Skocz do zawartości
IGNORED

Mój test długodystansowy ALTUSOW 300:)

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Polik chlopie zlituj sie - ludzie dali spokoj temu badziewiu juz 10 - 15 lat temu, niektorzy w ogole tego nie maja a ty odswiezasz watek i przekonujesz do swojej jedynej racji. Ten szajs kupuja ludzie bardzo mlodzi bez osluchania ktorzy nie wiedza ze w tej cenie mozna kupic cos znacznie lepszego. Wiesz jak juz zaczales bredzic o wyzszosci tuby nad kopulka to wymieklem... Straszne to...

Powiem ci ze w 1988 roku kiedy mialem jeszcze Altusy tez bylem przekonany o wyzszosci tuby... Ale mialem wtedy 17 lat i nie wiele slyszalem... Juz 2 lata pozniej na poczatku studiow wiedzialem ze w domu mam szajs tylko kasy nie bylo na nic lepszego... Niestety... W podobnej sytuacji sa mlodzi ludzie dzis. Tyle ze dzis za cene Altusow sa lepsze kolumny z drugiej reki...

>ludzie dali spokoj temu badziewiu juz 10 - 15 lat temu, niektorzy wogole tego nie maja..

własnie.."wogole nie maja" a wypowiadaja sie ze ze to badzie itp... to jest chore

>ludzie bardzo mlodzi bez osluchania ktorzy nie wiedza ze w tej cenie mozna kupic cos znacznie lepszego.

a moze nie ktorym sie podoba dzwiek ktory wydobywa sie z altusow??

>Ale mialem wtedy 17 lat i nie wiele slyszalem...

brawo.przyznales sie ze ty tez nie miales doswiadczenia i miales altusy..(ciekawe z czym tak zle graly?) (ciekawe ile lat temu to bylo??)

>Juz 2 lata pozniej na poczatku studiow wiedzialem ze w domu mam szajs tylko kasy nie bylo na nic lepszego...

no tak. czlowiek nabiera doswiadczenia z wiekiem i uczy sie na bledach(dajcie mlodym dorosnac i dojzec do "lepszego sprzetu bo nie kazdy lubi sluchac sobie ciho muzyki i zastanawiac sie jak gra i czy wysokie sa takie czy takie..blebleble..

>W podobnej sytuacji sa mlodzi ludzie dzis.

tak wlasnie.. kasa..ten problem.. ale gdybym mial kase to nie kupil bym sobie od razu klockow z gornej polki..bo stracil bym wtedy cala przyjemnosc ze zdobywania nowych doswiadzcen i odkrywania nowych brzmien..

>Tyle ze dzis za cene Altusow sa lepsze kolumny z drugiej reki...

no coment..

pozdrawiam zacnego Pana audiofila ktory mysli ze wszyscy maja 40 lat, lubia sluchac spokojnej muzyki w kapciach na fotelu i rozmyslac..wlasnie ...nad czym..??

1. Nie mam 40.

2. Nie słucham w kapciach

3. Nie lubię słuchać cicho - metal cicho to żenada

4. Nie nawidzę dźwięku Altusów.

5. Mam głośniki polskiej firmy - Opus Audio za cenę mniejszą od Altusów a dźwięk o ile lepszy...

bo np ja zaczynalem od gramofonu unitra fonica 1100 i kolumn zg 10/4, potem mialem miniwieze samsunga(dzieki bogu brat zabral i sprzedal w komisie). ptem byly glosniki komputerowe..radmor i znow tonsile zg10/4, radmor+ kolumienki samochodowe..radmor +skart 70.. RAdmor+altus 110.. i obecnei radmor + altus 300.)oczuwiscie radmor 5102)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

czubek chlopie bez urazy ale ty chyba rzeczywiscie jakis czubek jestes...

misja forum jest wlasnie m innymi ustrzeganie przed bledami... jak chcesz to je popelniaj tylko nie gloryfikuj szajsu i nie dziw sie ze ci nie klaszcza...

no moze z wyjatkiem Polika...

ja tez nie mam 40 lat, slucham muzyki glosno i przy roznych okazjach, na papcie i fotel mam czas, a tak nawiasem szanuj troche ludzi - 40-latki to jeszcze mlodzi ludzie - ciekaw jestem co poczujesz jak sam dojdziesz do tego wieku a inni beda wyglaszac texty podobne do twoich - kiedy siema, nara i inne takie beda tylko przeszloscia a hip hop i techno bedzie religia zgredow

ja powiem tak... z mojego marnego doswiadczenia powiem ze malo jest kolumn ktore za cene altusow dadza tyle cisnienia akustycznego i takiej glosnosci przy slabym wzmaku w 10 m^2 pomieszczeniu co altusy, to trzeba przyznac i chyba z tad bierze sie ich fenomen u mlodych, ktorym czesto wlasnie na tym najbardziej zalezy ( sam jestem ,lodziutki, ale odnalazlem sie w czym troszke innym ), to co mozna im polecic ( bo odwodzenia od kupna altusuw przerabiano juz tysiace razy i tylko kilka z nich pomogly ) to kupic altusy, wyszalec sie i odsprzedac komus kto dopiero zaczyna ( moze nawet z zyskiem... czlowieku to high-end! zobacz jaka to ma mebmrane, nie to co dzisiejsze pierdziawki ]:-> )

Siedzę właśnie przy kompie w pomieszczeniu "prawie" 10 m2. Kapcie niestety na nogach ale z fotelem gorzej. Nie zmieścił się ;-( Podobnie nie wiem, gdzie miałbym postawić te Altusy, gdybym już chciał je mieć. Chyba pod biurkiem (to akurat mam spore). W całym tym sporze o Altusy jakoś się pomija (a może nie tyle pomija, co jest to argument całkiem niestety bezskuteczny), że młodzi ludzie kupują te wielkie pudła i na tych swoich 10 m2 nie mają przecież sposobu sensownie ich ustawić. Siedzą więc z uszami w głośnikach tych pudeł i zastanawiają się jak podłączyć kolejna ich parę do ledwie zipiącego wzmacniacza Unitry czy Technicsa, bo przecież ma on wyjście na dwie pary kolumn - sądząc z zadawanych na tym i innych forach pytań jest to główny problem młodego altusofila. Dla nich stereo to po prostu dwie kolumny co znaczy głośniej niż gdyby była jedna. Cztery jeszcze lepiej - będzie jeszcze dwa razy głośniej. To jest ich sposób myślenia. Na jednym z forów nątknąłem się nawet na pytanie jak podłączyć do wzmacniacza ...nie dwie już a trzy pary kolumn. Więcej, więcej... Tyle, że więcej nie znaczy lepiej. I to by było na tyle.

marcinw899, 4 Paź 2005, 21:48

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>A coz to jest?

Altus to nie jest! Jest to TONSIL TON 200.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Marcinw899 ad. Tonsili TON 200, to mają charakter brzmienia bardzo zbliżony do Zeusów. To dobry sprzęt raczej na dyskotekę niż do domu (chyba że ktoś ma bardzo duży salon, albo jest masochistą ;) bas, ma dość płytki, to konstrukcja nastawiona na efektywność nie na jakość brzmienia. Altusy 200/300 grają lepiej od tego, lecz troszkę ciszej.

Polik, 4 Paź 2005, 12:44

>cyjanopan

>

>>nie ufam konstruktorom którzy piszą że ich kolumny mają podział przy 600 kHz i 6000 kHz ;-)

>

> Dlaczego ?

>

> POZDRAWIAM

Bo nie znam nikogo kto słyszy 0,6 MHz (a wtedy dopiero zaczyna pracę ten tweeter w Altusach jak wynika z danych technicznych które przytoczyłeś), więc ciekawe jak sprawdzali brzmienie w tym zakresie ;-)

a ja dziś znalazłem w komisie Altuski 300 za 600 zł parka mmmmm stan jak prosto z tonsilu aż mi ślinka poleciała piknie grają komis trzęsło w posadach :D ale żeście mi tak na tym forum pochrzanili w głowie że czekam aż się pojawią tannoy m4 i mi się je uda odsłuchać wreszcie może kiedyś w końcu :D zamiast braćććć altuski :/

;DDddd Polik trzymaj sie ;)))

Morphius

Jak posłuchasz tego i owego to napisz o tym co było fajne ,a co było BE...

Cokolwiek kupisz zawsze możesz potem sprzedać i kupić inne :)

POZDRAWIAM

kurde ma kolege który ma własnie 15 lat wieze diory z lepszym trafem i kondami we wzmaku ws442 sam mu wstawiałem:) i własnie w małym pokoju 15m2 wysokim na 210cm ma pare kolumn altus400 niekiedy lubie do niego pojsc poczuc powiew basowej chmury i uderzennia dzwieku..fajnie sie wtedy bawie czadzior jest az włosy staja deba:)

A taka ciekawostka dotycząca Tonsila.

W fabryce nadal idzie produkcja. Tylko tym razem nie są produkowane kolumny, ale regenerowane stare kolumny (nie tylko tonsila, ale wszystkie do których pasują części tonsilowskie - gumy, cewki), głośniki itd. Jednym ze stoisk byłych pracowników Tonsilów jest giełda rzeczy używanych w Poznaniu na Garbarach. Gumy można kupić, kopułki, cewki itd. Ceny niskie. Nawet można kupić regenerowane kolumny za 50% ceny nowych. Basy od 60zł (20/60 WAT) jak dobrze pamiętam. Co do Altusów to nadal uważam, że grają beznadziejnie :)

Co do tych pracowników, to również szukają sprzętu audio, ostatnio sprzedawali starego NAD-a z lat 80 za 500zł. Hehe:) Mało osób wiedziało co to za sprzęt. Przeważnie obecnie mają z kolumn: stare Altusy, Altony i Mildtony. Jeszcze jakiś czas mieli JBL duże.

Co do gum w głośnikach tonsilowskich. Mnie koszt wymiany gumy głośnika niskotonowego (średnica 20cm) wynosi koło 16-18zł :) A wysokotonówki to tylko 10-12zł (jak są spalone - wymiana cewki)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.