Skocz do zawartości
IGNORED

Wpakowałem się w kiepski soundbar i chcę zmienić na lepsze rozwiązanie ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

proszę o ratunek bo zaraz zwariuję od próby wybrania czegoś 😉 Chciałem mieć trochę lepszą jakość filmów i muzy niż ze starych Akaiów, jako laik kupiłem soundbar Samsung HW-Q800C który miał świetne recenzje i mocno się zawiodłem. O ile w filmach (akcji) daje jakoś radę, to ogólna jakość dźwięku jest kiepska, a słuchanie muzyki to zupełna porażka. Trudno też mówić o wrażeniu większej przestrzenności (wiem, byłem naiwny;), to chyba życzeniowe myślenie z soundbarami  Dlatego proszę o doradzenie lepszego rozwiązania. Warunki:

- Pokój 20 metrów. 

- Muszę podłączyć laptop + projektor i do tego "dźwięk".

- 60% filmy ze streamingu, 40% muzyka

- Fajnie jakby dało się do tego gramofon podłączyć

- Im mniej kabli tym lepiej. Więc teraz pytanie: czy bezprzewodowe połączenia są już na tyle dobrej jakości, że dla kogoś kto nie jest wielkim audiofilem nie będzie dużej różnicy? Lepsza jakość jest z wifi czy bluetooth?

- To samo pytanie co wyżej, ale co do połączenia głośników między sobą - czy może być bezprzewodowe? Wolałbym mniejsze niż większe głośniki, bo nie mam dużo miejsca i... będę musiał je przestawiać w zależności od tego czy słucham muzyki, czy oglądam film (przez ustawienie ekranu i projektora). 

- Czy w ogóle przy głośnikach aktywnych 2.0 jest możliwe uzyskanie "pierdyknięcia" przy efektach w filmach, czy to tylko z osobnym subwooferem? Zależałoby mi na tym, więc jeśli subwoofer jest konieczny, proszę o polecenie zestawu 2.1; fajnie jakby sub nie był wielkim klockiem.

- Raczej muszę odpuścić dźwięk przestrzenny bo nie mam warunków na rozstawienie 5.1, ale fajnie gdyby w przyszłości dało się rozbudować tak zestaw, choć na ten moment to jest najmniej ważne.

- No i smutna rzeczywistość: budżet do 2 tys, ew. trochę większy jeśli robiłoby to dużą różnicę. Myślałem o Argon Audio Fenris A5 bo można podłączyć gramofon, są tanie a mają dobre oceny (nie wiem już czy im wierzyć), ale nie wiem jak z nimi jest z "basami" i efektami w filmach.

Bardzo Wam dziękuję!

Pierdyknięcie uzyskasz raczej przy wydzielonym kanale LFE ze ścieżki filmowej,

więc trzeba się rozglądać za czymś z podziałem na 5.1 .... albo i więcej.

Downmix zwykle wypłaszcza takie efekty. Poza tym - czy musisz mieć do laptopa

USB, czy tylko L i R z karty. Tak na szybko to np. Marantz NR1510.

Sieć, 3x AUX, Opt, Coax i HDMI z ARC plus oczywiście Phono.

Ale budżet 😞 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do aktywnych to ilość wejść może je na wstępie dyskwalifikować,

ale spróbuj - może coś znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 hours ago, Hal900 said:

Chciałem mieć trochę lepszą jakość filmów i muzy niż ze starych Akaiów, jako laik kupiłem soundbar Samsung HW-Q800C który miał świetne recenzje i mocno się zawiodłem.

Witaj. Dopiero co "widzielismy" się w innym wątku gdy pytałes o podłączenie, zakupiłes soundbar i jestes rozczarowany. Szkoda ale tak jest w wielu przypadkach, gdy ktos chce z małej belki uzyskac duzy dzwięk. Przestałem odradzac soundbary innym forumowiczom, bo zauwazyłem taką prawidłowosc, ze im bardziej probowałem komus wybic z glowy zakup soundbara, tym bardziej ta osoba utwierdzała się przekonaniu, ze jednak chce własnie belkę.. a to z powodu braku miejsca, a to ze względu na "nowoczesnosc" itp 😉

Zycie weryfikuje takie zakupy bardzo szybko. 

Jesli ma to byc sprzęt 2.0 to kup jakis starszy uzywany amplituner plus kolumny i podłącz optykiem do telewizora. Nie nastawiaj się na "wszystkomające" sprzęty w takim budzecie, bo  znowu utopisz kasę.

Pierdyknięcie jako takie mozna miec ze sprzętu stereo ale to nie będą małe satelitki 🙂 zalezy tez czego oczekujesz.

Kupując amplituner zostawiasz sobie furtkę do ewentualnego zakupu subwoofera na pozniej gdyby się okazało, ze pierdyknięcie za słabe 😊

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

14 go

Zycie weryfikuje takie zakupy bardzo szybko. 

Haha, rzeczywiscie 😉 Przynajmniej mam nadzieję, że jak zwrócę to oddadzą mi całość kasy i nie potrącą za rozpakowanie sprzętu (?)

W tamtym wątku akurat nikt mi nie odradzał soundbara 😉

wg mnie dalej nie masz sprecyzowanych potrzeb, 40% muzyka i gramofon? To jest bez sensu. Chyba, że chodzi ci po prostu o "fajność" winyli no to rozumiem skąd fanaberia.

2k i pierdyknięcie to też tak słabo

weź pod uwagę to co Ci radzi @audioburak i @brewka87 używany ampli, używane małe monitory i aktywny subwoofer. 

Jak masz 2k to zacznij od ampli i monitorów. Póżniej dozbieraj na ten sub.

7 minut temu, Hal900 napisał:

bo już się ludziom nie chce, walić głową w ścianę.

5 minutes ago, Hal900 said:

Bo nie pytałes o zasadnosc jego zakupu, tylko o kwestię podłączenia 🙂

Gdybym napisał, ze nie warto kupowac, to za chwile znalazłby się ktos zwracając uwagę, ze nie to jest przedmiotem sprawy 🤣

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

A co to za Akai ? Jeśli jakie takie głośniki, to na przeczekanie mogą się nadać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

17 minut temu, PawelMitsu napisał:

wg mnie dalej nie masz sprecyzowanych potrzeb, 40% muzyka i gramofon? To jest bez sensu. Chyba, że chodzi ci po prostu o "fajność" winyli no to rozumiem skąd fanaberia.

2k i

Trochę nie rozumiem, wydawało mi się, że precyzyjnie napisałem czego potrzebuję. 60% użytkowania to filmy ze streamingu, 40% to muzyka (głównie foobar/streaming, czasami gramofon Dual 626). Obecnie mam AKAI ac-mx115-a. Brzmi dość kiepsko i nie ma żadnej łączności bezprzewodowej.
e2b189d443c0a9db9d945315f95c

Kiedyś cieszyłem się, że można oglądać filmy na systemie 2.0. Niestety zakupiłem sobie na próbę cały zestaw 5.1 z amplitunerem i to był cios. Cios dla systemu 2.0. Nie da się tych systemów porównać. Wiadomo, że każdy oczekuje od filmu czegoś innego i to także zależy od tematyki, a nawet od naszego nastroju, ale dźwięk przestrzenny robi wrażenie. Dodając do tego subwoofer nie ma co się rozpisywać. Nie wiem co ludzie widza w tych belkach pod TV, że są tak wychwalane, ale zrozumiałbym, gdybym nie porównywał innych systemów. 

Zamiast belki to jak już ktoś prędzej wspomniał małe dwie podstawki, amplituner, a później dokupić subwoofer i cieszyć się wstępem do świata kina w swoim domu.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 29.11.2023 o 15:03, Hal900 napisał:

Samsung HW-Q800C

No jak się kupuje po najtańszej lini to nic dziwnego że g…. wielkie jest🤪🤣 

Lepszy byłby zestaw 2.0 aktywny niż ta popierdółka

22 godziny temu, kivlov napisał:

Zamiast belki to jak już ktoś prędzej wspomniał małe dwie podstawki, amplituner, a później dokupić subwoofer i cieszyć się wstępem do świata kina w swoim domu.

Dalej to ma się ni jak do 5.1 

Za 2 tys zł kina nie stworzysz. Przyszykuj się na 5 tys jeżeli nowe.

Jeżeli używki to spójrz na Heco Victa Prime 302/202/center i do tego Denon 1911 i w tej cenie ten zestaw używany sprawi Ci mega frajdę przestrzenną☺️

Jak się poskrobie, to coś można wygrzebać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozostaje kwestia lokalizacji, bo wiadomo, że taki zestaw ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

@Stary200

A do tego "z miasta Łodzi pochodzi" 😉 więc wszędzie blisko ...

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, audioburak napisał:

@Stary200

A do tego "z miasta Łodzi pochodzi" 😉 więc wszędzie blisko ...

Powiem Ci że gdybym nie mieszkał w Niemczech to już bym po ten set jechał… z Rawicza nie mam daleko ale wart jest tych pieniędzy i byłbym skłonny wydać kase na paliwo. Kiedyś lata temu wstecz z Greven jechałem do Warszawy  po zestaw Monitor Audio RX-8/1/FX/Center bo była to mega okazja jak na tamte czasy kupić to wszystko od jednego właściciela w kartonach za niecałe 5 tys zł

Może kiedyś był by to problem, jednak sieć dróg "nieco" 😉 się zmieniła 

i zrozumiał bym trasę np. ze Świnoujścia do Wołosatego, ale inne odległości jakoś

mnie mocno nie przerażają. Po wzmacniacz wykręciłem ponad 300km ...

W dniu 1.12.2023 o 21:27, kivlov napisał:

Nie wiem co ludzie widza w tych belkach pod TV

Dźwięk ma to do siebie, że jak nie usłyszysz to nie zrozumiesz 🙂 mimo iż otaczają nas dźwięki to wydaje mi się, że ludziom trudno pojąć efekt dźwięku przestrzennego i uderzenia niskimi tonami.

Dopiero porównanie z prawdziwym systemem dzwięku wielokanałowego daje pojęcie o tym, ze belki to tylko namiastka "kina" 🙂

Gość

(Konto usunięte)
48 minut temu, brewka87 napisał:

Dopiero porównanie z prawdziwym systemem dzwięku wielokanałowego daje pojęcie o tym, ze belki to tylko namiastka "kina" 🙂

Prawda i nie…

Masz kino mocno rozbudowane, zrób na testy w ten sposób… Zostaw 5.0 resztę wyłącz, fronty + centralny daj na full band natomiast tylnie surround ścisz w amplitunerze na -10 db wtedy bedziesz słyszał jak gra belka która ma system DD5.1 np Focal Dimension Bar, Monitor Audio, Kef, B&W itd. która nie ma fizycznych głośników tylnych a polega na procesorach DSP. Tak grają soundbary przeważnie od 3 do 5 tys zł oraz i te za 10K!, w większości powyżej tej ceny mają już fizyczne kolumny tylnych kanałów więc nie ma tutaj już mowy o pseudo 5.1 itd. Przerobiłem parę i wiem jak to gra… 

Od wczoraj testuje 5.0 B&W vs Focal Dimension Bar i powiem tak  fizyki się nie oszuka, jest dokładnie tak jak Ci zaproponowałem do testów z tym że tylne kolumny są kierunkowe w 5.0 a soundbar emituje większą przestrzeń… coś na zasadzie 4 kanałów z tyłu z tym że z 10-15 metrów za słuchaczem dzięki czemu efekt jest dużo lepszy niż z kolumn wiszących po 1,5 metra z każdej strony od słuchacza…