Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, Ajothe napisał:

Podłogówki są różne, takie generalizowanie świadczy o niewielkim doświadczeniu.

Powiem wiecej. Sa rozne podlogowki, roznie ustawione w roznych pomieszczeniach.

Na wlasnym doswiadczeniu doszedlem do wniosku ze kupowanie podlogowek ktore schodza do 30Hz za 17000pln i odcinanie ich przy 100Hz po to zeby dolozyc subwoofer ktory zagra wszystko ponizej jest totalnym wywalaniem pieniedzy w bloto. Nie ma sensu placic dodatkowych pieniedzy za kolumne podlogowa ktora moze i schodzi do 30Hz, ale ze wzgledu na mody pomieszczenia albo to uslyszymy, albo nie. Kupujac tej samej marki i serii kolumny podstawkowe dajemy sobie mozliwosc rozwoju o dodatkowe dwa suby, ktore umiejetnie zestrojone dadza nam bardziej wyrownane pasmo niz podlogowki. Podlogowki tez mozna stroic DSP czy jakimis korektorami, ale efekt nawet nie bedzie zblizony do monitory plus suby.

Moze gdybym mial dedykowane pomieszczenie w ktorym mogl bym adoptowac tylko pod audio to podlogowki moze okazalyby sie lepsze, jednak na ten moment u siebie uzyskalem lepszy efekt laczac monitory z subem. Na ten moment jednym a juz jest lepiej niz z podlogowkami.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Podłogówki są różne, takie generalizowanie świadczy o niewielkim doświadczeniu.

Bo generalizować to trzeba umieć: generalnie w tej samej cenie sub i monitory to wyższa jakość i więcej możliwości konfiguracji, za to podłogówki to łatwość użycia gotowego produktu. Generalnie to podłogówki są różne ale takich co mają dołek tam, gdzie akustyka mo górkę nie znajdziesz.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Generalnie to podłogówki są różne ale takich co mają dołek tam, gdzie akustyka mo górkę nie znajdziesz.

Moje podłogówki zaczynają się na 45hz, a górkę w pokoju mam na 40hz. 

Mam dwa systemy. 

1. Podłogówki

2. Monitorki z zamkniętym subem.

Wolę system nr 1. 

Nie generalizuj, bo są podłogówki które nie schodzą nisko, a grają lepiej, pełniejszym dźwiękiem od monitorów. 

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Moje podłogówki zaczynają się na 45hz, a górkę w pokoju mam na 40hz. 

Mam dwa systemy. 

1. Podłogówki

2. Monitorki z zamkniętym subem.

Wolę system nr 1. 

Nie generalizuj, bo są podłogówki które nie schodzą nisko, a grają lepiej, pełniejszym dźwiękiem od monitorów. 

Ja bym też wolał system nr1, ale po przeprowadzce nie znalazłem niestety takiego takiego miejsca dla podłogówek gdzie nie słyszalne były by mody, i to w znaczącym stopniu.

Przejście na monitory aktywne i sub problem rozwiązały.

Dziwny ten światek audio: zadowoleni użytkownicy suba w stereo, zamiast być dumni, że skorzystali z trudniejszego ale lepszego rozwiązania, to tłumaczą się jakby coś złego zrobili.

Edytowane przez szymon1977

• 3 miesiące później...

Panowie, wracamy do tematu. Wczoraj wjechal sprzet potrzebny do wyciagniecia wnioskow i bede dzialal.

Testy beda robione za pomoca Umik1, MiniDsp 2x4 HD z Dirac Live, kolumn podlogowych Fyne Audio f502, kolumn podstawkowych Usher X718 i subwoofera REL Stampede.

Wczoraj przeprowadzilem instalacje MiniDsp i Dirac Live na laptopie i powiem szczerze ze nigdy nie spotkalem sie z tak zamotany procesem instalacyjnym zadnego innego urzadzenia, ale po trzech godzinach walki udalo sie. Niestety bylo juz zbyt pozno na jakiekolwiek pomiary.

Mysle ze bedzie warto zakonczyc ten watek jakas plenta.

36 minut temu, BlueDot napisał:

Mysle ze bedzie warto zakonczyc ten watek jakas plenta.

Teraz to się dopiero zacznie, hehe. Miłej zabawy.

No i pojawily sie pierwsze problemy.

Problem jest taki ze zeby wogole jakis pomiar zostal dokonany to glosnosc musi byc ustawiona bardzo wysoko, az sie boje o glosniki a na wykresie krzywa jest ledwo widoczna. Mikrofon lapie ok bo sprawdzilem.

Ktos wie co moze byc nie tak?

3 minuty temu, BlueDot napisał:

No i pojawily sie pierwsze problemy.

Problem jest taki ze zeby wogole jakis pomiar zostal dokonany to glosnosc musi byc ustawiona bardzo wysoko, az sie boje o glosniki a na wykresie krzywa jest ledwo widoczna. Mikrofon lapie ok bo sprawdzilem.

Ktos wie co moze byc nie tak?

mikrofon w miejscu słuchania ? ile dB ? pokazuje ,  jak wysoko ?  u mnie ok ''11'30' żeby dało  75dB a słucham normalnie   Max ''9'' 

2 godziny temu, jarekb napisał:

mikrofon w miejscu słuchania ? ile dB ? pokazuje ,  jak wysoko ?  u mnie ok ''11'30' żeby dało  75dB a słucham normalnie   Max ''9'' 

Nic nie rozumiem z Twoich pytan oprocz jednego. Tak, mikrofon w miejscu odsluchowym.

Doszwdlem do tego ze  musialem zwiekszyc ^input level" w ustawieniach dzwieku w laptopie i niby jest lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi