Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Amp - rozwala system?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ktoś zakupi wersję Pro i miał do czynienia wcześniej z klasycznym Amp to dajcie znać - czy dźwięk wydaje się Wam bardziej szczegółowy czy może są inne różnice w dźwięku ?

Mam wzmaka w klasie A który pobiera mnóstwo prądu, lekko brumi i zajmuje troche miejsca. Miałem zwykłego Ampa i byłem mocno zaskoczony że brzmi naprawdę szczegółowo, dynamicznie i wraz z subem zawstydził mój piecyk.

Szacunek do klasycznego stereo pozostał i oddałem Wiima jednak wersja Pro jest chwalona że ma na równi jak nie lepszy dźwięk. Będę musiał jednak pogodzić się z nową technologią i przeprosić z małym wzmacniaczem w klasie D bo nie daje mi to spokoju a ma więcej zalet niż wad po dłuższej analizie 🙂

Gość

(Konto usunięte)
43 minuty temu, maskun napisał:

czy dźwięk wydaje się Wam bardziej szczegółowy czy może są inne różnice w dźwięku ?

Największa zmiana w wersji PRO ( pomijając WiFi i BT w nowych standardach ) to zaimplementowany Post Feedback Filter. Pozwala to wyeliminować problem " Load Dependency " co może być słyszalne, zależnie od charakterystyki Twoich kolumn. Nie umiem wytłumaczyć ładnie czym jest ten problem więc poprosiłem perplexity i wyszło coś takiego:

Load dependency w kontekście audio odnosi się do zjawiska, w którym charakterystyka dźwięku wzmacniacza zmienia się w zależności od impedancji podłączonych do niego głośników. Ma to istotny wpływ na jakość i charakter dźwięku emitowanego przez system audio.

Wpływ load dependency na dźwięk

Load dependency może powodować następujące efekty:

Zmiana charakterystyki częstotliwościowej:

Wzmacniacz może reagować inaczej na różne częstotliwości w zależności od obciążenia.

Może to prowadzić do podkreślenia lub osłabienia pewnych zakresów częstotliwości.

Zniekształcenia:

Przy dużym obciążeniu wzmacniacz może mieć trudności z dostarczeniem wystarczającej mocy.

Może to skutkować zwiększonymi zniekształceniami, szczególnie przy wyższych poziomach głośności.

Dynamika:

Load dependency może wpływać na zdolność wzmacniacza do szybkiego reagowania na zmiany sygnału.

Może to prowadzić do zmniejszenia dynamiki i precyzji odtwarzania dźwięku.

Balans tonalny:

W niektórych przypadkach może powodować nadmierną jasność dźwięku lub przeciwnie - jego przytłumienie.

Przyczyny i rozwiązania

Load dependency jest bardziej widoczne w tańszych wzmacniaczach, szczególnie w niektórych konstrukcjach klasy D. Wynika to z ich projektu i zastosowanych komponentów

1. Rozwiązania problemu:

Wybór wzmacniacza o lepszej konstrukcji, np. klasy A/B lub wysokiej jakości klasy D.

Dopasowanie impedancji głośników do wzmacniacza.

Zastosowanie filtrów lub korektorów do kompensacji efektów load dependency.

Innymi słowy będzie brzmiał tak samo.

Amp miał problemy z głośniejszym graniem. Gubił się wtedy. Może właśnie przez impedancję i zmiany mocy. Może to pomoże. Nie spodziewał bym się jednak różnicy w klasie tych urządzeń.

W dniu 15.11.2024 o 06:40, Piotr Sonido napisał:

Nie spodziewał bym się jednak różnicy w klasie tych urządzeń.

tak Piotr ja nie licze na jakieś rewolucyjne polepszenie dźwięku 😉 ale sam fakt że przetwornik w Amp Pro to SABRE ES9038 Q2M zamiast starszego ES9018K2M

Jakby tu nie było żadnej różnicy to podważałoby wielokrotne chwalenie sprzętów gdzie czasami minimalna różnica w przetwornikach wywołuje różne komentarze że inny/lepszy/gorszy dźwięk.

Sama kwestia ceny - jakbyś znalazł urządzenie które ma ES9018 i inne lepsze z ES90038 to nie byłoby chyba tylko <500zł różnicy tak jak w Wiimie 😄

W dniu 18.11.2024 o 12:22, maskun napisał:

tak Piotr ja nie licze na jakieś rewolucyjne polepszenie dźwięku 😉 ale sam fakt że przetwornik w Amp Pro to SABRE ES9038 Q2M zamiast starszego ES9018K2M

Jakby tu nie było żadnej różnicy to podważałoby wielokrotne chwalenie sprzętów gdzie czasami minimalna różnica w przetwornikach wywołuje różne komentarze że inny/lepszy/gorszy dźwięk.

Sama kwestia ceny - jakbyś znalazł urządzenie które ma ES9018 i inne lepsze z ES90038 to nie byłoby chyba tylko <500zł różnicy tak jak w Wiimie 😄

A ja powiem ci otwarcie że właśnie zaryzykuję i uważam że wszystkie te wychwalane testy jakichkolwiek urządzeń w których jedyną różnicą jest nowszy lub też bardziej wydajny przetwornik że jest to kompletna i niebiańska zmiana na plus to właśnie podważam.

Powiem tak zaskoczę się jeżeli ktoś mając obydwa te urządzenia ślepym teście byłby w stanie wykazać różnicę. 

Natomiast już teraz jestem pewien dlatego że firma bardzo umiejętnie podchodzi do swoich produktów, już teraz wiem że najpierw pojawił się zapewne jakieś testy parametryczne gdzie ludzie zobaczą różnicę w stosunku do modelu poprzedniego a potem domyślnie ją też usłyszą 🙂

I tutaj absolutnie nie skupiam się na tym jednym konkretnym produkcie bo to dotyczy wielu urządzeń na przestrzeni lat.

• Pokaż nowe odpowiedzi