Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w wyborze nowego zestawu stereo Audiolab vs Rotel

Rekomendowane odpowiedzi

57 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Connect mają tylko 3 nowe amplitunery. 

Brak TidalConnect w starszych urządzeniach jestem w stanie zrozumieć, bo to pewnie wymaga jakiejś certyfikacji przez Tidal, albo trzeba kupić jakąś licencję. Ale czemu w tych 3 nowych amplitunerach stereo i w amplitunerach KD może być obsługa AmazonMusic a w starych nie? To chyba nie jest rocket science? Chińczyki od wima to mają.

Edytowane przez marek666
2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ta sama, apka Music Cast jest jedna i ta sama cały czas

No tak mi się wydawało. 

Ciekawa sprawa. 

Ale dobrze że to idzie w tą stronę. 

Godzinę temu, marek666 napisał:

Brak TidalConnect w starszych urządzeniach jestem w stanie zrozumieć, bo to pewnie wymaga jakiejś certyfikacji przez Tidal, albo trzeba kupić jakąś licencję. Ale czemu w tych 3 nowych amplitunerach stereo i w amplitunerach KD może być obsługa AmazonMusic a w starych nie? To chyba nie jest rocket science? Chińczyki od wima to mają.

A no to już inna sprawa. .heos też kuleje w tej kwestii. Właśnie Ci znani producenci audio nie wiem dlaczego nie wykorzystują już sprawdzonych gotowych systemów tylko robią swoje. O wątpliwej ocenie.

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Ale dobrze że to idzie w tą stronę. 

Zdecydowanie, bo Music Cast to bardzo dobra platforma. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

6 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zdecydowanie, bo Music Cast to bardzo dobra platforma. 

Mi się tam miło go używało. Ale nie wykorzystałem w pełni potencjału bo nie korzystałem z multirooma. 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Mi się tam miło go używało. Ale nie wykorzystałem w pełni potencjału bo nie korzystałem z multirooma. 

Music Cast też bardzo dobrze sobie radzi z dużymi dyskami podpiętymi nawet po usb, nie zająknie się nawet na dsd sczytywanym po usb.

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

.heos też kuleje w tej kwestii

Heosa nie widziałem, używałem MusicCast i BluOS. Porównując to jednak Yamaha zostaje w tyle.

2 minuty temu, marek666 napisał:

Heosa nie widziałem, używałem MusicCast i BluOS. Porównując to jednak Yamaha zostaje w tyle.

No tak, bluOS is the best!!! 😉

Przecież nawet inni producenci kupują od nich gotowy system (chociażby Monitor Audio, Roksan, Cyrus, Peahctree Audio, Dali)- to o czymś świadczy 😉 

www.tophifi.pl

14 godzin temu, marek666 napisał:

Zgadzam się. To pomyśl że heos jest jescze słabszy 

13 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

No tak, bluOS is the best!!! 😉

Przecież nawet inni producenci kupują od nich gotowy system (chociażby Monitor Audio, Roksan, Cyrus, Peahctree Audio, Dali)- to o czymś świadczy 😉 

Ale jest też wiim od którego platformę z pewnymi zmianami wzięła taga. 

Jest zapewne dużo tańszy a tak samo fajny. Więc pytanie czy to się nie zmieni szybko. 

Na chwilę obecną bluos daje jednak stabilność tym producentom 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale jest też wiim od którego platformę z pewnymi zmianami wzięła taga.

Audio Pro działa na tej samej platformie, pytanie kto był pierwszy, Wiim czy Audio Pro?

www.tophifi.pl

4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Audio Pro działa na tej samej platformie, pytanie kto był pierwszy, Wiim czy Audio Pro?

Wcześnie to miało ieast. 

To jest Linkplay Music Streaming Platform. A wiim to jest teraz po prostu ich produkt. Tak mi się wydaje. Ale głowy nie dam.

• 1 miesiąc później...

Minęło trochę czasu, kolumny się wygrzały, ja spędziłem wiele czasu na słuchaniu muzyki na nowym sprzęcie, jestem więc winny podsumowania tematu.
Tak jak już pisałem wybrałem sprzęt (Yamaha R-N800A z kolumnami Indiana Line Diva 552) trochę wbrew przeważającym opiniom panującym na forum, amplituner zamiast audiofilskiego wzmacniacza, małe kolumny podłogowe zamiast podstawkowych do małego pomieszczenia.
Jestem jednakże bardzo zadowolony z dźwięku i funkcjonalności zakupionego sprzętu. Włączyłem YPAO. Korzystam z Tidala HiFi Plus i Deezera Premium (ostatnio głównie z Tidala Connect przez Musiccast bo z Deezerem przez Musiccast był przez dłuższy czas wielki problem). Słucham głównie free jazzu. Genialnie, wyraziście i szczegółowo, pięknie brzmieniowo brzmią dla mnie płyty m.in.: Charles Mingus The Black Saint and the Sinner Lady, New Masada Quartet Vol. 2, Cecil Taylor Conquistador!, Miles Davis Bitches Brew, ale i z innej beczki The Eminem Show.
Jeszcze raz dziękuję Wam za zainteresowanie tematem i wiele cennych rad.
A teraz dojrzewam do kupna gramofonu, ale to już opiszę w innym wątku.

12 minut temu, wp99 napisał:

Kupiłem jeszcze te stare rzutem na taśmę. Ciekawe czy nowe są lepsze?

Ja słuchałem tylko stare i szczerze powiedziawszy tak średnio mi się podobały.

A właśnie o nowych to się sieć rozpisuje że to jakiś fenomen w swojej cenie. Poprzednio takim produktem były Aurora 700. 

W sumie miałem swój udział w ich pierwszym rozpromowaniu.

Ale to masz jeszcze włoski projekt. Jeśli to coś znaczy jescze.  

Nowe Divy są bardzo dobre, czekam tylko na większe podłogówki w ofercie 😉

www.tophifi.pl

606 S3 są ponoć niezłe, cheapaudioman je nawet chwali ->

Edytowane przez Tweeter2016
Godzinę temu, Tweeter2016 napisał:

cheapaudioman je nawet chwali

A czego wyznacznikiem to jest?

6 minut temu, piotrek7 napisał:

A czego wyznacznikiem to jest?

To jest wysokiej klasy ekspert! 😉 Lubie jego filmiki i nie tylko ja, naprawdę sporo osób go ogląda i poleca. On ma nieco inne podejście do testowania i testuje sprzęt kupiony za swoje pieniądze, nie jest więc zależny od producentów / importerów / dystrybutorów.

Słuchałem 606 s2 w salonie i bardzo mi się podobało ich brzmienie, szczególnie bas i przestrzeń. Miałem lekkie zastrzeżenia do damskich wokali, przy głośniejszym odsłuchu coś mnie drażniło. Jakość wykonania przeciętna w porównaniu do serii 700. W budżecie ok 2500 zł mimo wszystko są to świetne kolumny. 

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

32 minuty temu, soberowy napisał:

Słuchałem 606 s2 w salonie

Ja słuchałem ich w domu, na b. drogim wzmacniaczu. Grały świetnie (jak na tą półkę cenową). Ale też nie mam jakiegoś dużego porównania, szczególnie do niektórych osób na forum, które mają styczność z wieloma modelami.

S3 ponoć sporo lepsze, nie tylko producent się chwali, ale testerzy i userzy powoli to potwierdzają. Wskoczyły też od razu na sporo wyższą półkę cenową, prawie x2.

14 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Wskoczyły też od razu na sporo wyższą półkę cenową, prawie x2.

Końcowa cena detal 606 s2 to 1999 za szt,

cena detal 606 s3 to 2199 za szt...

606 s2 były w obniżonych cenach, gdy była wyprzedaż tego modelu (została jeszcze jedna para białych w Warszawie)

www.tophifi.pl

I takie same promocje będą na 606 S3, cierpliwości 🙂

@Top Hi-Fi & Video Design jakie są różnice między 606 s2 a 606 s3 ? Z góry dziękuję za opinie 😉

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

16 godzin temu, soberowy napisał:

jakie są różnice między 606 s2 a 606 s3 ?

Można poczytać tutaj: https://www.tophifi.pl/bowers-wilkins_nowa-seria-600

W skrócie: lepszy tweeter z tytanową kopułką (wcześniej było aluminium), zbliżyli tweeter do średniotonówki, lepsze terminale głośnikowe i lepszej jakości komponenty zwrotnicy. Moim zdaniem dobrze wygrzane nowe 603 s3 mogą stawać do walki z 703 S2 (tymi starszymi)

www.tophifi.pl

W dniu 12.11.2023 o 12:44, wp99 napisał:

Tak jak już pisałem wybrałem sprzęt (Yamaha R-N800A z kolumnami Indiana Line Diva 552) trochę wbrew przeważającym opiniom panującym na forum, amplituner zamiast audiofilskiego wzmacniacza, małe kolumny podłogowe zamiast podstawkowych do małego pomieszczenia.

Wybór całkiem niezły, podobno Indiana Line dobrze się zgrywają z Yamahą. Osobiście jednak poszedłbym, przy ograniczonym budżecie, w używane, też Yamahę (bardzo je lubie!) i używane kolumienki (tu wybór jest ogromny).

Ale najważniejsze, że Tobie się podoba!

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Moim zdaniem dobrze wygrzane nowe 603 s3 mogą stawać do walki z 703 S2 (tymi starszymi)

No to progress duży!

13 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Wybór całkiem niezły, podobno Indiana Line dobrze się zgrywają z Yamahą. Osobiście jednak poszedłbym, przy ograniczonym budżecie, w używane, też Yamahę (bardzo je lubie!) i używane kolumienki (tu wybór jest ogromny).

Ale najważniejsze, że Tobie się podoba!

No to progress duży!

nie spodziewałem się aż takiego 😉

www.tophifi.pl

Może kiedyś będę miał Bowersy, ich zakup (nie tylko Bowersów) zawsze psuła mi jedna rzecz.....zbyt duży wybór kolumn na rynku. Ale tak jak pisałem, miałem b. dobre doświadczenia jeśli chodzi o odsłuch kolumn tej firmy (co prawda połączonych z Accuphase 🙂 ) i to jednych z najtańszych w ofercie. Dobre paczki! Wytworzył się na ich temat głupi stereotyp, że grają zbyt jasno. Myślę, że to zwykle kwestia źle dobranej elektroniki.

53 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

Wytworzył się na ich temat głupi stereotyp, że grają zbyt jasno. Myślę, że to zwykle kwestia źle dobranej elektroniki.

potwierdzam 💪

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi