Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyk EXL3 Ellipticor

Rekomendowane odpowiedzi

@LUKAS 84 Z tłumieniem drgań jeszcze takie lub podobne rozwiązanie możesz zastosować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobne to jest wstawienie metalowych rozpórek tylna przednia ścianka i skręcenie ich z sobą

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, meloV8 napisał:

Z takiej kanciastej, prostej paczki więcej nie wycisniesz. Głośniki nadal mają potencjał, ale doszedłeś do ściany.

W sumie na razie nie potrzebuję. Korespondencyjnie "kanciaste"  EXL3  grają moim zdaniem w tej chwili lepiej niż wyprofilowane Focal Scala Utopia EVO, które miałem okazję słuchać w zeszłym roku  w jednym z warszawskich sklepów audio. A EVO w setupie z  topową integrą Audioneta ( o ile pamiętam był to HUMBOLDT) zagrały przecież też bardzo dobrze. 

Do ściany jeszcze trochę brakuje. 

Zamierzam zrobić

- tylne komory na piasek ,"doklejone" do tylnych ścianek górnego i dolnego modułu (dalsza eliminacja drgań/rezonansów) 

- zastosować filc na wszystkie ścianki (oprócz tyłu) modułu średnio-wysokotonowego ( zmniejszenie dyfrakcji)

Ukryta Zawartość

A jeszcze w tym tygodniu zmieniam wewnętrzne kable między głośnikami a zwrotnicą (zamiast Neotecha będzie chyba już docelowy, "bajkowy" kabel wewnętrzny od Audio Phonique ).

IMG_1445.thumb.JPEG.ac91b4c48939353f69dc23ed5b5d9471.JPEG

Melo 

8 godzin temu, meloV8 napisał:

Nie dziwie się, bo to znakomite przetworniki, co nie zmienia faktu, że ich cały potencjał nie jest wykorzystany przez zbyt prostą (co by nie powiedzieć prostacką) obudowę.

Powiedz to A.Kisielowi... 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wojtek
Opublikowano (edytowane)

"No ale Gravesen czy Wilson audio też ma kanciastą obudowę ,taki wpływ na dzwieķ mają te dyfrakcje ?"

Nie wiem jak Gravesen ale kolumny Wilsona grają ok i sądzę ,że  wielu by chciało te "kanciaste"  kształty przytulić jakby dawali za półdarmo.. 

ALe ok, jestem otwarty projekt  o obłych kształtach, na takich samym przetwornikach , który zagra lepiej niż EXL3. Melo lubisz wyzwania ? 🙂

Edytowane przez Wojtek
54 minuty temu, Wojtek napisał:

Zamierzam zrobić

- tylne komory na piasek ,"doklejone" do tylnych ścianek górnego i dolnego modułu (dalsza eliminacja drgań/rezonansów) 

Tu masz jak nie tylko to prawidłowo zrobić

Ponieważ nie boisz się ołowiu to zamiast piasku komorę z tyłu zasypał bym śrutem ołowiowym, zdecydowana poprawa powinna w stosunku do piasku być

Czego to ludzie nie patentują, nawet grube szmaty przyklejone do obudowy 🙂

58 minut temu, Wojtek napisał:

Powiedz to A.Kisielowi... 🙂

Wiesz dlaczego Kisielowe obudowa są takie kanciaste? Bo prosto i tanio można je zrobić, szczególnie, że są to kity do kopiowania. Nie dlatego, że są super pod względem akustycznym.

44 minuty temu, Wojtek napisał:

Nie wiem jak Gravesen ale kolumny Wilsona grają ok i sądzę ,że  wielu by chciało te "kanciaste"  kształty przytulić jakby dawali za półdarmo.. 

Czy grają to kwestia gustu. Mają swoich fanów jak i przeciwników. Jak firma przez kilka dekad robi kanciaste i fatalne pod względem dyfrakcji obudowy zbijając na tym hajs i budując markę, to naprawdę sądzisz, że nagle zaczną robić obłe kształty ak np. Magico? Każdy gest Wilsonow, w których są pomiary dobitnie pokazują, że pod kątem dyfrakcji Wilson jest nadal w lesie. 

48 minut temu, Wojtek napisał:

ALe ok, jestem otwarty projekt  o obłych kształtach, na takich samym przetwornikach , który zagra lepiej niż EXL3. Melo lubisz wyzwania ? 🙂

Pewnie, że lubię. Dlatego od pewnego czasu pracuję nad podobnym wyzwaniem 🙂

49 minut temu, Wojtek napisał:

"No ale Gravesen czy Wilson audio też ma kanciastą obudowę ,taki wpływ na dzwieķ mają te dyfrakcje ?"

No bo patent od Dunlavego na filc odgapił a jego promieniste wycięcia Convergent Synergy Carbon Tweeter od innej firmy produkującej głośniki...

3 minuty temu, meloV8 napisał:

Czy grają to kwestia gustu. Mają swoich fanów jak i przeciwników. Jak firma przez kilka dekad robi kanciaste i fatalne pod względem dyfrakcji obudowy zbijając na tym hajs i budując markę, to naprawdę sądzisz, że nagle zaczną robić obłe kształty

Mały zmysł obserwacyjny masz!

Wilson ma zachowaną zerzniętą z Dunlavego zachowaną koherencję czasową wszystkich głośników i nie musi nic z fazą robić na zwrotnicy!  i jak Ty psuć  dźwięk.

Dyfrakcje nie są tak istotne przy tym pierwszym bo reszta świata tłucze te paskudne prostokątne paczki kręcąc podobnie jak Ty zwrotnicą i co im z tego wychodzi to wystarczy przyjść do pierwszego lepszego salonu i posłuchać....

10 minut temu, meloV8 napisał:

Każdy gest Wilsonow, w których są pomiary dobitnie pokazują, że pod kątem dyfrakcji Wilson jest nadal w lesie. 

Pod kątem time cocherence za to są w punkt! w przeciwieństwie do wielu pozostałych firm

I co mu zrobisz?

Godzinę temu, Wojtek napisał:

A jeszcze w tym tygodniu zmieniam wewnętrzne kable między głośnikami a zwrotnicą (zamiast Neotecha będzie chyba już docelowy, "bajkowy" kabel wewnętrzny od Audio Phonique ).

Zastanów się czy srebrne czy miedziane bo kupujesz je pod docelowy wzmacniacz o którym pewnie wiesz jaką ma sygnaturę

24 minuty temu, ASURA napisał:

Mały zmysł obserwacyjny masz!

Za to Ty masz ogromny, podobnie jak rozdmuchane ego 🙂

25 minut temu, ASURA napisał:

Wilson ma zachowaną zerzniętą z Dunlavego zachowaną koherencję czasową wszystkich głośników i nie musi nic z fazą robić na zwrotnicy!

John Dunlavy założył swoja firmę w 1981 roku, ale już wiele lat wcześniej inny konstruktorzy budowali systemy wielodrożne z wyrównaniem czasowym. Ponieważ stopniowana ścianka tworzyła kolosalne zniekształcenia dyfrakcyjne (jak w dzisiejszych Wilsonach), to najprościej było z tym walczyć za pomocą tłumienia grubym filcem. Doprawdy odkrycie godne nagrody nobla. 

Wilson zaprezentował swój pierwszy monitor w 1986 roku. Dzisiaj uważany za przełomowy produkt w kształcie piramidy, z  pochylona ścianką w celu wyrównania czasowego. W rzeczywistości nie była to żadna nowość, bo tego typu konstrukcje wprowadził do produkcji 10 lat wcześniej Irvin M. Fried, znany jako Bud Fried. Jego produkt nazywał się Fried super monitor. Bud był fanatykiem zwrotnic niskiego rzędu i linii transmisyjnych. Bud w 1961 roku założył markę IMF.

37 minut temu, ASURA napisał:

i jak Ty psuć  dźwięk.

Nie masz zielonego pojęcia, jakie konstrukcje wykonałem, jakie robię, jakie posiadają zwrotnice i jakie rozwiązania, ale Twoje ego musi za każdym razem dać o sobie znać, przy każdej okazji mojej wypowiedzi 🙂

38 minut temu, ASURA napisał:

Pod kątem time cocherence za to są w punkt! w przeciwieństwie do wielu pozostałych firm

Pozostałe firmy są zdania, ze zwrotnice niskiego rzędu i stopniowane ścianki, to ślepa uliczka.

39 minut temu, ASURA napisał:

I co mu zrobisz?

Nic. Ja robię swoje, a Ty jak zwykle konfabulujesz i zmyślasz.

Ps. Ostatni projekt Johna Dunlavy był konstrukcją aktywną, w której przesuniecie czasowe realizowano na drodze elektrycznej. Dzięki czemu jego konstrukcja nie musiała mieć już stopniowanych ścianek. Uważał ten projekt za duży krok do przodu względem starych pasywnych konstrukcji.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ASURA napisał:

Tu masz jak nie tylko to prawidłowo zrobić

Ponieważ nie boisz się ołowiu to zamiast piasku komorę z tyłu zasypał bym śrutem ołowiowym, zdecydowana poprawa powinna w stosunku do piasku być

Widziałem już kiedyś ten film , ale dzięki za przypomnienie. Pytanie do czego jest ta dziurka po środku tylnej odgrody tej komory i co jest robione w 18:30 minucie filmu.

Na tylnej ściance mam już trzy warstwy blachy ołowianej , więc chciałem dla odmiany dać piasek. Jeżeli ołów to już lepiej chyba po prostu dokleić więcej płyt..

Godzinę temu, ASURA napisał:

Zastanów się czy srebrne czy miedziane bo kupujesz je pod docelowy wzmacniacz o którym pewnie wiesz jaką ma sygnaturę

To są miedziane pozłacane kable. Słuchałem ich już w swoim systemie w połączeniu pomiędzy zwrotnicą a wzmacniaczem. Mają zjawiskową "miękką"  górę i środek pasma, lekko ocieploną barwę , wspaniale wybrzmiewanie , wokale są naturalne i gładkie , W tych zakresach pasma podobały mi się nawet bardziej niż ich głośnikowy DESIRE. Niestety niski zakres jest zbyt oszczędny więc nie nadają się na pełno pasmowy kabel głośnikowy ale na środek i górę jak najbardziej tak. Będą więc siedzieć między głośnikami średnio i wysokotonowym  a zwrotnicą.

Edytowane przez Wojtek
39 minut temu, Wojtek napisał:

Pytanie do czego jest ta dziurka po środku tylnej odgrody tej komory i co jest robione w 18:30 minucie filmu.

Regulacja rozpierającego pręta podpierającego głośnik z tyłu którego rysunek wstawiłem wcześniej

40 minut temu, Wojtek napisał:

Na tylnej ściance mam już trzy warstwy blachy ołowianej , więc chciałem dla odmiany dać piasek. Jeżeli ołów to już lepiej chyba po prostu dokleić więcej płyt..

Moim zdaniem konstruktor wiedział co robi, doklejki to sobie w samochodzie zrobić...

43 minuty temu, Wojtek napisał:

To są miedziane pozłacane kable. Słuchałem ich już w swoim systemie w połączeniu pomiędzy zwrotnicą a wzmacniaczem.

Jeśli wzmacniacz jest docelowy to ok ale jak ma być coś o innej sygnaturze to już nie koniecznie bo może być bardzo mdło w przekazie

1 godzinę temu, meloV8 napisał:
2 godziny temu, ASURA napisał:

Pozostałe firmy są zdania, ze zwrotnice niskiego rzędu i stopniowane ścianki, to ślepa uliczka.

Ja jestem w swoich zabawach z "pudełkami" na modłę WA i zaleceniami Dunlavego bardzo zadowolony. Problem obecnych konstruktorów to dostępność na rynku głośników z innym podziałem pasma i inną charakterystyką promieniowania.

Na dodatek zupełnie nie myślą o pomieszczeniu w którym one będą grały, pomiarowe komory bezechowe są "THE BEST" wtedy d... ratuje taki kawałek deski jak u Lutka i wtedy się interferencjami na desce nie przejmujesz

Kawałek filcu przyklejonego na desce by jednak wtedy pomógł

9 godzin temu, ASURA napisał:

Problem obecnych konstruktorów to dostępność na rynku głośników z innym podziałem pasma i inną charakterystyką promieniowania.

Nie dostrzegam żadnego problemu w tym, że obecnie rynek oferuje olbrzymia ilość przetworników o bardzo rożnej jakości i możliwościach, dostosowanych do konkretnego zastosowania.

9 godzin temu, ASURA napisał:

Na dodatek zupełnie nie myślą o pomieszczeniu w którym one będą grały, pomiarowe komory bezechowe są "THE BEST" wtedy d... ratuje taki kawałek deski jak u Lutka i wtedy się interferencjami na desce nie przejmujesz

Kawałek filcu przyklejonego na desce by jednak wtedy pomógł

Pomijasz bardzo ważna kwestie. Klient ma swoje wymagania, które dotyczą nie tylko dźwięku, ale również wyglądu, kształtu, czy wykończenia produktu. Lutek nie zaakceptował mojej propozycji odgrody, która była całkowicie zoptymalizowana pod katem dyfrakcji, bo mu się zwyczaje nie nie podobała. Uszanowałem jego decyzje i doszliśmy do kompromisu w kwestii wyglądu i parametrów akustycznych. Ty teraz sugerujesz, żeby sobie przykleił na front kawałki filcu, aby ratować "źle" zaprojektowany front. Otóż wątpię aby Lutek zgodził się na takie oszpecenie jego odgród, pomijając zupełnie sprawę, czy to by poprawiło pewne niedociągnięcia, jakie bez wątpienia posiada kształt frontu jego projektu.

Dunlavy wiedział jak gruby musi być filc i jak dużo trzeba go zastosować, aby w znaczący sposób osłabić dyfrakcje obudowy. Niestety w przypadku Wilsona to są głownie zabiegi stylistyczne, co z reszta potwierdza każdy pomiar tych kolumn, gdzie wpływ dyfrakcji mimo zastosowania filcu jest bardzo duży.  Kilka postów wyżej, w patencie tłumienia frontu również można zobaczyć, jak dużo tego materiału musi być, aby skutecznie walczyć z dyfrakcją. 

Ja wiem, że byłbyś w stanie usłyszeć wpływ kondensatora na pasmo przenoszenia głośnika, nawet jeśli to będzie 0,1 dB, ale zafalowań pasma na kilka dB spowodowane dyfrakcją i ogólnie dużych zniekształceń liniowych pasma przenoszenia, to już przecież nie słychać, prawda? 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, meloV8 napisał:

Ja wiem, że byłbyś w stanie usłyszeć wpływ kondensatora na pasmo przenoszenia głośnika, nawet jeśli to będzie 0,1 dB, ale zafalowań pasma na kilka dB spowodowane dyfrakcją i ogólnie dużych zniekształceń liniowych pasma przenoszenia, to już przecież nie słychać, prawda? 🙂

Jak byś miał dobry zmysł spostrzegawczy to byś od razu wpadł na pomysł co by te dwa głośniki widząc pomiar  rozsunąć lub zsunąć. Na szkolne błędy nie ma rady "głupie" około 60 mm między głośnikami robi tą złą robotę na którą filc dużo nie pomoże! Filc za to pomaga na interferencje na obudowie i to powinieneś zrozumieć bo konstruując obudowy cały czas "bawimy" się a raczej mordujemy się z falą akustyczną

Co do Dunlavego to ruszyłeś temat filcu ale w sumie dalej nie wiesz jak on go faktycznie rozwiązał, nikt Ci nie pozwoli w vintagowych kolumnach frontu rozbebeszyć w celach poznawczych! To nie jest taki ordynarny filc jak u Wilsona...co zauważyłeś

34 minuty temu, meloV8 napisał:

Nie dostrzegam żadnego problemu w tym, że obecnie rynek oferuje olbrzymia ilość przetworników o bardzo rożnej jakości i możliwościach, dostosowanych do konkretnego zastosowania.

Począwszy od koszy głośników poprzez magnesy, etc. rynek produkcji głośników się zunifikował za tym to tak jak z butami masz numerację co numer albo co najwyżej o pół numeru i nic po miedzy!

Te firmy co robią indywidualne bardzo drogie głośniki custom nie odsprzedadzą Ci ich i jesteś skazany w ramach DIY na typówkę dostępną na rynku

Takie np. głośniki diamentowe obecnie producenci sprzedają tylko producentom kolumn (jest taka tendencja rynku coś tam jeszcze z poza szklanej bańki wyszarpiesz) za tym znów jesteś w lesie jak byś chciał coś złożyć ekstrawaganckiego...

Sam mam problem co by trafić na głośnik co by miał zarówno zakres pasma liniowy jak i bardzo niskie thd w interesującym mnie zakresie i takich już nie produkują. W kolumnie trzeba wstawić pierdylion głośników co by ona sensownie (myślę o High Endzie) grała a można by było się zatrzymać na 3, góra 4. Zrobienie zwrotnicy staje się koszmarem z ulicy Wiązowej wtedy a gdzie cała reszta kolumny....

47 minut temu, meloV8 napisał:

Lutek nie zaakceptował mojej propozycji odgrody, która była całkowicie zoptymalizowana pod katem dyfrakcji, bo mu się zwyczaje nie nie podobała. Uszanowałem jego decyzje i doszliśmy do kompromisu w kwestii wyglądu i parametrów akustycznych

Lubię charakter odgród nawet tych sp... nie stresuj się MUZYKA jest najważniejsza i wrażliwy odbiorca

30 minut temu, ASURA napisał:

Jak byś miał dobry zmysł spostrzegawczy to byś od razu wpadł na pomysł co by te dwa głośniki widząc pomiar  rozsunąć lub zsunąć. Na szkolne błędy nie ma rady "głupie" około 60 mm między głośnikami robi tą złą robotę na którą filc dużo nie pomoże! Filc za to pomaga na interferencje na obudowie i to powinieneś zrozumieć bo konstruując obudowy cały czas "bawimy" się a raczej mordujemy się z falą akustyczną

W jakim celu miałbym je rozsuwać lub zsuwać? Odległość pionowa miedzy centrami akustycznymi głośników jest dobrana optymalnie, dla zachowania dobrych charakterystyk kątowych w osi pionowej (jak na zwrotnice niskiego rzędu). Centra akustyczne w osi Z są zgodne dzięki pochyleniu frontu i WG użytego tweetera. Tweeter z głośnikiem średniotonowy zachowują pełną zgodność fazowa i czasową, dokładnie tak samo jak w kolumnach Wilsona. 

35 minut temu, ASURA napisał:

Co do Dunlavego to ruszyłeś temat filcu ale w sumie dalej nie wiesz jak on go faktycznie rozwiązał, nikt Ci nie pozwoli w vintagowych kolumnach frontu rozbebeszyć w celach poznawczych! To nie jest taki ordynarny filc jak u Wilsona...co zauważyłeś

Może dla Ciebie to jakaś kosmiczna technologia filcu, ale dla mnie to nic nadzwyczajnego. Tego typu kolumny robią diyowcy na całym świecie. Nawet dzisiaj możesz skopiować takie kolumny, bo tweeter jakiego użyl Dunlavy nadal jest w sprzedaży za jakieś szalone 170 zł. Midwoofery są inne, ale bez problemu kupisz takie, które nadają się do zwrotnicy 1 rzedu.

Ukryta Zawartość

Próbujesz zrobić z igle widły, ale to nie pierwszy i nie ostatni raz niestety.

40 minut temu, ASURA napisał:

Począwszy od koszy głośników poprzez magnesy, etc. rynek produkcji głośników się zunifikował za tym to tak jak z butami masz numerację co numer albo co najwyżej o pół numeru i nic po miedzy!

Te firmy co robią indywidualne bardzo drogie głośniki custom nie odsprzedadzą Ci ich i jesteś skazany w ramach DIY na typówkę dostępną na rynku

Takie np. głośniki diamentowe obecnie producenci sprzedają tylko producentom kolumn (jest taka tendencja rynku coś tam jeszcze z poza szklanej bańki wyszarpiesz) za tym znów jesteś w lesie jak byś chciał coś złożyć ekstrawaganckiego...

Sam mam problem co by trafić na głośnik co by miał zarówno zakres pasma liniowy jak i bardzo niskie thd w interesującym mnie zakresie i takich już nie produkują. W kolumnie trzeba wstawić pierdylion głośników co by ona sensownie (myślę o High Endzie) grała a można by było się zatrzymać na 3, góra 4. Zrobienie zwrotnicy staje się koszmarem z ulicy Wiązowej wtedy a gdzie cała reszta kolumny....

Jest wiele firm produkujących głośniki na zamówienie, o dowolnych parametrach, nawet w ilościach jednostkowych. To jest kwestia wyłącznie pieniędzy. Przetworniki stosowane przez Wilsona nie odbiegają jakością i parametrami od tych, które kupisz na półce. 

43 minuty temu, ASURA napisał:

Lubię charakter odgród nawet tych sp...

Pokaz swoje projekty kolumn, ich pomiary, to się razem pośmiejemy. 

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, meloV8 napisał:

Tego typu kolumny robią diyowcy na całym świecie. Nawet dzisiaj możesz skopiować takie kolumny, bo tweeter jakiego użyl Dunlavy nadal jest w sprzedaży za jakieś szalone 170 zł. Midwoofery są inne, ale bez problemu kupisz takie, które nadają się do zwrotnicy 1 rzedu.

Dunlavy zawsze był kutwą a może raczej chęcią zysku za wszelką cenę i to mu znacznie przeszkadzało przy robieniu topowych konstrukcji, ta jego kutwowatość księgowego znacznie go ograniczyła; to wstawianie budżetowych głośników zmniejszyła jego sławę którą mógł osiągnąć. Przyznać jednak trzeba mu to że zrobił krok milowy w audio na tamte czasy i patrząc co wtedy robiła konkurencja to był dobry kierunek

Tu taki sympatyczny filmik o pogoni za króliczkiem a przy okazji możemy sobie przypomnieć niektóre udane bardzo fajne konstrukcje kolumn

Może dla Ciebie to jakaś kosmiczna technologia filcu, ale dla mnie to nic nadzwyczajnego

Ty widzisz filc a ja coś więcej w nim i może przy tej rozbieżności zdań zostańmy. Pierwszy "filc" zrobiłem sobie w kolumnach dwadzieścia lat temu (rozwinąłem pomysł Dunlavego), miałem go bardzo długo byłem bardzo happy, japońskie wtedy kolumny wiele zyskały w porównaniu do fabrycznych; jak to się mówi rozwinęły skrzydła. Mam materiał na TEN filc i trzymam go na koniec mojego projektu

W jakim celu miałbym je rozsuwać lub zsuwać?

No właśnie, to nie Twoja konstrukcja tylko Wilsona i osoby będącej jej właścicielem

24 minuty temu, meloV8 napisał:

est wiele firm produkujących głośniki na zamówienie, o dowolnych parametrach, nawet w ilościach jednostkowych. To jest kwestia wyłącznie pieniędzy

Nie wyłącznie, dochodzi park maszynowy danej firmy, potencjał intelektualny-zaangażowanie inżynierów i umiejętności pracowników

Edytowane przez ASURA

Dłubnij sobie membranę choćby  coś teraz z Beryla ale takiego nie z płaskiej blachy giętej na gorąco tylko o zmiennym jej przekroju... Zrób z tego jeszcze z czymś sandwich nanieś super twardą warstewkę monokrystalicznego diamentu.... 

To wszystko jest poza Kipelem to w cholerę szeroka wiedza którą lata będziesz zdobywał 

3 godziny temu, ASURA napisał:

Sam mam problem co by trafić na głośnik co by miał zarówno zakres pasma liniowy jak i bardzo niskie thd

Weglowe Bliesma?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 godzin temu, rafa napisał:

Weglowe Bliesma?

Diamentowy ślicznie wygląda bez górki powyżej ale jest bezcenny...

41 minut temu, ASURA napisał:

Diamentowy ślicznie wygląda bez górki powyżej ale jest bezcenny...

Textreme miałem na myśli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafa

Od "pewnego" poziomu sam jeden głośnik nie ma żadnego znaczenia.

Liczy się tylko aplikacja a właściwie wiedza talent i ucho konstruktora.

Możecie sobie darować licytacje

Najmniejsze zniekształcenia zajebiste parametry oraz absolutnie fenomenalne charakterystyki kierunkowe ma DXT Seasa a tego gówna nie da się słuchać w żadnej aplikacji nawet Kii Three 🙂

W dniu 19.01.2025 o 20:46, LUKAS 84 napisał:

Nabyłem nowego dac ,Abrahamsen v6.0. Muzykalne, przestrzenne ,dociażone  granie .Taki trochę cyfrowy gramofon.Nie mam już absolutnie potrzeby tłumienia twetera.Mam na testach jeszcze streamer ifi zen,dzwiek zyskał zdecydowanie w stosunku do wiim.

Ukryta Zawartość

Nie tłumiłeś wogóle tweetera? Ani trochę?

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

19 godzin temu, rafa napisał:

Textreme miałem na myśli.

Ukryta Zawartość

Diament Bliesmy nie ma breakup w paśmie słyszalnym... a tu u niej na 13KHz coś wyje 😞

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, ASURA napisał:

a tu u niej na 13KHz coś wyje

To średniotonowy jest. Ten zakres jest daleeeeko wycięty w każdej aplikacji z tweeterem. No chyba że zamiast wysoko tonówki ktoś chciałby dać 😉 

18 godzin temu, expert napisał:

Najmniejsze zniekształcenia zajebiste parametry oraz absolutnie fenomenalne charakterystyki kierunkowe ma DXT Seasa a tego gówna nie da się słuchać w żadnej aplikacji nawet Kii Three 🙂

Ale po co mi 1" ? jak ja potrzebuję 3" na środek pasma

Z Berylowego 1" SS jestem bardzo happy ale on jest wysoko od dołu cięty bo na 6kHz i nie drze jak innym ryja w złych za nisko ciętych  aplikacjach 

2 minuty temu, rafa napisał:

To średniotonowy jest. Ten zakres jest daleeeeko wycięty w każdej aplikacji z tweeterem. No chyba że zamiast wysoko tonówki ktoś chciałby dać 😉 

Przy filtrach 1 stopnia będzie wył i tyle...

2 minuty temu, ASURA napisał:

Ale po co mi 1" ? jak ja potrzebuję 3" na środek pasma

Spaliłeś dynki? 🙂

Ukryta Zawartość

płacz płać i nie marudź 🙂

Ukryta Zawartość

12 minut temu, expert napisał:

Spaliłeś dynki? 🙂

Ukryta Zawartość

płacz płać i nie marudź 🙂

Szukam czegoś nowego (5way) bo potrzebuję 2 na kanał; te SS są słabe w mojej aplikacji

p.s. dynki ciężko spalić one mają dopuszczalne 1000W w peaku, wszystko inne najpierw poleci zarówno na górze jak i na dole

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, szpotek73 napisał:

przecież można zrobić 1 rząd i pułapkę na ten pik

Ja chcę dla odmiany żeby było prosto ale nie prościej

8 godzin temu, rafa napisał:

No to musisz kupić te bezcenne 😉

Szukam sponsora, dam w zamian później przy kawie posłuchać 😉 

Tak poważniej to mi wyszło że zejście z thd o kolejne 2,5 dB to całkiem fajna sprawa przy powieleniu w kolumnie głośników z każdego typo szeregu i jest o co walczyć...

Tutaj tego najlepszy przykład, to nie nowe rozwiązanie super duper High Endowe, tylko banalny myk przystawienia niższych modeli kolumn do siebie wierzchołkami

Za tym kolumny z wątku tematu x2 to dopiero zagrają 😜 

p.s. wiele firm już to dawno robiło i to się dawno mimo ceny sprzedawało bo ludzie z wprawniejszym słuchem jednak czuli zdecydowaną poprawę dźwięku tak artykułowanego

6 godzin temu, ASURA napisał:

Szukam sponsora, dam w zamian później przy kawie posłuchać 😉 

Oj tam powiesz rodzinie ,że "na wnuczka" dałeś się nabrać i zrzutkę zrobią 🙂

Zawsze możesz obiecać ,że w testamencie przekażesz darczyńcy 🙂

6 godzin temu, ASURA napisał:

Tak poważniej to mi wyszło że zejście z thd o kolejne 2,5 dB to całkiem fajna sprawa przy powieleniu w kolumnie głośników z każdego typo szeregu i jest o co walczyć...

Jak robisz kolumnę to na początek rób wykresy wodospadowe , jeśli ząbków nie będzie poniżej 35-40db to wg mnie naprawdę wystarczy

• Pokaż nowe odpowiedzi