Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zmierzyć bas (kanał LFE) używając REWa - bardzo krótki przewodnik :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Zostalem poproszony o pomoc w zapoznaniu się z uzywaniem REWa przy pomiarach budowanego właśnie systemu basu w kinie domowym, opartego o docelowo o 4 suby w ukladzie Weltiego 🙂 Pomyslalem ze najlatwiej będzie to zrobic za pomoca filmiku instruktazowego, a następnie pomyslalem ze skoro takowy zrobilem, to będzie chyba dobrym pomyslem podzielic się ogolnie ze wszystkimi 🙂

Tak więc linkuje ow filmik ponizej, wybaczcie krzywizne ale mialem statyw przed soba i musialem go puknac przypadkiem 🙂

Mozna uslyszec w nim rady co do ustawienia subow w rogach, dodam więc od razu ze doradzalem tak jako ze będzie system Weltiego gdzie rogi są idealnym miejscem przy 4 subach 🙂 Natomiast przy bardziej tradycyjnych konfiguracjach, rogi zazwyczaj nie są dobrym pomyslem, acz tez oczywiscie nieco zalezy od ustawien, konfiguracji i konkretnego pomieszczenia 🙂

A, dodam na koncu ze jak ktos ma taka sytuacje ze i tak nie może przestawic subow nigdzie i lubi jak gra, to lepiej jest nie mierzyc 😄 W kazdym bądź razie proszę nie mieć do mnie pretensji ze pomiar zrujnowal odczucia subiektywne, jeśli tak będzie ze wyjda problemy 😄

Oto i filmik -

Fajnie zrobione, ale…

1. nie wiem jak podlaczyles te subwoofery do amplitunera. Rozdzieliles jeden sygnal wyjsciowy na 4 subwoofery?
To by w zasadzie bylo bledem, bo amplitunerze w setupie musisz podac odleglosc subwoofera. Jesli nie stoja w katach i nie siedzisz w srodku pokoju, to masz problem, bo kazdy jest w innej odloglosci i ich zgranie czasowe nie pasuje. Mozna by po czesci kombinowac z faza, ale to moze nie wystarczyc.

2. Z powyzszego powodu nie rozumiem dlaczego kilka razy powtarzasz, by wszedzie zostawic faze na zero i manipulowac tylko glosnosc.

Jesli masz Amplituner z wyjsciem na dwa subwoofery z indywidulana definicja odleglosci dla kazdego, to ciekawy by byl tez nastepujacy eksperyment/setup

1.podlacz przednie do jednego wyjscia, definiujac ich odleglosc od sluchacza.

2. podlacz tylne subwoofery do drugiego wyjscie, definiujac ich odleglosc jako sume odleglosci przednich od sluchacza plus odleglosc tylnych od przednich (chcemy opoznic tylne w stosunku do przednich o dlugosc pomieszczenia)

3. odwroc faze/polaryzacje tylnych subwooferow

Wtedy tylne subwoofery dzialaja jak aktywna pulapka (DBA)

Ciekawe co sie stanie

3 godziny temu, xajas napisał:

Fajnie zrobione, ale…

1. nie wiem jak podlaczyles te subwoofery do amplitunera. Rozdzieliles jeden sygnal wyjsciowy na 4 subwoofery?
To by w zasadzie bylo bledem, bo amplitunerze w setupie musisz podac odleglosc subwoofera. Jesli nie stoja w katach i nie siedzisz w srodku pokoju, to masz problem, bo kazdy jest w innej odloglosci i ich zgranie czasowe nie pasuje. Mozna by po czesci kombinowac z faza, ale to moze nie wystarczyc.

2. Z powyzszego powodu nie rozumiem dlaczego kilka razy powtarzasz, by wszedzie zostawic faze na zero i manipulowac tylko glosnosc.

Jesli masz Amplituner z wyjsciem na dwa subwoofery z indywidulana definicja odleglosci dla kazdego, to ciekawy by byl tez nastepujacy eksperyment/setup

1.podlacz przednie do jednego wyjscia, definiujac ich odleglosc od sluchacza.

2. podlacz tylne subwoofery do drugiego wyjscie, definiujac ich odleglosc jako sume odleglosci przednich od sluchacza plus odleglosc tylnych od przednich (chcemy opoznic tylne w stosunku do przednich o dlugosc pomieszczenia)

3. odwroc faze/polaryzacje tylnych subwooferow

Wtedy tylne subwoofery dzialaja jak aktywna pulapka (DBA)

Ciekawe co sie stanie

Filmik robilem dla klienta ktory robi system Weltiego na 4 subach, wiec to dla niego byly te rady, jak wspominalem 🙂

W teorii system Weltiego na 4 subach powinien byc zrobiony na 4 takich samych subach, plus tylne powinny byc opoznione o dlugosc pomieszczenia 🙂 ALE teoria teoria, a w praktyce (przynajmniej w pomieszczeniu o dlugosci 5m) nie ma to zadnego znaczenia 🙂 Robilem ta konfiguracje na 4 takich samych subach, na 2 parach roznych, mieszalem zamkniete, otwarte, roznych firm, roznej wielkosci 🙂 Tak samo bawilem sie opoznieniami, nie widzialem ni slyszalem zadnej roznicy, wiec teraz sa podlaczone wszystkie w jeden lanczuszek i sa zrobione na dwoch parach roznych subow, tez laczone duze otwarte z malymi zamknietymi 🙂 Robilem dzis kalibracje bo wlasnie robie nowe kino i wyszlo jak ponizej 🙂 Wiec jak ktos ma opcje 4 takich samych subow i ustawienie opoznien to moze byc o jakis minimalny procent lepiej, i faktem jest ze z 4 takimi samymi jest latwiej i szybciej to zestroic 🙂 Ale przy dwoch malych z tylu zaoszczedzam sporo kasy i kable mi tak najlatwiej puscic a efekt nadal rewelacyjny, wiec jak widac nie trzeba sie trzymac teorii 🙂

Wiec po zrobieniu nie wiem, ze 20 roznych konfiguracji z 4 subami w rogach, moge spokojnie stwierdzic ze nie trzeba sie przejmowac ani rodzajem subow, ani opoznieniami, mozna wszystkie suby polaczyc razem, faze ustawic na 0 i zgrywac je razem regulujac glosnosc na kazdym subie z osobna, jak wspominalem 🙂 Teorie teoriami, a praktyka praktyka 🙂 Zeszlo mi sie niecala godzine ze zgraniem subow i skalibrowaniem Dirac, od zera 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T

Wynik wyglada

Wierze, ze mozna mieszac suby, ale w to, ze opoznienie nie gra roli nie wierze

3 godziny temu, xajas napisał:

Wynik wyglada

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wierze, ze mozna mieszac suby, ale w to, ze opoznienie nie gra roli nie wierze emoji6.png

Wierzysz czy nie, teoria Sobie a praktyka sobie 🙂 Dla tego ja wlasnie nie lubie teoretyzowac i uwazam to za strate czasu, bo mozna godzinami teoretyzowac i nic z tego w sumie nie wynika przewaznie, a po godzinie praktyki czy dwoch, WIESZ jak jest rzeczywiscie 🙂

I tak jest tez i w tym przypadku - jak zaczynalem przygode z ukladem Weltiego z rok temu czy wiecej, to zrobilem WSZYSTKO po ksiazkowemu: 4 takie same suby (SB3000), miniDSP z 4 wyjsciami do tego dla pelnej kontroli tak jak pisali teoretycy na forach i tak, wyszlo super 🙂 ALE ja bardzo lubie kombinowac, wiec wymyslilem teorie ze skoro mam problemy powyzej 40Hz i chcialem to ogarnac na budzecie, to czemu nie wziasc w sumie slabych subow bo pracztycznie kazdy gra ok powyzej 40Hz i nie sprobowac ? Wyszlo super, bez miniDSP ? tez wyszlo super 🙂
 Wiec jakby sie przyjrzal pod lupa na wykres z opoznieniami i bez, zapewne by znalazl jakies minimalne roznice, nie twierdze wiec ze nie ma ZADNEJ roznicy 🙂 Ale roznice sa tak niewielkie, ze i na mieszanych subach i bez opoznien, mozna uzyskac rewelacyjny efekt, a tych maciupenkich roznic na wykresie nie jestes w stanie uslyszec 🙂 Wiec po co wydawac dodatkowo kase i kombinowac, jak dla ucha nie bedzie mialo to znaczenia 🙂

I tak jest z wiekszoscia tematow - jak sie nie ma doswiadczenia to sie wydaje ze cos jest mega skomplikowane i trudne i sie rozkminia godzinami, teoretyzujac 🙂 A jak sie zglebi na prawde temat, to nagle okazuje sie mega proste i ze te detale o ktore sie czlek przejmowal w teorii, maja niewielkie znaczenie, jesli w ogole 🙂

Innymi slowy daj mi 4 dowolne suby (kazdy moze byc zupelnie inny, jak dlugo jeden lub dwa z nich schodza do 16-17Hz) i amplituner z jednym wyjsciem LFE, a zrobie bardzo dobry lub rewelacyjny bas w kazdym w miare tradycyjnym pomiesczeniu ktore ma 4 rogi wolne 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T
2 minuty temu, xajas napisał:

To nie jest teoria

Ukryta Zawartość

To jest praktyka, od 2019.

Juz Ci kiedys wspominalem o tym, ze jezdze po PL duzo i moge wstapic 🙂 Wiec jesli mowisz ze jest duza roznica z opoznieniami i bez w ukladzie Weltiego z 4 rogami, w malych czy srdenich pomieszczeniach, to zapros i zaprezentuj 🙂 Bo ja jestem z tych co oceniaja sprzet audio uszami, wiec jak uslysze, uwierze 🙂 Ja u siebie nie slyszalem, wiec mam opinie jaka mam ale jestem otwarty na prezentacje ktora mi udowodni ze jest inaczej 🙂

Ukryta Zawartość

Nie zamierzam nikomu nic udowadniac.
Nadaje z Niemiec.
W oceny na uszy w zalresiebasu nie wierze

21 minut temu, xajas napisał:

Nie zamierzam nikomu nic udowadniac.
Nadaje z Niemiec.
W oceny na uszy w zalresiebasu nie wierze

Ukryta Zawartość

No wiec bez tego to takie jest sobie gdybanie na internetach, w sensie bez udowadniania 🙂 Ja jestem otwarty na zmiane pogladow bo czlek sie uczy cale zycie, w sensie dopuszczam to ze w innych warunkach niz moje opoznienia moga dac jakas slyszalna roznice 🙂 Ale zeby w to uwierzyc to musze to uslyszec swoimi uszami, bo nie rozmawiamy o poezji tylko o sprzecie audio, a sprzed audio sie SLUCHA z nie o nim rozmawia 🙂 No chyba ze dolaczyl by sie do rozmowy Welti, czy Grimani, wtedy uwierzylbym na slowo 🙂 Ale tak w pogaduszkach na forum, no to niestety cenie swoje doswiadczenia bardziej niz czyjes teorie czy gdybania, kiedy nie wiem nawet czy druga strona sie ksiazek naczytala ino i cytuje, czy ma jakies realne umiejetnosci czy doswiadczenia 🙂 I nie mowie tu o Tobie per se, mowie ogolnie, ze zdanie innych sie dla mnie liczy, ale tylko jak wiem ze wiedza o czym mowia, w sensie potrafia wyglaszane teorie zastosowac ze swietnymi rezultatami w praktyce 🙂 A tego bez posluchania czyjegos samemu ogarnietego kina (w tym przypadku) ocenic sie nie da 🙂

PS. dla tego tez wlasnie zawsze sa w moim kinie dzrwi otwarte, i mysle ze z 50 osob u mnie bylo w kinie, w sensie obcych z roznych forow, czy znajomych znajomych 🙂 Nie zebym byl goloslowny 🙂

Ukryta Zawartość

T zajedz w pomorskie to poustawiamy moje 4 pb3K 🙂

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

ok. 4 suby w rogach. Kto słucha stereo i ma podłogówki z ekranem w środku tego nie przeskoczy. tzn mógłby ( podstawki )ale pytanie czy można inaczej

A więc  co w przypadku 4 subów na 1/4 szerokości ścian przedniej i tylnej?

Też ustawisz bez minidsp nie ingerując w opóźnienia i uzyskasz podobny efekt? Z założeniem że suby stają, gdzie stają a w szczególności przednie czyli 1/4 szerokości tj. od wew strony kolumn frontowych.

Robiłeś taki test ? Jesłi tak to jaki efekt uzyskałeś w założeniu, że bez minidsp?

11 godzin temu, donsalieri napisał:

T zajedz w pomorskie to poustawiamy moje 4 pb3K 🙂

Jak bede sie wybieral w tamte okolice to jasne, czemu nie 🙂

7 godzin temu, Procz napisał:

ok. 4 suby w rogach. Kto słucha stereo i ma podłogówki z ekranem w środku tego nie przeskoczy. tzn mógłby ( podstawki )ale pytanie czy można inaczej

A więc  co w przypadku 4 subów na 1/4 szerokości ścian przedniej i tylnej?

Też ustawisz bez minidsp nie ingerując w opóźnienia i uzyskasz podobny efekt? Z założeniem że suby stają, gdzie stają a w szczególności przednie czyli 1/4 szerokości tj. od wew strony kolumn frontowych.

Robiłeś taki test ? Jesłi tak to jaki efekt uzyskałeś w założeniu, że bez minidsp?

Jesli sa podlogowki ktorych nie mozna ruszyc, to zostaja tylko tradycyjne sposoby walki z akustyka nikich tonow 🙂 Czyli albo porzadne (strojone) albo aktywne pulapki basowe 🙂

Co do innych konfiguracji, Welti dopuszcza pare roznych, glownie srodki scian i rogi, ale 1/4 + 3/4 tez widzialem, mysle ze powinno dzialac 🙂 Nie chce mowilc ze na pewno, bo z racji na zagospodarownie mojego pomieszczenia nie mialem takiej opcji i nie testowalem, wiec nie wiem na pewno 🙂 Moje pomieszczenie pozwala na rogi albo srodki scian, w obydwu przypadkach konkluzje byly dokladnie takie same 🙂 Rogi sa najlepszym rozwiazaniem na budzecie, bo pomieszczenie przy tak ustawionych subach podbija niskie o pare decybeli, wiec slabsze suby graja jak mocne suby, za cene slabszych 🙂
 Srodki scian tez pozwalaja uzyskac krzywa bez dolkow, bez uzycia DSP czy kalibracji 🙂 Jedyne co, to po prostu slabiej graja niz rogi, trzeba wiec dac sporo wieksze suby 🙂

Tu sa dwa SB3000 w sumie niemalze bez zadnego zgrywania i oczywiscie bez korekcji, calkiem niezly wynik w 5 min uzyskany 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z przesłanych mi materiałów za oceanu najlepszymi rozwiązaniami wg Weltigo są 3 opcje:

rogi, środek ścian oraz właśnie 1/4 i 3/4 ścian.

Zresztą oni wszyscy tam bazują na świętej trójcy czyli REW,  UMIK I MINIDSP z tym że dla nich 12 cali to nie są subwoofery.

Pracuję już na UMIK wraz minidsp. Jak osiągnę sukces bo nie ukrywam , że uczę się tego to spróbuję zrobić to samo bez minidsp oczywiście wszystko w  konfiguracji 1/4 i 3/4.

Podzielę się potem wynikami czy jest to możliwe zgrać 4 suby w tej konfiguracji i podobnym wynikiem samym UMIK bez minidsp.

Jak na razie 4 suby podłączone do AV a 4 suby spięte przez minidsp 2x4HD to inny level mocy i odczuć.  Ale może błądzę...

Godzinę temu, Procz napisał:

Z przesłanych mi materiałów za oceanu najlepszymi rozwiązaniami wg Weltigo są 3 opcje:

rogi, środek ścian oraz właśnie 1/4 i 3/4 ścian.

Zresztą oni wszyscy tam bazują na świętej trójcy czyli REW,  UMIK I MINIDSP z tym że dla nich 12 cali to nie są subwoofery.

Pracuję już na UMIK wraz minidsp. Jak osiągnę sukces bo nie ukrywam , że uczę się tego to spróbuję zrobić to samo bez minidsp oczywiście wszystko w  konfiguracji 1/4 i 3/4.

Podzielę się potem wynikami czy jest to możliwe zgrać 4 suby w tej konfiguracji i podobnym wynikiem samym UMIK bez minidsp.

Jak na razie 4 suby podłączone do AV a 4 suby spięte przez minidsp 2x4HD to inny level mocy i odczuć.  Ale może błądzę...

Znaczy nie musisz szukac za wiele, Welti opublikowal Swoje badania w tym temacie, a na koncu zamiescil Swoje polecane konfiguracje, ktore dzialaja najlepiej 🙂 Tu mozesz znalezc calosc jak Ci sie chce przeczytac, to jest to co ja czytalem a jak Ci sie nie chce, to ponizej masz Jego rekomendacje 🙂 Wiec nie trzeba sluchac nikogo opinii, mozesz isc od razu do zrodla - 

Ukryta Zawartość

Ludzie kombinuja z roznimi wariacjami, ktore tez moga dzialac, jak to o czym piszesz 🙂 Moje ustawienia to tez sa wariacje wlasnie, nie scisle tak zrobiene jak Welti mowi 🙂 Najlepiej jak zawsze po prostu przetestowac we wlasnym pomieszczeniu, bo w koncu Twoje pomieszczenie gra tu bardzo duza role, wiecej Ci to powie niz przeczytanie 50ciu watkow na necie 🙂

I jesli sluchasz ludzi ktorzy mowia ze 12" to nie sa subwoofery, to radze poszukac innego zrodla informacji bo sa to albo onanisci sprzetowi, albo ludzie bez pojecia, albo maja bardzo duze pomieszczenia 🙂 W naszych Polskich warunkach, czyli w kinach 20-30m2, dobre 12" suby spokojnie wystarczaja 🙂

Twoim czy kazdego celem powinno byc uzyskanie w kinie referencyjnego poziomu THX, czyli 115dB bez slyszalnych znieksztalcen, do tego zejscia jak najblizej 15Hz i dolki nie wieksze niz -6dB przed kalibracja 🙂 4 w miare dobre 12" suby w takich pomieszczeniach bez problemu to uzyskuja 🙂 Oczywiscie mozna szalec i wkladac i 18" suby, tysiace wat mocy itede, ale to jest juz przerost formy nad trescia 🙂 W sensie jasne, mozna uzyskac potezniejszy bas az do wyrzygania, ale tego nie da sie uzywac do ogladania filmow na dluzej niz pare minut, wiec to jest sztuka dla sztuki, przerost formy nad trescia 🙂

image.thumb.png.62453c7c5cf67f23ebc791a923164a68.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zagladajac do tych badan Weltiego, trzeba zwrocic uwage na kilka detali odnosnie goals (co chcemy osiagnac)…..

Ukryta Zawartość

…. i assumptions (przyjete warunki wyjsciowe)

IMG_0723.thumb.jpg.badc596c791475ccbd56884644cdb28f.jpg

Ze wzgledu na rozne grupy zainteresowan:
1) stereo -> flat frequency response at a single listening seat
2) kino –> to ciagle onanizowanie sie tym „get lots of output“

i rozne warunki domowe (ksztalt i wielkosc pomieszczenia) wyniki moga wypasc roznie.

Welti opisuje stosunkowo duze pomieszczenie 7,3x6m z miejscem odsluchu po srodku pomieszczenia (rowno oddalonym od wszystkich subwooferow i scian)

IMG_0728.thumb.jpg.93bca2b6a2ee10149295dcb4d0f2f3ed.jpg

Welti podaza de facto do 4. celu

IMG_0730.thumb.jpg.3062c339891a6f26880e4fe9528a272d.jpg

Ale typowy Kowalski raczej takimi warunkami nie dysponuje. Ma mniejsze pomieszczenie i dlatego siedzi pod scian (B) a nie posrodku (A).

IMG_0729.thumb.jpg.226ed69f0e9750f32f76d0dfb904f6e8.jpg

Jak wypadaja pomiary w miejscu (B)

Jak wygladal twoj setup dla powyzej przytaczanych pomiarow? Czy one sa wygladzane (nie widac legendy)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Zagladajac do tych badan Weltiego, trzeba zwrocic uwage na kilka detali odnosnie goals (co chcemy osiagnac)…..

Ukryta Zawartość

…. i assumptions (przyjete warunki wyjsciowe)

IMG_0723.thumb.jpg.badc596c791475ccbd56884644cdb28f.jpg

Ze wzgledu na rozne grupy zainteresowan:
1) stereo -> flat frequency response at a single listening seat
2) kino –> to ciagle onanizowanie sie tym „get lots of output“

i rozne warunki domowe (ksztalt i wielkosc pomieszczenia) wyniki moga wypasc roznie.

Welti opisuje stosunkowo duze pomieszczenie 7,3x6m z miejscem odsluchu po srodku pomieszczenia (rowno oddalonym od wszystkich subwooferow i scian)

IMG_0728.thumb.jpg.93bca2b6a2ee10149295dcb4d0f2f3ed.jpg

Welti podaza de facto do 4. celu

IMG_0730.thumb.jpg.3062c339891a6f26880e4fe9528a272d.jpg

Ale typowy Kowalski raczej takimi warunkami nie dysponuje. Ma mniejsze pomieszczenie i dlatego siedzi pod scian (B) a nie posrodku (A).

IMG_0729.thumb.jpg.226ed69f0e9750f32f76d0dfb904f6e8.jpg

Jak wypadaja pomiary w miejscu (B)

Jak wygladal twoj setup dla powyzej przytaczanych pomiarow? Czy one sa wygladzane (nie widac legendy)?

Napisalem sie i przez przypadek zamknalem okno, wiec mi sie nie chce drugi raz 🙂 Streszcze wiec ze mialem na mysli ze nie chce mi sie znow teoretyzowac, trzeba wstawic minimum dwa suby a najlepiej 4 na platformy na kolkach i jezdzic po pomieszczeniu, probowac, kombinowac, uzywajac jako wytycznych zalecen Weltiego czy wariacji owych, ale nie bac sie tez probowac wlasnych pomyslow i tyle 🙂 Gdybanie na forach nie porowna sie nigdy z wiedza praktyczna, tym bardziej ze kazde pomieszczenie jest nieco inne 🙂

Co do "
to ciagle onanizowanie sie tym „get lots of output“ miej na tyle skromnosci aby po prostu chociaz wewnetrznie przed Soba przyznac ze inzynierowie dzwieku ktorzy miksuja filmy a ktorzy wymyslili standard "THX reference level" o ktorym nawet do niedawna nie slyszales, moga nieco wiecej wiedziec w temacie dzwieku przestrzennego od Ciebie 🙂 W sensie ja rozumiem ze mozesz lubic sluchac 95dB w kinie, nic mi do tego 🙂 Ale nie pisz ludziom ze glosniej nie ma sensu, bo Ty tak nie lubisz 🙂 Jesli Gerge Lucas czy Grimani czy inni mowia ze kino powinno osiagac 115dB w "peak" i ktos ma sprzet na tyle dobry zeby to uzyskac, to tak, to jest zalecenie od najwiekszych fachowcow w temacie 🙂 I moga nawet wiedziec wiecej niz Polski uzytkownik amatorskiego forum 🙂 Malo prawdopodobne, ale nie nie mozliwe 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisalem sie i przez przypadek zamknalem okno, wiec mi sie nie chce drugi raz Streszcze wiec ze mialem na mysli ze nie chce mi sie znow teoretyzowac, trzeba wstawic minimum dwa suby a najlepiej 4 na platformy na kolkach i jezdzic po pomieszczeniu, probowac, kombinowac, uzywajac jako wytycznych zalecen Weltiego czy wariacji owych, ale nie bac sie tez probowac wlasnych pomyslow i tyle Gdybanie na forach nie porowna sie nigdy z wiedza praktyczna, tym bardziej ze kazde pomieszczenie jest nieco inne

Nie, to nie jest teoretyzowanie. To jest praktyka. I to praktyka expertow, na ktorych sie sam powolujesz (Welti, Toole, Geddes,..). Jak popatrzysz w detalu na wyniki ich dalszych badan, to sie okaze, ze dopasowuja nie tylko miejsce ustawienia i glosnosc subwooferow. Dopasowuja nawet indywidualne filtry i opoznienia, o ktorych wczesniej pisalismy

Ukryta Zawartość

IMG_4898.thumb.jpg.6b8401ed6f3f9babb89e1bc787d6a6c8.jpg

Tyle na temat gdybania

BTW.

To powyzej to jest realny pokoj Floyda Toola

Moze teraz pokapujesz, dlaczego nie odczuwam potrzeby udowadniania wlasnymi pomiarami czegokolwiek. Dlaczego mial bym „odkrywac kolo na nowo“?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, xajas napisał:

Nie, to nie jest teoretyzowanie. To jest praktyka. I to praktyka expertow, na ktorych sie sam powolujesz ) Welti, Toole, Geddes,..). Jak popatrzysz w detalu na ich dalsze wyniki, to sie okaze, ze dopasowuje nie tylko miejsce ustawienia i glosnosc subwooferow. Dopasowuja nawet indywidualne filtry i opoznienia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4897.jpgIMG_4898.jpg

Miałem na myśli że teoria względem mnie, Ciebie czy każdego kto ma inne pomieszczenie niż ich 🙂 Oni mają ogromną wiedzę praktyczna, dla tego ich slucham, ale nie w Twoim czy moim pomieszczeniu 🙂 więc dla nas to jest nadal teoria, która żeby zamieniła się w praktykę trzeba ją zastosowanie wac w naszych konkretnie pomieszczeniach 🙂 dla tego jestem za zapoznanie się z ich praca i kombinowanie u siebie 🙂 nie jestem za typowymi forumowymi rozkmnikami "czy będzie lepiej jak zrobię to czy owo" bo aby to wiedzieć, trzeba spróbować w konkretnym pomieszczeniu 🙂 dla tego mi szkoda czasu na wieczne teoretyziwanie 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

BTW.

To powyzej to jest realny pokoj Floyda Toola

Moze teraz pokapujesz, dlaczego nie odczuwam potrzeby udowadniania wlasnymi pomiarami czegokolwiek. Dlaczego mial bym „odkrywac kolo na nowo“?

Odpowiadajac na Twojego PSa 🙂 Zapominasz w tym wszystkim o drobnym ALE 🙂 To sa ludzie ktorzy maja budzet na kino wiekszy niz polowa uczestnikow tego forum razem wzieta 🙂 Jakbym mial 50 tysi na zrobienie samego basu, tez bym zrobil go tak jak mowia i pisza i doszedl bym do nie budzetowego idealu, a do idealu idealu 🙂 Grimani mowi dokladnie to samo, ze uzywajac DSP mozna dopiescic krzywa i system do idealu i ja tego nie neguje, jak juz wczesniej pisalem 🙂 ALE jak juz wczesniej pisalem, ALE polega na tym ze ja zrobilem taki bas jak mam ponizej 10 000zl, oki ? Bo budzet byl dla mnie bardzo wazny 🙂 Wiec jak za 10k mam nie dobry bas, a zayebisty bas 🙂 Wiec znow, szkoda mi czasu na porownywanie kin Grimaniego czy takich gosci za dziesiatki czy setki tysiecy dolarow z moim systemem za obecnie 25k 😄

Wiec to znow jest takie typowe forumowe piep*zenie, co by bylo gdybym mial milion na kino 😄 Kumasz roznice czemu to jest strata czasu, przynajmniej dla mnie ?

A co do "udowadniania" jasne ze nic nie musisz udowadniac, ale wtedy Twoje opinie nie maja zbytniej wartosci dla kogos z dobrze funkcjonujacym mozgiem 🙂 A czemu ? Bo teorie ktore powtarzasz nie sa Twoje, tylko fachowcow, wiec lepiej jest isc do zrodla niz sluchac ich z drugiej reki i ryzykowac ewentualne przekrecenia (co z reszta uczynilem) 🙂
 A jak ktos nie jest w stanbie ocenic czy wiesz o czym mowisz z praktycznego punktu widzenia, tez nie ma sensu sluchac takich opinii bo nie wiadomo czy maja jakas wartosc 🙂 Z reszta uwazam ze moje opinie tez powinny byc traktowane tak samo, dla tego daje linki do zrodel i daje wykresy, ale glownie zawsze pisze ze drzwi do mojego kina sa zawsze otwarte aby ktos mogl sie przekonac czy wiem o czym mowie 🙂 I nie wiem juz ile osob przekonalem do konfiguracji Weltiego na 4 subach, wystarczy wylaczyc tylne suby i pokazac jaka jest roznica 🙂 Dla tego tez ja nie slucham opinii na forach, poza linkami do zrodla wiedzy od fachowcow (tak znalalezm Grimaniego) i dla tego tez zrobilem ten filmik, bo nie wiem juz ktora osoba po wizycie u mnie w kinie poprosila o pomoc z ogarnieciem tego 🙂 

Te 10k to chyba dawno temu było. ;) Byłem, widziałem, slyszalem. Jest głośno a wykresy mówią same za siebie. Trochę pogadaliśmy i w efekcie w mieszkaniu przy 2 subach mam 22-80 Hz w przedziale 5 dB. (ale po cichu liczę, że ten większy się jeszcze rozbuja do tych fabrycznych 18 Hz ;) )

4 minuty temu, Chloru napisał:

Te 10k to chyba dawno temu było. 😉 Byłem, widziałem, slyszalem. Jest głośno a wykresy mówią same za siebie. Trochę pogadaliśmy i w efekcie w mieszkaniu przy 2 subach mam 22-80 Hz w przedziale 5 dB. (ale po cichu liczę, że ten większy się jeszcze rozbuja do tych fabrycznych 18 Hz 😉 )

Tak tak, 2020 przed wielkimi podwyżkami, PB2000PRO po 3600zl były 🙂 W sumie wyszło dokładnie 8600zl używanymi Onkyo tylnymi, z nowymi w 10k wtedy by się zmieścił 🙂

Fajnie ze jesteś zadowolony, 3000 się rozbuja do 18Hz za niebawem 🙂

Kino już po kalibracji, nie brzmi już tak brutalnie, Dirac dodał finezji 🙂