Skocz do zawartości
IGNORED

B&W606 - na co zmienić?

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Wito76 napisał:

Nie pomogę, ale podzielę się tylko taką refleksją edukacyjną. Szymon, popatrz, założyłeś temat, ludzie fajnie Ci pomagają jak potrafią, z życzliwością, zgodnie z ideą i fliozofią forum audio. Miło, sympatycznie się gada, ludzie z empatią podchodzą do Twojego problemu i zapytania.

Teraz zrób taki eksperyment myślowy i wyobraź sobie że wpada właśnie 3 gości, bum i robią Ci syf i gównoburzę w wątku na kilka stron. Załamać się można, co? Ktoś zakłada wątek, tydzień przebiera nogami czy w ogóle zakładać i w czwartym poście ktoś dla swojej rozrywki rozwala mu całą robotę. Ale dziadostwo co? Nie chciałbyś tak, prawda? Kończę ten offtop, tak sobie tylko głośno myślę.

A zauważyłeś, że nawet jak niektórzy pomagają wbrew mojej woli, to ja jestem miły, sympatyczny i dziękuję?

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Wszystko co wymieniłeś jak piszesz jest na podobnym poziomie, albo i gorszym (Dali Zensor 1). Na Twoim miejscu bym sprzedał Twoje kolumny i celował półkę wyżej np w B&W 705.

705 to dość wyraźna inwestycja i obstawiam progres, 

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Może nie uciągnąć Dynek i będziesz rozczarowany, kiedyś czytałem, że ktoś dopiero był zadowolony jak podpiął Hegla H300, a to już trochę potwór w porównaniu do Twojego Onkyo...tak tylko mówię 🙂

Powiem tak: nawet kolumienki od mojego micro dopiero z integrą 2x250W pokazały co potrafią, moje Onkyo nie wystarczyło.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Rynek audio w UK jest bardzo duży. Nie umiesz szukać.

Wpisz hifishark i szukane modele. Jak tam byłem znałem ze 3 fajne strony z ogłoszeniami. eBay to dodatek. Google ci podpowie. Od brexitu nie szukam.

Ale zaciekawił mnie twój temat. Pamiętam jak rejestrowałem się na forum. Sam udzielałem Ci porad. Pamiętam dobrze.  A teraz, w innych tematach jesteś błyskotliwy, pewny siebie, zaznajomiony technicznie jak nikt inny. No teorie masz w palcu. Więc po co ten post?

Przecież wszystko wiesz. 

Dopiero co w innych tematach pisałeś o wyborze bowersów i swojego Onkyo. 

Czemu teraz nie kierujesz się teoretyczną wiedzą?

Chcę być wyjątkowo miły. Nie będę się narzucał jak nie chcesz. Chcę tylko zrozumieć. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Za 1k funciaków można znaleźć 705 🙂

To dużo za dużo 😞

58 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No teorie masz w palcu. Więc po co ten post?

Bo nie mam praktyki.

59 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Rynek audio w UK jest bardzo duży.

Równie duży jak oferta salonów hifi, czyli zadziwiająco mały.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Chcę być wyjątkowo miły.

Serio?

5 minut temu, Ajothe napisał:

Wiadomo, ale jakbyś swoje sprzedał za 500, to byś dołożył już tylko drugie tyle i masz konkretny upgrade 🙂 

Wolę te 500 dać na... OT

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

To dużo za dużo 😞

Bo nie mam praktyki.

Równie duży jak oferta salonów hifi, czyli zadziwiająco mały.

Serio?

Jak 1k funtów to za dużo ? To co Ty tam robisz, puszki zbierasz ? 

Jesteś niemalże w każdym temacie, wszędzie Cie pełno jako czołowy doradca forum, a tu problem z doborem kolumn za 300£. Nabij jeszcze 10k postów to wtedy będziesz miał większe doświadczenie.

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

Dziękuję wszystkim. Brak entuzjazmu dla moich propozycji jest najlepszą poradą - po prostu nie ma to sensu. Kontrolnie puściłem kilka kawałków i jest ok, tylko ostatnio coś miałem jazdę na słuchanie tych fatalnie nagranych.

Ale ustawiłem sobie powiadomienia na ebay-u, jak coś interesującego w okolicy się pojawi to będę pytać. Kusi Tannoy DC6 i Emit m10.

W dniu 4.01.2024 o 21:22, szymon1977 napisał:

Zasadniczo z dźwięki jestem zadowolony. O ile jednak w większości nagrań B&W606 dodają blasku, powiedziałbym przy cichym odsłuchu koncertowej energii, to są takie, przy których jest już za ostro. Zdaję sobie jednak sprawę, że ideał nie istnieję, i choć lubiłem np Tannoy Revolation R3, które nigdy zbyt ostre nie były, to czasem brakowało im tej koncertowej energii B&W

Z przyczyn niezwiązanych z audio nie oczekuję kroku w przód a raczej w bok, nie tyle poprawy jakości, co zmiany charakteru brzmienia na podobnej półce jakościowej. Kolumny napędza Onkyo a5vl i wspomaga sub B&W 608, więc niskiego zejścia nie potrzebuję - tu nie chcę nic zmieniać.

Oto co znalazłem, jak ktoś coś podpowie, chętnie porównując do B&W606 lub Tannoy Revolution R3 to będę wdzięczny:

- Tannoy DC6 - te mi się najbardziej podobają,

- Dynaudio Emit M10 (ewentualnie M20) - ta marka mnie intryguje,

- KEF Q300, Q350

- KEF Q1

- Q Accoustics 3020

- Monitor Audio Bronze 100, 50

- Monitor Audio Bronze 2

- Dali Zensor 1

Mieszkam w UK, rynek baaardzo ubogi w oferty, proszę więc nie dopisywać czegoś, czego tu po prostu nie znajdę.

To jakaś prowokacja?

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 4.01.2024 o 21:22, szymon1977 napisał:

Zasadniczo z dźwięki jestem zadowolony. O ile jednak w większości nagrań B&W606 dodają blasku, powiedziałbym przy cichym odsłuchu koncertowej energii, to są takie, przy których jest już za ostro. Zdaję sobie jednak sprawę, że ideał nie istnieję, i choć lubiłem np Tannoy Revolation R3, które nigdy zbyt ostre nie były, to czasem brakowało im tej koncertowej energii B&W

Z przyczyn niezwiązanych z audio nie oczekuję kroku w przód a raczej w bok, nie tyle poprawy jakości, co zmiany charakteru brzmienia na podobnej półce jakościowej. Kolumny napędza Onkyo a5vl i wspomaga sub B&W 608, więc niskiego zejścia nie potrzebuję - tu nie chcę nic zmieniać.

Oto co znalazłem, jak ktoś coś podpowie, chętnie porównując do B&W606 lub Tannoy Revolution R3 to będę wdzięczny:

- Tannoy DC6 - te mi się najbardziej podobają,

- Dynaudio Emit M10 (ewentualnie M20) - ta marka mnie intryguje,

- KEF Q300, Q350

- KEF Q1

- Q Accoustics 3020

- Monitor Audio Bronze 100, 50

- Monitor Audio Bronze 2

- Dali Zensor 1

Mieszkam w UK, rynek baaardzo ubogi w oferty, proszę więc nie dopisywać czegoś, czego tu po prostu nie znajdę.

kup audiolab 8000 s/h za 200Funtów do  napędu monitorów a onkio tylko jako źródło

drugi sub taki sam sub

filtr aktywny z szeregowego konda do audiolaba

zasilanie subów z onkio

i zrobisz sobie fajne 3-way i to przyniesie fajny przyrost jakości

------

nie dyskutujemy na ten temat ...TAK MA BYĆ.... albo wcale 🙂

22 minuty temu, MagneticFields napisał:

To jakaś prowokacja?

Nie, to szara rzeczywistość. Coś konstruktywnego masz do powiedzenia?

-----

5 minut temu, slawek.xm napisał:

...zrobisz sobie fajne 3-way i to przyniesie fajny przyrost jakości

Chwilowo nie planuję wydatków. A gdyby tak Onkyo zamienić na jakiś amplituner KD? Zyskał bym możliwość przycięcia kolumn i obstawiam dużo wyższą moc. Amplitunery KD nie mają zbyt dobrych opinii w stereo, ale moje małe Onkyo też nie ma, więc chyba gorzej nie będzie?

Mam wrażenie, że kręcę się w błędnym kole.

Edytowane przez szymon1977

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Chwilowo nie planuję wydatków. A gdyby tak Onkyo zamienić na jakiś amplituner KD? Zyskał bym możliwość przycięcia kolumn i obstawiam dużo wyższą moc. Amplitunery KD nie mają zbyt dobrych opinii w stereo, ale moje małe Onkyo też nie ma, więc chyba gorzej nie będzie?

To chyba żarty jakieś. Chcesz ten 10 kg piecyk wymieniać na jakieś KD?
To musi być prowokacja jednak, a jak nie jest, to proszę admina o usunięcie wszystkich Twoich wpisów, ze wszystkich tematów, w których brałeś udział, żeby nie wprowadzać w błąd czytelników.

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, szymon1977 napisał:

Chwilowo nie planuję wydatków

wydatek? więcej wydajesz na zakupy w spożywczaku 🙂

a jeśli nie planujesz to po co ten wątek?

a wiem.... dla pogdybania 🙂

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, MagneticFields napisał:

To chyba żarty jakieś. Chcesz ten 10 kg piecyk wymieniać na jakieś KD?
To musi być prowokacja jednak, a jak nie jest, to proszę admina o usunięcie wszystkich Twoich wpisów, ze wszystkich tematów, w których brałeś udział, żeby nie wprowadzać w błąd czytelników.

jak możesz deprecjonować kolegę ze znacznie większym dorobkiem na forum? 🙂

niektórzy zmieniają stereo na Kino Domowe i procesor z 9 koncówkami mocy wtedy warto kupić

musisz brać pod uwagę , że takie manewry są na porządku dziennym

poza tym w dobie powszechnie dostępnych wzmacniaczy klasy D waga wzmacniacza nie ma już znaczenia

a tak w ogóle to jego onkyo to kombajn "wszystkomający" 🙂

niezbyt dobry sprzęt do różnych konfiguracji systemu ...dlatego przydałby się oddzielny wzmacniacz

11 minut temu, slawek.xm napisał:

wydatek? więcej wydajesz na zakupy w spożywczaku 🙂

a jeśli nie planujesz to po co ten wątek?

a wiem.... dla pogdybania 🙂

W sumie tak, nie mam koncepcji ale szukam inspiracji.

Ps.

Nie licz mojej kasy, proszę.

-----

24 minuty temu, MagneticFields napisał:

Chcesz ten 10 kg piecyk wymieniać na jakieś KD?

Nie bardzo, w swojej kategorii nie ma za bardzo konkurencji.

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

a tak w ogóle to jego onkyo to kombajn "wszystkomający" 🙂

Hmmm, na pewno o tym samym Onkyo myślimy? Co on ma z kombajna?

Akurat ten ONKYO to całkiem ciekawy piecyk stereo chyba.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Nie licz mojej kasy, proszę.

liczę swoją a jestem oszczędny więc przez analogię mogę ocenić koszty

ok?

2 minuty temu, MagneticFields napisał:

Akurat ten ONKYO to całkiem ciekawy piecyk stereo chyba.

chodzi o to , że to wzmak z dac na pokładzie

w przypadku chęci Szymona co do konfiguracji systemu jest to przeszkoda... tym bardziej , że techniczny to on nie jest i musi mieć gotowe rozwiązania

14 godzin temu, slawek.xm napisał:

techniczny to on nie jest i musi mieć gotowe rozwiązania

Tu Cię Sławku zaskoczę: techniczny to ja byłem zawsze i to do bólu. Jakiś czas temu wypaliłem się, zrezygnowałem z zawodu, a hobby ma mi dać ulgę od całej komplikacji świata.

15 godzin temu, slawek.xm napisał:

filtr aktywny

Cały czasem mam go na myśli, ale to spory nakład pracy lub koszty i zmiana połowy systemu. Szczerze to bardziej martwi mnie dołek 150-300Hz, ale na razie innego pomysłu niż +1dB na EQ nie mam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

21 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Dopiero co w innych tematach pisałeś o wyborze bowersów i swojego Onkyo. 

Posłuchałem sobie wczoraj kilka płyt i doszedłem do wniosku, że tak fajnie grającego systemu nigdy nie miałem. Niesławna góra B&W mulastym nagraniom daje koncertowego kopa, a równie niesławny SUB po raz pierwszy bas, który jest a nie buczy i nie dudni. W przyszłym tygodniu postanowiłem przepracować synchronizację sub-a z kolumnami, być może z pełnych zatyczek BR przejdę na 1/2.

Dzięki Wam wszystkim wiem, że w tym budżecie raczej lepiej nie będzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Ja bym celował w ELAC Carina, KEF R3, Monitor Audio (model w zależności od budżetu), Focal Aria 906 lub podobne.

Lokalny rynek? A Amazon, eBay i setki sklepów on-line?

Arie 906 grają mięciutko, niezłe paczki. Słuchałem 606 S2 - inne granie, ale odpowiadało mi.

Na co zmienić B&W 606? Prosta odpowiedz...na B&W serii "7", a potem "8", przynajmniej ja tak uczyniłem 🙂 

Edytowane przez MarkM
8 minut temu, MarkM napisał:

Na co zmienić B&W 606? Prosta odpowiedz...na B&W serii "7", a potem "8".

Powiem wprost: w Święta zapytałem dzieci, gdzie chcą jechać na wakacje - w tym roku serii 7 nie będzie, serii 8 tym bardziej 🙂

10 minut temu, MarkM napisał:

Na co zmienić B&W 606? Prosta odpowiedz...na B&W serii "7", a potem "8".

Tak, zwłaszcza że kolega nie chce wyżej, a chce inaczej. Twój post wygląda, jak byś przeczytał tylko tytuł wątku.

Edytowane przez J4Z

.

39 minut temu, J4Z napisał:

Tak, zwłaszcza że kolega nie chce wyżej, a chce inaczej

Chyba już nie chcę. Brak Waszego entuzjazmu dla moich propozycji pokazał, ze nie mają one większego sensu. A nie po to przylazłem na Forum by ktoś mnie utwierdzał w durnych przekonaniach, tylko z nich wyprowadził 🙂

Tak sobie myślę, żeby kupić Tannoy Mercury M1, które zamiast B&W podłączać będę na czas snu zimowego.

Jesli chcesz lagodniej to szukaj kolumn z miekkimi glosnikami tj. papier lub plasik na srednich i materialowe kopulki na wysokich. W nizszym budzecie usher s520 zagra inaczej niz B&W. 

Dynaudio będzie wymagało inwestycji rowniez we wzmacniscz

11 minut temu, suxon napisał:

Jesli chcesz lagodniej

W sumie to sam nie wiem czy chcę łagodniej. To dużo zależy od nagrań, ostatnio słuchałem takich, co się z B&W pogryzły, ale większości charakter kolumn daje koncertowego kopa. Kazik i Kwartet Pro Forma "Tata Kazika Kontra Hedora" nawet po cichu brzmi jakby grali u mnie w salonie.

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Chyba już nie chcę. Brak Waszego entuzjazmu dla moich propozycji pokazał, ze nie mają one większego sensu. A nie po to przylazłem na Forum by ktoś mnie utwierdzał w durnych przekonaniach, tylko z nich wyprowadził 🙂

Tak sobie myślę, żeby kupić Tannoy Mercury M1, które zamiast B&W podłączać będę na czas snu zimowego.

Jakiego entuzjazmu, jakich przekonań?

Zwyczajnie w świecie każdy lubi inne granie i nie ma co liczyć na to, że bez własnych odsłuchów rady na będą nieomylne. 

Na wstępie dziękuję wszystkim kolegom za wzorowe wręcz zachowanie w stosunku do Szymona, pełne wyrozumiałości, uprzejmości i kulturalnego podejścia.

Tak, tak Szymon, wzorowe. Nie zasłużyłeś na to. Za całokształt twojej działalności na forum powinieneś zostać zrównany z błotem, ośmieszony i upokorzony. Nawet w tym temacie twoje odpowiedzi są nieuprzejme, zarozumiałe i zniechęcające do twojej osoby.

Jak to się stało, że mistrz logiki i merytoryki oraz czytania wykresów kolumn nie jest w stanie samodzielnie dobrać sobie głośników. Przecież w twoim przypadku jedno spojrzenie na wykres i wszystko już jest jasne. Cieszę się jednak, że zauważyłeś problem:

W dniu 5.01.2024 o 18:49, szymon1977 napisał:

Bo nie mam praktyki.

Skoro wszyscy już wiemy, na co zdaje się twoja wiedza i wpisy na forum może przyszedł już czas na nieco pokory i nie wtrącanie się w każdy wątek ze swoimi mądrościami?

Nie sądzę żeby coś do ciebie dotarło, że przemyślisz sobie sprawę i wyciągniesz merytoryczne wnioski ale nie mogłem się powstrzymać.

Pozdrawiam serdecznie i życzę żebyś przestał mieć takie wrażenie:

W dniu 5.01.2024 o 23:25, szymon1977 napisał:

W zasadzie jedynym sposobem na to jest zwiększenie budżetu ale to ty oczywiście musisz o tym zdecydować.

PS. Żeby było merytorycznie i na temat. Jeżeli męczy cię nieco natarczywa góra w niektórych nagraniach to wymiana kabli głośnikowych mogła by naprawdę przynieść zadowalający efekt.

3 godziny temu, Sznup napisał:

Jeżeli męczy cię nieco natarczywa góra w niektórych nagraniach to wymiana kabli głośnikowych mogła by naprawdę przynieść zadowalający efekt.

Moje testy pokazały, że kable wnoszą mniej niż chciałbym osiągnąć.

Pozdrawiam serdecznie i życzę żebyś przestał mieć takie wrażenie:

Dziękuję.

nie mogłem się powstrzymać.

Mogłeś 🙂

55 minut temu, szymon1977 napisał:

Mogłeś 🙂

Dobrze znasz to uczucie. To było silniejsze odemnie 😀

56 minut temu, szymon1977 napisał:

Moje testy pokazały, że kable wnoszą mniej niż chciałbym osiągnąć.

Z tego co opisujesz potrzeba zmian jest niewielka, w sam raz by spróbować zmiany kabli. Warto powtórzyć testy. Jakie kable głośnikowe masz obecnie?

• Pokaż nowe odpowiedzi