Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie klocuszki do VA Bach?

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Towarzyszy!

Jako osoba zupełnie nowa na forum, jak i stosunkowo świeża w kwestii posiadania dylematu wyboru odpowiedniego sprzętu stereo, poszukuje Waszej pomocy. Przymierzam się do zakupu swojego PIERWSZEGO zestawu Hi-Fi i zasięgnowszy trochę wiedzy (m.in. z tego forum) zdałem się na własne uszy. Po odwiedzeniu większości salonów Audio w Warszawie mam już swój jednoznaczny typ co do głośników - Vienna Acoustics Bach. To jest po prostu mój dźwięk - grają niesamowicie muzykalnie, przyjemnie dla ucha, nienachalnie ale jednocześnie bardzo szczegółowo (IMHO). Niestety nie stać mnie na podpięcię ich do kompletu Primara albo Musical Fidelity, a jako że to mój pierwszy zestaw to nie mogę też za długo czekać (uszy więdną od tych plastikowych Philipsów z zestawu pseudo-kina domowego). Pytanie jest proste (choć pewnie odpowiedź niekoniecznie) - jaki wzmacniacz i CD wybrać, aby zachować charakterystykę brzmienia VA Bach (słuchałem ich na Primare), lub ewentualnie ją poprawić (zauważyłem, że nie najlepiej u nich z budową sceny, dźwięk z trudem odrywa się od głośnika, choć dla mnie nie jest to akurat najważniejsze). Wyboru dokonuję wyłącznie w sprzęcie nowym (tak sobie założyłem i basta!), myślałem o NAD C320BEE+C521BEE, CA Azur 640A+640C lub w ostateczności Marantz PM7200+CD7300 albo jakiś niedrogi Rotel. Generalnie chcę wydać na taki komplet około 4000 pln (im mniej tym lepiej). Wiem, że najlepszym rozwiązaniem jest posłuchać i będę starał się to zrobić, ale naprawdę cenne będą dla mnie wszystkie Wasze opinie i komentarze. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/16491-jakie-klocuszki-do-va-bach/

ja bym zrobił mix 320BEE i CD Azur :) Uważaj przy tym Nadzie na potencjomentr - przy niskich poziomach głośności potrafi grać tylko jeden kanał a także posłuchaj czy nie "pyka" przy włączaniu w kolumnach. CA lubi wydawać różne dźwięki przy szukaniu ściezki więc też zwróc uwagę - niektóre egzemplarze tego nie robią.....

Pozdrawiam.

The odd get even.

Z nieba mi spadłeś Theli! :-) Zupełnie szczerze mówiąc dokładnie o takim miksie myślałem, bo jakoś nie mam przekonania do wzmaka CA, a miałem okazje porównać CD NADa kontra CA i muszę uczciwie przyznać, że Cambridge wypadł w tym teście zauważalnie lepiej.

Eeeee ten nad jest jak sama nazwa wskazuje beeee. Za kilka miesiecy bedziesz rozczarowany i pojawi sie kolejny wpis o 'plastikowym dzwieku; ;-D i ze koniecznie musisz cos zrobic bo zyc Ci sie nie chce ;-D

Próbowałem zestawień Nada , CA i ich miksów. Najlepiej gra zestaw CA 640 bez dwóch zdań. I nie wiem skąd te opinie, że w ogóle niższy NAD jest taki dobry. Ale moja rada jest inna. Jak dobrze się rozejrzysz to być może w granicach 4000 pln znajdziesz prawie nowy zestaw Primare. W dobrej cenie wzmacniacz do sprzedania ma Zbig . Coś około 2000 pln. A wiem, że CD też chodziły w tej cenie. A może CD CA zagra dobrze ze wzmakiem Primare? Myślę, że warto spróbować.

Pzdr.

Hmmm, kusi ten Primare, chociaż Musical Fidelity kusi jeszcze bardziej, ale myślę, że nie ma co szaleć na początek. A może by tak zrezygnować na razie z zakupu CD, mam zintegrowanego Philipsa DVD+amplituner, może mógłby jakiś czas posłużyć jako źródło, chociaż to badziew pierwszej wody... Ide szukać Zbiga ;-)

Ja bym jednak towarzyszu był mniej pryncypialny i jednak zastanowił się nad używanym Primare A20 lub I20 (skoro Ci się podobało). Nie powinien grać gorzej od nowego I21. Z mojego jestem cały czas bardzo zadowolony i po kilku odsłuchach wiem, że jeśli miałbym go zamieniać, to dopiero na coś naprawdę z wyższej półki, niestety także cenowej.

Ja swojego nie sprzedam, ale są egzemplarze w ogłoszeniach - dobra cena to do 2000 zł za powiedzmy, roczny-dwuletni egzemplarz w stanie idealnym.

Do tego kompakt Arcama 73 nowy ze sklepu albo od sprzedawcy internetowego. Albo choćby ten CA.

Będzie na pewno lepiej niż z NADem 320.

Przez ostatni rok pomagałem koledze złożyć pierwszy zestaw. Próbowaliśmy dużo rzeczy z przedziału budżetowego. Dopiero zestaw Primare 20 go zadowolił (koniecznie zestaw). Długo też dobierał kolumny ale w końcu zadowoliły go ProAc 125. Ostatnio zestawy Primare są naprawdę w rewelacyjnych cenach jeśli weźmiesz pod uwagę ich jakość. Sądzę, że warto "upolować" taki zestaw, tym bardziej, że masz w tej chwili na czym grać.

Pzdr.

>Eeeee ten nad jest jak sama nazwa wskazuje beeee. Za kilka miesiecy bedziesz rozczarowany i pojawi

>sie kolejny wpis o 'plastikowym dzwieku; ;-D i ze koniecznie musisz cos zrobic bo zyc Ci sie nie

>chce ;-D

Pawelm - lubię krytykę ale konstruktywną ;-) Podrzuć jakąś propozycję!

Jarzabek - to nie o pryncypia chodzi, po prostu boję się trafić na kogoś nieuczciwego, kto wciśnie mi sprzęt po przeróbkach / nie do końca sprawny / uszkodzony, etc a ja, nie znając się na rzeczy, nie zorientuję się i wtopię. Tak naprawdę, to chętnie kupiłbym używany wzmacniacz Primare, pomęczył się jeszcze jakiś czas z tym gów..nym napędem Philipsa i później dokupił CD (tutaj to już chyba rozsądniej będzie nowe - za dużo mechaniki, która może się skopać). Tylko jak to zrobić żeby nie stracić - może ktoś z Waszych znajomych dysponuje rzeczonym wzmakiem na sprzedaż?

No tak, tylko gdzie to kupić. Nowy I21 to koszt 4 500 netto (cena wyjściowa, pewnie do lekkiej negocjacji), ale to 2 razy więcej niż przewiduję wydać na wzmacniacz. A co do używanych to mam obawy (patrz wyżej). Co tu robic, co robić...

Ok, do Zbiga już puściłem info o chęci zakupu, znalazłem również ogłoszenie o chęci sprzedaży takiego wzmaka przez g.jelen - też korespondencja w ruchu, ale człowiek niestety ze Śląska. Ale odbiegliśmy trochę od tematu - czy uważacie, że Primare A20Mkii będzie idealnie pasował do VA Bach? Może ktoś ma jakieś alternatywne pomysły? Nie ukrywam, że mam kilka obaw:

1. Wielkość pomieszczenia to ok. 15m2, do tego jest ono dość wydłużone (dobrze, bo mam szanse odstawić głośniki od tylnej ściany i bas mnie nie zabije, ale wąski rozstaw - ok. 2m - chyba nie wróży dobrze stereofonii)?

2. Rodzaj słuchanej muzyki - bardzo szeroki: Dead Can Dance, Oldfield, muzyka filmowa, rock (Blur, Coldplay, U2, etc.) a do tego trochę ostrzejszego rocka i wręcz heavy. Pytanie, czy Bachy w zestawieniu z Primare na dłuższą metę się w tym nie pogubią, chociaż nadal twierdzę, że subiektywnie brzmią dla mnie absolutnie magicznie.

3. Czy gdybym założył, że chcę trochę ożywić Bachy, to Primare jest właściwym wyborem? Może jakiś inny wzmacniacz w podobnej klasie cenowej (2000 zł za używany) zrobi to lepiej?

Dzięki!

Olo78

Nie podobala Ci sie moja krytyka ;-( . To bylo jak zauwazyles odniesienie do proponowanego zestawu z podstawowym nadem, ktory jest w mojej ocenie takim sobie wzmakiem. CD CA jest dobre ;-D wiec jakas konstruktywna krytyka byla nie. Arek67 bardzo dobrze Ci odpowiedzial i tak jest ze warto cos kupic od forumowicza ktory przesiada sie na cos lepszego. ;-D A primarki sa super ;-D

Dojrzewam do zmontowania następującego setupu: Primare A20MkII (używany za ok. 2000 zł) + CA Azur 640C + Vienna Acoustics Bach. Co o tym sądzicie? Jak na razie, to wiem że estetyką wyglądu pasuje to do siebie jak świni siodło hehe ;-)

>Olo78

Tutaj tez znajdziesz primare

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja jednak na twoim miejscu na wzmaka przeznaczyl bym te 4tys, a cd odlozyl na pozniej, albo kupil cos w okolicach 500zl z allegro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do Bachów musi być duzo prądu. Kupiłem je powodowany zauroczeniem ich muzykalnością. I aczkolwiek po sklepowym odsłuchu z własnym Creekiem 4330 było dobrze - wnet się okazało że brakuje im prądu...(90 dB przy relatywnie dobrych 6 omach to tylko dane z pomiarów) a bas się rozłazi. No i zaszła reakcja łańcuchowa - jak na razie Primare I21 daje sobie nieźle radę. Tak czy inaczej wzmacniacz musi być do Bachów wydajny prądowo i w miarę neutralny - nawet ochłodzony.

Przez prawie 3 lata VA Bach były napędzane u mnie elektroniką NADA : 340 i 524 /CD/. Biorąć pod uwagę, że cena wzmacniacza i kompaktu razem wziętych była niższa o kolumn to grało to wszystko bardzo dobrze a 340-tka bez problemu radziła sobie z wysterowaniem Bachów. Moja recenzja Bachów w dziale opinie powstała głownie na podstawie odsłuchów właśnie z tą elektroniką. Obecnie odpowiednikiem 340 jest chyba 352 i ten wzmak też powinien sobie poradzić a 340 lub 350 można kupić tanio z drugiej ręki.Nasz forumowy kolega Hubi napędza Bachy baltlabem z jeszcze lepszym skutkiem, no ale to juz trochę inna cena.

Olo78>

Witaj,

powiem tak. Nie słuchałem Bachów, a z VA Mozartów i Haydnów. Oba wypadły dobrze w zestawieniach z:

Primare serii 20 (nowszych niestety nie znam)

Copland (hybryda bodaj 28)

Cyrusem (niestety nie pamiętam numeru, tańszy z dwu wzmacniaczy)

Źle zagrały z:

NADem serii S

Creekiem A50 (ale tu w grę mógł wchodzić wadliwy CD)

Densen Beatem

Thule IA60

Densen i Thule powodowały, że bas stawał się nalany i dominujący, cofała się średnica, a wysokich potrafiło być po prostu za dużo. Creek robił z Mozartów kolumny dość krzykliwe;-) NAD??? Cóż, w zasadzie bez zarzutów, tyle, że od tak drogiego sprzętu można sobie życzyć pewnej "namiętności", a NAD podawał wszystko tak, jakby niezależnie czy to poezja miłosna, czy przemówienie Hitlera wszystko powiedzieć bez cienia emocji, na jednym poziomie.

Jeśli chodzi o 21 Primare, to znajomy ma problemy z niektórymi płytami CopyControlled, których ten CD po prostu nie widzi.

Wszystkie zestawy in+ zagrały dźwiękiem dającym dużo przyjemności ze słuchania. Bez zbędnego dzielenia włosa na 4. Ot, włączasz i masz przyjemność ze słuchania muzyki.

Z tego co wiem, Bach ma balans tonalny przesunięty nieco w dół. Z podanych przez Ciebie zestawów, wydaje się, że CA może być dobrym kompanem. Podobnie jak np. Arcam (obojętnie DiVA, czy FMJ)

>Olo

Moja propozycja bedzie taka jak zawsze w podobnych przypadkach, czyli - zrodlo na koniec. Kup wybrane kolumny i nie kombinuj ze wzmacniaczem - podobal ci sie primare, to kupuj primare, bo juz przeciez wiesz ze taki wlasnie chcialbys miec dzwiek. Nie ma sensu mieszac, bo mozna przekombinowac. Podlacz do tego zestawu swojego philipsa i posluchaj jak wszytsko razem zagra. Jezeli okaze sie ze wcale nie jest az tak zle, to na poczatek przy takim zestawie na razie zostan. Zbiorą sie znowu jakies fundusze, to kupisz sobie dokladnie ten CD, na ktorym gralo w sklepie i ktory ci sie podobal na 100%, a nie jakis półśrodek, ktorego mozesz niedlugo zaczac zalowac.

Zbig też musi sobie czasem poszaleć. Po 22 latach ponownie założyłem narty i zjechałem z Szymoszkowej. Ou dżizus, ou dżizus :-) No ale już jestem z powrotem.

Co do zestawiania Primare z kolumnami, to nie jestem zwolennikiem Proac Studio 125 natomiast VA owszem. D20MkII bez problemu odtwarza płyty Copy Controlled i CD-Ry.

Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy kagankiem swej wiedzy rozświetlili przede mną nieco mroki tego zagadnienia :-). Jestem już na 99% zdecydowany (VA Bach+Primare), ale ze względu na budżet idę jeszcze posłuchać głośników ESA i Wharfedale (tak tylko pro forma, bo nie sądzę żeby po VA Bach miały szanse wywrzeć na mnie jakiekolwiek wrażenie). Chyba, że według Was w ogóle szkoda czasu.

A Zbiga bardzo proszę o kontakt, bo aukcja cuś mu nie poszła (nie to żebym był złośliwy, ale nawet się cieszę) ;-)

Pozdrawiam

Olo

• 2 tygodnie później...

Eh, z mojej strony i tak nic by z tego nie wyszło. Podjąłem męską decyzję i kupuję sprzęt na który mnie nie stać (czytaj: na raty) ;-). Nowy komplet Primara z serii 21 + VA Bach to wciąż faworyci, ale wczoraj zafrapowało mnie brzmienie wzmacniacza lampowego Jolidy napędzonego CD CA640C na głośnikach KEFa. Dzisiaj idę do AudioForte jeszcze pociągnąć ten wątek, bo wydaje się interesujący. Co ciekawe, również niedrogi Myryad w zestawieniu z kolumnami Mission Volare V63 (o których niewiele dobrego słyszałem) zabrzmiał nie najgorzej. Generalnie mam "problem", bo usilnie staram się znaleźć jakiegoś konkurenta dla Vienna Acoustics Bach i nie mogę - nawet w zestawieniu z Rotelem serii 02 kolumny te wywarły na mnie największe jak dotychczas wrażenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.