Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie słychać bardzo duże różnice. U znajomych na dobrym sprzęcie jest to samo. Test 3 R2R i dobrej DS skończył się bęckami dla DS... i każdy dac grał inaczej, mocno wpływając na całokształt dźwięku. Z DS wręcz grał jakby inny system...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A ja, że pre powinno być przeźroczyste 

Ale jakby Wzmak był wzmacniającym drutem , PRE przezroczyste , kolumny neutralne to czym by się producenci różnicowały ? Charakterystyka źródła ? Czy trzeba się zgodzić że to nagranie definiu przekaz ? To pierwszy który zrobi taki system ma być No 1 ? Sądzę że to się nie stanie. Każdy producent coś od siebie dodaje / kształtuje przekaz i albo to lubisz albo nie kupujesz .

Wysłane z Wrocławia

Dążenie do uzyskania wiernego odtworzenia może okazać się bardzo obnażające i kłopotliwe.

Dlatego, moim zadaniem, nie ma co dążyć do pozyskiwania urządzeń bez definicji brzmieniowej bo w końcu chodzi o przyjemność z obcowania z Muzyką 😉🤔

Dążenie do uzyskania wiernego odtworzenia może okazać się bardzo obnażające i kłopotliwe.
Dlatego, moim zadaniem, nie ma co dążyć do pozyskiwania urządzeń bez definicji brzmieniowej bo w końcu chodzi o przyjemność z obcowania z Muzyką

I mamy absolutna zgodę tak jak napisałeś powyzej. Dodam że to NAM ma się podobać, dla siebie kształtujemy przekaz a nie pod Pana Pacułe czy kogokolwiek innego.

Wysłane z Wrocławia

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

U mnie słychać bardzo duże różnice. U znajomych na dobrym sprzęcie jest to samo. Test 3 R2R i dobrej DS skończył się bęckami dla DS... i każdy dac grał inaczej, mocno wpływając na całokształt dźwięku. Z DS wręcz grał jakby inny system...

A u mnie przy zmianie wzmacniacza były jeszcze większe różnice, a przy zmianie kolumn ogromne.

Tak, na tym samym wzmacniaczu i przy tych samych kolumnach słychać różnice pomiędzy dakami, i uważam, ze największe są pomiędzy r2r a DS, natomiast pomiędzy poszczególnymi retro-kostkami bardziej słychać różnicę w części analogowej, na drugim miejscu różnice wynikające z zastosowaniem różnych kostek.

4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Przypomnij który u ciebie DAC był porównywany z dCS ? Bo już się zagubiłem kto co ma co właśnie kupuje i co w czym wymienia lub dokłada . 

Jak przeczytasz pierwszy post w wątku i tytuł to sie dowiesz 😉 . Dodatkowo aktualnie na tapecie DAC 4xPCM1701P.

4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Ale jakby Wzmak był wzmacniającym drutem , PRE przezroczyste , kolumny neutralne to czym by się producenci różnicowały ? Charakterystyka źródła ? Czy trzeba się zgodzić że to nagranie definiu przekaz ? To pierwszy który zrobi taki system ma być No 1 ? Sądzę że to się nie stanie. Każdy producent coś od siebie dodaje / kształtuje przekaz i albo to lubisz albo nie kupujesz .

Wysłane z Wrocławia

Do tego każdy ma inne gusta i upodobania.

Muszę przewietrzyć mój system…

Dzieje sie dzisiaj sluchowisko muzyczne.

Filtr DF1704 w DAC 4xPCM1701P zamontowany:

rTjnbN.jpg

Gra muzyka, bede informowal na biezaco 🫡.

Obstawiam że jest jeszcze więcej muzyki w muzyce, tak było u mnie 

A w przyszłości wymień PCM1701 na PCM58, możesz się zdziwić, gniazda masz przystosowane do PCM58, chipy są taniutkie

Chyba nic nie bede informowal na bieżąco bo … spektakl muzyczny wciaz trwa … 🤩.

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Chyba nic nie bede informowal na bieżąco bo … spektakl muzyczny wciaz trwa … 🤩.

Tu już chyba tylko własne preferencje decydują. DF1704 na moje ucho jest bardziej precyzyjny, bardziej konturowy niż NOS, który z kolei daje bardziej gładkie,  lekko zaokrąglone brzmienie , tak , że na DF1704 wydaje się bardziej dynamicznie ...

2 godziny temu, RCD napisał:
Obstawiam że jest jeszcze więcej muzyki w muzyce, tak było u mnie 
A w przyszłości wymień PCM1701 na PCM58, możesz się zdziwić, gniazda masz przystosowane do PCM58, chipy są taniutkie

W przyszłym tygodniu będę miał u siebie Parasound Dac 1500 a tam 4xPCM63P-K i będzie upgrade filtra do DF1704. Czy PCM63 brzmieniowo mocno różni się od PCM58 ?

Wysłane z Wrocławia

Edytowane przez Marcin Wielgus

Późno … kazano mi ściszyc … pojechalem jakieś -15dB.

Zobaczymy jak bedzie teraz. Nie wszystkie systemy pottafią grac „po cichu”.

4 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Czy PCM58 brzmieniowo mocno różni się od PCM58 ?

Stawiam, ze … niczym? 🤭

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, pmcomp napisał:

Późno … kazano mi ściszyc … pojechalem jakieś -15dB.

Zobaczymy jak bedzie teraz. Nie wszystkie systemy pottafią grac „po cichu”.

No to mamy tak jak za … 15-o decybelową kotarką.

To niesamowite jak ten moj analogowy tor wzmacniający na JBL4343B potrafi grac „po cichu”.

Mnostwo audiofilskich systemow po cichu sie … wykłada.

Heh.

Stawiam na zwrotnice CC bo wczesniej tak rozowo nie bylo.

Edytowane przez pmcomp

6 minut temu, pmcomp napisał:

No to mamy tak jak za … 15-o decybelową kotarką.

To niesamowite jak ten moj analogowy tor wzmacniający na JBL4343B potrafi grac „po cichu”.

Mnostwo audiofilskich systemow po cichu sie … wykłada.

Heh.

Stawiam na zwrotnice CC bo wczesniej tak rozowo nie bylo.

Nie wiem , czy to jednak nie zależy też od skuteczności kolumn...94dB w tych JBL potrzebują mniej prądu niż np moje 86dB Thiele... i muszą trochę mocy dostać..

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, carlos med napisał:

Nie wiem , czy to jednak nie zależy też od skuteczności kolumn...94dB w tych JBL potrzebują mniej prądu niż np moje 86dB Thiele... i muszą trochę mocy dostać..

Nie zalezy. Jestem przekonany, ze i moje i Twoje koncowki moga dostarczyc tyle pradu do kolumn ile potrzeba zeby wytworzyc odpowiednie cisnienie akustyczne.

To nie ma nic wspolnego ze skutecznoscia kolumn czy oddawana moca akustyczna. Albo membrany kolumn potrafia grac po cichu albo nie. Moim zdaniem znaczenie ma ich … masa. Lekkie i sztywne potrafia, ciezkie i sztywne nie.

Ciezkie membrany sa po prostu wolniejsze przy malych dostarczanych mocach.

A co jest lekkie i sztywne? Papier 🙂 .

BTW aluminiowe basy w moich Thiel CS3.6 byly zajeb…te. Choc i tak wole papier 😉 .

Na udowodnienie mojej tezy przedstawie zaistaniala sytuacje … -15dB nie wystarczyło, zostalem opierdolony.

Na szczescie bylem przewidujacy i tak 30minut wczesniej wlaczylem moj system sluchawkowy czyli Dubiel Euridice i elektrostatyczne sluchawki STAX SR-009 i SR Lambda Signature. Na łeb załozylem te drugie … model z 1987 roku. Prawie Sennheiser Orpheus HE90. Niestety tylko prawie ale … one maja najciensza membrane sluchawkową ever, folie wlasciciwe, o grubosci 1 um.

A JAK TO GRA TO PISALEM NIEJEDNOKROTNIE. Moje JBLe wlazly na moje uszy.

I tyle w temacie.

Edytowane przez pmcomp

16 minut temu, pmcomp napisał:

Nie zalezy. Jestem przekonany, ze i moje i Twoje koncowki moga dostarczyc tyle pradu do kolumn ile potrzeba zeby wytworzyc odpowiednie cisnienie akustyczne.

To nie ma nic wspolnego ze skutecznoscia kolumn czy oddawana moca akustyczna. Albo membrany kolumn potrafia grac po cichu albo nie. Moim zdaniem znaczenie ma ich … masa. Lekkie i sztywne potrafia, ciezkie i sztywne nie.

Ciezkie membrany sa po prostu wolniejsze przy malych dostarczanych mocach.

A co jest lekkie i sztywne? Papier 🙂 .

BTW aluminiowe basy w moich Thiel CS3.6 byly zajeb…te. Choc i tak wole papier 😉 .

Na udowodnienie mojej tezy przedstawie zaistaniala sytuacje … -15dB nie wystarczyło, zostalem opierdolony.

Na szczescie bylem przewidujacy i tak 30minut wczesniej wlaczylem moj system sluchawkowy czyli Dubiel Euridice i elektrostatyczne sluchawki STAX SR-009 i SR Lambda Signature. Na łeb załozylem te drugie … model z 1987 roku. Prawie Sennheiser Orpheus HE90. Niestety tylko prawie ale … one maja najciensza membrane sluchawkową ever, folie wlasciciwe, o grubosci 1 um.

A JAK TO GRA TO PISALEM NIEJEDNOKROTNIE. Moje JBLe wlazly na mije uszy.

I tyle w temacie.

No i pięknie. Ja nie narzekam przy cichym słuchaniu. Te aluminiowe woofery i membrany bierne dają radę. Nie często słucham bardzo cicho , zwykle tak na 40-50% i wtedy jest najlepiej , jest dynamika, przestrzeń, świetna kontrola w całym zakresie, spójność ... niczego nie brakuje. Te monobloki lampowe to był strzał w 10. Po wymianie starych lamp są niesamowite, a lampy mocy nie wygrzane jeszcze na 100%. Teraz DCS pokazuje co znaczy precyzja , a przy tym pełne brzmienie .

Opublikowano (edytowane)

NO I SIE ZESRALO ! 😱😱😱

Sluchawki wykryly cos na sygnale konwertowanym w locie z DSD na PCM przez moj dCS NB. Jakies cyfrowe znieksztalcenia i duzy szum, cos ala E.T. @Gargan’a 🙂 . Na dCS-e na tym sygnale ich nie ma. Jutro na spokojnie sprawdze na poprzednim mostku z filtrem. Jesli ich nie bedzie to … mam pewne podejrzenia co do  ustawien filtra DF1704.

W kazdym razie na ta chwile Chinol 4xPCM1701P … dał doopy 😜😝🤪.

BTW na czystm niekonwertowanym PCMie tego nie ma. Jednak sluchawki sie do czegos czasem przydaja, na kolumnach tego nie wychwycilem 😉 . Masakra i szok !!!

Edytowane przez pmcomp

Opublikowano (edytowane)

Shit … na PCM 16/44 tez slysze jakies znieksztalcenia na wysokich tonach. Takich na ucho 4-8 KHz. Jakis taki gwizd. Na nagraniach, ktore znam perfekcyjnie. Moje bigbandy. Na kolumnach NFW to nie jest do wychwycenia. Na dCS Debussy tego nie ma, mam oba podlaczone i moge przelaczac w locie. W sluchawkach membrana jest jakies 1-2 cm od ucha. I nie ma pomieszczenia. Wszystko slychac. Nie jest to na wszystkich nagraniach. 

Slychać na Bluberry Hill - Glenn Miler Orchestra by Wil Salden z plyty The Best od Swing. Slychac od samego poczatku utworu. Na dCS czysciutko. Jutro sprawdze tez na Audio Note DAC4.

Bedziemy sprawdzac i testować. Ja i moje uszka 😂🤩😂.

A mialo byc tak pieknie …

🤬🤬🤬

NO TO MACIE WRESZCIE TESTERA KTORY PISZE JAK JEST A NIE JAK NADREDAKTORZY POLSKIEJ BRANZY AUDIO 😂😂😂.

Na innych nagraniach z tej plyty jest czysto.

Wiekszy problem jest z DSD konwertowanym do PCM bo tam jest na kazdym.

Edytowane przez pmcomp

9 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

W przyszłym tygodniu będę miał u siebie Parasound Dac 1500 a tam 4xPCM63P-K i będzie upgrade filtra do DF1704. Czy PCM63 brzmieniowo mocno różni się od PCM58 ?

Wysłane z Wrocławia

Tak różnią się brzmieniowo z tym że to inne konstrukcje DAC 

Mnie najbardziej podoba się 4x PCM63 z tych wymienianych, ale mój PCM63 był prawdopodobnie trochę inny od obecnie sprzedawanych, czy lepszy nie wiem, PCM58 gra bardzo ciepło i analogowo ale u mnie brakowało nasycenia rozdzielczością, NOS8 grał nijako, DF1704 bardzo duża muzykalność 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG-20250309-WA0001.jpg

IMG-20250309-WA0000.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, podsumujmy wczorajszą sesje odsłuchową, a włąściwie już i dzisiejszą bo skończyła się o 3.00 AM 🤭.

DF1704 robi robotę. Za chwile opis porównujący filtr DF1704 do NOS8Chip.

W muzyce pojawiło się wszystko co potrzebne jest w ... muzyce. W skrócie dźwięk stał się soczysty i wypełniony. Rewelacyjna barwa po muzykalnej stronie mocy z niesamowitą ilością szczegółów i detali. Znakomity balans. Tak kochane ostatnio przez audiofilów czarne tło pokazywało i separacje instrumentów oraz ich wzajemne dżwiękowe interferencje. Nie gdy plumkały tylko np. trzy ale gdy waliło ich 17 w całym bigbandzie. Namacalnośc ich rozłożenia w przestrzeni, palcem można pokazywać poszczególne brasowe instrumenty.

Do tego duzo lepsza scena. Three Wishes Watersa i Vouge Madonny nagrane w Qsound znacznie lepiej wypełniły pomieszczenie odsłuchowe. Efekty szersze. Do tego w całej słuchanej muzyce wokal z środka czy instrumenty solowe dały dwa kroki do przodu. Tak jak lubię 🙂 . W głebi pozostawione tak jak byc powinno.

11 minut temu, pmcomp napisał:

OK, podsumujmy wczorajszą sesje odsłuchową,

A co z tymi zniekształceniami ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, pmcomp napisał:

Slychać na Bluberry Hill - Glenn Miler Orchestra by Wil Salden z plyty The Best od Swing. Slychac od samego poczatku utworu. Na dCS czysciutko. Jutro sprawdze tez na Audio Note DAC4.

Bedziemy sprawdzac i testować. Ja i moje uszka 😂🤩😂.

Artefakt tego typu nie pojawiła się więcej na żadnym nagraniu PCM, a przesłuchałem ich jeszcze potem kilkadziesiąt. Ale jest tam, a na dCS go nie ma. To nie omamy. Anyway można z tym życ biorąc pod uwagę, że ... celowo przesadzam ... DF1704 to muzyka, a NOS8Chip to ... trzeszczenie suchego drewna 😂😂😂.

Zmieniłem teraz na płytce wyjście z 18bit na 16bit (piny 3, 4 i 5 na OFF na DIPswitchu). Zobaczymy jak wpłynie to na szumy i "ti-ti-ti-tit" ala "E.T. go home" z PCMu po konwersji w locie z DSD. Jak nic nie da to spróbuję jeszcze na wejściu zmienić OS z x4 na x8 i ew. z 24ech na 16 bitów.

Zauważyłem, ale to już wcześniej, jeszcze jedną przypadłość, która nie zalezy od filtra. Mianowicie jesli przechodzę z PCM 16/44 wyżej DAC bez problemu zapina sygnał. Niestety przy przejściu z powrotem już nie. Jest cisza. Muszę na chwilkę wyłączyć i właczyć DAC.

Tyle na teraz, wieczorem dalsze odsłuchy.

pozdro

Dla potomności:

płytka z DF1704:

S188656a893eb40b18634cd00438c2481z.jpg?w

Opis ustawinia pinów w DIPswitchu (na zdjęciu dla DF1706, dla DF1704 identycznie)

S0ea8b522ff4f456bb59767528ea8a4d2X.jpg

S21791f11b1e1440eb3bd945475a64aecl.jpg

Płytka z NOS8chip:

S5064aaaaf9b8422abbcf9d1f2e16e63eJ.jpg?w

Edytowane przez pmcomp

14 minut temu, pmcomp napisał:

Jak nic nie da to spróbuję jeszcze na wejściu zmienić OS z x4 na x8 i ew. z 24ech na 16 bitów.

U mnie OS x4 był lepszy niż x8 i z tym drugim, o ile dobrze pamiętam,  byl problem z USB.

6 minut temu, carlos med napisał:

U mnie OS x4 był lepszy niż x8 i z tym drugim, o ile dobrze pamiętam,  byl problem z USB.

Z USB nie korzystam 😉 .

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, RCD napisał:

PCM58, możesz się zdziwić, gniazda masz przystosowane do PCM58, chipy są taniutkie

Zakupione 4 sztuki.

Troche lepsze zdjęcia.

DF1704:

S0b01612eaba248d6a8a0c17cdc4bed77J.jpg?w

S75e0a73858934fdbbe4ddd629e01a2d0e.jpg?w

Płytka NOS 8chip, ja mam tą wersje (gold), a nie tamtą pokazywaną wcześniej:

Sb4e5bfc2f0ab4d9db537432c3c9694f6S.jpg?w

Sad030def8a0c49b4b27119ccf5f034ddv.jpg?w

S71c031b8469e4e7f866c17e75ecc124at.jpg?w

Wszystkie DIPswitche na OFF to 16 bit, 2-i na ON to 18 bit, 3-i na ON to 20 bit, 4-y na ON to 24 bit. Tak wydumałem, czy mam rację?

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

W muzyce pojawiło się wszystko co potrzebne jest w ... muzyce. W skrócie dźwięk stał się soczysty i wypełniony. Rewelacyjna barwa po muzykalnej stronie mocy z niesamowitą ilością szczegółów i detali. Znakomity balans

Dokładnie tak samo odebrałem DF1704

Mam ten sam NOS 8 co ty 

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Zakupione 4 sztuki.

Troche lepsze zdjęcia.

DF1704:

Ukryta Zawartość

S75e0a73858934fdbbe4ddd629e01a2d0e.jpg?w

Płytka NOS 8chip, ja mam tą wersje (gold), a nie tamtą pokazywaną wcześniej:

Sb4e5bfc2f0ab4d9db537432c3c9694f6S.jpg?w

Sad030def8a0c49b4b27119ccf5f034ddv.jpg?w

S71c031b8469e4e7f866c17e75ecc124at.jpg?w

Wszystkie DIPswitche na OFF to 16 bit, 2-i na ON to 18 bit, 3-i na ON to 20 bit, 4-y na ON to 24 bit. Tak wydumałem, czy mam rację?

Zgadza się, to mój NOS 8

IMG-20250309-WA0010.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RCD
  • Pokaż nowe odpowiedzi