Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, BlueDot napisał:

Tam mozesz zobaczyc tez pomiar po korekcji.

Na temat pomiarów wypowiem się dopiero, gdy zrobisz je używając REW i minimum mikrofonik kalibracyjny od KD. Ale moim zdaniem najważniejsze, że twoje działania, czyli EQ na minus, to próba pomniejszenia problemów.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 godzin temu, BlueDot napisał:

Nudzilo mi sie i pomyslalem ze zrobie aplikacja i zobacze co wyjdzie.

Wykonałem z nudów „pomiar” i ja. Mikrofonem z iPada, z wykorzystaniem takiej aplikacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

😜

Ukryta Zawartość

16 minut temu, brrumm napisał:

Wykonałem z nudów „pomiar” i ja. Mikrofonem z iPada, z wykorzystaniem takiej aplikacji.

Ukryta Zawartość

😜

Co to za apka? Jak na ipoda to na androida pewnie nie istnieje.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, brrumm napisał:

„pomiar” i ja. Mikrofonem z iPada

Lepiej nic nie robić niż samemu w błąd się wprowadzać... choć w przypadku iPhone jest możliwość, że apka zawiera przybliżone kalibracje dla mikrofoników każdego modelu.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Lepiej nic nie robić niż samemu w błąd się wprowadzać... choć w przypadku iPhone jest możliwość, że apka zawiera przybliżone kalibracje dla mikrofoników każdego modelu.

Moje pomiary iPadem mają taką samą wartość merytoryczną jak Twoje, robione mikrofonem od KD.

Najpierw kup sobie mikrofon pomiarowy, bo tym od KD „Lepiej nic nie robić niż samemu w błąd się wprowadzać”. 

8 minut temu, brrumm napisał:

Moje pomiary iPadem mają taką samą wartość merytoryczną jak Twoje, robione mikrofonem od KD.

Nie, a że Ty o tym nie wiesz i nie rozumiesz dlaczego nie jest argumentem.

Mam gdzies taki…

Jesli masz taki, to zapomnij te appki, zainstaluj REW i obejrzyj pierwsze 9 minut w youtube

Najpierw kup sobie mikrofon pomiarowy, bo tym od KD „Lepiej nic nie robić niż samemu w błąd się wprowadzać”. 

Bzdura.

Miales juz kiedys mikrofon w rece?
Wiesz co mozna mierzyc takim mikrofonem w REW?

REW nie posiada zadnych „profili“ (plikow kalibracyjnych).

Takie pliki sa dostarczane przez producenta mikrofonu.
Mozesz tez zlecic skalibrowanie wlasnego dowolnego mikrofonu i stworzenie takiego pliku

Sens zalezy, od tego co w jakim celu i z jaka dokladnoscia chce mierzyc

Na chlopski rozum

Jesli chce przyciac deske do plotu, to nie musze mierzyc jej dlugosci mikrometrem

Świetne porównanie do tej deski, oddające cały sens stosowania mikrofonów bez kalibracji, do tego zapewne podłączanych do wejścia mikrofonowego karty dzwiekowej. Coś się zmierzy tylko pytanie co.

Przykładowa charakterystyka mikrofonu firmy Sennheiser

014db428dda696ec773860c3bfbb4c04.jpg

21 minut temu, przmor napisał:

To jaki jest sens używania mikrofonu bez pliku kalibracyjnego?

Istotą problemu jest by nie przypisywać wynikom większej dokładności niż zastosowana procedura pomiarowa (w tym oczywiście mikrofon). Są także aspekty, przy których błędy wzajemnie się redukują i ich suma wynosi 0, więc brak kalibracji nie jest przeszkodą a warunkiem koniecznym powtarzalność wyników.

Robić korektę EQ +/-3dB na podstawie pomiaru, który może mieć 20dB błędu? To jak przyciąć deskę do milimetra na podstawie pomiaru na kroki.

-----

25 minut temu, xajas napisał:

Mozesz tez zlecic skalibrowanie wlasnego dowolnego mikrofonu i stworzenie takiego pliku

Jesteś w stanie to dla mnie zrobić?

18 minut temu, przmor napisał:

Świetne porównanie do tej deski, oddające cały sens stosowania mikrofonów bez kalibracji, do tego zapewne podłączanych do wejścia mikrofonowego karty dzwiekowej. Coś się zmierzy tylko pytanie co.

Ukryta Zawartość

Wydaje się, że to nietrafiony przykład, nie sądzę, że to charakterystyka mikrofonu pomiarowego. Mikrofony pomiarowe, nawet bez plików kalibracyjnych są dalece bardziej liniowe, a w zakresie niskich częstotliwości i niższej średnicy dość mocno powtarzalne.

Do takich celów, o których mowa w niniejszym wątku jest sens stosowania mikrofonów pomiarowych bez pliku kalibracyjnego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zwykły Drut
24 minuty temu, przmor napisał:

Ukryta Zawartość

Na właśnie. Zwróć uwagę, że charakterystyka jest płynna i w wąskim zakresie nie tylko nie ma uskoków, ale nawet sporych różnic. Przedziały 30-100Hz, 100-3000Hz, 10000-15000Hz z dokładnością prawie +/-1dB można mierzyć bez kalibracji.

A teraz wyobraź sobie charakterystykę nastawionego na wyłapanie mowy mikrofoniku komórki i zobacz, jakie wnioski usiłują niektórzy z tego wysnuwać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Czekam więc na charakterystykę używanych przez Was mikrofonów. Szczególnie tych, którzy całościowo korygują na ich podstawie pasmo przenoszenia zestawu.

6 minut temu, przmor napisał:

Czekam więc na charakterystykę używanych przez Was mikrofonów. Szczególnie tych, którzy całościowo korygują na ich podstawie pasmo przenoszenia zestawu.

Przeczytaj jeszcze raz moje ostatnie dwa wpisy to może zrozumiesz, dlaczego się nie doczekasz.

Ja o tym wiem tylko może niech inni też wiedzą, że podłączając NIE WIADOMO CO (nieskalibrowany mikrofon) do NIE WIADOMO JAKIEGO wejścia mikrofonowego w laptopie (co jest wysoce niezalecane przez twórców REW) otrzymamy na wyjściu pomiar NIE WIADOMO CZEGO. Rozumiem, że wiara w audio czyni cuda ale są pewne granice.

10 minut temu, przmor napisał:

Ja o tym wiem tylko może niech inni też wiedzą, że podłączając NIE WIADOMO CO (nieskalibrowany mikrofon) do NIE WIADOMO JAKIEGO wejścia mikrofonowego w laptopie (co jest wysoce niezalecane przez twórców REW) otrzymamy na wyjściu pomiar NIE WIADOMO CZEGO. Rozumiem, że wiara w audio czyni cuda ale są pewne granice.

To gdzie ten mikrofon podpiac?

Jeśli już to tak jak zalecają twórcy REW przez porządny przedzwmacniacz mikrofonowy do wejścia liniowego karty dźwiękowej. Tyle że wtedy to już lepiej zainwestować w UMIK czy coś podobnego, omijającego wejście karty dźwiękowej.

18 minut temu, przmor napisał:

Ja o tym wiem

Jeśli tak to ok.

19 minut temu, przmor napisał:

może niech inni też wiedzą

Przestrzegałem ich, ale za rękę nie złapię.

21 minut temu, przmor napisał:

podłączając NIE WIADOMO CO (nieskalibrowany mikrofon) do NIE WIADOMO JAKIEGO wejścia mikrofonowego w laptopie (co jest wysoce niezalecane przez twórców REW) otrzymamy na wyjściu pomiar NIE WIADOMO CZEGO.

Jak się zagadnienie rozumie, to wiadomo co z na podstawie takich pomiarów można wnioskować, a czego nie.

-----

11 minut temu, BlueDot napisał:

To gdzie ten mikrofon podpiac?

Jak wetkniesz mikrofonik kalibracyjny KD w minijack laptopa to o tym napisz, a nikt nie będzie wyciągać bardziej dokładnych wniosków od dokładności techniki pomiarowej. Być moze coś ciekawego się pokaże, ale skoro zakup Umik-a w trakcie, to rzecz potraktuj jako naukę obsługi REW przez zabawę mikrofonikiem KD.

014db428dda696ec773860c3bfbb4c04.jpg

Nie gniewaj sie ale masz g pojecia, o czym piszesz i dyskutuje z slepym o kolorach

Tak wyglada porownanie dokladnosci 3 mikrofonow
1. profesjonalny system pomiarowy
2. prosty mikrofon gotowiec z plikiem kalibracyjnym i wlasny podobny zmajstrowany przeze mnie (za pare groszy)
3. prosty douszny mikrofon zmajstrowany za pare groszy przeze mnie

Ukryta Zawartość

IMG_8637.thumb.jpg.2a4b24d7e575a12be633e617301a5bf7.jpg

IMG_8934.thumb.jpg.bad54cf9239362d0d6c2265940890dd3.jpg

IMG_0155.thumb.jpg.7babadf407f2508d5f4075fc04f097db.jpg

IMG_8935.thumb.jpg.8bcafa3642f7172fffcd190d3cf2b93c.jpg

Caly czas mam wrazenie, ze jedyne o co wam chodzi, to szukanie dziury w calym i przypiendralanie sie do drobiazgow nie odgrawajacych tym kontekscie (w tych pomiarach, ktore sa dla nas pomocne) najmniejszej roli

Konkretnie: jako problememy i w ktorych pomiarach spowoduja odchylki/niedokladnosci takich prostych mikrofonow, ktore przytoczylem powyzej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To dorzuć jeszcze do kompletu charakterystyki zwyczajnego mikrofonu ze sklepu komputerowego oraz mikrofonu wbudowanego w komórkę. EDIT ten zwykły mikrofon już jest.

A to czerwone to co to jest bo w zakresie do 100Hz mocno odstaje od pozostałych?

34 minuty temu, przmor napisał:

A to czerwone to co to jest bo w zakresie do 100Hz mocno odstaje od pozostałych?

Podczas pomiaru leci sobie szum od 20 do 20000Hz: usłysz, te +20dB jest błędem mikrofoniku czy faktycznym ciśnieniem akustycznym.

49 minut temu, xajas napisał:

Konkretnie: jako problememy i w ktorych pomiarach spowoduja odchylki/niedokladnosci takich prostych mikrofonow, ktore przytoczylem powyzej?

Ot to: zrozumienie kiedy niedokładność mikrofoniku przeszkadza, pozwala zastosować go do pomiarów, w których nie przeszkadza.

Należałoby to więc nazwać raczej "określaniem na zasadzie duzo-malo czy mniej-wiecej" a nie pomiarem. To już od zwykłego termometru za oknem wymagamy czegoś więcej niż cieplo-srednio-zimno a do tego oczekujemy, że każdy termometr pokaże to samo a nie że według jednego będzie zimno a drugiego średnio kiedy tak naprawdę jest ciepło.

8 minut temu, przmor napisał:

Należałoby to więc nazwać raczej "określaniem na zasadzie duzo-malo czy mniej-wiecej" a nie pomiarem.

Mylisz się. Każdy pomiar obarczony jest błędem, przy opracowaniu wyników należy ten błąd określić i uwzględnić. Natomiast są aspekty, przy których błędy dwóch pomiarów wzajemnie się znoszą i redukują do zera, a wtedy kalibracja jest po prostu zbędna.

Ps

Pisałeś, że to rozumiesz, a Twoje wpisy są pokazem braku zrozumienia.

od zwykłego termometru za oknem wymagamy czegoś więcej niż cieplo-srednio-zimno a do tego oczekujemy, że każdy termometr pokaże to samo

Serio!? To się możesz kiedyś zdziwić.

To dorzuć jeszcze do kompletu charakterystyki zwyczajnego mikrofonu ze sklepu komputerowego oraz mikrofonu wbudowanego w komórkę. EDIT ten zwykły mikrofon już jest.

Ty dorzuc, ja tego nie potrzebuje

Ten czerwony to te „pseudo-binauralne“ (przerobione sluchawki), ktore uzywalem do pomiarow w samochodzie (roznica tego co slyszy lewe i prawe ucho w samochodzie jest bardzo duza i to chcialem uchwycic)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

panie mierniczy...

A dziękuję, w zasadzie trafiłeś w zawód wyuczony i przez wiele lat wykonywany. Nie obraź się, ale nie przestanę rozumieć tylko dlatego, że Ty nie rozumiesz.

-----

2 godziny temu, xajas napisał:

Tak wyglada porownanie dokladnosci 3 mikrofonow
1. profesjonalny system pomiarowy
2. prosty mikrofon gotowiec z plikiem kalibracyjnym i wlasny podobny zmajstrowany przeze mnie (za pare groszy)
3. prosty douszny mikrofon zmajstrowany za pare groszy przeze mnie

Ukryta Zawartość

profi2.thumb.jpg.616666686b3b8bf285bcda6841ef6589.jpg

A teraz wystarczy wyliczyć różnicę pomiędzy 1 i 2 oraz 1 i 3 aby otrzymać pliki kalibracyjne dla mikrofoników 2 i 3 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi