Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak jak w tytule szukam propozycji na pierwszy zestaw stereo. Dodam że będzie również podłączony do Tv. Szukam czegoś co będzie nadawać się za równo do słuchania muzyki i oglądania filmów. Raczej w grę wchodzą tylko wzmacniacze all in one z hdmi arc. (Warunek mojej partnerki aby sprzęt działał z jednego pilota i wybudzał się z TV) 

Rodzaj muzyki jakiej słucham to: pop, rock, polska muzyka, muzyka elektroniczna czasami również. 

Tutaj liczę na czysty wokal. Wyraźne wysokie tony. Dobrze słyszalne instrumenty. Bas przyjemny ale nie męczący długi dół. 

Filmy i seriale głównie Netflix inne platformy streamingowe. Sporadycznie podłączenie komputera i filmy w wyższej rozdzielczości. 

Zależy mi na dobrze słyszalnych dialogach w filmach. Chciałbym aby bas pojawiał się już w niskim poziomie głośności. Nie zależy mi na ciężkim mocnym dudnieniu całym mieszkaniem. Tylko na zbudowaniu emocji w filmie. 

Salon to jakieś 20m2. Salon długi i wąski niestety. Kolumny będą jakieś 30cm od ściany. Ich rozmieszczenie to maks 2m od siebie. Kanapa od tv i głośników to również 2m. 

Dodam że jestem laikiem w kwestii sprzętu audio. 

Kwota jaką chce przeznaczyć to jakieś 12-13tys zł. 

Moja propozycja to Audiolab 7000a plus Dali Oberon7.

Mógłbym mieć również w dobrej cenie outletowy wzmacniacz Nad C700 w kwocie nie całych 5tys zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/164987-pierwszy-zestaw-stereo/

Jeśli stawiasz na możliwie najwyższa jakość dźwięku, zdecydowanie pozostań przy Audiolab 7000A. To bardzo dobry wzmacniacz, który w Twoim repertuarze muzycznym sprawdzi się idealnie. Ma także HDMI ARC, tak więc masz zapewnioną dobrą współpracę z tv. Musisz jednak pamiętać, że HDMI ARC mocno ogranicza wybór. Szukając pełnego all-in-one spojrzałbym też na Cambridge Audio Evo 75, ale to już wyższa półka cenowa. 

Jako streamer dobrze sprawdzi się jeden z WiiMów, nasze porównanie znajdziesz pod tym linkiem. Warto też sprawdzić Octavio Stream, obecnie w bdb cenie 🙂 

Kolumny - tutaj będę miał dla Ciebie kilka konkretnych propozycji. Dali Oberon 7 może być, chociaż czytając Twoje preferencje co do dźwięku, bardziej widziałbym u Ciebie Monitor Audio Silver Silver 200 7G lub Audiovector QR3. Spójrz także na bardzo dobre, polskie kolumny Pylon Audio Diamond 25.

To tylko kilka konkretnych moich propozycji, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza.

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

46 minut temu, Q21 napisał:

Jeśli stawiasz na możliwie najwyższa jakość dźwięku, zdecydowanie pozostań przy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To bardzo dobry wzmacniacz, który w Twoim repertuarze muzycznym sprawdzi się idealnie. Ma także HDMI ARC, tak więc masz zapewnioną dobrą współpracę z tv. Musisz jednak pamiętać, że HDMI ARC mocno ogranicza wybór. Szukając pełnego all-in-one spojrzałbym też na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale to już wyższa półka cenowa. 

Jako streamer dobrze sprawdzi się jeden z WiiMów, nasze porównanie znajdziesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Warto też sprawdzić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , obecnie w bdb cenie 🙂 

Kolumny - tutaj będę miał dla Ciebie kilka konkretnych propozycji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może być, chociaż czytając Twoje preferencje co do dźwięku, bardziej widziałbym u Ciebie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Spójrz także na bardzo dobre, polskie kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

To tylko kilka konkretnych moich propozycji, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza.

Mam też dobrą ofertę cenową na kolumny Audio Monitor Silver 300 7g Czy one również współgrały by dobrze z Audiolab7000a? Mogę mieć te kolumny za 6tys zł z gwarancją. Grały jako demo w sklepie. Tylko pytanie czy nie będą tak zwanym przerostem formy nad treścią. Szkoda mi trochę nie skorzystać z takiej ceny za te kolumny…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja odpowiedź będzie dość klasyczna, bo jednemu takie połączenie się spodoba, a drugiemu nie 🙂 Na pewno warto sprawdzić, ale pod Silvery też posłuchałbym Regi Elex MK4, a także nieco drożej Vincenta SV-228. Jako pełna lampa dobrze sprawdzi się moim zdaniem Fezz Audio Silver Luna EVO

W razie czego zapraszamy na wyceny 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To może coś z całkiem innej beczki, ale zapewne już zbyt tanio:

Marantz NR1200 plus Polk Audio Signature 50 lub 55.

Łatwiejsze w ustawieniu, bo BR w podłodze kolumny, a do tego

ich charakter grania pozwala na słuchanie z dość bliska.

Sugerowane przez Ciebie 2 m mogą się okazać dość istotne, a do tego

jak znam życie i lokale, to całość będzie w gorszej pozycji, bo kolumny

i graty wylądują na długiej ścianie, niestety ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj,

z naszej oferty Nad c700 w tym budżecie wydaje się bardzo sensowny i reszta zostaje na kolumny

NP: Nad C700 z Elac Vela 403 albo trochę taniej z Elac Solano 283. Dostaniesz mega funkcjonalność za pośrednictwem BluOS (Tidal Connect, MQA, HDMI, dwukierunkowy BT i stabilne działanie), a Elaci zagrają łagodnie z miękkim basem i nienatarczywą górą. Alternatywy także się znajdą, jak chociażby nowe Yamahy R-N800a czy R-N1000A, Nad C368 doposażony w moduł MDC BluOS i HDMI.

Zapraszamy do nas :) 

Jeśli zestawy podłogowe (choć 20m to bym się na podłogowe nie upierał) to masz Nad C700 z Elac Carina 247.4

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, Q21 napisał:

Moja odpowiedź będzie dość klasyczna, bo jednemu takie połączenie się spodoba, a drugiemu nie 🙂 Na pewno warto sprawdzić, ale pod Silvery też posłuchałbym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a także nieco drożej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jako pełna lampa dobrze sprawdzi się moim zdaniem

Ukryta Zawartość

W razie czego zapraszamy na wyceny 🙂 

W tych propozycjach nie ma Hdmi arc a to niestety muszą posiadać.

Najbardziej skłaniam się ku Audiolab 7000a i do niego dobranie kolumn podłogowych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witaj,

z naszej oferty Nad c700 w tym budżecie wydaje się bardzo sensowny i reszta zostaje na kolumny

NP:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  albo trochę taniej z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dostaniesz mega funkcjonalność za pośrednictwem BluOS (Tidal Connect, MQA, HDMI, dwukierunkowy BT i stabilne działanie), a Elaci zagrają łagodnie z miękkim basem i nienatarczywą górą. Alternatywy także się znajdą, jak chociażby nowe Yamahy R-N800a czy R-N1000A, Nad C368 doposażony w moduł MDC BluOS i HDMI.

Zapraszamy do nas 🙂

Jeśli zestawy podłogowe (choć 20m to bym się na podłogowe nie upierał) to masz

Ukryta Zawartość

Dziękuję za ofertę. Ja jednak oponował bym za zestawem z kolumnami podłogowymi. Kwestia wizualna w takiej opcji bardziej przypada mi do gustu.

Chciałem jeszcze zapytać czy wciąż pojawiają się problemy techniczne z Nad c700? Czytałem że wzmacniacz czasami nie wygasza się wraz np, tv. Trzeba wtedy korzystać z przycisku który znajduje się za urządzeniem. 

A jak sprawdził by się Nad 389? Ciężko znaleźć mi coś więcej na jego temat bo raczej jest to nowość. Zawsze można dokupić do niego BluOS MDC 2. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, Tommi88 napisał:

W tych propozycjach nie ma Hdmi arc a to niestety muszą posiadać.

Najbardziej skłaniam się ku Audiolab 7000a i do niego dobranie kolumn podłogowych

Jako DAC ze streamerem możesz wykorzystać np. NuPrime Omnia WR-2 i wtedy zyskujesz tę funkcjonalność przez zewnętrzne pudełko 🙂 

5 godzin temu, Tommi88 napisał:

Chciałem jeszcze zapytać czy wciąż pojawiają się problemy techniczne z Nad c700? Czytałem że wzmacniacz czasami nie wygasza się wraz np, tv. Trzeba wtedy korzystać z przycisku który znajduje się za urządzeniem. 

od dawna nikt nic nie zgłaszał, wygląda na to, że to była jakaś felerna partia.

5 godzin temu, Tommi88 napisał:

A jak sprawdził by się Nad 389? Ciężko znaleźć mi coś więcej na jego temat bo raczej jest to nowość. Zawsze można dokupić do niego BluOS MDC 2. 

No to zagra lepiej od C700, jednak przy tym budżecie, lepiej więcej na kolumny chyba wydać. C389 z modułem MDC-BluOS-D to zdecydowanie większy wydatek, dodatkowo dostajesz kalibrację Dirac. 

Musiałbyś wpaść do nas na odsłuch i posłuchać dwóch zestawów chociaż oparty o lepsze kolumny, a gorszy wzmacniacz i odwrotnie, a więc np Elac Carina z 389 vs Elac Solano z C700 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Nie no w takim budżecie to oczekiwałbym czegoś więcej niż audiolaba z dali oberon. Powiem szczerze.

Jak nigdy nie pomijam kwestia wzmacniacza tak to skup się na kolumnach

Heco revolution 7

Gdzieś widziałem dobrą cenę na Silver 500 od Monitor Audio.

Dobre ceny mają teraz też elaci.

Które brzmienie będzie ci bliższe to wtedy wybrał bym odpowiedni wzmacniacz do nich.

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie no w takim budżecie to oczekiwałbym czegoś więcej niż audiolaba z dali oberon. Powiem szczerze.

Jak nigdy nie pomijam kwestia wzmacniacza tak to skup się na kolumnach

Heco revolution 7

Gdzieś widziałem dobrą cenę na Silver 500 od Monitor Audio.

Dobre ceny mają teraz też elaci.

Które brzmienie będzie ci bliższe to wtedy wybrał bym odpowiedni wzmacniacz do nich.

Mam okazję kupić Monitor Audio Silver 300 7g ze sklepu za 6tys zł. Kolumny na gwarancji 6lat. Nowe z outlet-u. Brzmienie Silver-ów najbardziej pasuje w mój gust. Do moich potrzeb też są wystarczające. 

Myślę nad wzmacniaczem dla nich. Najlepiej all in one. Z hdmi arc które musi być. Musi zestaw wybudzać się z tv. 

Dlatego myślałem nad Audiolab 7000a bo ma hdmi arc. Tylko on ma moc 2x70w na 8omh a kolumny w specyfikacji mają od 80w-200… I nie wiem czy ten wzmacniacz wystarczy pod względem mocy?

Zastanawia mnie nawet Cyrus One Cast. Dla mnie wzmacniacz nie musi wyglądać.  Nie jestem audiofilem i tak jak pisałem na samym początkiem to będzie mój pierwszy zestaw. 

Głupio nie skorzystać z takiej oferty za Silver-y. Dlatego szukam porady. 

4 godziny temu, Tommi88 napisał:

Dlatego myślałem nad Audiolab 7000a bo ma hdmi arc. Tylko on ma moc 2x70w na 8omh a kolumny w specyfikacji mają od 80w-200… I nie wiem czy ten wzmacniacz wystarczy pod względem mocy?

Da sobie radę bez problemu. Nie obawiałbym się mocy w tej kwestii 🙂
Cyrus One cast z kolei jest cieplejszym wzmacniaczem, mniej detalicznym w średnicy i wysokich tonach. Też fajna opcja, ale jakościowo jest niżej niż 7000A w mojej opinii. 

7 godzin temu, Tommi88 napisał:

Mam okazję kupić Monitor Audio Silver 300 7g ze sklepu za 6tys zł. Kolumny na gwarancji 6lat. Nowe z outlet-u. Brzmienie Silver-ów najbardziej pasuje w mój gust. Do moich potrzeb też są wystarczające. 

Myślę nad wzmacniaczem dla nich. Najlepiej all in one. Z hdmi arc które musi być. Musi zestaw wybudzać się z tv. 

Zastanawia mnie nawet Cyrus One Cast. Dla mnie wzmacniacz nie musi wyglądać.  Nie jestem audiofilem i tak jak pisałem na samym początkiem to będzie mój pierwszy zestaw. 

Głupio nie skorzystać z takiej oferty za Silver-y. Dlatego szukam porady. 

Da radem zgadzam się. 

No i ten zestaw wygląda już ciekawiej.

Masz jeszcze na promocji cabasse abyss bo to jest na prawdę urządzenie all on one.

Audiolab ma HDMI ale nie ma sieci. W sumie dobrze bo u nich to słabo wypada. Cabasse ma jedno i drugie.

Zgodzę się że Cyrus będzie półkę niżej.

17 godzin temu, Q21 napisał:

Da sobie radę bez problemu. Nie obawiałbym się mocy w tej kwestii 🙂
Cyrus One cast z kolei jest cieplejszym wzmacniaczem, mniej detalicznym w średnicy i wysokich tonach. Też fajna opcja, ale jakościowo jest niżej niż 7000A w mojej opinii. 

Dziękuję za tą odpowiedź. Jestem uspokojony.

Chciałem jeszcze zapytać o kable? Jakie polecacie nie za tysiące złotych

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Da radem zgadzam się. 

No i ten zestaw wygląda już ciekawiej.

Masz jeszcze na promocji cabasse abyss bo to jest na prawdę urządzenie all on one.

Audiolab ma HDMI ale nie ma sieci. W sumie dobrze bo u nich to słabo wypada. Cabasse ma jedno i drugie.

Zgodzę się że Cyrus będzie półkę niżej.

Dziękuję za odpowiedź i podpowiedzi.

Do Audiolab-a 7000a oczywiście myślałem na streamer-em WiiM Pro Plus.

No to jest ciekawa alternatywa w niskim budżecie.

Co do kabli to weź coś standardowego i znanego. Co nie zrujnuje twojego budżetu 

Chord clearway, cardas 101 czy kimber 4 pr

Do 7000A starczy WiiM Pro, nie potrzebujesz lepszego DACa z Pro Plus 🙂Z przewodów spojrzałbym na QEDa, a także Tellurium 🙂