Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Nad 356bee.

Rekomendowane odpowiedzi

Absolutnie się zgadzam. Jest tylko jedna kluczowa różnica z wymianą wzmacniacza a zabawę akustyką.

Wzmacniacz można wypożyczyć testować i tak w kółko.

W najgorszym wypadku jesteś 30 zł za wysyłkę z powrotem w plecy każdorazowo.

W przypadku zabawy z akustyką temat może pochłonąć solidny budżet a nie bardzo jest to jak sprawdzić kupujesz i dopiero wtedy wiesz czy przynosi to pożądany efekt czy jeszcze nie czy w ogóle nie.

Dlatego o akustyce mówi się mało doradza się mało a firmy które się tym zajmują biorą dużo:)

Ostatnio jak kupowałem ustroje, pytałem, czy nie będzie problemu z ewentualnym zwrotem. Odpowiedzieli że nie. Inną sprawę z sufitem miałem. Dziury w suficie i ustrojach zostały wywiercone. Pal licho sufit, ustroje z dziurami ciężko byłoby sprzedać na olyksach. 😆 No ale jakoś gra.

.

• 6 miesięcy później...

Cześć, mam możliwość zakupu nowego Polk Audio Monitor XT12. (900 zł). Jest sens dołożenie takiego subwoofera to mojego zestawu?

Nad356bee // Accoustic Energy 120 MK2/ arcam rdac.

4 godziny temu, Łukasz_72159 napisał:

Cześć, mam możliwość zakupu nowego Polk Audio Monitor XT12. (900 zł). Jest sens dołożenie takiego subwoofera to mojego zestawu?

Nad356bee // Accoustic Energy 120 MK2/ arcam rdac.

Pytanie, czy potrzebujesz więcej dołu? Ogółem AE120.2 grają raczej szybko i bardziej technicznie za basie a ta ilość nie jest zatrważająca, więc sub da tu sporą zmianę.

W mojej ocenie C356 ma aż za dużo basu. Podstawa basowa jest naprawdę bardzo solidna. Być może przy niższym poziomie głośności, w subiektywnej ocenie nieco Ci go brakuje. Rozwiązaniem pewnym mógłby faktycznie być wzmacniacz z funkcją loudness o jakiej wspominał jeden z kolegów, która obecnie istotnie jest rzadkością. Na pewno była zaimplementowana w przedostatnim modelu otwierającym linię Marantza, tj. PM6006. Marantz to jednak bardziej wyostrzone brzmienie względem NAD. Musisz posłuchać i dokładnie ocenić samemu.

47 minut temu, Mark75X napisał:

W mojej ocenie C356 ma aż za dużo basu. Podstawa basowa jest naprawdę bardzo solidna. Być może przy niższym poziomie głośności, w subiektywnej ocenie nieco Ci go brakuje. Rozwiązaniem pewnym mógłby faktycznie być wzmacniacz z funkcją loudness o jakiej wspominał jeden z kolegów, która obecnie istotnie jest rzadkością. Na pewno była zaimplementowana w przedostatnim modelu otwierającym linię Marantza, tj. PM6006. Marantz to jednak bardziej wyostrzone brzmienie względem NAD. Musisz posłuchać i dokładnie ocenić samemu.

Może i ma dużo basu,ale to co da sub rzadko dadzą kolumny,nawet podłogowe.
Z tym,że sub musi byc dobry

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Może i ma dużo basu,ale to co da sub rzadko dadzą kolumny,nawet podłogowe.
Z tym,że sub musi byc dobry

No racja, tylko przy silnym równolegle basie z podłogówek, z subem w tych moich 16 m2, to już nawet krzesła i firanki by chyba w rezonans wchodziły 🙂. Już z samych podłogówek obecnych, czyli MA Bronze 500 mam go naprawdę b. dużo, a przy poprzednich Aurorach 700 i starym C356 było jeszcze więcej. Momentami dudnił, rozlewał się. Nie był na pewno właściwie kontrolowany w tym dość małym jednak pokoju. Nie wiem jaki kolega ma metraż, ale na pewno warto go uwzględnić przy ewent. decyzji o zakupie subwoofera.

15 godzin temu, Mark75X napisał:

NAD nie zrekompensuje szczupłego grania AE120.2. Rozwiązanie to sub albo zmiana kolumn, aczkolwiek góra i średnica to coś pięknego w AE120.2 więc subwoofer może być dobrym rozwiązaniem. Może jakiegoś używanego REL'a poszukaj? :)

14 godzin temu, Mark75X napisał:

No racja, tylko przy silnym równolegle basie z podłogówek, z subem w tych moich 16 m2, to już nawet krzesła i firanki by chyba w rezonans wchodziły 🙂. Już z samych podłogówek obecnych, czyli MA Bronze 500 mam go naprawdę b. dużo, a przy poprzednich Aurorach 700 i starym C356 było jeszcze więcej. Momentami dudnił, rozlewał się. Nie był na pewno właściwie kontrolowany w tym dość małym jednak pokoju. Nie wiem jaki kolega ma metraż, ale na pewno warto go uwzględnić przy ewent. decyzji o zakupie subwoofera.

Aurora 700 i Bronze 500 mają znacznie więcej dolu od AE120.2. Aurora z NAD'em na pewno będzie grała mocno basowo.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Odrzucam w takim razie pomysł z zakupem subwoofera Polk. Jak znajdę trochę czasu to wrzucę pomiaru salonu. Myślę nad svs sb 1000 pro. Tylko nie wiem czy to nie będzie za dużo. Muzyka elektroniczna typu house, trance. Na niskich poziomach głośności brakuje tego basu. Nie jest źle ale mam wrażenie, że powinno być niższe zejście.

7 godzin temu, J4Z napisał:

Nierozdzielczo i ciemno

Właśnie dlatego wymieniłem na NADa 368 w kl. D i MA Bronze 500. Nie jest to może olbrzymi skok do przodu, ale bez wątpienia jest dużo bardziej detalicznie i dużo jaśniej. Stary analogowy NAD pozostaje na potrzeby przyszłych zestawień i porównań z innymi ZG. 

Są zwolennicy starego brzmienia nada i są zwolennicy tego nowego. Bardzo często zwolennicy firmy którzy lata używali ich produktów i przeskakiwali z modelu na model wyższy no niestety już zmienili marki. 

Ale z drugiej strony firma otworzyła się na nowych klientów taka polityka i tak mi zostało było nieco ryzykownie ale chyba w konsekwencji dobrze na tym wyszli. 

Co do ae120 to się zgadzam bo lumnę o bardzo przyjemnej średnicy i ładnie selektywnej ale nie agresywnej górze natomiast sekcja niskotonowa jest tam dość szybka i szczupła. Wzmacniacz z loudness bardzo wiele zmienia w tym zakresie no albo faktycznie dodanie chociaż małego przyjemnego subwoofera do stereo. 

Nawet stary używany rel serii T. Albo tannoy TS

A to na pewno coś przyszykują pytanie tylko czy oficjalnie ta cena będzie wyższa czy niższa od tej którą możesz uzyskać po dzisiejszej negocjacji. 

A to na pewno coś przyszykują pytanie tylko czy oficjalnie ta cena będzie wyższa czy niższa od tej którą możesz uzyskać po dzisiejszej negocjacji. 
Proponujesz gdzie zapytać o jakąś dobrą ofertę?
27 minut temu, Łukasz_72159 napisał:
55 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Proponujesz gdzie zapytać o jakąś dobrą ofertę?

Tak

Q21, konsbud też sprzedaje jest ich dystrybutorem, Nautilus 2, audio punkt, lbx, na Śląsku są sklepy co dają dobre ceny. 

Pytaj , zobacz. 

Bo na Black friday będzie niższa oficjalna ale jak mówię nie wiadomo czy niższa od tego co możesz dostać 

8 godzin temu, Łukasz_72159 napisał:

Dziękuję, będę polował na nowy svs sb1000. Może na Black friday wpadnie jakąś promocja.

Zapraszam do nas, zobaczymy co da się zrobić z ceną :)

6 minut temu, Łukasz_72159 napisał:
22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:
Tak. Lewy i prawy kanał. 
Nad 368?

356bee.

Do pre out 1.

Tych drugich zworkow obok nie ruszaj bo przestanie grać. 😉

W dniu 10.10.2024 o 12:09, Łukasz_72159 napisał:

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Odrzucam w takim razie pomysł z zakupem subwoofera Polk. Jak znajdę trochę czasu to wrzucę pomiaru salonu. Myślę nad svs sb 1000 pro. Tylko nie wiem czy to nie będzie za dużo. Muzyka elektroniczna typu house, trance. Na niskich poziomach głośności brakuje tego basu. Nie jest źle ale mam wrażenie, że powinno być niższe zejście.

Subwoofer da tylko najniższy bas. Średni i wysoki kolumny więc jak teraz brakuje średniego i wysokiego to subwoofer tego NIE ZMIENI.

Zmień kolumny na takie z potencjałem na basie.

Subwoofer da tylko najniższy bas. Średni i wysoki kolumny więc jak teraz brakuje średniego i wysokiego to subwoofer tego NIE ZMIENI.
No właśnie średnie i wysokie są jak najbardziej w porządku. Brakuję basu przy cichszym słuchaniu.
2 godziny temu, muda44 napisał:

O właśnie, bardzo wielu użytkowników, którzy polecają suba, nie bierze tego pod uwagę.

.

40 minut temu, J4Z napisał:

O właśnie, bardzo wielu użytkowników, którzy polecają suba, nie bierze tego pod uwagę.

Ja z samych kolumn, i tych poprzednich i obecnych, mam go momentami aż za dużo. Oczywiście to też kwestia indywidualnej oceny i potrzeb, ale basu jest naprawdę multum, jest wyraźny, głęboki i masywny. Tak jak napisał kolega wyżej, solidna podstawa basowa kolumn jest bardzo istotna i często rozwiązuje nam problem suba całkowicie.

W dniu 17.10.2024 o 14:20, Łukasz_72159 napisał:

No właśnie średnie i wysokie są jak najbardziej w porządku. Brakuję basu przy cichszym słuchaniu.

Uroki wielu kolumn, aczkolwiek Twoje na pewno dadzą po sobie to odczuć przy cichszym odsłuchu. Subwoofer jest tu dobrym uzupełnieniem systemu.

• 1 miesiąc później...

SVS już gra;) żałuję, że wcześniej się na niego nie zdecydowałem. W końcu to gra tak jak chciałem. Pięknie słychać bas przy cichszym słuchaniu.

• Pokaż nowe odpowiedzi