Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 602S3 uciążliwa góra - rozwiązanie

lipa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadaczom 602s3 proponuję spróbować zamienić w zwrotnicy miejscami rezystory w filtrze wysokotonowym. Efekt jest taki że wyrównuje się charakterystyka góry i zarazem obniża jej ilość. Jak narazie cały czas jestem w fazie odłuchowej i sprawdzam czy jeszcze coś poza tym się nie popsuło.

Chętnym polecam wykonanie tej prostej modyfikacji i czekam na wszelkie komentarze!!!

Witaj

A ja polecam zastosowanie odpowiedniego wzmacniacza, sam się o tym przekonałem.

Około 2 lata temu miałem 602s3 połączone z Yamahą AX-596 i to zestawienie to rzeczywiście tragedia.

Zupełny brak kontroli i kultury dźwięku, wysokie tony mocno przerysowane, kłujące w uszy, średnica sucha do granic wytrzymałości.Niezadowolony z dźwięku, sprzedałem wtedy 602-ki, jednak coś mi cały czas mówiło że jednak te kolumny mają potencjał. Ostatnio jeszcze po parokrotnej zmianie kolumn, wróciłem do 602-ek.

Tym razem z elektroniką Denona (dość wysoki model PMA-2000mkIV) i jest to zupełnie inne zestawienie niż z Yamahą. Pojawiła się piękna kontrola całego pasma, bas twardy, sprężysty taki jak lubię, średnica wyraźna, soczysta, namacalna można rzec, a wysokie tony to poprostu popis przejżystości i perlistości, bez cienia ostrości.

Jeśli chodzi o stereofonię, to teraz 602-ki nie mają z tym najmiejszych problemów. Praktycznie za każdym razem znikają całkowicie z pokoju, rysując przy tym piękną głęboką i szeroką scenę. Jak ktoś już kiedyś słusznie zauważył, B&W seria 600 jest mocno wymagająca i pomimo że sama jest serią budżetową, wymaga dobrych wydajnych wzmacniaczy, niekiedy parokrotnie droższych od samych kolumn.

Pozdrawiam serdecznie

U mnie gra to z Nadem C320BEE. Co do mojej modyfikacji to zacząłem się bawić w pomiary szumem białym i zauważyłem że zmniejszanie wartości R2 podnosi trochę pasmo w zakresie od 4 do 10k wyrównując się z tym pikiem przy 10k, natomiast zwiększenie rezystora R1 obniża głośność wysokotonowego. A więc prosty sposób to zamienić miejscami istniejące rezystory i efekt murowany. W sumie żadnych niepożądanych zjawisk oprócz tego co napisałem wcześniej nie zauważyłem więc chyba warto spróbować :)

Pozdrawiam, Rafał Lipski

=>Guzia

Z Rotelem niestety nie próbowałem i trudno mi coś na ten temat powiedzieć.

B&W zdaję się poleca Rotela, ale co oni już nie polecali.

Jak kupowałem dwa lata temu, to najmodniejsze połączenie było z Yamahą i wg Audioklanu to nie miało prawa zagrać źle, a jednak :) Napewno wzmak musi być wydajny prądowo, raczej neutralny, bez tendencji do faworyzowania tonów niskich i wysokich, ale jak wiadomo najpewniej będzie odsłuchac daną konfigurację.

A ja po kilkumiesiecznym wygrzaniu i zastosowaniu kabelka SonicLink AST200 zauwazylem istotna poprawe i bynajmniej wysokie nie kluja w uszy ani nie ma z nimi zadnego klopotu. Graly u mnie z Accu, a teraz chwilowo z amplitunerem Sony do KD (wysoki, limitowany model) i tez nie ma problemu z nadmiarem wysokich. Wszystko jednak zalezy od wzmaka i kabli. Nie przecze, poczatki przed wygrzaniem i na innym kablu byly ciezkie, ale teraz jest idealnie.

>Szeryfo

U mnie akurat kolumny mają już prawie 2 lata i kabel jest też AST200 i kolumny po tuningu: lepsze wytłumienie, Musicapy i Millsy w zwrotnicy, co wygładziło wysokie tony ale nadal ich było za dużo. A teraz jest już ok!

> Lipa

O widzisz, tez masz SonicLinki. Nie wiem, czy czytales opinie na temat tego kabla, ale ludzie narzekali, ze nie ma dolu, zamulony i takie tam. Ciekawe dlaczego u nich tak gra, skoro u mnie wszystkiego jest pod dostatkiem i ogolnie dzwiek ma znamiona przyzwoitej klasy. A co do zamiany rezystorow w zwrotnicy, to naprawde jest odczuwalna az tak wyrazna roznica?

Witam serdecznie!

Dziekuje za maila, ale chodzilo mi o to na jaki klej przyklejasz te maty?

I czy Twoim zdaniem mozna by zastosować jakies samorobne, podobno skleja sie welne mineralna z papą...

Widze ze modyfikacje bw pod katem jasnosci gory idą pelna parą, ja tez zamienie te rezystory i dam znać.

Bo z moim marantzem nadal grają za jasno i matowo.

Pozdrawiam!

Lord

Co prawda to nie ta zakładka, ale postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami. U mnie 602S3 pracują jako fronty z amplitunerem KD Harman Kardon AVR235. Oczywiście nie wyrabiają się w pomieszczeniu 25m2, ale z tym sie pogodziłem. Ponieważ ten ampli generalnie ociepla górę - nie narzekam, mam natomiast problem z basem. Całkowity brak kontroli, dudnie, dudnienie, dudnienie - zwłaszcza przy wyższych poziomach natężenia dźwięku. Z rozdzielczością też nie jest najlepiej. Jeśli chodzi o kable, mam szwedzką Sigmę. Tak, ja wiem powiecie mi zaraz, że wszystkiemu winny jest biedny amplituner. Ale ja słyszałem co ten amplituner wyprawia z innymi głośnikami, więc trochę go usprawiedliwiam. Zastanawiam się czy nie wyrzucić 602 na tył, a na przód kupić model podłogowy 603, lub nawet 604 - ale boję się trochę tego dudnienia. Panuje opinia że BW takie po prostu są! Może wymiana kabla coś by pomogła (możecie coś polecić na kontrolę basu), a może jakaś głębsza modyfikacja (oj :( )

>Lord

Ja maty kupiłem samoprzylepne 5zł za arkusz 25x50cm o grubości 2mm. Z rezystorami możesz mieć troszkę kłopotu bo te oryginalne są przyklejone i niezawsze odchodzą bez uszkodzenia. Ja jak wymieniałem na Millsy to jeden mi się rozkruszył :(

>pogiel

Może kwestia pomieszczenia??? Spróbuj odsunąć kolumny od ściany, pokombinuj z ustawieniem. Ewentualnie zatkaj tunel bas refleksu zatyczkami które były w komplecie z kolumnami. A najlepiej wyklej matami bitumicznymi wywal watę i wstaw zamiast niej wełnę. Zajrzyj tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> marc

Mozesz zdradzic pare modeli innych kolumn, ktore w podobnej cenie graja o niebo lepiej? Az jestem podniecony!

> pogiel

Zgadzam sie, ze trzeba bardzo duzo poeksperymentowac z ustawieniami tych kolumn. Ja kombinowalem dobre dwa miesiace, ale teraz nie moge narzekac. Basrefleksy oczywiscie zatkane:) Kabelek SL AST200 i ampli Sony - musze przyznac, ze swietnie daje sobie rade z tymi kolumnami. Zadnego dudnienia, pelna kontrola i ogolnie bardzo przyjemny dzwiek. Oczywiscie, nie porownuje tego do dobrego wzmacniacza, jak chocby moj ostatni Accu, ale gra zupelnie przyzwoicie.

Szeryfo

np. twórczość Audio Academy począwszy od Phoebe a skonczywszy na Dione, Mimas II. Z tych bardziej znanych Esa Vivance I czy II. Wspomniane kolumny testowałem w konfiguracji z moim Rotelem RA-1062 oraz CD Rotel RCD-02. Wszystkie kolumy wykazały się bardzo kulturtalnym dzwiękiem, za wyjątkiem B&W - kłująca góra, dudniący bass. Tyle, ja zdania nie zmienie - przereklamowany szajs. Poza tym w Niemczech kosztują one 1000 zł, czyli dwa razy mniej niż u nas. Pozdrawiam

Witam serdecznie!

Dziekuje bardzo i pozdrawiam - pobawie sie,a poza tym mysle o zrobieniu klonów PrAca.

Tylko gdzie mozna w miare sensownie nabyc do nich glosniki?

Co panowie o tym sadzą?

Ps szczegolne dzieki dla Lipy

"kłująca góra, dudniący bass." - ciekawe zatem, dlaczego tych kolumn, po lekkim tuningu, wciąż używa fadeover, i to z dużo lepszym sprzętem towarzyszącym?

Tak nawiasem mówiąc, to wyostrzone wysokie i efekciarsko podbity bas są wizytówką Rotela 1060, więc zapewne i 1062 nie jest zupełnie neutralny. A Bowersy takiego efekciarstwa bardzo nie lubią.

> marc

Sorki, czy to nie Twoj wpis:

"Jestem tu zupełnie nowy. Wcześniej jednak wyczytałem wszystko co było na temat amplitunerów H/K 230 i 235. Pod wpływem wielu pozytywnych opinii kupiłem wczoraj AVR 235. Jednak teraz przede mną trudniejsza droga - wybór kolumn. Po długiej lekturze mam już swoje typy. Przede wszystkim stawiam na B&W DM 602 S3."?

Moge sie mylic, ale jezeli to Twoj, to szybko zmieniasz sprzet i zdanie.

Z drugiej strony, jakie to ma znaczenie, czy sprzet w Niemczech jest o polowe tanszy? To jakis wykladnik jakosci?

Zapomnialem dodac, z kiedy jest ten wpis uzytkownika o ksywie "marc": 8 Mar 2005, 17:12. Nie to, zebym sie bawil w detektywa, ale tak to troche wszystko dziwnie wyglada. :)

Faktycznie te częste wieszanie psów na B&W, a wychwalanie AA jest śmiechu warte....Słyszałem 2 czy 3 lata temu w MM w Zabrzu zestaw Loewe (Linn) za 12 kzł (przeceniony na 4 kzł) z B&W 604 i grało to wyśmienicie.

Owszem Harmana kupiłem do systemu kina domowego i miałem wielką ochotę kupić B&W jako przody. Ale po opisanym powyżej odsłuchu z moim rotelem szybko zrezygnowałem. Dlaczego Rotel a nie Haraman posłużył jako sprzęt do testu? Ano dlatego, że wzamacniacz jest o klasę lepszy w stereo od jakiegokolwiek ampli (wszyscy nawróceni audiofile tak uważają), a po drugie jak sami piszecie są to kolumny trudne do wysterowania - wymagają bardzo dobrej elektroniki - widocznie moja jest do d...... , a takie SONY to mistrzostwo świata. I wcale nie twierdzę, że B&W jest kiepską firmą, mają znakomite kolumny, ale w innym przedziale cenowym.

Pytanie do Was szanownych użytkowników - skoro są to tak dobre kolumny - to po co robicie ich upgrade. Z rezultatów waszych tuningowych działań można wywnioskować, że w B&W pracują debile, no może przesadziłem - głusi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.