Skocz do zawartości
IGNORED

Ekran 120" do "jaskini"

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli mam już konkrety, czyli przykładowo zalecane tu przez kolegów ekrany:

- Seymour Center Stage XD posiada gain 1.2,

- Adeo Plano  Reference White 1.0.

To teraz jeszcze czy ktoś z was porównywał u siebie w 100% zaciemnionym pomieszczeniu jakiś ekran ALR ? Czyli typu Magicscreen lub z płótnem BLACK DIAMOND lub płóntem Silver.

Bo tak na logikę chyba nie mają one sensu w pełni zaciemnionych pomieszczeniach. A sprzedawcy z uporem maniaka w każdej ofercie umieszczają je jako coś "najlepszego"  ( cena wyższa to i pewnie marża większa ) 😉

8 minutes ago, p3k074 said:

Bo tak na logikę chyba nie mają one sensu w pełni zaciemnionych pomieszczeniach.

Sam sobie odpowiedziałes 🙂

Skoro nie ma swiatła, ktore zakłóca projekcję to nie ma sensu taki ekran. Dodatkowo ekrany alr mogą powodowac widoczny hot spot, czego akurat Ty chcesz uniknąć..

Kolega @Gmow1977 zakupił ekran akustycznie transparentny, bo ma za ekranem głośniki. Jesli Ty ich za ekranem nie posiadasz, to uwazam, ze nie ma powodu dopłacac do takiego ekranu. Wystarczy klasyczny.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

8 minut temu, brewka87 napisał:

Sam sobie odpowiedziałes 🙂

Skoro nie ma swiatła, ktore zakłóca projekcję to nie ma sensu taki ekran. Dodatkowo ekrany alr mogą powodowac widoczny hot spot, czego akurat Ty chcesz uniknąć..

Kolega @Gmow1977 zakupił ekran akustycznie transparentny, bo ma za ekranem głośniki. Jesli Ty ich za ekranem nie posiadasz, to uwazam, ze nie ma powodu dopłacac do takiego ekranu. Wystarczy klasyczny.

Wiem że na logikę właśnie sobie sam odpowiedziałem 🙂 Ale mając przed oczami kilka ofert ( firm które zajmują się sprzedażą ekranów na co dzień ) w których są propozycje że ekran ALR będzie NAJ to zasiali niepewność czy aby moja logika nie szwankuje 😉

Edytowane przez p3k074

W przeciętnym pokoju przeciętnego Kowalskiego ekran alr moze wypaść subiektywnie najlepiej.

Tylko ze tutaj chodzi o pomieszczenie przygotowane pod projekcję w ktorym zalety ekranu alr będą znikome albo zadne, natomiast wady mogą byc widoczne (hot spot).

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

6 minut temu, brewka87 napisał:

W przeciętnym pokoju przeciętnego Kowalskiego ekran alr moze wypaść subiektywnie najlepiej.

Tylko ze tutaj chodzi o pomieszczenie przygotowane pod projekcję w ktorym zalety ekranu alr będą znikome albo zadne, natomiast wady mogą byc widoczne (hot spot).

Dlatego jak firma dostaje zapytanie wraz z pełną specyfikacją pomieszczenia i projektora to słabo o niej świadczy kiedy pisze że najlepszy efekt będzie na ekranie ALR, black Diamond itp 🙂 Oczywiście są firmy które od razu jasno i wyraźnie polecają ekrany Typu Adeo White 🙂 

Bo w takich firmach "fachowcami" są osoby, ktore tak naprawdę nie mają o tym pojęcia. Podobnie jak doradcy klienta w sklepach typu media expert 😂 

5 godzin temu, p3k074 napisał:

- Seymour Center Stage XD posiada gain 1.2,

to jest ekran akustycznie transparentny, pytanie czy taki potrzebujesz.

5 godzin temu, p3k074 napisał:

To teraz jeszcze czy ktoś z was porównywał u siebie w 100% zaciemnionym pomieszczeniu jakiś ekran ALR ? Czyli typu Magicscreen lub z płótnem BLACK DIAMOND lub płóntem Silver.

Bo tak na logikę chyba nie mają one sensu w pełni zaciemnionych pomieszczeniach. A sprzedawcy z uporem maniaka w każdej ofercie umieszczają je jako coś "najlepszego"  ( cena wyższa to i pewnie marża większa )

ktoś na forum ma taką konfigurację, na konkurencyjnym portalu był test i kontrast był nadal lepszy na ARL ale nie była to już przepaść.

4 godziny temu, p3k074 napisał:

Dlatego jak firma dostaje zapytanie wraz z pełną specyfikacją pomieszczenia i projektora to słabo o niej świadczy kiedy pisze że najlepszy efekt będzie na ekranie ALR, black Diamond itp 🙂 Oczywiście są firmy które od razu jasno i wyraźnie polecają ekrany Typu Adeo White 🙂 

bo mają w tym interes, po za tym sam zobacz... dostałeś tylko jedną propozycję... i to ekranu nie najwyższych lotów.

Po pierwsze pamiętaj że każdy ARL jest inny a wady są mniejsze, większe, czasem znikome a dość sporo zależy od samego projektora. Pamiętaj że jaskinia to nie tylko ściany pomalowane na czarno i jeśli faktycznie zrobiłeś to dobrze to ja osobiście raczej odpuściłbym ARL. Pytanie czy masz na tyle dobrze zrobione pomieszczenie ze uzyskasz fajny kontrast.

Ja chciałem ekran TA i głośniki za ekranem ale teraz nie mam na to miejsca więc zostaje przy ARL bo nie mam zamiaru robić czarnej nory, sufit, ścian za ekranem owszem bo to fajnie wpływa na odbiór.

Edytowane przez fetek

Witam wszystkich znawców od ekranów. 

Do idealnej , niby sali projekcyjnej polecacie ekran... Ale nie ARL... Proszę o konkretne dane z pomiarów oraz dlaczego ekran w technologii ARL nie jest lepszy na tle innych ekranów.

Jeśli ktoś jest w stanie niech wytłumaczy tu na forum jaka jest różnica pomiędzy ekranem zwykłym a ekran ARL.

Czekam na obszerny opis Pana JGX, który, w tym temacie ma na pewno obszerną wiedzę... Nie jedno widział i na pewno z tym projektem co posiada odpowie nam na wszystkie nurtujące nas pytania...

A więc czekam niecierpliwie na odpowiedź jaka jest różnica pomiędzy ekranem białym standardowym a ekranem ARL też białym.

Pozdrawiam. 😁😁😁😁

• 4 tygodnie później...
W dniu 27.01.2024 o 00:02, Markus77 napisał:

Witam wszystkich znawców od ekranów. 

Do idealnej , niby sali projekcyjnej polecacie ekran... Ale nie ARL... Proszę o konkretne dane z pomiarów oraz dlaczego ekran w technologii ARL nie jest lepszy na tle innych ekranów.

Jeśli ktoś jest w stanie niech wytłumaczy tu na forum jaka jest różnica pomiędzy ekranem zwykłym a ekran ARL.

Czekam na obszerny opis Pana JGX, który, w tym temacie ma na pewno obszerną wiedzę... Nie jedno widział i na pewno z tym projektem co posiada odpowie nam na wszystkie nurtujące nas pytania...

A więc czekam niecierpliwie na odpowiedź jaka jest różnica pomiędzy ekranem białym standardowym a ekranem ARL też białym.

Pozdrawiam. 😁😁😁😁

A ja napisze tak. Udało mi się otrzymać próbki ekranu Adeo Vision White w formacie A3. I na tej podstawie jestem w stanie stwierdzić że w mojej konkretnej  instalacji bije to płótnop na głowę obecny ekran  Kraftman Matt Grey Deluxe.
I to jest po prostu prawdziwy test a nie teoria.

Niestety mimo prośby nie udało mi sie uzyskać próbki ekrany Magic Screen ALR od Markus77 i dlatego jego opinia dalej jest dla mnie tylko teorią.

Jak dla mnie dziwne że ciężko jest pożyczyć za kasę lub sprzedać kawałek do przetestowania i niestety nie trafiają do mnie teksty że nie da się przetestować na kartce A3 powierzchni. Otóż da się porównać i nie ma z tym problemu bo to zrobiłem.
I jestem pewny że będe bardziej zadowolny z ekranu ADEO niż Kraftmana.

Godzinę temu, p3k074 napisał:

A ja napisze tak. Udało mi się otrzymać próbki ekranu Adeo Vision White w formacie A3. I na tej podstawie jestem w stanie stwierdzić że w mojej konkretnej  instalacji bije to płótnop na głowę obecny ekran  Kraftman Matt Grey Deluxe.

napisz coś wiecej... pamiętaj że co ekran to zawsze korekcja ustawień.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

patrząc na gain jedyny sensowny ekran

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
  • Pokaż nowe odpowiedzi