ja się cieszę, że nie będą mieć takich wspomnień.

11 godzin temu, Mark75X napisał:

Ona (w większości) nie ma pojęcia o niczym, bo jest rozbestwiona dobrobytem, wszystko zazwyczaj miała i ma podane na tacy, o nic nie musi zabiegać, nie mówiąc o walce. To niestety często przekłada się też na brak szacunku do ludzi, do pracy, totalne ignorowanie zasad kultury itd

Cieszę się, że nie ulegam też takim stereotypom.

11 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Miałem tak samo z miesięcznikiem "Non Stop".

Ciocia pracowała w Kurierze, miałem zanim trafił do kiosków.

A teraz, dzięki Spotify, nie wstając z łóżka, popijając kawę i patrząc przez okno na biegające po drzewie wiewiórki, słucham sobie cudownej płyty, która nie ma jeszcze 50 lat🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi