Skocz do zawartości
IGNORED

Rel T5x vs REL Tzero mk III do 20 m2 (mieszkanie)

Rekomendowane odpowiedzi

Subwoofery RELa nie należą do najtańszych na rynku. Bowers zresztą też nie. To nie taga czy wilsony. 

Konstrukcja jest mocno odmienna. Dlatego ma to prawo i gra inaczej. 

Jedni wolą naleśniki na słodko drudzy na słono 🙂

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mam 608 i nie zauważyłem.

czarne jak pisałem - były różne wersje okleiny, ze strukturą drewna i ten gumopodobny mat

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Barwę dźwięku. Tak samo jak wolę wzmacniacze w klasie AB tak samo słyszę to w subwooferach.

A

To bardzo ciekawe ale nie sądzę abyś odróżnił subwoofer w klasie AB od D, to byłyby czyste strzały na chybił trafił. Nawet jeśli są jakieś różnice to ciekawe skąd miałbyś wiedzieć, że to akurat kwestia klasy wzmacniacza, a nie innych różnic w subwooferze ? Bo przecież nie ma takiego T5 w klasie AB i D abyś mógł porównać. To równie dobrze może być kwestia konstrukcji, objętości obudowy, użytych wooferów. Klasa D - wydaje mi się (nie wiem na pewno) że daje w subwooferach na plus - dużą ekslozywność, szybki atak - bo to jest cechą wspólną wielu tych subwooferów, ale to akurat na ich plus. Napisałeś zbyt duże uogólnienie, bez wymienienia cech charakterystycznych aby można było się do tego odnieść. 

1 godzinę temu, don111 napisał:

To bardzo ciekawe ale nie sądzę abyś odróżnił subwoofer w klasie AB od D, to byłyby czyste strzały na chybił trafił. Nawet jeśli są jakieś różnice to ciekawe skąd miałbyś wiedzieć, że to akurat kwestia klasy wzmacniacza, a nie innych różnic w subwooferze ? Bo przecież nie ma takiego T5 w klasie AB i D abyś mógł porównać. To równie dobrze może być kwestia konstrukcji, objętości obudowy, użytych wooferów. Klasa D - wydaje mi się (nie wiem na pewno) że daje w subwooferach na plus - dużą ekslozywność, szybki atak - bo to jest cechą wspólną wielu tych subwooferów, ale to akurat na ich plus. Napisałeś zbyt duże uogólnienie, bez wymienienia cech charakterystycznych aby można było się do tego odnieść. 

Panowie, wyluzujcie już z tym tematem. Idźcie na dobre piwo 🍻

3 godziny temu, don111 napisał:

czarne jak pisałem - były różne wersje okleiny, ze strukturą drewna i ten gumopodobny mat

Mój nie ma struktury drewna ani nie jest "gumopodobny". O dwóch różnych odmianach czerni w serii 6 też nie słyszałem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Mój nie ma struktury drewna ani nie jest "gumopodobny". O dwóch różnych odmianach czerni w serii 6 też nie słyszałem.

B&W 608 jest produkowany od wielu lat. Mogło być dużo wersji okleiny. Być może masz gładką czarną wersję?  Spotkałem się z takim białym, jak opisywałem. Kupiłeś nowy czy używany? 

B&W 608 jest produkowany od wielu lat. Mogło być dużo wersji okleiny.

Racja. Być może coś się zmieniało, gdy np 606mk2 zastąpiło 606?

Być może masz gładką czarną wersję? 

Czarny mat, zwykły gładki.

Kupiłeś nowy czy używany? 

Nowy chyba 2 lata temu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 27.10.2023 o 13:05, don111 napisał:

Dlatego mówię budowa jest inna. 

Jest To w klasie AB i HT w klasie D.

Nie wiem dlaczego kwestia gustu jest dla ciebie tak dziwna do zrozumienia 

Nie mówimy tu o kolumnach i pełnym paśmie, gdzie faktycznie można z grubsza wyczuć pewne różnice, a jedynie o niskich tonach. Jestem przekonany że akurat w subwooferze nie byłbyś w stanie rozpoznać, że to gra akurat klasa D a nie AB. Oczywiście mógłbyś trafić, tak na chybił trafił. Podłącz wzmacniacze w klasie D i AB pod ten sam subwoofer pasywny, to zrozumiesz. Bo to że taki Rel serii HT gra inaczej od T, to nie tylko kwestia innej klasy wzmacniacza ale przede wszystkim innej budowy, przetworników. 

Tak doskonale o tym wiem i po raz kolejny zaznaczam iż wspomniałem o całej konstrukcji.

Dlatego czy bym odróżnił czy bym nie odróżnił tego obaj nie wiemy.

Jednak na chwilę obecną REL jest jednym z niewielu producentów którzy wciąż wykorzystują wzmacniacze w klasie AB do konstrukcji swoich subwooferów. Zaznaczam że na pewno membrana jest przygotowana pod tego typu zasilanie oraz konstrukcja obudowy.

Nie bardzo rozumiem gdzie jest kwestia braku zrozumienia?

Tak gdzieś w co drugim poście. Choćby w przedostatnim zdaniu kolejny babol o przygotowaniu specjalnie membrany pod klasę D. Nie membrany tylko głośnika - jeśli już, ale to i tak nieprawda. Rel stosował te same głośniki w starszych - podobnych jak i też zupełnie różnych subwooferach, zarówno ze wzmacniaczami w klasie D jak i AB. Pytając o asw608 / T5 też pytałem o konkrety a nie o informację ze specyfikacji, że ten jest AB a ten D i dlatego jest lepszy . Co i tak traci sens bo Rel ma też droższe serie, które miały klasę D. Jakbyś miał trochę wiedzy i zainteresowania w temacie ich subów to byś wiedział że to wcale nie jest kwestia jakości dźwięku ale innych rzeczy, o których Rel nawet sam informował, dlaczego akurat wybrali AB. Nie chce mi się już pisać i prostować tego wszystkiego, forum i tak w większości jest zalane  mniejszymi lub większymi głupotami wprowadzającym w błąd.

• Pokaż nowe odpowiedzi