Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do zestawu Marantz 1509+Wharfedale 10.2+Thorens gramofon

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim, 

szukam drogi do lepszej jakości dźwięku. Obecnie za „całość” systemu służy amplituner marantz 1509. Zastanawiam się nad tym czy dodanie przez wejście pre out dedykowane wzmaczniacza tutaj pomoże.

Dodatkowo, czy taka możliwość w tym modelu Marantza jest możliwa, tj dodanie wzmacniacza hi-fi który „zastąpiłby” muzycznie podzespoły marantza ( którego dalej bym używał jako „integratora” TV oraz streamingu)

pozdrawiam wszystkich 

Jeśli nie masz pozostałych kolumn działających w kinie domowym to takie rozwiązanie jest kompletnie bez sensu. Kwota elektroniki znacznie przewyższy koszt kolumn oraz ich jakości. 

Jak nie masz konta to wymień tego marantza póki ktoś go jeszcze ktos kupi na wzmacniacz. 

Witam, 

posiadam głośniki Wharfedale 10.2, które służą też do filmów niejako zastępując soundbar- na kino domowe nie mam miejsca.

zdecydowanie bardziej zależy mi na muzyce.  

„Cyfrowo” potrzebuje „obsłużyć” dźwięk z TV +Spotify  Connect/airplay

Do tego ważna kwestia jest wejście phono. Mam przyjemny gramofon i wydaje mi się, że jest pole do poprawy. 

Reasumując, gdybym miał sprzedać marantza i pójść we wzmacniacz, to musiałby on być wyposażony również w hdmi oraz WiFi

Czy przychodzi komuś z wam do głowy jakiś konkretny model?

Budżet

1200-1500 PLN

Zależy za ile uda się sprzedać Marantza. Będę chciał kupić używany. 
Zastanawiam się, czy w tym budżecie jest to możliwe?

Edytowane przez Miszka1987

Dodatek w postaci wzmacniacza i tak będzie napędzany przez Marantza.

Jakość dźwięku w kategoriach barwy może pozostać identyczna,

natomiast można liczyć na poprawę dynamiki - o ile tego właśnie brak.

Pre gramofonowe zostanie, układ regulacji barwy Marantza tak samo.

Będzie głośniej i może być też z nieco lepszym basem na frontach.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Aby spełnić wszystkie Twoje wymagania dozbierałbym do około 2000zł na używane Onkyo TX-8270, które dobrze się zgrywa z Wharfedale.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

I 8270 zagra lepiej faktycznie.

Chociaż masz naprawdę wygórowany oczekiwanie względem ceny.

Realnie po co ci to HDMI?

W sprzęcie stereo załatwisz to wyjściami optyczny lub coaxial 

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

I 8270 zagra lepiej faktycznie.

Chociaż masz naprawdę wygórowany oczekiwanie względem ceny.

Realnie po co ci to HDMI?

W sprzęcie stereo załatwisz to wyjściami optyczny lub coaxial 

Dziękuję za komentarz. 

HDMI jako takie mi nie potrzebne - chodzi o to, żeby pozostała wygodą użytkowania. Obecnie mam podłączone TV pod hdmi arc w Marantzu i ampli włącza się/wyłącza się automatycznie gdy używam pilota tv.

co do ceny - dopiero zaczynam się orientować w sytuacji rynkowej. Wydaje się, że 1500 to faktycznie za mało. 
ciekaw jestem za ile sprzeda się ew. mój marantz. 
Jestem w stanie dołożyć 1000-1500 z kieszenie. Plus środki ze sprzedaży Marantza ( 500zl?).

wtedy dobijam do 2000 teoretycznie i onkyo majaczy na horyzoncie 

Edytowane przez Miszka1987

No rozumiem. Przy wyższym budżecie faktycznie można by się nad tym zastanawiać bo kwestia wygody może wówczas być bardziej istotna. Niestety w obecnych realiach rynkowych jakie są ceny sprzętu także używanego moim zdaniem powinieneś skupić się na jakości wykonania i jakości brzmienia danej elektroniki.